Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Posts

  995
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  64

Everything posted by yamaha

 1. То по принцип когато се събира албум, почти винаги някои от предвидените парчета отпадат...обикновено по-слабите или пък тези, които не се връзват тематично или стилово с останалите. Парчето като цяло не е лошо, балансът на гласовете спрямо 'жиците' в някои части ми се стори леко изместен в полза на жиците, но вероятно е търсен ефект или пък просто аз скоро не съм слушал песни на ФСБ и съм отвикнал от техния баланс.
 2. Понеже мина време и не мога да си редактирам предишния пост, само да спомена някои неща, които пропуснах. Горе писах, че обяснявам личната си позиция на колегата, който е пуснал темата, защото по неговите думи ми се струва, че не е много наясно с материята. Всъщност темата е обща и той само е пуснал въпроса си в нея. Предполагам също, че е чел и описанията (също и рекламите) към всеки модел кабел. Знам, че не бих могъл да убедя някой заклет аудиофил с моите виждания, но тъй като колегата е обикновен музикант като всички нас, бих казал да не се впечатлява много от фирмените хвалби към някой кабел, струващ $$$$, защото в повечето случаи това е прост маркетинг, който няма нищо общо с действителността и е насочен към точно определена група купувачи. От сайта, към който даде линк Baby Thomas, може да се прочете примерно "With a genuine sense of tactile 3D imaging and dynamic musical expression....reproduction with truly authentic tone quality, enhanced musical expression and holographic imaging...". Да, звучи много впечатляващо и принципно е вярно, но същото е вярно и за всеки хубав средностатистически кабел, с хубави проводници и добра оплетка, струващ многократно по-малко. Все пак да не забравяме, че ушите на човека са далеч не толкова съвършен "инструмент" и по мои убеждения неспособни да забележат някаква такава микроскопична разлика, евентуално хваната от някой прецизен осцилоскоп, но клоняща повече към теоретичните отклонения, отколкото към реалната практика. Така че не мога да приема за разумна инвестиция (гледайки пак тоя сайт) да дам за 2 х 4.5 метра кабели към двата ми монитора сумата от $22 000, пък ако ще и да е с Free Shipping.
 3. Не става, тоя е с жакове. И друг път съм изразявал мнението си относно аудиофилските кабели, но не пречи да го кажа още веднъж, понеже виждам, че колегата, който е пуснал темата няма много представа от материята. При покупка на каквито и да е готови кабели, аз лично избягвам да взимам от най-евтините (китайски), едно че буксите им се държат на магия, самият им материал е от някаква незнайна сплав, ширмовката най-често е символична и т.н. Също така не се заглеждам много и в кабелите от Hi-End сектора, не само поради финансови причини, но и от практични, защото тия 200 (примерно) лева за метър кабел, биха ми свършили по-добра работа някъде другаде. Гледам да попадам в златната среда - хем да не е някой боклук, хем кабелът да е стабилен, траен и да изглежда добре. Освен това аз не боравя само с два триметрови кабела като колегата, а имам стотици, много от тях по 15-20 метра, понеже се занимавам и с озвучаване. Така че що се отнася до балансираните микрофонни кабели, за каквито пита колегата - всеки нормално сглобен кабел от нормална фирма в диапазона 5-10 лева метъра ще свърши работа. Реално вторият модел на Klotz, който е дал, дори не се явява аудиофилски, а е просто някакъв от по-висок клас, с медна спирална оплетка и разни други хвалби в описанието. Дали човек ще усети разлика в звука между двата? Ами...ако някой усеща разлика между два файла, единият семплиран на 44.1, а другият на 48 килохерца, вероятно ще чува и разликата в звука между кабелите. :))
 4. При положение, че става дума за балансиран кабел с дължина само 3 метра, всеки такъв кабел ще ти свърши работа. Два броя от първия със сигурност ще работят както трябва, но ако нямаш проблем с финансите, може да вземеш от втория модел...не че ще забележиш разлика, но пък на всеки ще може да казваш колко струват само кабелите ти. Като оставим шегата настрана, ето тук имаш повече избор, който може да разгледаш.
 5. Като изключим факта, че форумът е малко позамрял напоследък, тук има достатъчно хора, работещи с Рийпър. Предполагам, че когато видят въпроса, също ще се включат в дискусията.
 6. Не съм работил с Рийпър, защото когато го разгледах преди години, не ми допадна старомодния UI, но все пак ще се опитам да дам някакво общо предположение. Обикновено такъв периодичен шум (понякога е звук) се вкарва от някоя програма или плъгин (закачен към трака), когато е в демо версия. Доколкото си спомням Рийпър имаше trial-версия, която беше ограничена в срок, но май не вкарваше такъв периодичен паразитен шум, освен ако в новите trial версии не са го добавили. Така че, хвърли един поглед да не би да имаш някакъв плъгин, който при новата инсталация е останал нерегистриран или пък дали самият Рийпър не си търси регистрация. Разбира се само гадая... П.П. Също така ми е любопитно - винаги ли вкарва по 18 кратки отрязъка, както е на клипа или всеки път са различно количество?
 7. С взимането временно назаем някакъв тунер + помощта на някое подобно клипче няма ли да стане по-бързо? Слухово също става, ползвайки "йониката" или "гъвкавото пиано", но все пак се иска малко по-прецизен слух.
 8. Сори за off-a, но какво е "йоника с пълна пианистична клавиатура"?
 9. Баси, мислех си, че съм единствен...
 10. Ако изобщо има. Казвам го с връзка с моя китайски миксер дето не си бяха направили труда да напишат каквото и да е, но пък 'нормалните' уреди по принцип винаги имат...а иначе аз бях взел един такъв понижаващ трансформатор като от линка на колегата по-горе, но си е топуз де - 6 кила.
 11. Не съм взимал неща от Канада, но преди няколко години взех един пауър миксер от Китай. Понеже щепселът му беше като за американските контакти, 100 пъти питах съпорта на сайта ще тръгне ли на 220 волта, да...няма проблем, само един преходник ви трябва и разни други щуротии. Дойде миксера, отзад китайците не бяха написали никакво работно напрежение, включих го в контакта и... дотам. Добре, че поне му бяха сложили бушон та минах леко. Занесох го на един приятел дето има сервиз, той го отвори и вика "ами то само една намотка има на трансформатора", след което просто взех един външен преобразовател от 220 на 110 волта, който да издържи и да има малко аванс когато миксерът се усили на максимум, но е неудобно, понеже самият преобразовател доста тежи и трябва да се размъква навсякъде с миксера. Затова и го разкарах впоследствие. Просто споделям опита си с такъв род уреди, предназначени за друго напрежение.
 12. По принцип когато подаваш балансиран към небалансиран сигнал, респ. от 3-те извода на баланса трябва да отидат в 2, се прави мост между 1 и 3 в буксата на канона. Правил съм го неколкократно с канони, но не ми се е случвало да го правя с балансирани изходи на жакове към небалансирани входове с жакове или чинчове, но тъй като и каноните, и жаковете/чинчовете са просто едни конектори за различни цели или уреди, предполагам, че няма никакъв проблем да подходиш по същия начин. В случая от стерео жака TRS, на върха ти е 'Т', в средата 'R', а най-вътрешната част ти е 'S', така че просто правиш мост между 'R' и масата. Така 'T' ще си върви стандартно от върха на единия жак до върха на другия жак (или до вътрешния извод на чинча), а средната част на стерео жака ще прави контакт с масата и реално нататък пак ще вървят само 2 извода. Не знам дали ме разбра, понеже го обясних малко объркано, но ако не си, ще потърся някоя схема, за да стане по-ясно...или пък направо си купи такива готови кабели ако не се справяш с поялника. Има и преходници със същото действие, но лично аз избягвам преходниците или ги ползвам само в краен случай, защото те са още едно рисково звено във връзките и с времето при натрупване на прах например, могат да спрат да правят добър контакт и тогава започва едно търсене кое по цялата верига връзки всъщност предизвиква проблема. Всъщност ето го на схема, само трябва да си представиш, че на мястото на моно жака имаш чинч:
 13. Има ли някакво развитие по отношение на резонанса? В смисъл, направи ли някакви акустически корекции по тавана с тоя гипсокартон?
 14. По-скоро само се засмях на познатите редове. А че текстът има нужда от някои поправки в броя на сричките на някои от куплетите, това е без всякакво съмнение. Често ми се е налагало да правя аранжименти или авторски песни върху стихотворения, писани от професионални поети с по няколко издадени стихосбирки, които хал-хабер си нямат как се пише текст за песен. Проблемът е, когато такъв човек, с някакво вече изградено самочувствие на творец, не дава да се пипне нито една дума от предложения текст. Тогава нещата с музиката е възможно дори да не се получат изобщо, но когато отсреща стои професионалист, който е склонен да се вслуша в изискванията и на този, който ще прави музиката - тогава нещата почти винаги се получават. Писането на текст за песен си има своите специфики и не може да се сравни с изолирано стихотворение, съчинено само като такова, без значение колко хубаво звучи само като стихотворение. Другото което се сещам сега дойде от друго изречение на TONY - "дали изобщо ставаш за пеене". Имах един случай преди 15-тина години, когато основно работех с хип-хоп групи и изпълнители. Те както знаете сами си пишат текстовете и в много случаи ги докарват доста добре, без да имат някакво специално образование. Веднъж при мен дойде някакво момче, което ми донесе негови текстове за хип-хоп - започнах да ги разглеждам и да си ги представям как биха прозвучали като песни. Страхотни! Ниво над тези на останалите рапъри, дето досега бях записвал...една такава лека мисъл...сричките подредени перфектно по всички правила на музиката...смисълът вътре дълбок и третиращ разни теми и проблеми. Абе все едно този цял живот само това е правил. Големият проблем беше, че той не искаше да ги предоставя на други да му ги "пеят", а сам искаше да си ги изпълнява. Направих му няколко проби в студиото да видя какво ще се получи - резултатът беше плачевен, понеже той не само имаше някакъв лек дефект в говора, но и самото пресъздаване на емоциите в текста, интонациите в гласа и всичко останало просто го нямаше или звучеше на много посредствено ниво. Опитах се все пак да го навия да пусне поне един текст за изпълнение на някой от познатите ми рапъри, за да чуе собствените си стихове в добро изпълнение, но пак ми отказа категорично. След това не знам какво стана с това момче и стиховете му, но даже и съм му забравил името вече, така че най-вероятно още си седи вкъщи със стиховете си. Пресъздаването на изпълнителя също има огромно значение дали един продукт ще е успешен или не - ако ги пееш пародийно, никой няма да обърне внимание на дълбочината на мисълта ти, колкото и да ти е хубав текста, докато един добър изпълнител може да изведе на преден план песен, която няма чак толкова силен текст...примери бол.
 15. Хубаво, че мислиш толкова бързо, но това първото защо ли ми звучи познато...
 16. Потвърждавам - имам две китайчета, абсолютно същите като на снимката от първия пост...и двете светят с диодите по един и същ начин като се включат, но само едното работи що-годе коректно (но не винаги), а другото изобщо не показва признаци (освен светещите диоди), че някога е работело. Този модел е най-евтиният и затова като го купих преди години, взех направо два броя, защото наистина струваше малко. След това пак от китайците взех друг подобен и малко по-скъп, който и досега работи като пушка. Разбира се нямам втори за сравнение и не мога да гарантирам на колегата, че ако си вземе точно този модел, всичко ще е ОК...китайци са го сглобявали все пак.
 17. За съжаление след толкова глупости, които се случиха и тепърва предстоят да се случват, очаквам да има лоши неща, тъй като те обикновено идват след някакъв лаг, но това не ми пречи отново да те поздравя за придобивката и докато гледах клипчето все едно си бях у нас, само дето някой ми е подменил малко мебелировката и е сменил някой и друг модул.
 18. Аз имах впечатление, че добре преподават там, но това беше преди години. Ако източниците ти са от хора, които са карали дисциплините там, значи и там са му отпуснали края и са започнали да отбиват номера.
 19. Някои неща, които казваш са верни, но с други не съм съгласен. Като изключим лошите клавиатури, които странно и за мен защо продължават да ги слагат на инструменти от по няколко хиляди лева, за по-добрия звук продължавам да твърдя, че е определяща както цената, така и поколението на инструмента. Всичко останало са опции и допълнителни възможности на аранжора, които наистина в някой модел отпреди години е възможно да са повече, отколкото в някой от по-новите модели. Аз също не ангажирам никого с мнението си и просто споделям лични наблюдения натрупани през годините. Говоря единствено за зависимостта между звук, цена и нов/стар модел. Разбира се цялостното възприятие за един модел дали е сполучлив или не, се определя от още много фактори, вкл. и локалния, за който спомена - дали има достатъчно сетове за модела, подходящи за стила музика, която най-вече се свири в даден регион.
 20. Не е лесно да сравниш ориенталски модел със стандартен, че и на всичкото отгоре излязъл 4 години след цитираните модели. Ако го сравним с ориентал версията на PA700, в момента A5000 струва с около 1000 лева повече, така че и това допълнително усложнява сравнението, което търсиш. Нормално е по-новата и по-скъпата да има по-добър звук, но както едната, така и другата си имат своите предимства и недостатъци...въпрос на вкус и финансови възможности.
 21. Знаем ги тия кабини, но това са си доста пари, особено след като човек вече има нещо направено и се стреми да разреши не много голям акустически проблем. Ти надали се каниш да взимаш нещо подобно, но и да вземеш, няма къде да го сложиш, най-малкото заради височината. А иначе наистина всичко, дето е на цяла твърда плоскост като твоя гипсокартон например, резонира по един или друг начин. Когато аз правих моите помещения също нямах много опит и реших да се презастраховам, като освен ватата зад стените реших да сложа навсякъде и по един доста дебел пласт стиропор като допълнителна преграда за шума. Добре, че по едно време реших да тествам какъв е ефекта преди да затворя всичко, защото се оказа, че стиропора на плоскости дава обратен ефект и действа като огромна резонираща мембрана като усилва звука, вместо да го намалява. Може би трябваше и аз като тебе да го перфорирам с 1000 дупки , но като оставим настрана майтапа, предпочетох просто да размонтирам и изхвърля, а бях накупил бая квадрати и за двете помещения. Така че когато човек не е професионалист в дадена област и не си вади хляба с нея, а само като мен поназнайва някои неща, напълно е възможно да допуска грешки.
 22. Майстори винаги ще се намерят...един мой колега дори има сервиз тук в Пловдив и редовно съм заварвал там разни стари "маси" за смяна на фейдъри или нещо друго. А иначе честито за придобивката! И аз често след години съм си начесвал крастата с някой модел, който не съм имал възможността да го купя, когато е бил модерен.
 23. В предишната тема беше написал размерите, които съм преписал в моя пост, а сега виждам, че дори си ги намалил. Аз и затова навсякъде го смятах около 3 квадрата, а всъщност така излиза почти наполовина.
 24. 1.95мx1.60м с височина 2 метра. Човекът има следния проблем - ако е седнал на стол и записва, всичко е ОК, когато обаче се изправи и записва, главата му съответно се пада на 20-тина сантиметра от тавана (който е с гипсокартон + пирамиди) и точно на тази височина му се получава някакъв резонанс между 100 и 120 херца. Първоначално подозирах прозореца за резонанса (той отрече), сега се чудя дали гипсокартона (зад 5-сантиметровите пирамиди, които не поглъщат кой знае колко) не му прави резонанса, понеже казва, че само в горната част го има.
 25. Като гледам снимките - голямо дупчене е паднало. А за другото - колкото повече, толкова повече. Мога като пример да дам моите помещения, където всичко им е двойно - стени, под, таван...и е запълнено на различни пластове. То и затова помещенията ми се скъсиха от всички страни триизмерно, но са по-големи и има накъде да жертвам квадратура. Контрол рума ми в момента е някъде към 16 квадрата и само под пода (който е издигнат на разстояние от основния под) има здраво натъпкани 100 квадрата минерална вата на листове, ама като казвам "натъпкани", само аз си знам как, щото сам съм си я компресирал между ребрата на скарата. Но за мен подът беше доста важен, тъй като само отдолу имам съсед, на който не исках да преча в 3 през нощта, когато много често ми се налага да работя нещо. Та ефект от всичката тази вата под пода, зад стените и над тавана определено имаше. Резонанси в помещението като цяло нямам - на мястото, където работя и откъдето слушам, честотният баланс мога да кажа, че е идеален, без значение кой чифт колони свирят. Единствено имам малко бумтящ бас (40-60Hz) в дъното на помещението, където се пада прозореца към улицата, но аз там никога не слушам, така че много не ме касае щом си седи там и не идва до мен, пък и физически там няма място къде да редя бастрапове. Наскоро сложих за проба до прозорците 2 ауралекса, но не забелязах някаква значима промяна, а и тях ги дават с най-голяма ефективност до 100 херца и надолу вече им пада кпд-то. Чакам и някой друг колега да се включи в темата със съвет, понеже съм сигурен за поне 5 човека от форума, че има какво да споделят.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.