Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Posts

  940
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  50

yamaha last won the day on July 2

yamaha had the most liked content!

Previous Fields

 • Инструмент
  студио

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1713 profile views

yamaha's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

316

Reputation

 1. Свиренето през компютър, както и замяната му с хардуерен модул си имат своите предимства и недостатъци, но накрая човек винаги стига до прости математически сметки и финанси. Колегата е прав, че от модули с цена 300-400 лева няма как да очакваш много, а и за тая цена човек може да си вземе секънд хенд цял нелош компютър или лаптоп. Щом обаче си решил да елиминираш компютъра, от двата избрани от теб модула бих се спрял на втория - GM е (другият не е), има двойно по-голяма полифония, звучи доста прилично, по-евтин е...докато на другия просто пише една известна марка и има десетина саунда, които не са нищо особено. Другият вариант със синтезатора за който също споменаваш също става, макар и да не става много ясно дали наистина имаш предвид пълноценен синтезатор или говориш за кийборд аранжор.
 2. Не ме питай...моите по едно време бяха двуцифрено число, което не започваше с 1. А между другото след ъпдейта забелязах един малък бъг, който по принцип не ми пречи, но ще го споделя. На заглавната страница, както и в разделите, на някои от темите не излиза линкът с датата на последното пуснато мнение, но пък линкът над него си работи, така че няма проблем. ---------------------------------------------------------
 3. Пропуснах само да спомена, че колкото едно устройство е по-евтино (примерно вградените аудиочипове са около 2-3 долара), толкова е по-голяма вероятността да получиш незадоволителен резултат, свързан с разни шумове, брумове или най-общо казано - некачествен запис. Не че и със скъпа аудиокарта не може да се получи брум, но това е друга тема за разговор.
 4. Ако не се лъжа, този модел можеше сам да запише 2-3 песни, обаче ти явно питаш за външен запис. Доколкото си спомням CA17 май нямаше Line-out, затова ще се наложи да ползваш едновременно двата изхода за слушалки - през единия ще слушаш със слушалките докато свириш, а през другия ще подаваш сигнала за запис. А що се отнася до това на какво ще записваш, изборът е голям - външна USB карта и лаптоп, PC или лаптоп с вътрешна аудиокарта с Line-in, някакъв малък рекордер, малък миксер с USB...и т.н.....всичко, което може да записва върши работа. А кабелът, който ще ти трябва, зависи от това на какво ще записваш и какви входове има - от едната страна трябва да е 1/4" (дебел) стерео жак за слушалките на пианото, а от другата или 2 чинча, или 2 моно жака, или само един 3.5мм стерео жак (това при положение, че записваш примерно на лаптоп с вградена аудиокарта имаща Line-in. Има и други варианти с кабелите и записващите устройства, но горните са най-разпространените. П.П. Когато решиш с какво точно ще записваш, питай пак и ще ти кажем по-точно за кабела.
 5. Така като гледам на пръв поглед, нещо генерално се е объркало (или повредило). Опитай първо с 'Utility ->Factory Restore', ако няма ефект - пробвай отново да му качиш операционната система (има я на сайта на Korg, а има и BG версия). Освен това наскоро беше поместил една снимка, в която питаше какви са тези капачета върху отвори, които ги няма в другите PA. Подозирам, че си го купил на старо и най-лошият вариант може да се окаже ако предишният му собственик вече му е правил ремонт и го е закрепил за известно време, но ремонтът не е издържал много и дефектът отново се е проявил при теб.....само гадая, разбира се.
 6. Вероятно е забравил старата си поща на стария акаунт и сега си е направил нов с друга поща. Между другото в настройките на всеки си седи пощата, с която се е регистрирал и е добра идея да си погледнем имейлите, че по някое време може да има и друг ъпдейт. П.П. Сега забелязах, че ми е лепнат някакъв шестоъгълен "медал" - 'новобранец', при положение, че съм се регнал още в 2005-та и наближавам 1000 поста...явно доста се е вдигнала летвата.
 7. Тъй като не съм запознат с тази марка, а и тук обикновено не я препоръчваме при въпроси за покупка на пиано, реших да погледна какво пише в мануала. Ръководството е доста кратко, а динамиката може да се изменя в 6 различни степени (няма опция за цялостно изключване). Опитайте да смените някоя от другите 5 степени и вижте проблемните клавиши по същия начин ли се държат. Ако проблемът си стои на всяка от 6-те степени, преди да го носите на майстор, опитайте се първо да направите "ресет" на пианото - надали ще има ефект, но теоретично има някаква минимална вероятност нещо да се е бъгнало и ресетът да го оправи. Успех!
 8. Ако ефектът се проявяваше на всеки клавиш, може би случайно е била изключена динамиката на цялата клавиатура, но щом касае само някои от клавишите, най-вероятно има проблем в сензорите им. Може и да са се разместили, но може и да са за смяна - и в двете положения ще се наложи да се разглоби и да се погледне какъв точно е проблема. Обикновено разни гумички и други неща около клавишите се амортизират след доста години или доста свирене - от колко време ползвате пианото?
 9. Браво, полезно е дори и за по-напредналите!
 10. Ребаланса на Изотопа не ми харесва единствено, че като изключим вокала, ударните и баса, всичко останало са го събрали в един кюп "Others", а там може да има доста неща, от които ти трябва само едно, оставям настрана колко отделни инструмента може да ти потрябват дори само от ударната секция. Но както вече казах, хардуерът днес е достатъчно мощен, а софтуерът се развива с такова темпо, че прави 'blur' пред погледа ми. Мисля, че в следващите няколко години ни чакат и други интересни изненади...
 11. Всъщност...вече има. Да, получават се и артефакти, но е резултатът е напълно ползваем. Цялата работа се раздвижи, когато някои от програмите започнаха да използват AI в алгоритмите си. Преди години и аз твърдях с пример, че няма как да стане в една кофа да налееш син, зелен, червен и разни други цветове, след това да ги разбъркаш хубаво и после да измъкнеш от кофата само червения цвят (примерно). Оказа се, че всъщност с много "мислене" и математически изчисления може. Да, на този етап от развитието на софтуера червеното не е 100% както е било преди да го сложа в кофата, има лек нюанс в оранжево, но на практика си е "достатъчно" червено. Мисля, че схвана примера ми с цветовете. Аз самият не съм барабанист и не ми е трябвало да изваждам само барабани, но ми се е налагало да го правя с глас (с барабаните принципът е същия). Преди година-две имах поръчка на един аранжимент, по песен на Васил Петров. Трябваше да я пее едно момиче, с което не се бяхме виждали. Нямах представа как ще я пее и какви импровизации ще прави, за да знам къде и колко място да й оставя в инструментала. Започнах го, водейки се по оригинала, докарах го до към 90%, но ме хванаха съмненията дали изобщо правя правилно нещата и реших преди да съм го завършил, да тествам аранжимента с гласа на Васко Петров (да ме прощава Васко, понеже няма представа, че е пял "насила" и с друг аранжимент). Та, изкарах му само гласа, наложих го върху аранжимента и се успокоих, че ще свърши работа (слагам демото долу в поста). Както споменах, резултатът няма как да е кристално чист, но за проби и обучение става. Ето и линк към една такава програма, с която от общото може да редактираш или направо да извадиш отделното, а като гледам с каква скорост се развиват софтуера и хардуера, нищо чудно след десетина години да може да извадиш и отделен тромпет от брас секцията. 100_days_-_Васил_Петров_с_моя_аранжимент_(проба).ogg
 12. Малко допълнение, касаещо най-оборотния китайски сайт, от който пазаруват много нашенци, вкл. и аз. Алиекспрес са го направили по най-добрия начин и от днес сайтът направо ще начислява ДДС още в момента на поръчката и така на купувача няма да му се налага да се занимава с митници или пък да плаща митническото представителство на пощите. Така всеки ще си прави сметката още преди да купи нещо изгодно ли му е или не и ако го купи, ще е спокоен, че няма да го товарят допълнително тук или пък да си губи времето с митници и попълване на формуляри за представителство в пощите.
 13. Мани, мани...доста се ръчках и там тия дни, и не е като да нямаше задънени линкове, които водеха единствено до 404, но пък иначе те посрещат с един приветлив надпис "Добре дошли в обновения E-Портал на Агенция „Митници“. Ето сега преди 2 минути пак наминах и още с влизането в Е-портала изскача един прозорец, който те уведомява за някакви неработещи техни модули (даже го "скрийншотнах")...най-долу пък 'за бонус' както казваш, те пращат да четеш нещо някъде, но вместо културно да ти дадат линкове, са написали на ръка адресите...не за друго, ами да ти дадат избор - ако примерно не щеш да ги четеш със същия браузер, да може да си ги копираш и пейстнеш в друг.
 14. Да, не се стараят много в описанията, само тук-там се вижда "copper" или пък, че жаковете били позлатени и дотам. Виж китайците като продават някои по-скъпи кабели поне слагат доста картинки и разрез да се види дебелината на изолацията, оплетката, централното жило, ама и те често не пишат съпротивлението като предполагат, че щом са го направили около стандарта, няма нужда от повече писане.
 15. Ако сайтовете са китайски и цената е за големи дължини - вероятно да, въпреки, че дори и в такива сайтове съм виждал (и купувал) доста добри кабели. Скоро май някой пак питаше за качествени кабели и пак раздавахме линкове - погледни в Динакорд, има всякакви марки и дължини, между които може да си избереш това, дето ти допада.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.