Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Posts

  940
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  50

Everything posted by yamaha

 1. Свиренето през компютър, както и замяната му с хардуерен модул си имат своите предимства и недостатъци, но накрая човек винаги стига до прости математически сметки и финанси. Колегата е прав, че от модули с цена 300-400 лева няма как да очакваш много, а и за тая цена човек може да си вземе секънд хенд цял нелош компютър или лаптоп. Щом обаче си решил да елиминираш компютъра, от двата избрани от теб модула бих се спрял на втория - GM е (другият не е), има двойно по-голяма полифония, звучи доста прилично, по-евтин е...докато на другия просто пише една известна марка и има десетина саунда, които не са нищо особено. Другият вариант със синтезатора за който също споменаваш също става, макар и да не става много ясно дали наистина имаш предвид пълноценен синтезатор или говориш за кийборд аранжор.
 2. Не ме питай...моите по едно време бяха двуцифрено число, което не започваше с 1. А между другото след ъпдейта забелязах един малък бъг, който по принцип не ми пречи, но ще го споделя. На заглавната страница, както и в разделите, на някои от темите не излиза линкът с датата на последното пуснато мнение, но пък линкът над него си работи, така че няма проблем. ---------------------------------------------------------
 3. Пропуснах само да спомена, че колкото едно устройство е по-евтино (примерно вградените аудиочипове са около 2-3 долара), толкова е по-голяма вероятността да получиш незадоволителен резултат, свързан с разни шумове, брумове или най-общо казано - некачествен запис. Не че и със скъпа аудиокарта не може да се получи брум, но това е друга тема за разговор.
 4. Ако не се лъжа, този модел можеше сам да запише 2-3 песни, обаче ти явно питаш за външен запис. Доколкото си спомням CA17 май нямаше Line-out, затова ще се наложи да ползваш едновременно двата изхода за слушалки - през единия ще слушаш със слушалките докато свириш, а през другия ще подаваш сигнала за запис. А що се отнася до това на какво ще записваш, изборът е голям - външна USB карта и лаптоп, PC или лаптоп с вътрешна аудиокарта с Line-in, някакъв малък рекордер, малък миксер с USB...и т.н.....всичко, което може да записва върши работа. А кабелът, който ще ти трябва, зависи от това на какво ще записваш и какви входове има - от едната страна трябва да е 1/4" (дебел) стерео жак за слушалките на пианото, а от другата или 2 чинча, или 2 моно жака, или само един 3.5мм стерео жак (това при положение, че записваш примерно на лаптоп с вградена аудиокарта имаща Line-in. Има и други варианти с кабелите и записващите устройства, но горните са най-разпространените. П.П. Когато решиш с какво точно ще записваш, питай пак и ще ти кажем по-точно за кабела.
 5. Така като гледам на пръв поглед, нещо генерално се е объркало (или повредило). Опитай първо с 'Utility ->Factory Restore', ако няма ефект - пробвай отново да му качиш операционната система (има я на сайта на Korg, а има и BG версия). Освен това наскоро беше поместил една снимка, в която питаше какви са тези капачета върху отвори, които ги няма в другите PA. Подозирам, че си го купил на старо и най-лошият вариант може да се окаже ако предишният му собственик вече му е правил ремонт и го е закрепил за известно време, но ремонтът не е издържал много и дефектът отново се е проявил при теб.....само гадая, разбира се.
 6. Вероятно е забравил старата си поща на стария акаунт и сега си е направил нов с друга поща. Между другото в настройките на всеки си седи пощата, с която се е регистрирал и е добра идея да си погледнем имейлите, че по някое време може да има и друг ъпдейт. П.П. Сега забелязах, че ми е лепнат някакъв шестоъгълен "медал" - 'новобранец', при положение, че съм се регнал още в 2005-та и наближавам 1000 поста...явно доста се е вдигнала летвата.
 7. Тъй като не съм запознат с тази марка, а и тук обикновено не я препоръчваме при въпроси за покупка на пиано, реших да погледна какво пише в мануала. Ръководството е доста кратко, а динамиката може да се изменя в 6 различни степени (няма опция за цялостно изключване). Опитайте да смените някоя от другите 5 степени и вижте проблемните клавиши по същия начин ли се държат. Ако проблемът си стои на всяка от 6-те степени, преди да го носите на майстор, опитайте се първо да направите "ресет" на пианото - надали ще има ефект, но теоретично има някаква минимална вероятност нещо да се е бъгнало и ресетът да го оправи. Успех!
 8. Ако ефектът се проявяваше на всеки клавиш, може би случайно е била изключена динамиката на цялата клавиатура, но щом касае само някои от клавишите, най-вероятно има проблем в сензорите им. Може и да са се разместили, но може и да са за смяна - и в двете положения ще се наложи да се разглоби и да се погледне какъв точно е проблема. Обикновено разни гумички и други неща около клавишите се амортизират след доста години или доста свирене - от колко време ползвате пианото?
 9. Браво, полезно е дори и за по-напредналите!
 10. Ребаланса на Изотопа не ми харесва единствено, че като изключим вокала, ударните и баса, всичко останало са го събрали в един кюп "Others", а там може да има доста неща, от които ти трябва само едно, оставям настрана колко отделни инструмента може да ти потрябват дори само от ударната секция. Но както вече казах, хардуерът днес е достатъчно мощен, а софтуерът се развива с такова темпо, че прави 'blur' пред погледа ми. Мисля, че в следващите няколко години ни чакат и други интересни изненади...
 11. Всъщност...вече има. Да, получават се и артефакти, но е резултатът е напълно ползваем. Цялата работа се раздвижи, когато някои от програмите започнаха да използват AI в алгоритмите си. Преди години и аз твърдях с пример, че няма как да стане в една кофа да налееш син, зелен, червен и разни други цветове, след това да ги разбъркаш хубаво и после да измъкнеш от кофата само червения цвят (примерно). Оказа се, че всъщност с много "мислене" и математически изчисления може. Да, на този етап от развитието на софтуера червеното не е 100% както е било преди да го сложа в кофата, има лек нюанс в оранжево, но на практика си е "достатъчно" червено. Мисля, че схвана примера ми с цветовете. Аз самият не съм барабанист и не ми е трябвало да изваждам само барабани, но ми се е налагало да го правя с глас (с барабаните принципът е същия). Преди година-две имах поръчка на един аранжимент, по песен на Васил Петров. Трябваше да я пее едно момиче, с което не се бяхме виждали. Нямах представа как ще я пее и какви импровизации ще прави, за да знам къде и колко място да й оставя в инструментала. Започнах го, водейки се по оригинала, докарах го до към 90%, но ме хванаха съмненията дали изобщо правя правилно нещата и реших преди да съм го завършил, да тествам аранжимента с гласа на Васко Петров (да ме прощава Васко, понеже няма представа, че е пял "насила" и с друг аранжимент). Та, изкарах му само гласа, наложих го върху аранжимента и се успокоих, че ще свърши работа (слагам демото долу в поста). Както споменах, резултатът няма как да е кристално чист, но за проби и обучение става. Ето и линк към една такава програма, с която от общото може да редактираш или направо да извадиш отделното, а като гледам с каква скорост се развиват софтуера и хардуера, нищо чудно след десетина години да може да извадиш и отделен тромпет от брас секцията. 100_days_-_Васил_Петров_с_моя_аранжимент_(проба).ogg
 12. Малко допълнение, касаещо най-оборотния китайски сайт, от който пазаруват много нашенци, вкл. и аз. Алиекспрес са го направили по най-добрия начин и от днес сайтът направо ще начислява ДДС още в момента на поръчката и така на купувача няма да му се налага да се занимава с митници или пък да плаща митническото представителство на пощите. Така всеки ще си прави сметката още преди да купи нещо изгодно ли му е или не и ако го купи, ще е спокоен, че няма да го товарят допълнително тук или пък да си губи времето с митници и попълване на формуляри за представителство в пощите.
 13. Мани, мани...доста се ръчках и там тия дни, и не е като да нямаше задънени линкове, които водеха единствено до 404, но пък иначе те посрещат с един приветлив надпис "Добре дошли в обновения E-Портал на Агенция „Митници“. Ето сега преди 2 минути пак наминах и още с влизането в Е-портала изскача един прозорец, който те уведомява за някакви неработещи техни модули (даже го "скрийншотнах")...най-долу пък 'за бонус' както казваш, те пращат да четеш нещо някъде, но вместо културно да ти дадат линкове, са написали на ръка адресите...не за друго, ами да ти дадат избор - ако примерно не щеш да ги четеш със същия браузер, да може да си ги копираш и пейстнеш в друг.
 14. Да, не се стараят много в описанията, само тук-там се вижда "copper" или пък, че жаковете били позлатени и дотам. Виж китайците като продават някои по-скъпи кабели поне слагат доста картинки и разрез да се види дебелината на изолацията, оплетката, централното жило, ама и те често не пишат съпротивлението като предполагат, че щом са го направили около стандарта, няма нужда от повече писане.
 15. Ако сайтовете са китайски и цената е за големи дължини - вероятно да, въпреки, че дори и в такива сайтове съм виждал (и купувал) доста добри кабели. Скоро май някой пак питаше за качествени кабели и пак раздавахме линкове - погледни в Динакорд, има всякакви марки и дължини, между които може да си избереш това, дето ти допада.
 16. И при мен понякога са идвали някои неща над лимита, които са ги изпуснали от митницата. Сега обаче пак се разчетох в инфото на БГ-пощи - доста завоалирано е написано, но май го схванах. Онази такса от 3.90 в горния ми пост не е при получаване, защото е ако пощите подадат вместо теб митническа декларация с данни по колона H7, което всъщност важи за този, който изнася, а не внася. А т.нар. "митническо представителство", което си съществуваше и досега за суми над 30 лв., продължава да си го има, но вече май ще е за всякаква сума без значение. Проста сметка показва, че ако съм купил нещо на стойност 30 лв., трябва да доплатя още 6 лв. ДДС + 12 лв. 'митническо представителство', което прави общо 48 лв. ОК, тия 18 лв. отгоре мога да ги преживея, но какво става ако например си купя 1 преходник за 1 лв (който е специфичен и го няма в тукашните магазини)? Значи върху този 1 лев плащам 20ст. ДДС и отново 12 лв. такса митническо представителство, което закръгля сметката за преходника на 13.20 - ей тия 12 лева отгоре някакси вече не ми се връзват на тази база. Да, имало опция и сам да си попълниш митническите документи, стига обаче да имаш издаден валиден електронен подпис, EORI номер в митницата и да разбираш от митнически ставки, графи и колони. Както и да е, още не ми е много ясно всичко, но ща не ща - ще си го изясня в скоро време, понеже другия месец чакам 30-тина пратки, все дреболии (кабели, преходници, DMX ресийвъри и т.н.) и ако всеки кабел и преходник ми го цакат с по 12 лв. отгоре, това прави 360 лв. само такси към пощите, без да смятам ДДС-то. Ще пиша пак като започнат да пристигат +другия месец и видя с колко ще ме товарят...пак добре, че голямата част от дреболиите (над 50 пратки, поръчани преди месец-два) вече пристигнаха преди 1 юли, че ако и те бяха закъснели, по-добре направо да ги връщам към подателя.
 17. Миналата година и на мен ми се наложи да сменям ремъци на доста декове (със сигурност бяха над 20), така че от личен опит мога да ти препоръчам - вместо да обикаляш магазините и да питаш за подходящата дължина ремък за всеки дек, по-добре си вземи всички дължини в комплект от Ибей или Алиекспрес. Да, ще ти останат доста, които няма да ползваш, но цената им в комплект е нищожна, а и ще си спестиш обиколките из магазините. Само имай предвид, че някои декове са с плоски ремъци, други с квадратни, така че си разгледай твоите какви са. Всъщност бих ти препоръчал направо да си вземеш едно пакетче плоски и едно квадратни (най-честно ги продават по 50 или повече бройки в комбинирани размери от 40 до към 140мм), понеже във всеки дек имаш минимум 2 ремъка (плей и превъртане), но може да имаш и брояч с ремък, а ако някой от дековете е двукасетъчен или пък с повече мотори, тогава нараства и бройката ремъци - не е задължително, но е силно вероятно. А що се отнася до съхранението на всякаква гума - плътно в найлоново пликче или даже в няколко едно в друго, или пък в кутийка, която не пропуска въздух и е добре преди това да ги понамажеш с талк ; така може да изкарат години, но не виждам много смисъл предвид, че 50 ремъка ще ти излезнат по-малко от 5 лева....всъщност след 1 юли малко повече, по причина новата данъчна политика на митниците и таксата на пощите, за която споделих в другата тема.
 18. Благодаря за признанието, но нямам самочувствието да раздавам на едро съвети в стилове, в които по принцип не работя и съм сигурен, че ти и доста други от форума, които само свирят и нищо не обработват, могат да дадат по-полезни съвети от мен, просто защото свирите същото от много време и сте запознати с материята. Парчето наистина има заряд, вокалистът също вкарва много екшън и може би на това се дължи това, което и ти си забелязал - при влизанията, от екшъна малко се вживява (което не е лошо), но леко повишава в първите няколко срички (опитах се набързо да му изолирам гласа на едно от местата за онагледяване на това, дето говорим ; горното е оригиналът, а под него е коригираното). И на мен парчето ми харесва, може би в процеса на миксинга бих променил малко честотно/динамично някои от траковете, но това си е въпрос на вкус и конкретно моя вкус, понеже така по би ми харесало. Имам предвид, че като цяло ми звучи леко мътно, някои срички ми се губят и бих оправил например дикцията на вокала. Нямам го на канали и затова за онагледяване изкарах друго откъсче и му вдигнах малко високите - разбира се по този начин се вдига всичко в тази област и всъщност оригиналът звучи доста по-хомогенно, но мисълта ми беше, че е добре вокалът малко да се избистри. То това всичкото ми е в главата без да съм го чул и затова като се почне с корекциите на предишен етап канал по канал, чак тогава става ясно по-добре ли ще го бъде или не. Нека съветите ми не се приемат като нещо, което непременно трябва да се поправи, а по-скоро като мнение на обикновен съфорумец. vocal.ogg vocal+.ogg ВЗЛОМ.ogg ВЗЛОМ+.ogg
 19. Аз по-скоро бих казал нещо за обработката на вокала, но това моето си е професионално изкривяване, така че този път няма да се обаждам. Относно фалшивеенето на китарата, за къде става въпрос - на места или през цялото време? Щото мен не ме дразни, с изключение само на едно място около 2.15 в солото (има някакъв октавер или пък се удвоява "ръчно) - там малко не строи в долния глас...
 20. Не намерих по-подходяща тема за новината, затова реших да ползвам тази... Досега всички дреболии идващи извън ЕС от рода на струни, перца, тунерчета, кабели и т.н., които се вместваха в лимита до 30 лв. бяха без ДДС. Сега вече и това отпада, защото от 1 юли ДДС вече ще се плаща на абсолютно всичко, а подозирам, че към него ще има и някаква такса за БГ пощите, за да те представляват пред митниците. Новината П.П. Сега минах и през сайта на БГ пощите да видя те какво са писали - доколкото схванах за малките суми таксата им ще е 3.90, а другата им такса от 12 лв, която си я удържаха и досега за стоки над 30 лв. също си остава. Предполагам, че няма да се откажат и от редовната такса "магазинаж", която също винаги съм плащал, когато съм освобождавал нещо дето е било над 30 лв.
 21. На Касио със сигурност не става - те са с обратен поляритет, но на КОРГ (PA700) веднъж като че ли пробвах един като твоя и доколкото си спомням май работеше коректно. Освен това нали в менюто имаш калибрация на педала - от там също мисля, че може да обърнеш поляритета ако не пасва.
 22. Ако нямаш бюджет за 2 чифта слушалки, примерно едни затворени и едни отворени, зарежи отворените и вземи затворени. Мисълта ми е, че запис с отворени слушалки така или иначе няма как да направиш, а доколкото чета мастеринг да правиш още ти е рано. От трите АТ, предвид стила в който се изявяваш, според мен най-подходящи ще са 50х. Разликата с 30х е много голяма, но в магазина не си имал условията да я чуеш. Средният модел всъщност е най-равнолинеен, има си недостатъци, но е най-универсален с различни стилове в практиката, което теб не те касае, защото работиш в един стил. Разбира се има още много марки и модели в този ценови диапазон, на които също може да се спреш, но нека и колегите ти препоръчат нещо. Сега за другата част на въпроса...За мен най-подходящото смесване определено не е на слушалки и затова може би имам десетина чифта, от които веднъж на месец я слагам, я не слагам по някой чифт за 2 минути, било за сверка или за да чуя по-прецизно някой фин детайл. Казваш, че вече имаш кондензаторен микрофон, а записът най-вероятно ще го правиш в същото помещение, където са и всичките останали неща. Имай предвид, че поради спецификата на този вид микрофони, ако помещението ти не е обработено поне до някаква степен акустически, крайният резултат от записа с кондензаторния микрофон вероятно няма да ти хареса. То е много хубаво да записваш с кондензаторен с голяма мембрана, но трябва да му осигуриш условия, за да не хваща това, дето ще хване в кофти третирано помещение. Тъй като имах един период, в който записвах само хип-хоп изпълнители, от личен опит мога да споделя, че понякога за някои гласове, по-подходящ от всякакъв кондензаторен е един обикновен SM57, който е динамичен микрофон и който даже не е вокален...и в случая говорим за запис в напълно акустически обработено студио. Така че ако тръгнеш със записите и звукът не ти хареса, не бързай да ръчкаш разни EQ-та, а просто събери малко пари за още един динамичен микрофон. А иначе EQ-тата и останалите ефекти пак си ги ръчкай, но най-вече с обучаваща цел, защото нищо не се получава от раз, а си иска време, трупане на слухов опит и рутина. П.П. Аааа, да, щях да забравя... за специализирана музикална дейност избягвай всякакви компютърни фирми от рода Рейзър, Лоджитек, Криейтив лабс... или пък всякакви светещи и мигащи аксесоари - те са предназначени за съвсем други области като гейминга примерно.
 23. Яко! Лека забележка към смесването и обработката на вокалите, но нищо кой знае колко съществено - като цяло звучи доста профи поне за моите уши.
 24. Това е нормалната човешка реакция. Аз така подминавам тия, дето виждам, че само са се изправили да правят бизнес на място с голям трафик на хора, без да проявят грам старание или професионализъм. Примерно има един с една гайда на главната в Пловдив, който се е позиционирал до Каменица от години. Винаги е облечен в един и същ анцуг, репертоарът му се състои от 5 мелодии на песни, които ги редува и всички в оня район ги знаят наизуст (в интерес на истината миналата година добави и "Хубава си моя горо") ; преди няколко години забелязах, че едната дупка на гайдуницата явно има някакъв проблем, защото хем издава фалшив тон, хем прекъсва от време на време (до ден днешен не я е оправил). Всеки път като минавам от там знам, че ще чуя или "Девойко...", или някоя от останалите песни. За какво да се спирам до такъв уличен музикант, който не влага грам усилие или творчество в дейността си? От друга страна когато съм случвал на някой наистина прекрасен музикант, който свири по-скоро за изява, отколкото за прехрана, направо ми е било неудобно когато съм му пускал някой лев в кутията когато е привършвал изпълнението си, защото знам, че не е за тия левчета дето пускаме аз и останалите, макар че сигурно му помагат отчасти. Така че музиканти всякакви - някои карат по анцуг с една развалена гайда, други имат огромен репертоар, ползват подложки и караоке колони и наистина виждаш, че такъв човек свири с душа, прави импровизации, на които може да му завидиш, а пък и какви добри певци съм случвал на улицата по някой път...направо не е за вярване.
 25. Абе...уронващи...колко да са уронващи, ще затвори очи и на другия ден ще е забравил. Пък знае ли се - на някои им нараства самочувствието, хора разни...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.