Jump to content
Българският форум за музиканти

Лими

Members
 • Content Count

  1,727
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  26

Лими last won the day on May 6

Лими had the most liked content!

Community Reputation

675 Excellent

About Лими

 • Rank
  Heavy безПристрастен

Previous Fields

 • Инструмент
  Акуст. и ел китари, вокал

Contact Methods

 • Website URL
  https://soundcloud.com/limy/wind?in=limy/sets/dilema
 • ICQ
  0
 • Skype
  timolimy

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София
 • Interests
  Целият свят е интересен

Recent Profile Visitors

12,989 profile views
 1. Най-вероятно "Динакорд" предполагам, защото те най-често са предлагали и предлагат досега най-голям асортимент Роланд продукти. Аз дори съм поръчвал и резервни Роланд части от Динакорд.
 2. Аз имам скромен опит с импровизиране в тази област, но все пак обичам да "надничам" в кухнята на народната музика и то не само в българската. Може да чуеш някои мои композиции с вмъкнати фолк елементи, но не мога да направя като теб строго академичен анализ на това, което свиря. И ако се абстрахираш от недоизпипаното ми изпълнение, бих желал ти да ми анализираш съдържанието! 1. "Бабата си трака". Започва в 7/8 и преминава в 4/4 - има само два акорда: В и А 2. Размер 9/8 и няколко вида скали - три акорда: Ам7, Dm7 и Em7 3. Без начало и без край - много стара(80-те) моя композиция в 7/8, но с флейтата импровизира един барабанист Славчо Битраков. Имам и нова версия с изцяло нова моя импровизация с акустична китара, но още не съм я записал. 4. Лека походка - пак от 80-те. тази композиция е с бившата ми група "Дилема" и в нея има кавал, а соло китарата е моя идея. И накрая две мои изпълнения на румънски фолк, без импровизация, а само наготово разучени. Бих искал да ми кажеш какви ладове има в тях, че не съм сигурен дали са бихармонични? Румънски цигански танц Трансилвански свадбен танц
 3. Цитиридис става уличен музикант Копирано от standartnews.com https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/tsitiridis-stava-ulichen-muzikant-458790.html Бре, интересно, аз при почти редовно свирене и обикаляне из софийските улици, как пък съм го пропуснал това "улично шоу" и кой го е забелязал, знаете ли? "В новия епизод, заедно с Николаос в приключението ще се впусне през глава и едно от любимите лица от родната музикална сцена, но кое е то, предстои да разберем. Те ще се дегизират като улични музиканти и ще изнесат концерт насред централна софийска улица, пред напълно непознати. Дали минувачите ще оценят изпълненията им и ще познаят ли кой се крие зад тях? И как ще реагират хората, когато се срещнат лице в лице с гласовития изпълнител и шеговития водещ на късното шоу, ще стане ясно на 21 април." Копирано от standartnews.com
 4. Аранжимента е космически!!! Кой забива кавала и кой - гъдулката в средата, както се казва - направо къртят мивки?
 5. Лими

  Забавна простотия

  Трабчо заслужава повече уважение, защото с него(на Мони Паси, де) влезнахме в НАТО, а аз девет годин скитах се със комби-Траби из цяла България, като покорявах черни планински пътища, а веднъж дори затънах в една блатиста местност и пет човека го извадиха на ръце. А и нито една градушка не го нарани. Лесен за ремонт с подръчни материали, като тел, чук и др. Става за спалня, кухня, тоалетна и романтика 🤣 Плюс това той е неоткрадваем - многократно съм забравял да го заключа и то с ключ на таблото, а често и прозорците съм му забравял отворени Велика кола!!
 6. Още един допълнителен съвет: - независимо дали търсиш висок, среден или нисък клас китара винаги пробвай и такива от противоположният клас за сравнение. Т.е. ако искаш скъпа китара изпробвай и няколко доста по-евтини и обратното. Аз преди няколко години бях приготвил около 2000лв за китара, но след като изпробвах доста такива модели без удовлетворение реших случайно да изпробвам и няколко китари около 500лв, при което открих тази, с която свиря и досега и то на цена 360лв. След това и направих за около 100лв ъпгрейд и вече съм достатъчно(или почти) доволен. Този "метод" го прилагам и при покупка на всякакви музикални или други битови неща. Често пъти оставам приятно или неприятно изненадан от резултата при сравняването.
 7. Аз като пристрастен практикуващ почитател на акустичният китарен звук от личен опит съм се убедил, че не всяка ламинатна и бюджетна китара непременно звучи лошо и не всяка "истинска" и скъпа м/у 1000 -2000лв звучи добре! В по-горният диапазон нямам богат опит и мнение! За конкретният случай, запитан тук, китари под 1000лв са достатъчно добри, но все пак се налага много старателно избиране, а след покупката е задължително допълнително доизпипване на дребни детайли и регулиране на някои параметри от опитен професионалист.
 8. Аз от четири години имам Yamaha FSX800С и съм доволен от всичко, но да се знае, че тя е с по малогабаритно тяло по-къса мензура 634мм и по-тесен гриф 52мм при 12-то прагче. Изписах я 2017г от Словакия - МЮзикер на промоция за 640лв от 820 редовна. Сега не знам дали все още я продават. И акустичният и елекрическият и звук са много добри.
 9. Както отбелязах по-горе не си спомням кой модел Такамин съм пробвал, но трябваше да уточня, че аз бях разочарован от елекрическите му параметри, а не от акустичният му звук. Включвах го в няколко вида усилватели и ефекти за акустична китара, но така и не докарах приятен тембър, защото се натрапваше нещо като пресилен и изкривен хармоник. Но това е въпрос и на късмет на какъв екземпляр ще попадне човек.
 10. Преди една година обиколих няколко софийски магазина и в продължение на часове изпробвах акустични китари в диапазон 400-800лв. Добре че си направих списък на одобрените от мен, но не знам дали тези китари все още са в наличност. Ето списъка: В Икономов - IBANEZ PF15ECE BK 399lv В Динакорд - Fender CD140SCE с куфар, промоция(2020г) с куфар 657лв Фактор - Fender CD60 CE NAT DS V2 - 499lv, YAMAHA - FX 370C - 508lv, Washburn HD20SCE - 575lv Имам лоши впечатления от пиезо звука на един бюджетен Такамин, който беше у мен няколко дена, но не помня какъв модел беше. Така, че внимавай с тези модели! А от няколкото Кремони, които изпробвах през последните години не съм очарован, но въпрос на вкус. Не че са лоши, но според мен цената им е малко раздута. Най-важното е удобството и чисто акустичният звук да ти хареса, защото електрониката може да се смени с друга. Аз ползвам и добавен адаптер на Фишмен за акустични китари, които нямат електроника. Успех!
 11. Макар и рядко, но и по нашите улици съм виждал добри изпълнителки, като Allie Sherlock и жалко, че са рядко, а по улиците ни изпълзяха "да свирят" всякакви закъсали хора(маргинали), забравени от държавата, защото те са тези, които наистина се нуждаят от бюджетни помощи. Но вместо тях на опашка за жалките 300-500лв държавни помощи, се наредиха много от добрите български музиканти, останали без клубни изяви и доходи, а можеха да изкарат доста повече по улици и паркове, да се вдъхновяват от феновете си и да веселят сдуханият народ. Аз като редовно свирещ по улици и паркове, още в началото на пандемията преди година леко се стреснах от очакваната конкуренция на "по-известните" ни музиканти, но и вярвах, че те поне ще вдигнат нивото и реномето на тази дейност и така ще елиминират всякакви ментета, дегизирани като "музиканти". Но май никой от тях не посмя да си заложи "сценичният авторитет" на улицата, а някои даже предпочетоха да се жалват по медиите. Както уж е казал Шекспир - "Целият свят е сцена и ние всички сме актьори в нея!"
 12. Лими

  Не на Страха

  Може да си прав, а и очаквах подобно мнение, въпреки че не виждам какво толкова лошо или тъпо съм написал до сега! Аз и затова още в началото усетих грешката си, че тук не е място за такава тема и предложих да ми я заключите, защото аз не мога и разбрах, че някои имат желание тази "бурлеска" (в превод: шегичка) да продължава. А това би ме изкушило да продължа с подобен "патос" без да ми пука от ирония или нападки, защото съм човек, не служил и обслужвал никога никому и затова рядко някой, някога е определял заплатата, мислите и живота ми! Ключът е в ръцете ви, защото вирусът вече чука и на тази врата! Пригответе маските!
 13. През изминалата "пандемична" година, в която почти замря концертната и клубна музикална дейност се оказа, че само практиката на уличните музиканти почти не спря. Няма нищо унизително да се свири по улици, подлези и градинки, защото "целият свят е сцена" - според Шекспир. Видя се, че в този мрачен период хората се радваха да чуят всякаква музика, макар и лошо изсвирена от някои така наречени "колеги", дегизирани като "музиканти". Живота не иска да се карантинира и музиката е едно от най-търсените съкровища в този мрак!
 14. Лими

  Не на Страха

  НОЩ - R.I.P. Както вече знаете НОЩ-ният щаб изненадващо и тихо бе разпуснат, което доказва неговата вредна и безсмислена дейност. Надявам се че скоро и призракът на манипулативно раздуханият истеричен страх ще изчезне заедно с безполезните лигавчета, обезобразяващи и подтискащи човечността до гротеска. Да гледаш подозрително, да не смееш да целунеш любим/а, да не смееш да прегърнеш приятел или да подадеш миролюбива ръка на врага си. За съжаление вирусът SARS2 няма да се "кротне" скоро, но поне научихме важни уроци. Разбрахме, че почти никъде по света не можем да разчитаме на тези дето ни управляват, защото много лесно се изкушават да ни сложат намордника на диктатурата за да запазят личните си властови и други блага. Приятен и усмихнат ден на всички със слънчев поздрав от Бийтълс!
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.