Jump to content
Българският форум за музиканти

Лими

Members
 • Posts

  1733
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Лими last won the day on May 22

Лими had the most liked content!

Previous Fields

 • Инструмент
  Акуст. и ел китари, вокал

Contact Methods

 • Website URL
  https://soundcloud.com/limy/wind?in=limy/sets/dilema
 • ICQ
  0
 • Skype
  timolimy

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София
 • Interests
  Целият свят е интересен

Recent Profile Visitors

13332 profile views

Лими's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Dedicated Rare

Recent Badges

685

Reputation

 1. В новият лупер могат да свирят едновременно и двама музиканти, всеки с контролен педал и да записват последователно обща тема без да си пречат и без да спират свиренето докато единият записва!
 2. Светослав Битраков - свирил е в много групи, а последно и в "Отряд 13". Преподава в кв Младост 2 т.0879493758
 3. Вече се сдобих с новият лупер - BOSS RC500 с MIDI, което дава възможност за синхронизация с друг MIDI лупер. Та ако някой има MIDI лупер може да направим някаква джем проба.
 4. Съветите в тази тема са като висш експертен пилотаж, сякаш този кабел ще се ползва в много скъпо студио или от високо заплатен професионален китарист. Бас ловя, че крайната цел е свирене в спалнята на слушалки с лаптоп. ??
 5. В Динакорд продават и REAN жакове. REAN a brand of Neutrik AG
 6. Може да се пита в музикалната книжарница "Български композитор" до театър "Иван Вазов" - София
 7. Знам ги тези мургави ментета. Понякога се спирам близо до единият и го гледам натрапчиво една, две минути, след което му правя укорително въпросителни жестове с ръце и си тръгвам, но се каня някой ден да му предложа 5 лв и да ми посвири без плейбек. Пълно е с такива ментета, духащи хаотично в разни свирки, хармоники, едва сричащи на детският си акордеон позабравени мелодийки, начинаещи недоучили китаристи, дрънкащи прости акорди и нищо свястно. Тези за мен са просяци, дегизирани като музиканти и така затвърждават лошото мнение на хората за всякакви улични артисти. А замърсена музикална среда има не само по улиците. По много радио и тв станции звучи абсолютно бездарно безвкусна музика с пошли текстове, измънквани под нос от нахални рапърчета и безочливо плагиатстване. За чалгата вече не ми се говори. Много ме е яд на родители, които използват десет годишните си деца, едва скрибуцащи на цигулка или китара да изкарват пари по улиците, защото децата наистина изкарват добри пари, независимо, че не могат да свирят и още се обучават. Един баща от да кажем средната класа гордо ми сподели, че дъщеричката му, която едва свири на цигулка, за един час изкарвала повече от неговата дневна надница. Ами как това хлапе като порасне ще се научи на упорит труд за да прави нещо смислено и полезно? За регулацията мисля от години и стигнах до извода, че трябва да има такси за издаване на разрешителни или поне елементарен изпит пак срещу такса, както беше до преди 30 години. Борис Карадимчев ме е "въртял на шиш" 20-30 минути на такъв изпит за да реши каква категория да ми даде за професионално практикуване на музикално артистична дейност. А сега разрешителни се издават толкова безкритично, че и сульо и пульо може да си набави такова. Преди две години се събрахме 30-на всякакви улични изпълнители при зам кмета Тодор Чобанов с цел изработване на регулация, но нищо не стана. Аз предложих да има някакви такси, които да елиминират тези ментета, които не биха могли да си ги "избият", но почти всички гракнаха срещу мен и тази идея отпадна. Вече не знам какво да се направи! Обмисляхме няколко музиканти да образуваме синдикат с по-строги критерии за урегулиране на тази дейност, но и от това нищо не стана. Опитвах се в продължение на 10 години от когато започнах тази тема да привлека добри музиканти за тази дейност, вместо да ми се оплакват от проблемите по клубове и ресторанти, но тяхната надменна суетност беше по силна. Все пак поради пандемията някои от тях(дори наши известни съфорумци) вече започнаха да преодоляват суетата си и по-често да свирят по улиците, вместо да се редят за жалки държавни помощи. Предлагайте идеи, но не може да се забрани тотално и не ми се обяснява защо. Дълга и широка! Та така!
 8. Отдавна имам непълен отговор на тези въпроси - 1. Да изкарваш пари на улицата по какъвто и да било начин от векове се счита за просия, към което дело спадат и уличните музиканти и други артисти и затова улицата не е място където нашите "професионалисти" биха си заложили "сценичният авторитет". А "достойни и заслужили" да свирят на улицата са само тежко изпадналите бездарници, но по-добре да ги няма. 2. Светлините на уличните лампи не са достатъчно силни за да осветят техният уникален талант и всепризнат принос към българската култура. И това често се потвърждава от многобройните им покани за интервюта по някои медии и техните награди, с лекота раздавани от безкрайно извиращи нови конкурси и фестивали. 3. Самочувствието на някои от нашите капацитети и професионалисти идва и от клакьорското ръкопляскане, куртоазни поощрителни възгласи и банкнотите в буркан, поднесени от фенове и най-вече от близки приятели и роднини на въпросните изпълнители по време на концертите им в сгради и помещения с покрив, седалки, барче и масички, наречени - клубчета. Тези места са изолирани от плебейската улична тълпа, неразбираща от изкуство. Та, така!
 9. Най-вероятно "Динакорд" предполагам, защото те най-често са предлагали и предлагат досега най-голям асортимент Роланд продукти. Аз дори съм поръчвал и резервни Роланд части от Динакорд.
 10. Аз имам скромен опит с импровизиране в тази област, но все пак обичам да "надничам" в кухнята на народната музика и то не само в българската. Може да чуеш някои мои композиции с вмъкнати фолк елементи, но не мога да направя като теб строго академичен анализ на това, което свиря. И ако се абстрахираш от недоизпипаното ми изпълнение, бих желал ти да ми анализираш съдържанието! 1. "Бабата си трака". Започва в 7/8 и преминава в 4/4 - има само два акорда: В и А 2. Размер 9/8 и няколко вида скали - три акорда: Ам7, Dm7 и Em7 3. Без начало и без край - много стара(80-те) моя композиция в 7/8, но с флейтата импровизира един барабанист Славчо Битраков. Имам и нова версия с изцяло нова моя импровизация с акустична китара, но още не съм я записал. 4. Лека походка - пак от 80-те. тази композиция е с бившата ми група "Дилема" и в нея има кавал, а соло китарата е моя идея. И накрая две мои изпълнения на румънски фолк, без импровизация, а само наготово разучени. Бих искал да ми кажеш какви ладове има в тях, че не съм сигурен дали са бихармонични? Румънски цигански танц Трансилвански свадбен танц
 11. Цитиридис става уличен музикант Копирано от standartnews.com https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/tsitiridis-stava-ulichen-muzikant-458790.html Бре, интересно, аз при почти редовно свирене и обикаляне из софийските улици, как пък съм го пропуснал това "улично шоу" и кой го е забелязал, знаете ли? "В новия епизод, заедно с Николаос в приключението ще се впусне през глава и едно от любимите лица от родната музикална сцена, но кое е то, предстои да разберем. Те ще се дегизират като улични музиканти и ще изнесат концерт насред централна софийска улица, пред напълно непознати. Дали минувачите ще оценят изпълненията им и ще познаят ли кой се крие зад тях? И как ще реагират хората, когато се срещнат лице в лице с гласовития изпълнител и шеговития водещ на късното шоу, ще стане ясно на 21 април." Копирано от standartnews.com
 12. Аранжимента е космически!!! Кой забива кавала и кой - гъдулката в средата, както се казва - направо къртят мивки?
 13. Трабчо заслужава повече уважение, защото с него(на Мони Паси, де) влезнахме в НАТО, а аз девет годин скитах се със комби-Траби из цяла България, като покорявах черни планински пътища, а веднъж дори затънах в една блатиста местност и пет човека го извадиха на ръце. А и нито една градушка не го нарани. Лесен за ремонт с подръчни материали, като тел, чук и др. Става за спалня, кухня, тоалетна и романтика ? Плюс това той е неоткрадваем - многократно съм забравял да го заключа и то с ключ на таблото, а често и прозорците съм му забравял отворени Велика кола!!
 14. Още един допълнителен съвет: - независимо дали търсиш висок, среден или нисък клас китара винаги пробвай и такива от противоположният клас за сравнение. Т.е. ако искаш скъпа китара изпробвай и няколко доста по-евтини и обратното. Аз преди няколко години бях приготвил около 2000лв за китара, но след като изпробвах доста такива модели без удовлетворение реших случайно да изпробвам и няколко китари около 500лв, при което открих тази, с която свиря и досега и то на цена 360лв. След това и направих за около 100лв ъпгрейд и вече съм достатъчно(или почти) доволен. Този "метод" го прилагам и при покупка на всякакви музикални или други битови неща. Често пъти оставам приятно или неприятно изненадан от резултата при сравняването.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.