Jump to content
Българският форум за музиканти

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 05/09/2021 in all areas

 1. 5 points
 2. 3 points
  За дължина 1 метър, ако е свързан както трябва и има ширмовка (99% има), гарантирам, че няма да забележиш никаква разлика между кабел за 5 и такъв за 20 лева. Виж ако си купиш метър аудиофилски кабел за $200 (щото и такива има), със сигурност ще усетиш разликата...най-вече по джоба ти. Иначе и мен ме убеждаваха, че такъв кабел имал подредени атоми и аудио сигналът минавал по него по друг начин ("много по-чисто"), но така и не успях да чуя ефекта на тия подредени атоми, ама то е от възрастта явно.
 3. 3 points
  Може Най общо казано в народната музика не се свири с гами или ладове. Съвсем друга концепция е. Нещо средно между макам системата и заимки от класиката и джаза - особено в по късните импровизатори като Петър Ралчев. Примерно в "мажор", както го наричат народните музиканти се ползват всички тонове от хроматичната гама. Народната ни музика в основата си е монодийна музика - тоест само мелодия без хармония. Хармонията се добавя с навлизането на западните инструменти и традиция. В мажор се импровизира върху мажорно тризвучие или доминантов септакорд (в до това е C, C7). Това са и акордовите степени които се опяват - извършват се грубо казано мелодични циклични движения около тях - създава се напрежение със съседни тонове което съответно се разрешава в акордов тон. Под всеки акордов тон (за до това са C E G Bb) се прибавя разрешаващ се в него тон на полутон разстояние. Получава се основната гамовидна рамка: C D# E F# G A Bb B. Тези approach тонове се разрешават почти винаги нагоре в съответния акордов, тоест: ре диез винаги нагоре в ми, фа диез винаги нагоре в сол, ла нагоре в си бемол, си нагоре в до. Останалите тонове от хроматичината гама могат да служат като разрешаващи се надолу в акордов тон (Db, F, Ab) или тежнение (Eb, Bb, Gb) - тоест менят си значението според посоката на разрешение. Тежнения в мелодичното им значение (нямаме хармония) могат да бъдат 4тата степен фа, и 6тата ла, но също и ре диез (#9) и фа диез (#11). Всичко е в зависимост от контекста и посока на движение. Като се добавят и характерните подлагания на 5та степен и основен тон, заедно с типичната акцентирана фразировка и орнаментика и се полочава характерното "народно" звучене. При хиджаз имаме подобна ситуация с тази разлика че се внимава да не се заличава характерния хиатус между малката втора и трета степени. Друг характерен за хиджаз тон е малката шеста степен, която при мажора служи предимно като хроматичен преходен тон. Нещо такова
 4. 2 points
 5. 2 points
  Песен, която много харесвам и реших да направя, което ми отне доста време, понеже красотата е в детайлите... Винаги съм се възхищавал на Блекмор, смея да твърдя, че е по-труден от далеч по, уж' технични китаристи. Първи опит и в миксирането, изсвирена е на живо и не на части. Надявам се да ви хареса.
 6. 2 points
  По мои впечатления народните музиканти импровизират условно в три да ги наречем модуса : "мажор", хиджаз и минор. Има и един вариант в който се смесват всичките заедно. Не се импровизира с гами и ладове във вида в който те се срещат в класическата музика или дори джаза. По скоро се ползват структури основани на тетрахорди и подвижни разрешаващи се в акордови степени тонове. Това е една от причините музиканти които не са се занимавали с народна музика по трудно да разберат и усвоят начина на импровизиране в този вид музика.
 7. 1 point
  Писал съм някъде преди, но рекорда в моя опит е един приятел с чифт двуметрови кабели от хайенд усилвател до чифт колони за 12.000 Евро. Предварително просвирени за класическа музика Нема майтап. Взимай си кабел за пет лева и не се занасяй
 8. 1 point
  Не би трябвало да имаш притеснения, на снимката изглежда добре, предполагам, че е свързан правилно и е екраниран задоволително...все пак говорим за балансиран кабел с дължина само метър, а не 10 или 20 метра. Балансът елиминира доста от проблемите дори и в не много качествените кабели, а иначе в Динакорд също имат даже и по-къси кабели, но с по-висока цена.
 9. 1 point
  Според мен терминологията за украшенията (орнаментите) е условна. Те не се изпълняват както в класиката. Също така при различните инструменти звучат по различен начин в зависимост от характеристиките на самия инструмент. Украшенията са важна част от типичното звучене и са различни в зависимост от стила и фолклорната област. Като цяло обаче в наложения от 50те години насам тракийски стил на свирене и импровизиране, украшенията сами по себе си не са толкова важни колкото комбинацията им с подлагания, синкопиране и акценти. Тези елементи заедно носят типичното народно звучене.
 10. 1 point
  Здравейте, бих искал в тази тема да обсъдим народната импровизация в стила на Иво Папазов, Младен Малаков, Петър ралчев. Споделете опит в народната импровизация - как става, различна ли е за различните инструменти. Орнаментика, типични фрази, колена, форма. С гами ли се свири или не? Ако не как? Приложима ли е теорията на макама за обясняване на българската импровизация? Как сте се научили да импровизирате? Как да се научим да импровизираме в традиционния стил?
 11. 1 point
  На една спирка, под дъжда, в студа, десетина души треперят и чакат автобуса. В един момент в далечината, пърпорейки се задава трабантче. Спира на спирката. Шофьорът отваря прозореца и пита: " Случайно някой да знае вицове за трабантчета....."
 12. 1 point
  Не го разбрах това, може ли повече детайли? В смисъл на мен ми е ясно как да импровизирам в джаза с ладове (не че ми се удава добре, но го разбирам като концепция). Мислех, че и в народната музика е нещо такова, но явно не е, както казваш. Може ли на малко по-прост език?
 13. 1 point
  Здравейте, Ние сме Fusion Reactor и това е първото ни авторско парче. Съставът ни е: Гено Господинов - Бас Йордан Петков - Пиано Борис Борисов - Барабани Валентин Данев - Китара "Thursday party room" е фейсбук събитие, което се зароди заедно с групата през Декември месец. Оттогава всяка седмица в Четвъртък представяме по една пиеса изсвирена от нас (понякога и с гост музиканти). Можете да разгледате предишните издания на събитието и да ни подкрепите в нашия YouTube канал - https://youtube.com/channel/UC2EAhTPnOdkT2V6QasIgCIQ Както и да последвате Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/FusionReactorThursdayPartyRoom/ https://www.facebook.com/events/801030963870216?ref=newsfeed - Тук можете да видите как изглежда събитието.
 14. 1 point
  Моля, не наричайте повече, човекът сторил това лютиер! Посоката ви е горе-долу вярна! В зависимост от вашите умения и условия, препоръчвам! Шкурене до дърво, мокрене, пак шкурка , кит, байц с подходящия цвят, лак(по възможност нитроцелулозен) няколко ръце.
 15. 1 point
  Аз имам скромен опит с импровизиране в тази област, но все пак обичам да "надничам" в кухнята на народната музика и то не само в българската. Може да чуеш някои мои композиции с вмъкнати фолк елементи, но не мога да направя като теб строго академичен анализ на това, което свиря. И ако се абстрахираш от недоизпипаното ми изпълнение, бих желал ти да ми анализираш съдържанието! 1. "Бабата си трака". Започва в 7/8 и преминава в 4/4 - има само два акорда: В и А 2. Размер 9/8 и няколко вида скали - три акорда: Ам7, Dm7 и Em7 3. Без начало и без край - много стара(80-те) моя композиция в 7/8, но с флейтата импровизира един барабанист Славчо Битраков. Имам и нова версия с изцяло нова моя импровизация с акустична китара, но още не съм я записал. 4. Лека походка - пак от 80-те. тази композиция е с бившата ми група "Дилема" и в нея има кавал, а соло китарата е моя идея. И накрая две мои изпълнения на румънски фолк, без импровизация, а само наготово разучени. Бих искал да ми кажеш какви ладове има в тях, че не съм сигурен дали са бихармонични? Румънски цигански танц Трансилвански свадбен танц
 16. 1 point
  Едно кратко соло от мен, което много обичам
 17. 1 point
  Новият албум на The Pretty Reckless е супер добър, има и много интересни включвания на две парчета с Мат Камерън, Ким Тайл, и Том Морело. И леле, тази жена може да пее.
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.