Jump to content
Българският форум за музиканти

Baby Thomas

Mods
 • Posts

  9060
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  302

Baby Thomas last won the day on September 11

Baby Thomas had the most liked content!

2 Followers

About Baby Thomas

 • Birthday 11/11/1977

Previous Fields

 • Инструмент
  AllTube AppleMac

Contact Methods

 • Website URL
  http://BabyThomas.name
 • ICQ
  28495543
 • Skype
  BabyThomas

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Русе

Recent Profile Visitors

10034 profile views

Baby Thomas's Achievements

 1. Бая по-евтини са: https://www.thomann.de/intl/gotoh_sg381_07_mg_t_locking_6l_c.htm И аз тях бях купувал, даже на са им бутнали цената за 3 години...
 2. Преди 2-3 години смених ключове на една китара със заключващи се Gotoh. Те имат безкрайно разнообразие от модели/размери и необходимите спецификации и чертежи. Трябва да съобразиш диаметъра на отвора, разстоянието и положението на задното "ухо", както и цялостно големината на корпуса (да не опират ключовете един в друг).
 3. Това с дървените тръбички го има навсякъде по света с амнайсе имена. В Украйна му казват най. Из Централна Америка също е популярен, преди време тук бяха плъзнали някакви от Боливия/Перу/не помня, които свиреха "на шапка" и продаваха дискове. Но го има и на още много места, все се казва по различен начин. Можеш да тестваш с google image search
 4. И как се решава проблема с импедансите? Ако искаш да е екранирано всичко можеш да смениш кабелите на адаптрите с ширмован такъв, стига разбира се да има какво да му се екранира на адаптера (ако е пластмаса само - няма да има смисъл).
 5. Според мен са най-малоумните "изследвания" в историята на Ютюб поне...
 6. Също и този, който е по-конкретно за FX Loop-овете и защо има проблеми с някои ефекти.
 7. В общия случай НИЩО няма да постигнеш. Ако ампът има Master Volume най-вероятно ще добавиш още един такъв, защото в едно 95% от случаите MV е някъде точно покрай Loop-а; Ако основният тона на ампа се генерира в преампа (всичко де що е хай-гейн) - няма да има разлика, още повече почти всички такива усилватели имат MV, съответно отиваш на горния вариант; Ако имаш нещо едноканално (клийн амп или с умерен крънч) - най-вероятно няма да имаш Loop, съответно няма да има къде да го вкараш; Ако имаш горния вариант с Loop (не особено вероятно) - ще ти "разваля" нормалния тон, защото част от звука се генерира в крайното стъпало. Вариантът с атенюатор (от моя опит с три броя и с няколко усилвателя) също е по-скоро пари на вятъра. Проблемът е, че за да звучи добре трябва да подадеш определена мощност на говорителя, за да може той да работи в някакъв приличен "режим" и да мести някакъв въздух (не можеш да излъжеш физиката). В най-добрия случай (атенюатор с реактивен товар) - яде пънч и динамика, а файдата е 5-10% усилване от MV, при който вариант е по-добре да ползваш само ампа и да коригираш от MV. В по-лошия случай яде честоти и е съвсем безсмислена употребата му. Ако пък искаш да намалиш осезаемо за свирене в къщи - то му се "спира тока" тотално и започва да звучи като процесор, съответно пак никаква файда (освен че хабиш повече крайните лампи). Единствените случаи, в които има осезаема файда, е нещо не супер хай-гейн тип едноканален Marshall (или друг амп със сходна идеология), който няма MV и FX Loop. И то не на тихо, примерно от 100dB да го намалиш на 94dB (SPL). Друг вариант при подобен усилвател е да се добави PPIMV, което е сравнително лесна модификация, но може да намали стойността на потенциално ценен винтидж амп (зависи какъв е). Това за мен е най-доброто, защото са два резистора и един двоен пот, които са си вътре и е компактно и леко без кабелаци и да тежи и т.н. Но трябва усилвателят да е подходящ за такъв тип модификация. Споменатите по-горе типични хай-гейн ампове с MV не са такива - Меса, JCM200, JVM, Blackstar, 5150 и версиите му и каквито още боклуци продават по магазините.
 8. В този проц явно така са решили да е. Иначе по принцип като хардуер - може веднага след китарата (дублира волюма на самата китара, просто е по-удобно за някои неща с крак); може някъде преди/след драйв ефекти; може след хорус да речем и точно преди усилвателя; може в FX Loop-а преди/след модулиращи ефекти... Звучи малко по-различно на различните позиции, зависи как точно искаш да звучи. Някои по-про типове използват даже 2-3 волюм педала на различни места с различни цели. Ако се слага преди ампа или в Лууп-а би било добре да се предвиди/спази входния и изходен имепаданс на педала и джаджите преди и след него, за да няма изненади като изядени честоти. Преди години си купих два грешно закупени от хора волюм педала, които са 25к, а те искали да ги ползват с китара. Но този модел не става за тази цел, защото така включен яде сигнал. На мен ми трябваха за Експрешън педали (те са 2-в-1) и спестих някой лев, но за съжаление хората се бяха набутали, от незнание.
 9. Типични стойности: Gain & Volume: 500k-1M Log Bass: 1M Log Mid: 25k Lin Treble: 250k Lin Depth: 1M Log Presence: 25k Lin Можеш да видиш по схемите на Фендър, Маршал и т.н. Няма да е зле да имаш представа на какво е базиран твоя амп...
 10. Наскоро разбрах, че има проект и е започнало строителство на скейт парк в Русе. Първата копка била миналото лято и пишеше, че проектът щял да бъде завършен за 6 месеца (ако помня вярно). Е, още е доникъде, тъй като преди малко видях тази статия от миналия месец, но има светлина в тунела. Ако го завършат преди да сложа космодиск, памперс и магнитни наколенки ще взема да го тествам някоя вечер...
 11. Не е невъзможно нещо да цъфне в описаната ситуация, но не е чак толкова лесно. И аз съм пускал 3-4 пъти ампове без товар, не е имало проблеми. Ако цъфваха толкова лесно... ежедневно щеше да има по 100-200 прецакани усилвателя в световен мащаб. Освен траф има и още доста компоненти, добре е да се проверят едно по едно - предпазители, жакове и потове (ако не е нов), предусилвателни лампи, крайни лампи, преампа само работили или само крайното стъпало (тоест да тестваш има ли сигнал от FX Send и какво става ако вкараш в FX Return) и т.н. Можеш да тестваш другите спийкър изходи, както и слейв изхода (който също е свързан към вторичните намотки на изх. траф). Има не едно и две неща, които да се направят/проверят преди да извадиш поялника, така да се каже.
 12. Предният ми пост не беше заяждане или нещо такова, но може би трябваше да поясня. Преди време гледах клип в Ютюб свързан по някакъв начин с честоти и имаше "вграден тест" с някакви херци/килохерци. И по едно време стигна докъм 15 кХц след което изобщо НИЩО не чух. А аз по принцип (засега поне) чувам повече. Помислих, че нещо са ми заминали ушите, но се сетих да тествам в други сайтове и с генератор в DAW, както подсказа колегата yamaha. И нямах проблем да чуя повече, просто това аудио в Ютюб нищо не пускаше нагоре. Оказа се че алгоритъмът им за компресия реже всичко над ~15к, защото "не е съществено" и така са си решили. За съжаление не се сещам кой е клипа, за да проверим емпирично в момента. Друг случай - колоните ми имат учудващо прецизен hugh-pass филтър на 40 херца, буквално като с нож реже и на 39 няма никой. Та пак подобна ситуация - покрай някакъв тест реших че долу не чувам добре, но се оказа, че озвучителните тела така са проектирани и проблемът не е в мен. Та... Когато някой реши да си тества ушите е добре да помисли дали нещо във веригата преди това (файл, софтуер, драйвер, интерфейс, амп, озвучително тяло) няма да завоалира/изкриви резултатите, в следствие на което да си направите грешни заключения. Ето едно видео на Dave Rat (надявам се знаете кой е), в което експериментира кой формат на колко херца реже аудиото. Общо взето... в зависимост дали сигналът е моно или стерео реже на около 17.2к или 15.7к, което за тестване дали чуваш до 20к определено не е подходящо. Има клип и за ниските честоти, там обаче YouTube аудиото е 99.99% същото като подаденото. ;)
 13. Можеш да провериш и в Ютюб за клипчета за ремонт на Гибсън глави, не е като да няма...
 14. По-глупав тест от този в линка едва ли има. Освен това Ютюб реже честоти. Потърси някой по-нормален и тествай с него.
 15. В един подобен ахраичен усилвател единственото ценно и евентуално използваемо нещо са трафовете. Ако и те не стават... Евентуално ако шасито не е трагедия, но като цяло не е добра идея - на това да купиш амнайсе нови неща и да дадеш камара пари и накрая да спестиш 10-тина % от нужното за изцяло нов амп...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.