Jump to content
Българският форум за музиканти

emosms

Members
 • Content Count

  1,395
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

emosms last won the day on March 11

emosms had the most liked content!

Community Reputation

299 Excellent

About emosms

 • Rank

Previous Fields

 • Инструмент
  китара, бас

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,571 profile views
 1. Много съм прос. Този шум на пета, всъщност го чувам и на сухо... Направих лек сетъп на китарата, заглушавах струните при ключовете и различни части, май е от струната.. Бях постнал да търся струни и още не съм купил. Сега са сбирнщайн (стари дадарио) и оригиналната пета (китайската дето беше на баса), която все пак звучеше по добре от умрялата 5-та дадарио - с 3 (три!!!!) реда навивки.. 'Големите' марки, докато предлагат прости хекс кор струни като рядка и екзотична 'екстра', няма да се разберем
 2. Има нещо.. Досега дрънках разни неща. Като цяло, гейна на комбото е на 1/4 и дори ползвам по-нискочувствителния вход. В общи линии НЕ чувам разликата. Като слухтя на слушалки за фоновия шум, с гейн на макс, е ТРАГЕДИЯ. 'Мъртво' безшумно захранване, изглежда не е майтап работа
 3. Припомних си, беше нещо, да не е потенциала на изхода на регулатора по-голям от на входа, и да повреди чипа. Особено с голям кондензатор на изхода.. За захранването, проблема не е в пулсациите, брум няма така или иначе, а в шума генериран от регулатора. Може да пробвам различно производство чипове от 78** серията, та евентуално да попадне нещо свястно. Може и с друг чип. Може и само с CR вериги... Тогава няма да имам шум от регулации, и ще се надявам CR веригите да имат възможно най-малко остатъчен брум. При твоя вариант, CR веригите поставя регулатора в по-лек режим (ако ще вадя 9 волта), но проблема с генерирания шум от регулатора остава. По-скоро ще трябват CR вериги, в ролята на low pass филтър, след регулатора... Ако добавя още един 4700 с резистор, вероятно шума ще падне още. Но нямам място и ми писна. А не би трябвало да има нужда от такива капацитети кондензатори, след регулатора. Някой пробвал ли е ua723 или друг маломощен регулатор, който да е по-добър от 78** ?
 4. Ами не е от буфера тоя шум... Без буфера го има, с другата електроника.Първоначално го забелязах преди да добавя бас бустера. Има го и при директно включване на адаптера, без никаква активна електроника, само че се чува много по-слабо. Трябва да усиля басите (от EQ или бас бустера), за да е изразено. Самите адаптери си тънеят откъм бас. Мога да пробвам с другия бас в това комбо, с този бас в другото комбо, но те са на друго място. При включване в ДИ бокс и пулта, на този бас, е по-слабо. Комбинации и проби до безкрай... Ще му търся лек, когато (ако) най-накрая седна да записвам нещо. С някакви филтри, при пост обработка. Енвелоп (да следи атаката на сигнала) + някакъв филтър. Най- изразено е при слап или с пръсти, на пета свободна (и на някои други), с усилени високи и вградения компресор. При свирене с пръсти и пообрани високи (стандартен, мазен бас тон) не се чува. И без слушалки не го чувам, но вероятно, защото не си позволявам да усилвам повече комбото вкъщи.
 5. Защо е този диод между входа и изхода на регулатора, това съм го виждал при схеми с лм317. Нещо беше за защита, към шума има ли отношение? За по-добро захранване, май тр. да го правя наново... Няма място за много много кондензатори в кутията :D.
 6. Бас бууста работи. R4 - 100k, R3 - 1k15(3k3||3k3), R5 10k + 4k7. Първоначално го мислих да е с макс. усилване до 3-4, (R5 10k, R3 3k3), но е малко. Сега с тримера го нагласям на макс, преди да почне да криви. Последно, да тествам откъде идват hiss шумчето, което следва атаката на сигнала, на дебелите струни. Най-отчетливо се чува, при включен вградения компресор/лимитер на комбото. И май не е само на 5-та свободна, ами и на 4-та и пета, по позициите. Заподозрян - буфера..
 7. Засега минимизирах шума по следния начин: 1. Сложих 7812, което вади 12 волта (ефекта си работи). Шуми малко по-малко. Ако приемем, че не е от разлика в качеството на регулаторите, според мен логиката е следната: - 78** сериите имат сравнително висок собствен шум от 1-2к нагоре (казаха ми го в един форум :D). Когато регулатора трябва да свали повече волтаж (в случая от 18в изправено, без товар, до 9 регулирано), е повече натоварен, и генерира повече собствен шум. 2. Лоу пас филтър в изхода - последователно съпротивление 27 ома (такова имах) и изходен кондензатор 4700 уФ. Филтъра е -3дб на ~1,5 хз. (Също предложено от diy audio com). Резултата е, че почти няма разлика със/без ефект. Но има шум, над собствения шум на комбото. Ако усиля гейна докрай и прослушвам фоновия шум на ефекта включен (дефакто на захранването) на слушалки, картинката е изключително грозна. Захранен с батерия няма шум. Ефекта е бас компресор. Не е много дълбок и едвам чувам разлика като мърдам врътките (мн. Фини нюанси, освен в някои крайни положения), но с батерия е много безшумен. При намалена компресия почти няма разлика със сигнала без компресор, прави нюанси между чист сигнал и компресиран, с 3 врътки - компресор, атака, sense. Отделно има изходно ниво и гейн. Нивото на гейна мисля че влияе на това, колко силно действат другите настройки на сигнала. Следваща стъпка може да е лм317, предложиха също така uа/lm723. 723 май е по-добър. Вади до 150мА, но ефекта харчи под 30мА. Дори бих пробвал нерегулирано, CRCRC, но засега го затворих така.
 8. Мъча се с един правен 9v адаптер за ефект, с регулатор L78S09CV (2А). Няма брум, но вади доста шум (шшшшш, hiss) като включа ефекта. При захранване с 9v батерия, няма никакъв шум. Трафчето е ANG 9v, 220 mA. След изправяне с грец (DB107) и кондензатор (4700 uF) дава доста високо напрежение ~18,5v. Регулатора е стандартна схема по даташийт, с 330n на входа и 100n на изхода. Вади 9,5v. На изхода има 10 uF кондензатор - с него и без него шума остава. Шума се намалява ~наполовина, ако включа кондензатор ....4700 uF в изхода, но пак го има. Сменях кондензатора при греца, да не е дефектен - същата работа. Пробвах с последователен резистор 100 ома преди регулатора, да пробвам да сваля входното напрежение на регулатора под товар (ефекта дърпа към 26 mA), hiss-a изчезва, но се появява брум. Експеримента беше, да видя дали шума не е от прекалено големия пад (18-9v) :D. Може ли самия регулатор да е дефектен/фалшив?
 9. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Благодаря, ще видя, но това при ползване на VST бленда, при свирене в реално време ли тр. да работи? За латенцията на самото аудио, при мониторинг, не ми дойде на ума
 10. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Самия daw или vst плъгин няма ли нещо за динамиката? миди мапинг файл или друго? Като цяло, не може да се свири леко. Сякаш има няколко фиксирани нива на динамика, и по-скоро трябва да блъскаш, за да извадиш възможните нюанси. Гледах някакви ревюта, и първо се зарадвах, че клавиатурата била "тежка" - викам си таман, няма да тракат някакви пластмаски без никакво съпротивление, ще е по-като истинско пиано. Но нямах предвид точно това....
 11. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Подкарах го със софта от сайта на алезис - mpc beats. Но веднага някои неща изскочиха... Май има латенция - струва ми се, че звука излиза с леко закъснение. Има ли мидито латенция и някакви настройки за това? Също динамиката на клавиатурата - може ли да се настройва диапазона? Примерно, като натисна по-леко и бавно, не вади звук. Също, плъгина със синт блендите. Ако ползвам някаква по-омазана бленда, с много ревърб и бавна атака (че и някакъв дилей). Излиза екран с много настройки на самия тон (осцилатор 1 и 2, с много врътки). Обаче не мога да регулирам: - скоростта на атаката, да излиза тона по-бързо след натискане - колко дълбок да е ревърба, dry wet mix - на дилей ефектите скоростта и дълбочината Някакъв друг плъгин ли да пробвам?
 12. По добре от нищо.. https://a.aliexpress.com/_msfKuXF Само се чудя каква приблизителна калибрация да направя при измерване, за да хващам някакви ориентировъчни амплитуди, като волтаж. За този проект няма да го дочакам, но имам два доста по-сложни, където ме интересуват нивата по пътя на сигнала. Мултиметъра ми със сигурност не е true rms, вероятно е average ? Идеята е да хвана максималното ниво на сигнал генератора, и да настроя да дава толкова волта през звуковата карта (с някакъв софт. осцилоскоп или в daw). Дават го нещо като 3 v пик за синус, при определено захранване, и волт под захранването за правоъгълни импулси. Мен ме интересува по-скоро пика на едната полувълна, като възможно по-точна стойност. И в двата проекта ще гоня високо ниво на сигнала, за по-добро snr. И крайните стъпала вероятно ще пипна, за да работят с по-висок входен сигнал.
 13. emosms

  Аlesis Q49 vs M-Audio Keystation 49

  Гледах някакви на старо, с по 20-30 лв надолу от магазинска цена, и накрая си взех от магазина :D Одеве точно го взех - Alesis Q49 MKII. МKI уж го има по разни сайтове, и щях да го купя преди 3 месеца, но дефакто е изчерпан. п.п. тая машинка ми е последния шанс, да се занимавам по-сериозно и целенасочено. Като си нахвърлям основата, да работя по нещо.
 14. Не мога да хвана точна референция за нивата, като волтаж. На линиеен вход на путла, 0дб (там по скалата) е чуваемо по-различно ниво, от на микрофонния вход, предполагаемото 0 дб. Нямам и сигнал генератор за референтно ниво. Ще го направя тоя бас бууст пробно, на ок. 6 дб и ще гледам да приключвам с тия работи. Прекалено много МНОГО МНОГО време отиде, ама МНОГО, в няколко пъти повече отколкото бих искал, за тея китари и модификации. Имам да правя и обезшумител (буфер за сингъл dummy coil) за другата соло китара. Шумчето при ползване на минимален гейн (което е добре и за общия фонов шум), почти не се чува, особено при включванията с DI Box директно в пулта. Т.е. ако се хвана да записвам работни парчета, може би няма да го има.
 15. Както и да е, чак сега се сетих да домъкна пултчето при баса. През него, с неговата бас корекция (+ -15дб/ 60 хз) има бая повече тяга в ниските. Силно ме съмнява, че бас комбото има много обрана и плавна корекция на баса, за да не издъни собствения си говорител. Но него основно ползвам, и то на слушалки... През балансния му изход, в пулта, звучи доста прилично и чисто, при гейн на пулта -10 дб (намален докрай). С мултиметъра (има 200 mv и 2 v AC), нищо не мога да измеря. С пулта като звукова карта.. входните импеданси са доста ниски. 1к5 на микрофонния вход, 10к на линейните. Освен това, на микрофонния, 0дб само предполагам къде е, по чертичките на гейн скалата. Мога да пробвам с пасивен ДИ бокс/ импедансен трансформатор (от томан), през който също звучи добре, в пулта. Като се надявам, че не променя особено амплитудата на волтажа, че правилно разчитам къде е 0 дб, и че позицията на потенциометъра/ усилването, си отговаря на скалата. И тр. да направя поредица от тестови записи - вкл. със сигнал без онборд EQ-то, за да хвана нивото на самите адаптери (и за някакъв спектрален анализ по честоти). С и без Jfet буферите, с и без вграденото EQ, за да хвана и шумчето на пета струна. И на четвърта като че го има, по-слабо. Има го и през пулта, без комбото. За шумчето, ако сваля пета по-ниско, става още по-изразено. А ако обера докрай високите от вградения EQ - изчезва. То е във високите. Нещо като 'шшшшш'/'сссссс', заедно с атаката и тона на струната. Не е отделния фонов шум, при високи на макс.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.