Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Content Count

  919
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  46

yamaha last won the day on April 25

yamaha had the most liked content!

Community Reputation

286 Excellent

About yamaha

 • Rank
  Пристрастен

Previous Fields

 • Инструмент
  студио

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,450 profile views
 1. Не омаловажавам останалата продукция на колегите, но винаги е приятно за ухото когато в този форум чуеш нещо наистина професионално направено.
 2. Напълно съм съгласен с Baby Thomas и аз поне не съм срещал такова универсално устройство, което да премахва всякакъв шум от най-различно естество. Много често шумът е дори комплексен - има както грунд лууп, така и високочестотен идващ от USB-то, от видеокартата или от някъде другаде. А що се отнася до HD400 - и аз имам едно, както и други подобни на него джаджи, с разликата че вторите са с чинчове и не правят от небалансиран-балансиран както Берингера. Дори предложих да пратя едно на колегата от Варна да провери дали няма да му екранира марсохода. А иначе шумовете са гадно нещо, което може да ти стъжни живота...по съвпадение или не, вчера като си работех ми се счу нещо докато чистех едни кликчета в дъховете на записан глас, пуснах "на празно" и засилих почти докрай и се оказа, че аз също имам от неприятните USB "стържения" докато мърдам мишката, за щастие само на плей, а и са толкова слаби, че и най-тихият глас ги маскира.
 3. Компютър или лаптоп, наличие или не на миксер, аудиокарта (каква), кабели, конектори, други компоненти, начин на свързване, примерен семпъл...нали се сещаш, че ако кажеш малко повече ще имаш по-голям шанс някой да ти отговори. Иначе в момента въпросът ти е "купих си кола, но не върви както трябва - казвайте защо".
 4. За съжаление не мога да изтегля видеото, понеже днес имам някакви проблеми с интернета, на няколко пъти го тегля, стига до 18MB и го отчита като изтеглено цялото, а не е - като го пусна стига само до "Turn on speaker(s)...and wait..." и дотам. П.П. Успя ли да хвърлиш един поглед на сходния проблем на колегата, дето дадох линка? И при него с лаптопа всичко е ОК, за разлика от PC-то.
 5. Това за момчето и несъвместимия комп звучи доста несериозно и другия път по-добре попитай момиче. Ако имаш възможност да запишеш шума и да дадеш семпъл да го чуем, ще е по-лесно да преценим какъв е проблема. Наскоро един колега имаше подобен проблем, но за него разбрахме, че прихваща далечни сигнали от новия марсоход. 🛸 Все пак не пречи да прочетеш дискусията, за да видиш дали проблемът му не е подобен на твоя.
 6. yamaha

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Колега, не знам дали си взел вече клавиатура, но като четох как се чудиш между това и онова, може и да не си взел. Мен ако питаш, взимай това M-Audio Keystation MK3, 32 клавиша ще ти стигнат за хармониите и някоя друга мелодия, пък и струва само 30 лв. - по-малко от лев за клавиш.
 7. И различните стилове, и различните песни ако щеш - всяко си изисква по нещо. Не навсякъде е задължително да добавяш отделен дилей към ривърба, понякога само един подходящ predelay на ривърба е достатъчен да премахне омазването от "чистата" реверберация и разбира се трябва да се внимава в каква степен ще смесиш ефекта със сухия сигнал, така че хем да не звучиш размазано, хем да добиеш обема на гласа, който търсиш. В "madman" гласът ти звучеше доста сухо, затова пуснах ефектите най-вече към него.
 8. Лош контакт в някой жак или кабел? Размърдай ги малко, ако не се оправи - щракни по 1-2 пъти копчетата и размърдай потенциометрите по интерфейса и ако пак няма ефект - рестартирай. Колегите също ще дадат съвети и ако след техните съвети проблемът още стои - най-накрая преинсталирай драйверите. Не съм запознат с интерфейса и какви копчета и потенциометри има...затова говоря общи приказки, които обикновено помагат при повечето случаи.
 9. Неслучайно се водим в категорията "артист-изпълнител" - първо правим шоуто, а после може да попеем и посвирим...кой колкото може.
 10. yamaha

  Не на Страха

  То вярно, че сме в спам-раздела на форума и всеки може на воля да пише каквото се сети, но имам чувството, че такива теми малко изострят отношенията между съфорумците. В това идиотско време, когато работата намаля или изчезна напълно, когато някои дори са загубили близки хора, когато не му се вижда края кога отново ще може да правим концерти и да ходим на такива, съвсем естествено е, когато някой се изрази с "безполезните лигавчета....намордника на диктатурата... вредна и безсмислена дейност ", друг да му отговори "а каква трябваше да е полезната дейност - да махнем намордниците и при всяка среща с приятели да си пускаме и по един език, че да стигнем по-бързо груповия имунитет на Мангъров?". Всички сме изнервени поради трудностите на ежедневието и не мисля, че такива теми помагат с нещо, освен хората да повтарят личното си убеждение, а май вече си разбрахме убежденията и започваме да се повтаряме.
 11. Да, позна - ривърб + дилей към вокала и докато ривърб може да сложиш в краен случай на бас и каса в някакви минимални стойности, колкото за цвят и уеднаквяване с останалото, с дилей или ехо досега не ми се е случвало да го правя...нямам достатъчно смелост за такива експерименти.
 12. Прав си, на улицата съм чувал както доста посредствени неща и изпълнители, така и съм попадал на истински бисери, на които съм се спирал и съм ги слушал понякога повече от час. Мен лично ме кефи една ирландка - Али Шерлок, от години съм се абонирал за youtube-канала й, защото детето е много продуктивно и ужасно кадърно. Практически всеки ден пуска по някоя нова песен от улицата - свири си сама, пее както сама, така и с различни приятели в дует или в група и доколкото знам клипчетата ги помества баща й. А по-горе казах "детето", понеже миналата седмица направи 16 години.
 13. Няма за какво, аз така си почивам, особено ако работя нещо, дето вече съм го чул стотина пъти и почти ми е запушило ушите - сменям музиката, за да запазя критерия за първото. А за вокалите - естествено, че с ефект ще са по-обемни, но пък за сметка на това останалото е пълна каша...не по твоя вина, просто не работя проект от канали, а върху стерео микс. @jabs, докато качвах ogg-то ми се отвори прозорец като за видео (и така го изписа), а после видях, че най-долу в поста ми го е заместило с лента на плеър по подобен начин като в поста с оригинала на колегата по-горе в темата (с десен бутон може да се тегли). Няма кой знае колко интересно, понеже от краен микс няма много опции за коригиране, направих го най-вече да чуе колегата, че като поизгладиш гласа, оправиш тайминга и сложиш някой ефект, нещата започват да звучат малко по-мазно.
 14. Така...изпих кафето, оправих песента и пак съм готов за джаза. Понеже сме в темата за мастериране, уточнявам, че това дето направих няма никаква връзка с мастерирането. Оправих ти фалшивите тонове (и то набързо без да им се старая много), оправих разминатия тайминг в гласа спрямо подложката (някъде влизаш късно, другаде рано), опитах се да оправя закъсняващата китара в десния канал в началото и на 2.15, но не ми се получи, затова направих обратното - издърпах отмерващия фус назад. Пуснах ти някой и друг ефект на гласа, един "още по-друг" за по-интересно в средната част в другата тоналност...ей такива работи само съм пипал. Не слушай много променения саунд - разлика има, но това по-скоро бяха получили се артефакти, които допълнително съм замаскирал и за съжаление така винаги се получава, когато се работи върху смесено вече парче ; когато го имаш на канали, нещата стоят по съвсем различен начин. Слушай го най-вече цялостно без да се задълбаваш в детайлите - пусни пак твоята версия, след това пусни моята, направи A/B сравнение и приеми разликата основно като насока какво да правиш следващия път като записваш песен. Пак повтарям - не слушай честоти и баланси, не става дума за тях в момента, слушай къде влизаш с фразите, как звучи гласа ти и т.н. Чудех се в какъв формат да го направя и накрая видях, че мога да го лепна към поста като 'ogg', само не знам защо форумът ми изписа, че зарежда видео. madman.ogg
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.