Jump to content
Българският форум за музиканти

Baby Thomas

Mods
 • Posts

  8976
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  268

Everything posted by Baby Thomas

 1. Ха, ха, тоя суич какво точно превключва? Kill switch? Yamaha имат нелоши бюджетни инструменти. Ако е удобна и ти хареса и те насърчава да свириш значи става, това е най-важното. Аз лично китара с един адаптер НИКОГА не бих си купил, нямаш достатъчно различни звуци. С това "комбо" едва ли има значение, но ако решиш да го сменяш с някое поне що-годе можещо да свири...
 2. Имах, можеше да се кликне и да се види сертификата на сайта им. Но нещо разместиха и линка умря и го разкарах. Имам си го на PDF и принтнат на хартия в една рамка... Не е никак лош курса, добре структуриран, имаш "домашно" и те ангажира допълнително и с краен срок, може да се научи доста. Introduction to Music Production се казваше, сравнително базово ниво. Не беше скъп и съм доволен, че го изкарах. Но покрай него съм минал още МНОГО. По тракерите има буквално безброй много много_добри уроци. Из Ютюб също, но там мисля повече трябва да отсяваш плявата. Проблемът е че искат много време да се изгледат, а освен това и много време в цъкане и практически упражнения. И ти трябва време да се упражнява и ухото, не е само да гледаш картинки и индикатори. Смятам също, че всеки допълнителен опит в съседни сфери помага значително (композиране, свирене в група, свирене на концерти, на различни инструменти, с различни хора и в различни стилове и т.н.). Например ако свириш на бас да кажем и имаш 4-5-10 години опит с 2-3 групи ще ти е много по-лесно да нагласиш звук и баланс и поне приблизително да знаеш какво искаш и как би могъл да го докараш. Ако само подрънкваш на домашно и се занимаваш с бекинг тракове и просто да искаш накрая нещо да се чува някак по-добре... Доста по-труден и бавен ще е процеса. IMHO.
 3. Моето мнение е, че със смотан материал микс процесът е ужасно труден, а с ужасен изобщо няма смисъл да се мъчиш. Особено ако нямаш опит. Някакъв аналог бих направил с това да свалиш някакъв пресован .jpg 800х600 от гугела и да се опитваш на Фотошопа да чистиш бекграунд от снимка с мадама с коса. Гледаш по туториалите става за секунди, а при теб - супер нищо не става. Така че идеята на Koobenot да пуснеш нещо и да чуем не е никак лоша.
 4. Не са 100% верни, защото много хора пускат ревю 2 дни след получаване на джаджата и пишат "Супер бърза доставка от Томан" и от сорта. Но целенасочена манипулация с цел продажби... от вероятно най-големия магазин... Фен съм на конспирациите, но ми се струва супер малко вероятно.
 5. В условията на енергийна криза и предвид настъпващата зима мисля че мисията на живота ѝ е пределно ясен.
 6. Самият надпис "караоке" на някое озвучително тяло би ме отвратило завинаги... Edifier са добър вариант, взависимост от бюджета...
 7. Прав си. Аз горе визирах по-скоро подмяната на ЕСС83 с друга ЕСС83, но си важи и за случите при смяна на модела. За промяна на гейна и характера на ампа вместо 12AX7 (gain ~100) освен споменатата 12AT7 (gain ~60) може да се използват и 5751 (gain ~70), 12AY7 (gain ~40)... Преди време купих една от тези последните за проба, но така и не съм я пробвал още, че от известно време "главния" амп седи в къщи, а на домашно колко ще се чуе и как... малко съмнителна работата.
 8. Нещата се променят, мераците на потребителите също, съответно някои компании следват тенденциите. Търсят се по-евтини неща - започват да произвеждат по-калпави ампове: малки трафчета, тънички платки, кьопави елементи, какви да е лампи, смотани говорители, гадни кутии... нещата се наслагват. И като цяло - не всичко ново е добро/смотано, както и всичко старо е добро/смотано. По другата тема... "Търкалянето" на лампи с цел подобряване/промяна на звука не е чак толкова проста работа. Трябва да се има предвид, че: С течение на времето лампите променят параметрите/звученето си; Всички елементи по веригата оказват влияние в една или друга степен. Пример: купуваме си най-великата и скъпа лампа на света, примерно Мулард Блекбърн ала-бала, за $300 долара, тествана, с перфектни параметри 100% отговаряща на дейташийта и т.н. Слагаме я на V1 и нищо. Тя свири, ама общо взето имаме 99% същия тон като преди малко с JJ от 9 евро (ОК, вече ги вдигнаха ). Причината може да е, че: След тази V1 позиция имаме още 2-3 други лампи, които са овехтели; Имаме крайни лампи, които също са взели-дали; Имаме съмнителен евтин говорител и (да не дава Господ) комбо усилвател 😆 Всичко това са компоненти, които силно филтрират "файдата" от новата вълшебна V1 лампа. Тя сама по себе си може да е перфектна, но джунджуриите преди/след нея* не позволяват да се чуе това... вълшебното. Някои хора не го съобразяват, купуват/слагат и става "Ми то няма разлика, аз какво се охарчих...". Конкретно за предусилвателните лампи - с течение на времето им се качва анодното съпротивление Rp, което заедно с капацитивността на лампата действа като low-pass филтър, а покачването на Rp мести надолу честотата, от която започва да действа въпросния филтър. Съответно старите предусилвателни лампи звучат по-глухо. Това не съм сигурен че важи за крайните, но пък при тях с годините започват да "бягат" ниските и няма пънч - звучат по-анемично и тънко. В крайна сметка смяната само на V1 с каквато и да е лампа реално може и да не доведе до невероятни резултати. Разлика пак може да има, но доста по-малка. * Мислете си също за качеството на китарата (дърво/конструкция/адаптри/струни) и кабела и (да не дава Господ) - ефекти.
 9. 24мм потовете са по-корави от 16мм, могат да поемат повече ток без да се скапят (видно от дейташийта). Което за китара не е важно, но все пак са по-устойчиви, защото вътре пътечката, по която вървят ламаринките, е по-голяма и издържа по-дълго време. На теория поне... По-повод това, че имаш повече място за запояване - не е нужно всичките маси да са в една точка, аз дори никога не го правя. Има и по-хитри методи и при определени схеми реално стават по-добре нещата, защото нямаш 20 санта излишни кабелаци да се размотават напред/назад. Пуш-пул съм слагал доста, пуш-пуш също (не само на мои китари). Ръчкам ги доста, досега дефектирал няма. Ползвам ги за сплит койл или серийно/паралелно свързване на хъмбъкери, но могат да им се намерят и други приложения. Предимството е, че можеш да добавиш още функционалност без да дупчиш и слагаш DPDT суичове, които и се цъкат по-неудобно. надАли Експрес ги отбягвам като дявол тамян, не съм пазарувал от години. Последни едни "Еликсир" струни купих, откровено менте. Голяма разправия, безкрайно чакане, сега и шипинга май не е безплатен вече, искат мито/ддс за всичко (по принцип, не че не минават метър разни дреболии)... Накрая спестиш 5-10 лева, обаче я дойде нещо неработещо, я нещо объркали модел/размер...
 10. По принцип... Предвид факта, че ECC803s е long plate и оттам е по-склонна към микрофония спрямо другите (short plate), моделът не се препоръчва за хай-гейн ампове и то на позиция V1. Но, както каза Synchu, няма гаранция, че точно тази ще е добре или зле както и как точно ще се държи в комкретния амп. По някои реномирани магазини продават тествани за микрофония лампи (на двойна цена примерно), но за мен това са малко пари на вятъра. По-добре да си купиш цял комплект и ги въртиш дорде стане. BTW... Dave Friedman доста се оплаква от JJ (не конкретно 803 модела) че не са подходящи за V1/V2 в неговите ампове, защото много от тях микрофонират и губи ужасно много време да ги слага и пробва една по една във всеки амп. Лично аз съм купувал и мерил на curve tracer доста JJ лампи и някои партиди са много добри, други са много зле. Тоест непостоянни са. От другите марки нямам толкова добра бройка тестове, съответно база за сравнение, но от каквото имам - резултатите са били по-добри. Най-вече Tung-Sol. Като уточнявам, че става дума за това доколко измерените параметри се доближават до посочените в дейташийта. Оттам насетне коя как и колко свири и дали ти допада в конкретен амп - съвсем отделна тема. П.П. Относно "80% е транзистори" - в грешка съм. Този модел не бил от тея дето са бъкани с какви ли не странни елементи. Но понеже JCM2000 се слави като една от най-гадните им серии помислих че и този е от "транзисторните". А дали заради наличието/отсъствието на такива елементи е "по-лампов" или "по-малко лампов" няма особено значение, на един ще му хареса звука, на друг не.
 11. 1. На този усилвател каквото и да сложиш - се тая, то едно 80% е транзистори... 2. ЕН са ми на второ място от новото производство, след Tung-Sol, които пак са руски. Според мен вземи каквито намериш лесно и на поносима цена наоколо. Мюзик Дивижън примерно имат налични. В странство вече и цените много вдигнаха, и доставките също.
 12. Абсолютно без опит съм относно конкретната джаджа, но... Разни процове (ТС) фрийзват по сходен начин когато се попрецакат връзките между платките или ако имат някой чип (eprom) на цокъл... Ако не те притеснява да ровиш из вътре опитай да махнеш/сложиш/разместиш лентови кабели и конектори и чипове на цокъл, можеш да използваш и специализиран контактен спрей.
 13. Провери екшъна под 6-та и 1-ва струна, да не би откъм първа да е прекалено нисък. И както казаха - нъта. Дълбочината на слотовете в нъта се мери като сложиш капо на 3-то прагче така че струните да опират в "телта" на второ. След което мериш разстоянието между долната част на струната и върха на първо прагче. Не помня какво беше разстоянието (можеш да намериш в нета), но можеше сравнително лесно да се измери с парче от втора струна 13-ка ли беше... като намериш вярното разстояние можеш да видиш кой размер струна е най-близо до него. Поне аз това успях да измисля преди време като най-лесен начин да се мерят такива микро разстояния, че тези специализираните "линийки" са пари на вятъра!
 14. Пробвал съм на записи в репетиционната, но на концерти още не. Все е на зор работата, плюс това трябва да разбичкаш подредбата на озвучителя с кабели/стейдж бокс/миксер/етц. Но най-вероятно ще се наканим някой ден... Ще е добре да има и двата варианта (директен + майк) на отделен фейдър и да може да се блендва според стила/групата/микса...
 15. От няколко месеца имам един конкурентен продукт - Nux Mini Studio, купих го закъмто 140 лева. Основната му цел е да го ползвам за IR след пиезо изхода на китарата в акустичната част от рига. Мноог по-добре стават нещата с него! Друго, за което смятам да го изпробвам и евентуално използвам, е да "обработи" сигнала между бас/бас преамп и централното. Понеже всички опити да вкараме/запишем ДИ бас сигнал при свирене на живо/мултитрак записи са ми съмнителни - едно оцъклено и попръцкващо се чува. И няма нищо общо с това, което се чува директно от ампа. То и китарния сигнал с микрофон никога не е 1:1 в това което чуваш въздушно (все пак имаш само close mic), но поне е доста по-близо. А тия ДИ бас сигналчета... не ми харесва резултата изобщо! Като недостатъци на продукта мога да посоча: Вградените импулси са средна хубост, по-добре да се инвестира време в набавяне и инсталиране на "външни" такива, разликата е съществена; Входът му клипва ако вкараш нещо с високо ниво (линейни преамп сигнали); Няма ДИ изход и ако искаш да пращаш сигнал по дълги кабели до РА... може би трябва с допълнителен ДИ бокс (аз даже си купих един, но още не съм го тествал в бойни условия). Не мисля че е замислен като джаджа за живо свирене, може би по-голямата им версия е подходяща за това. За в къщи на слушалки е идеален. Но ако се помисли и нагласи рига откъм входове/изходи/нива може да стане и за концерти. П.П. За записи изобщо не виждам смисъл да се използва такъв продукт. Записваш си ДИ и същия импулс може да го нахакаш софтуерно. Плюс това ти остава варианта да подменяш/комбинира/донагласяш в микс процеса.
 16. Понеже тъй или инак няма особено много пишещи ще си позволя да се изкажа... Вероятно знаеш, че на DW им се носи славата, че са излишно скъпи, респективно шегата, че абревиатурата DW означава Dollars Wasted. Така на картинка (без да съм го виждал лично) този DW7000 изобщо не ми идва мерака да го купя, изглежда ми евтин. Дори най-евтината Speed Cobra изглежда по-сериозен продукт. В последните 2-3 години купих няколко Тама продукта и съм учуден от качеството, което предлага, дори за средно ниските пласове. Примерно столче и стойка за барабанче за по сто и малко лева, хай-хет стойка за малко под 300... Също и разни дреболии като бийтъри, ключове и т.н. джвъчки. Та... разгледай някоя нескъпа Speed Cobra.
 17. Супер си е китарката, честито! И аз бях се наточил на тези Sandblasted Swamp Ash, но после реших, че ако ще е PRS трябва да е от истинските (не-SE, Made In USA)...
 18. Мастъринг инженера не може да коригира липсата на компресия на ниво тракове и групи. Не е казано, че такава трябва да има или че трябва да е голяма/малка, НО... ако трябва да има (примерно по-тежка/енергична песен) - няма как да се постигне само на ниво мастъринг. Ако се намачка само там просто ще стане много спъцано.
 19. Exciter плъгините са МНОГО ценни. Позволяват да вкараш повече присъствие на даден инструмент в микса без да го усилваш като дБ или да го компресваш или да ползваш паралел процесинг. реално те генерират разни хармоници и добавят цвят. Harmonic content май му викаха испанците П.П. Дай им шанс в живота.
 20. Това с душманското блъскане по хай-хета е генерален проблем за всички дръмери, аз също се опитвам да го излекувам от собственото си свирене в последните 2-3 години. Може и да се намали чрез позициониране на микрофоните + корекция на преамп гейна, но в твоя случай вече е подмината фазата, в която може да се опита нещо такова. Мога да споделя 2-3 неща, които аз използвам против силен НН, пък ако ти се стори удачна някоя от идеите - експериментирай и току-виж се получило. Top Down mixing. Още преди да почнеш същинското смесване слагаш някакъв стандартен набор плъгини на изхода, дори само компресор/лимитър стига. Причината в случая е, че лично аз винаги смесвам нещо уж добре и като добавя накрая "помпата" излизат доста високи, най-вече фус. И пада голяма играчка с една камара корекции, които при Top Down ги избягвам. Вероятно ако имаш достатъчно опит няма да се получи така, но аз като любител-миксър по-трудно се справям с това. Multiband Compressor. Има няколко варианта как точно ще се процесне (включително може да се експериментира с Mid/Side), но основната идея е да се отделят само високите и да се компреснат. Отделяш един band над примерно 5-6-8 кХц и действаш. Make-up Gain плъзгача ти дава контрол и върху нивото на същите тези честоти (освен компресор параметрите). Този метод го използвам в 99% от нещата, които базарам, особено някакви въздушни лайв записи. Snare Drum Replacement. Понеже спомена, че имаш доста блийд в микрофона на барабанчето - оставяш го 2-3-5 дБ по-тих в микса и добавяш семпли от софтуер като Toontrack/StevenSlate, колкото да не ти кляка барабанчето в целия джангър. Предварително трябва да "MIDI-зираш" аудиото към МИДИ събития, но това е доста лесен процес (поне в Logic Pro X е супер лесно и добре функциониращо).
 21. Лично за мен този микс звучи по-балансирано от версия 4. Това, което бих се опитал да променя/подобря е китарите. Може и да няма как, де... Но ми звучат все едно имаш единствено руум майк. Не точно, защото в тази ситуация ще имаш само една баня, но все пак нещо такова. Не мога да определя точно защо - меки/неагресивни ли са, ривърб ли има, от широките панорами ли... Но ми звучат натикани някъде назад/настрани. Поне моята представа за подходящ звук за тази песен е такъв - директно In Your Face. Обаче тя звучи някак рехаво и назад в пространството. И това идва от китари и барабани. Напълно възможно е материалът да не позволява подобен резултат...
 22. Аз бих опитал да разместя баланса между инструментите (като нива). Струва ми се че има твърде много барабани. Опитай да ги намалиш поне 2-3 дБ от груповия фейдър. Опитай същото и с вокала (примерно 1-2 дБ), за да влезе малко повече в микса, че така почти естрадно звучи (осезаемо по-силен от инструментите). Ясно е, че той е водещ/най-важен плюс това се е получил доста добре според мен, но в такъв тип музика не ми се струва много удачно да изпъква много... В резултат на горните две корекции предполагам че бас и китари ще изскочат малко, че в момента са леко назад. Поне аз така ги чувам.
 23. GLX-D® Digital Wireless Units
 24. Винаги може да се инвестира в по-качествен кабел! Препоръчвам този: https://soundapproach.com/analysis-plus-micro-golden-oval-instrument-cable-single.html
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.