Jump to content
Българският форум за музиканти

Koobenot

Mods
  • Мнения

    1109
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    129

Всичко публикувано от Koobenot

  1. Koobenot

    Dmitry Andrianov cover

    Баща ми имаше distortion-а, продаде го в OLX. Забавна е ситуацията това педалче – когато е бил създаван, ако го сложиш редом до някакъв Distortion/Overdrive от онова време, независимо какъв, някой от класическите да речем – Boss/MXR/Marshall и т.н., ще си кажеш "каква е тази тъпня, няма нищо общо с distortion". Това обаче, което се случва 40 години по-късно е, че именно разни британски бандички обичат да си пускат така звучащ пренапърчен модерен fuzz звук и сега всички се яхнаха да купуват педали за 200-300 USD, дето докарват горе-долу същата отхрачена кривня. И какво стана – друга мода, едни и същи способи. Ако към днешна дата смениш кутийката на тоя Милин Камък с по-модерна и напишеш "Modern Britpop Fuzz", доста главанаци можеш да преметнеш и да му вземеш някоя стотачка ...
  2. Koobenot

    Dmitry Andrianov cover

    ^ По тази логика следващото предизвикателство е Кремона -> ЗЕСТ „Милин Камък“ -> РЕСПРОМ усилвател ...
  3. Koobenot

    Dmitry Andrianov cover

    Много як тон, браво!
  4. Да, но при Kemper конкретно има една интересна особеност – представлява хибрид между physical modelling и profiler. Ако беше чист profiler, трябваше примерно за един амп да се направят примерно 10000 IR-а, които да хващат най-различни настройки на bass/middle/treble/presence и т.н. и примерно ако избера Bass регулатор със стойност 2.63, да ми пуска 2063-тия IR (примерно), както все едно са семплите на дигиталните пиана/барабани/VST и т.н. Поради ограничените му възможности за памет/процесор/дисково пространство, инженерите са се сетили, че могат върху готов записан IR, при едни настройки на ампа, да приложат честотни корекции посредством различни алгоритми. Ето оригиналния текст: Aко го сравниш с AxeFX, който е изцяло моделиращ, хората с големите уши казват, че профилиращите са много добри в това да запазят една настройка за определен саунд и да я пресъздадат много реалистично, но корекциите върху нея са по-пагубни, за разлика от моделиращите, които пък се опитват на база математика, диференциални разлики в сигнала и алгоритми да пресъздадат топологията на един амп, че като бъзикнеш нещо да реагира максимално близо до истинския.
  5. Реферирам легендарната тема на колегата @jabs – Studio Construction For Dummies (Съдбата на Една Спалня).
  6. Възможно е да влезна в офтопик, обаче искам да изкажа своите вълнения по отношение на различните видове IR-и и да ви попитам дали правилно схващам ситуацията: IR на кабинет – Много ни харесва комбинацията от озвучително тяло ("колона" на народен език) + говорители + микрофон и искаме да я имаме достъпна навсякъде. За целта пускаме frequency sweep (честотен генератор тръгващ от 0 до 20kHz или както казват по народному "онова дето прави у-у-у-у-у-у-й-й-й-й-й-й-й") през висококачествен линеен усилвател (най-често транзисторен), който да внася минимални загуби в честотната характеристика/изкривявания/гнусотии и т.н. и накрая се сдобиваме с дигитален отпечатък на целият цирк и може да си слагаме каквито ампове намерим за добре пред него ... не един и два са примерите, където някаква невзрачна сапунерка като Behringer X V-AMP примерно я прекарват през IR, гасят й вградените и звуква в пъти по-добре. IR на кабинет и амп (профил) – Големи фенове сме на Green Day и се кефим на албума Dookie и китарният звук вътре, като истински пуристи купуваме Marshall Plexi Dookie Mod, гласим му тон коректорите в подходящата настройка, поставяме след него подходящ кабинет 4x12" с любимите ни говорители вътре, озвучаваме цирка с подходящ микрофон на подходящо отстояние от кабинета и записваме цялата галимация по гореспоменатия начин. Резултат е IR, който пресъздава звукът от Dookie и можем да го носим навсякъде със себе си на една флашка. За разлика от горният вариант, тук искаме да запишем характерът на ампа и прякото му взаимодействие с кабинета, докато горе се вълнуваме от характеристиките на кабинета и искаме да изключим максимално самия амп от уравнението. IR на хубава акустична китара – Имаме някакъв consumer class Fender Dreadnought за 400 лв., който има пиезо, но пляка и дразни директно пуснат в PA, за целта ползваме IR, който е базиран върху луксозно Takamine за 8K USD, записано в мастито студио с качествени микрофони/предусилватели/карти и т.н. и крайният резултат е по-добре звучаща китара пусната директно в PA без озвучаване на микрофони. IR на хубав reverb модул или любимо пространство – Това са ситуации, в които искаме да пресъздадем конкретен звук на устройство и да го развяваме навсякъде, примерно Eventide H9000, Bricasti Design M7, Lexicon MX200 или някакъв друг висококачествен реверб, който има специфичен звук. Другият вариант е примерно да пресъздадем естествената реверберация на дадена църква, колегата @Evtim Djerekarov мисля, че преди време беше поствал такъв видеоклип и има завършено такова образование и може да ни даде повече светлина по въпроса. Подозирам, че има и други IR-и за други нужди, но това са тези, за които се сещам на първо време и все пак дайте обратна връзка дали съм на прав път, че и на мен са ми нови тези неща и се опитвам да ги осмислям.
  7. Честито и много приятни мигове ти пожелавам.
  8. Бях доста впечатлен от клипчето на Алекс Нушев за акустиката в студиото му. Изглежда момчетата от Acoustic Force си разбират от работата, аз лично бих им платил да дойдат да огледат преди изобщо да купувам каквото и да било на твое място, защото материята е специфична и няма нужда да се харчат пари преди някой да каже дали си струва и какво си струва. P.S. Този отговор НЕ Е продуктово позициониране!
  9. Другото, което исках да споделя е, че каквато и цена да поискаш, дори напълно безвъзмездно да го направиш, "хорото трябва да го изиграеш до края" – ако завършиш проекта с всичките шашми/гевезелъци/предпочитания/детайли, звучи добре и хората са доволни шансът за препоръка/да те потърсят отново нараства неимоверно. Нека цитирам една моя любима фраза от филма "Оркестър без име":
  10. Аз бих препоръчал да погледнеш range-овете по freelance-ърски платформи, защото дори да кажем числа тук сме смесена публика и има хоби музиканти, някой друг професионалист има и хора, които го правят абсолютно безвъзмездно и ще стане "мешана скара". Бих попитал и ChatGPT честно казано, но ако нямаш опит с тези неща предложи някаква "разумна" цена, хем да имаш мотивация да го свършиш, хем да не гърбиш хората. Предполагам знаеш, че композирането, добавянето на звукови ефекти и миксиране в първоосновата си са три различни процеса, така че аз първо бих задал следните въпроси към клиента, да ми се изясни цялото нещо: Колко дълги трябва да са творбите - 3/5/7/9/50 минути? Цяла вечност? Има ли предпочитания за стил/инструменти/аранжимент – рок балада, джаз, суинг и т.н.? Позволено ли ми е да ползвам VST инструменти или всичко трябва да е с живи такива? Казваш 3 песни по зададен текст – а кой ще ги пее? Трябва ли да го записваш с микрофон, защото звукозаписът си е отделно начинание или става дума за инструментали, които ще се чуват докато куклите оживяват на сцената? Процесът синхронизиран ли е с няколко итерации на "проба-грешка" – има ли ясно зададен план, по който трябва да са направени творбите като например на коя секунда какво трябва да се случи или всичко ще бъде напасвано "едно към гьотере" с актьорите/кукловодите? Ако е второто, един месец съм убеден, че няма да ви е достатъчен, защото ще има нужда от повече проби-версии Като микс ... какво настроение трябва да създава? "Тъмно/искрящо/мистериозно"? Определени аудио ефекти? Има ли нужда от автоматизация на определени вече записани неща? Звуковите ефекти готови и предоставени ли ще дойдат или ти трябва да ги подбираш спрямо постановката? Какъв ти е цялостният опит в тези неща? Имаш ли свои готови миксове/записи и т.н. да чуем? Виж колко много отправни точки се сетих, ако можеш да си изясниш отговорите на тях и направиш едно проучване на цените на freelance там където живееш мисля, че ще придобиеш представа.
  11. И да и не – така и така сме влезнали в офтопик, ако колегите решат, нека местим в отделна тема – това са две серии от един и същи клас, разликата в моделите е близо 10 години (една серия живот, нека я наречем), а резултатите са в повече брой входове за сметка на EQ възможности – LD Systems Lax 8D и LD Systems VIBZ 8 DC.
  12. На база скромните ми тестове мога да констатирам с увереност, че при евтините типове Bluetooth устройства (до 15-20 долара) кабелът дава по-добър резултат безусловно и удря всеки Bluetooth в земята. Ако трябва да категоризирам по отношение на минимални загуби в бюджетните варианти на постановката "лаптоп -> миксер -> колони" ситуацията според мен стои по следният начин: Директно свързване на лаптопа към миксер с USB – тук съм постигал най-добро стерео/АЧХ/gain Стерео кабел лаптоп към миксер – тук има все пак някакъв ЦАП от лаптопа към миксера и той дава отражение (по скромната ми теоретична логика), докато горе тоя момент го избягваме Лаптоп с Bluetooth предавател към приемник с Bluetooth миксер – тук при компромисните/евтини bluetooth устройства има чуваеми загуби, дори и при свързване на по-висок клас протокол/кодек Според мен е важно питащият също да си изясни ситуацията – дали гони максимално качество на сигнала предвид бюджета или просто иска "да се чува нещо". Не казвам, че някакъв висок клас Bluetooth с хубави конвертори/високи протоколи/реализация и т.н. не може да съхрани качеството на сигнала, просто според мен в конкретната ситуация търсим разумно решение спрямо цената. Ако качеството е от значение според мен безжичното предаване не е нужно да взима превес в бюджетните постановки.
  13. Макар и извън темата, което пък ме подсети за последните малоумни схемотехчниески решения при аудио миксерите да махат потенциометъра за корекция на средите (обикновено 2.5kHz, някакво средно подбрано Q, +/-15dB) на вход тип "стерео двойка", сякаш с този "минус един" потенциометър ще забогатеят много. Теориите от типа "те клавирите не дрънчали, щото това се пуска най-често там" може да си ги запазят за себе си, предвид горчивият ми опит с не един и два такива ...
  14. Няма лесно решение, ако не е предвидено фабрично можеш да погледнеш темата ми за безжично свързване на PA системи от преди години, както и темата за Bluetooth приемника. Колегата Baby Thomas e прав, че вградените предаватели в лаптопите граничат от "трагични до горе-долу окей" и нямат абсолютно никаква връзка с моделът и класът на лаптопа, може да са ти сложили последно поколение Intel/AMD с безброй ядра/инструкции и т.н. и някакъв невзрачен Bluetooth, колкото да ти тръгне някакъв headset от хоремага. Така че аз бих си инвестирал времето в проучване в добър външен предавател, който да може да праща сигнал в режим "едно към много", като трябва да се грижи да няма delay между двете системи, както е и споменато по-горе. Ако цената е трагично висока за мен цялото упражнение се обезсмисля и по-добре карай с миксера и кабелите IMHO.
  15. ^ Абе гъзария изглежда, ама счупи ли се, жална ти майка и тия клавишчета като гледам как се огъват определено не са за моите грухтарски ръце ...
  16. След близо година ползване, единият от клавишите механично се изметна и подскача повече отколкото му е хоризонталният ход, за моя радост гаранцията го покрива и ще ми го ремонтират. Не е гумичка, защото нямам проблем с velocity или мъртви регистрации. Това ме навежда на мисълта, че при бъдещи покупки трябва да взема предвид механичното качество на клавиатурата, защото съм силов играч и обичам да блъскам клавишите. @CyberGene Имаш ли впечатления за определени типове клавиатура, които да са по-здрави от другите, не ме вълнува толкова hammer grade action, колкото механична здравина, бих живял и с semi-weighted, така и свиря през последните 15 години.
  17. А има ли някакви стандарти за направата? Примерно както Тубата наказва ако нивото ти е под -13dBFS? И респективно има ли едитори да си вдигнем нивото в импулса и да го качим пак на проца? P.S. Сори за левашките въпроси, тази материя ми е нова и те първа ще тествам.
  18. ^ Сърдечно благодаря! Единият ми колега от акустичното трио си поръча Mooer GE150, идеята е да пуснем в него акустична китара с активна електроника и да й сложим някой друг IR отгоре. Ще видим как ще възприема Fishman електрониката първо и тогава се хвърляме на IR-ите. Принципно се бяхме хвърлили на ето този ZOOM A1 Four, но фактът, че е multi-purpose като ефекти и не могат да се слагат IR-и ни отказа от тази хава. Ако съдим по това клипче ги възприема добре.
  19. Има и нещо друго. На клипчетата "звучи" по един начин, като го хванеш в ръце със сигурност се усещат и различно, малко като при процовете ...
  20. А за акустична китара може ли да препоръчате нещо? Искам да се отърва от звука на едно плякащо пиезо ...
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.