Jump to content
Българският форум за музиканти

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 05/01/2020 in all areas

 1. 4 points
 2. 4 points
  Има една серия на Troy Grady - Cracking the Code, в която се анализира техниката на дясната ръка на редица известни китаристи при бързо свирене. Ако целта ти е специално бързото свирене, и с текущата си техника считаш, че удряш стена, може да ти е от полза.
 3. 3 points
  иии ми аз не съм писал тука от ена камара време бе.... IMHO, що се отнася до перца и тн отговорът е Cracking the code Troy Grady. В общи линии това за мен е най-всеобхватното изучаване на това де що се свири с перце, че направо плаши. Аз свиря от почти 30 години и вътре има една камара неща, който са полезни и интересни. Има доста в тубата и цялото на един руски сайт дето не го споменаваме. В общи линии synchu си е прав - няма правила и всяко музикално предизвикателство се решава с една или други музикална техника според случая и най вече възможностите. Щото и аз бих искал да свиря алтернейт като Стив Морз и легато като Холдсуърт, ама и един мармот завива със станиол. Има обаче нещо, което е общо валидно и се нарича pick slanting. Преди време го открих за себе си като техника и абсолютно доказано работи. Нямам идея защо никой не го наблегнал като техника при обучаването, но определено има смисъл. Видът, размерът и материалът на перцето имат много голямо значение, ма това е друга тема.
 4. 3 points
  Определено (вече) не мисля, че трябва фанатично да се следват някакви предписания - 3.14 удара при 42 BPM един вид. Да - има общи насоки, има задължителни елементи, добре е да се изгледат, изслушат много китаристи/уроци и т.н., но в крайна сметка всеки си намира неговото удобно - и добре, че е така - иначе всички щяха още да са дигнали ляв крак, главата на грифа на ниво рамо и с добре оформени (и подсилени) нокти Просто да свирим повече, в търсене на нашето удобно, което позволява да изсвирим това, което искаме да изсвирим. Примери много - от Стив Морз до Джанго Райнхарт през Томи Еманюел и много, много други...
 5. 3 points
  С риск да досаждам, и от негативен опит, пак ще повторя - научи се да свириш стриктно нагоре надолу всякакви фигури. По три на струна, по две, 2 + 3 на съседни, нататък и фигури с разширени интервали, доближаващи се до арпежи (примерно 1 + 3 + 1). С започване нагоре, надолу, с акценти на различни места в гамичката, нагоре и надолу. Това ще ти даде солидна база да свириш чисто, стегнато и ритмично. Ако се замислиш, без добра алтърнейт техника ще ти е невъзможно да свириш стегнато и бързо пентатоника (не говоря за легато варианти). Тя е 2 удара на струна и е крайно неудобна за движение на перото в удобна за теб посока, при смяна на струна . А е основен похват в хардрок и хеви метъл... Аз не наблетнах стриктно на това, въпреки че съм гледал уроците на Пол Гилбърт преди 15 години, и имам проблеми. Просто съм си губил времето. Месеци ми отне да не се изкушавам с хибридни забежки. При тях ритъма и акцента бяга, защото си зависим от най-лекото съпротивление - лесните посоки на движение, за разлика от стриктната алтърнейт техника. И сега или свиря фигурите алтърнейт, (още се мъча) или не се занимавам с глупости - неравномерни и омазани пасажи. Ако някаква хибридна техника ти идва отръки и някои фигури ти излизат стегнато и ритмично, ама наистина, ползвай я. Но НЕ разчитай това да ти е основата. Не е правилно и няма в общия случай да ти донесе стабилни резултати. Всичко горенаписано е за свирене с перо. Легатото си е отделен филм. Има си упражнения за развиване на тяга на лявата ръка - почваш с удар на перото и после само легато - вкл. при преминаване от една на друга струна. Това ти е основата на легато техниката. Когато ти излиза чисто така (преминаване на друга струна без удар с перо) с помощни удари на перото ще си перфектен. Тапинга е технически по-лесен, но пак тр. да внимаваш и да свириш чисто. Позволява свобода за дълги преходи, разширени интервали и иска много занимания, за да правиш интересни и разнообразни, впечатляващи неща. Обаче технически си е по-лесен, и от чистото легато (само с лява ръка), и от стриктно свирене с перо.
 6. 3 points
  Парчето е смесено от мен, очаквам коментарите ви.
 7. 2 points
  Я да си видя умнотийте дето съм ги писал по тази тема преди 3 години... Сега вече всеки доминантен акорд го третирам като АЛТ :), нема значение че не са го писали като такъв...ДА СА!
 8. 2 points
  Изнамерих го най на края, правено е преди 10-тина години и ми е подарък от скъп приятел. Гравирано и изрязано на лазер от листов материал.
 9. 2 points
  Baby Thomas е постнал плакт, аз ще сложа и трейлър. Филма е култов. Снощи го гледах по Синемакс2. ( ако имате опция връщане назад и не Вие е страх от Финландски блек, взимате една финландска водка и енджой) Комедия и метъл - блек метъл от Финландия (по техни думи Symphonic Postapocaliptic Reindeer Grinding Hrist-aubising, Extrem war, Pegan, Fennoscandian Metal). Става дума за една една гаражна банда ( свирят на тавана) и естествено момчетата от нея мечтаят за голямата сцена
 10. 2 points
  Закъсали румънци спират нашенец на магистрала в Германия. Обясняват му, че не им достигат пари за бензин и му предлагат златна гривна за 100 евро. Нашенецът дълго се пазари и накрая я купува за 50. Дава им 100 евро, взема си рестото и гривната и потегля. Това, че гривната е фалишва той се е досетил веднага, но това че стоте евро са фалшиви, а рестото истинско, румънците разбрали по-късно.
 11. 2 points
 12. 1 point
  Включвам се и тука. Друк бекинг трак, но същата тема.
 13. 1 point
  Дойде варианта с лазерно гравиран надпис "Gotoh Japan": Тежи
 14. 1 point
  Благодаря за отговорите. Аз поръчах 200 броя перца и ще ги занеса в някоя печатница, за да видя, какво ще предложат. Ако не ме устройва, ще поръчам от Clayton Shop. Sent from my iPhone using Tapatalk
 15. 1 point
  Хубаво е да дадеш да видим какво броиш да преброим и ние Ето ти един примерен урок: https://www.justinguitar.com/guitar-lessons/12-bar-blues-in-12-keys-bl-201 Аз ги броя 12. 4 х 3.
 16. 1 point
  Преди години си бях направил доста добри перца с лого и не бяха мега скъпи. За 5-10 бройки няма смисъл, де, аз си направих 100. Материалът, който избрах, е 100% като на Dunlop Tortex, но имаше различни опции. Виж как са цени/доставка в момента: Clayton Custom Ей ги моите:
 17. 1 point
 18. 1 point
  Едно включване от мен в/у трака.
 19. 1 point
  Е, не е от най-славните опити, но колкото мога Поздрави!
 20. 1 point
 21. 1 point
 22. 1 point
  Пиши ми на ЛС освен, че чертая си имам и CNC стойността е символична, това са дребни нещица.
 23. 1 point
  Концерт на U2 в Глазгоу. Боно моли публиката за пълна тишина.Всички се умълчават. Боно започва да пляска с ръце, без да бърза, на всеки няколко секунди. После се обръща към събралото се множество по микрофона: - Всеки път, когато плесна с ръце, едно дете в Африка умира! От първия ред се чува ясен мъжки глас, чийто силен шотландски акцент прорязва тишината над стадиона: - Ами спри да пляскаш, ирландски изрод такъв!
 24. 1 point
  Арестуван циганин в районното:- Как се казваш?- Артур!- Знаеш ли защо те арестувахме, Артуре?- Сигурно щот съм крал.
 25. 1 point
  - Пешо, научи ли се да свириш на китарата?- Не.- Защо?- Ми имам 5 пръста, а струните са 6.- Вярно бе, представяш ли си пък какви уроди свирят на пиано.
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.