Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте! Нямам опит с това, затова ще помоля да споделите мнения по въпроса - Възможно ли е свиренето вкъщи с 15 W 1x12'' комбо с добър clean и overdrive, без да звучи "choked", ''muddy'' и т.н. (също и без атенюатор)? Мога да дам пример с Fender Bassbreaker 15, Fender Blues Junior IV и Vox AC15C1. Оточнения за моята ситуация - свиря в ъгловата стая на къща, без звуко-изолация, а съседският двор е на 8 - 10 метра.

С 15 вата лампов усилвател, в стая, и с Volume над 3-4-5 ще си пръснеш тъпанчетата. Остави съседите.

• Like 4
  • Thanks 1

15W мощност дава примерно... 70% сила от тази на 100-ватов лампов усилвател. Такъв усилвател на домашно можеш да пуснеш МАКСИМУМ на 2. Той на 1 не се чува изобщо, на 3 вече разлепя тапетите, а на 2 звучи като процесор (генерално заключение).

За мен не може и няма смисъл.

• Like 1
  • Haha 1

Обикаляхме клубове едно време из наш'та мила родина, с 15 вата куча марка усилвател с един 12 инчов говорител, всеки път като го усилех на повече от половината все някой почваше да мрънка че "само китара се чува бе деба", с което аз не бях съгласен, ама бях малцинство.

Ако си в къща, защо не, ама Baby Thomas е прав за тъпанчетата. Атенюатор е добра инвестиция мисля, слуховите апаратчета повече пари струват след години.

Добре, насочвам се към 5 -7 ватов усилвател, а Атенюатор горе-долу какъв трябва да гледам и колко струва, защото в muziker има само 400+ лв?

Edited by Nikolov05
No reason

Не се харчи за атенюатор.

Има смисъл, ако ще ползваш 50 или 100 ватови монстери и то само на драйв. На клийн да слагаш атенюатор мисля, че няма много смисъл.

Различните мненията са объркващи. Защото всеки има различен опит и вкус.

Избери си амп най-вече по вкус, трите които си посочил са прилични и добри.

Възможно ли е да свириш с тях в къща, аз бих. Особено в по-приличните часове на деня.

Вероятно имаш и друг амп за по-тихи репетиции.

Атенюаторът в доста случаи нищо не прави, само пари се дават на вятъра и хабиш крайните лампи повече. Добрият звук излиза повече от високо звуково ниво и размърдване на говорителя, а не толкова да понапънеш крайните лампи. Поне моите тестове това сочат. Имал съм 2 резистивни и имам и реактивен.

Има смисъл за определени ампове, обикновено някакви без мастър волюм или на които голяма част от звука е в крайното стъпало (тоест не метълски).

Абе работата е малко като да си купиш Ламборджини и да го караш из града с 40км/ч. Не можеш да го опънеш и да се изкефиш на макс, файдата ти е, че си го имаш. :greenball:

• Like 3

От къде излиза добрият звук е тема на извечни терзания :) И мнения.

По принцип има атенуатори и атенуатори. Но ценовият клас на този тип устройства, които според мен вършат работа, надхвърля този на изброените усилватели :) 

От изброените усилватели само Басбрейкър звучи относително сносно на ниски нива - отново според мен.

• Like 2

В крайна смекна смятам да взема един bassbreaker 007 1x10", пък по-нататък ще реша дали ми трябва някакъв upgrade като 1x12" cab или атенюатор... Четох и едно не-спонсорирано ревю също, че master-а им е много добър.