Jump to content
Българският форум за музиканти

emosms

Members
 • Posts

  1417
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by emosms

 1. Мн. странно, как от телефона съм логнат със стария профил, а на компа не мога да влезна с него. Иска потребителското име за логин да е във формат като имейл адрес.
 2. Всичко тръгна, проблема беше в properties на потенциометъра от схемата. Горе може да е само един кондензатор, паралелно на крайните изводи на потенциометъра. Ще врътна лейаут за платчица и за това (а може и да не го монтирам), и остава само практическа работа по изработка (надявам се)
 3. Май ще го направя директно само с микс потенциометър. Така и така съм на вълна проектиране... При ползване със солокитара, много вероятно е звука след втория триод да ми хареса с доста орязани ниски от eq-то (набутано между двата триода). Така няма да маже при кривене, и да получа фъзо-подобна повърня, наместо приятен, звънтящ звук. Обаче... също така е възможно звука да тънее, след подобна манипулация. Та се замислям за бас бууст модул за компенсация, който да е пост-преамп. На каква честота е бас тонконтрола на усилвателите за солокитара? Нещо с по-малко Q, по-широк спектър на действие, да речем 0/ +10дб. Това може да се направи и във fx луупа (пост преамп), но може да вмъкна един потенциометър под гейн(микс) врътката, а модула да е преди крайното стъпало.
 4. Като се замисля, по-линейно, като тонална промяна, би било, ако гейна е на макс и работи само микс потенциометъра. В средно положение нивото е по-ниско, отколкото в крайни положения (мисля че с кросфейдъра на схемата може да се постигне мин. 3 дб разлика). 'Клийн' звука от първия триод може да е с още 3дб под сигнала от втория триод, за да има по-натурално нарастване и като сила на звука. Разликата, ако е нужно, ще се компенсира с мастър волюма, преди крайното стъпало. Лесно може да байпасна гейн частта на двойния потенциометър - да е на макс, и да пробвам.
 5. Платчица 50 x 42 мм: Всъщност, преди R18 добавих тример (TR18), да може евентуално да се сваля нивото на сигнала след втория триод. Изходното от последния ОУ ще е фиксирано. Със зелено е означена масата.
 6. Към R22 добавих последователно тример, за да се гласи изходното ниво от модула.
 7. Ето цялото gain/blend модулче, v01: - Сигнала от първия триод минава през 10 band EQ-то на терминал >EQ(PRE1). ЕQ-то е буферирано на изхода. Със самото EQ, при по-висок гейн, ще мога да бууствам (предполагам) втория триод донякъде - опция ползване на ампа със солокитара. Модулите за операционни са захранени с +-15v и ще гоня по-високо линейно ниво, за по-добро отношение сигнал/шум. - Сигнала от първия триод се обръща фазово, за да съвпада по фаза със сигнала след втория. Тук се наглася нивото му (примерно гейн 0.33 - 2.5), за да се регулира крайния микс. - R11/TR11 групата е да се гласи 'логаритмичната емулация' на гейна между двата триода - отношението на стойността потенциометъра към паралелното съпротивление (~5:1 би трябвало да е) - GAIN_ / MIX_ е двоен линеен потенциометър, 47-50к (предполагам) - R10/C10n групите при терминалите са за опции за прекъсване/ повдигане потенциала на сигналната маса. Все още не ми го побира главата, как ще навържа всичките модули, без ground loops
 8. Също, чудя се дали да ползвам такъв кросфейдър за смесване (средна точка към земя), който мисля смесва сигнала по-балансирано, без да има по-ниско общо ниво в средно положение, от варианта на взимане на сигнала от средната точка. Така ли тр. да е горе долу :D? (схемата е дадена за еднополярно, но няма да е с такова захранване)
 9. Понеже все пак усилвателя е за бас, мисля да пробвам смесване на сигнала от преампа след първия триод, със сигнала след втория триод, за избиране на по нисък гейн/ чист звук. На кутията има само едно място за gain pot, и ми се върти да го обедния в двоен потенциометър - гейн + микс... При намален докрай гейн, втория триод не получава никакъв сигнал, микса е в крайно положение към сигнала от първия триод. При средно положение, имаме гейн на 50% и микс на сигнала от първия и втория триод. При крайно положение - гейн докрай и микса взима сигнала след втория триод. Понеже двойния потенциометър ще е линеен, на гейн частта мисля да оставя възможност за паралелно съпротивление между wiper-a и земя, което емулира логаритмична характеристика. Това точно как ще се съчетае със свързания блед на сигнала след първия/ втория триод, не знам... Някой правил ли е такова нещо? ЕНГЛ мисля че блендват сигнал от различни gain stages, но gаin и blend не са вързани на една ос. Честно казано, силно се надявам да стане универсален амп, който при гейн над средата да става и за соло китара - леко дрънчене и добро понасяне на ефект отпред. Отделно, ще трябва сигнала от единия триод да го инвертна, и от там мисля да регулирам усилването на единия сигнал (примерно 0.5-2), за да глася кой сигнал да преобладава в микса...
 10. Ще се наиграя с "прогонване" на граунд луупове - през захранващата и сигналната маса. Засега ми идва като идея, да повдигам потенциала на ширмовката на сигналния кабел през съпротивление 10 ома.. Блоксхема:
 11. По принцип знам че е възможно, с двукомпонентен лак от строителни, боядисване с четка, n на брой ръце и междинни шлайфания за да стане достатъчно дебел и равномерен слой, да се получи екстра резултат. За сметка на доста време работа. И отделно смесване на дози, почистване на четката между ръцете, че иначе хвърляш. Ама не съм го правил.... Нещо подобно правих с едни стари автомобилни фарове, които шлайфах с много едра шкурка (80 и надолу) за да сваля омазан нацвъкан лак , и накрая ги полирах... При китарата ще се ползва кит и няма да останат дълбоки драскотини - нещо което се получи при фаровете. Хем е полирано и бистро, хем при близка инспекция се виждат някои следи от едрите шкурки. То нямаше нужда да слизам толкова едро, нито с китарата ще се налага, но за опита и главоблъсканицата....
 12. Дойде време да се посветя на този проект, и да го приключвам. Чудя се как да разположа захранващите трафове. 2 бр. C core, ще свързвам вторичните последователно, за да изкарам 2 х 32 АС. Клоня към вариант 2. Надлъжно разположени, с вторичните (малките бобини) една срещу друга. Свързани 'противофазно' на двата трафа, за да неутрализират излъчваното извън сърцевините магнитно поле, съответно шум. Какво мислите, как да ги сложа, за минимално излъчване към платките вляво?
 13. Опасността при автобояджия е да не претупа работата. И аз не знам човек и не гарантирам, кой ще си свърши работата както трябва Един приятел за 40 кинта боядиса дървено соло барабанче. Обаче имаше олято. За 100 би трябвало да се пребоядиса, с подготовка от страна на бояджията. Аз бих се заиграл с поръчково напълнен спрей металик и двукомпонентен лак. Материали - ок. 30-40 лв. И много жулене. Подготовка, кит основа за спрея, пак жулене, пръскане, лакиране, жулене, полирпаста.
 14. В общи линии важна е изолацията между жилото и оплетката - на доста аудио и микрофонни кабели е сравнително малък диаметър. Това дава капацитивността на метър. Генерализирано-голям диаметър - по-малка капацитивност, по-малко влияние върху ВЧ сигнала, при китара с пасивна електроника. В зависимост от материала на изолацията, при еднакъв диаметър, с някои материали имаш по-малка капацитивност. Другото по кабела, като качесто на материали, е за здравина/ гъвкавост на кабела. Иначе, не се сещам да съм виждал микрофонен кабел, при който оплетката да не е мед. Алуминиева има при евтините коаксиални кабели (за tv), от строителни материали
 15. Капацитивността има значение, при висок изходен импеданс на източника. Ако китарата ти е с някаква активна електроника, в общи линии и това няма значение . Иначе, аз съм чувал разлика (във високите) при 20 см пач кабел, като си навързвах едни щуротии без изходен буфер .. Не заради съпротивлението му. Производителя, без да е някакъв елитен такъв, обикновено дава стойност за капацитивност на линеен метър, в пикофаради. Tова, че готовите кабели не дават такива данни, говори зле за производителите им. Особено на скъпите кабели. Ако е за здравина, сток кабелите в кашоните на евтините китари, с капсоловани пластмасови жакове, не бих казал че не са здрави. Може да се окаже, че са по-здрави, от някои кабели с приятно изглеждащи метални жакове
 16. Купи си neutrik жакове и микрофонен кабел на метър. От място, да го видиш как е направен.
 17. Корпуса на маршалите е железен !!! :D Много по-красиво, струва ми се и по-качествено направено, с внимание към детайла (примерно врътките) от на бос стандартната кутия. Да не говорим колко по-здрава и хубава е кутията и колко по реална е цената (и ново и секънд хенд) от разни бутикови глупости, в правоъгълни алуминиеви кутии - дето китайците ги произвеждат на килограм. Звука също - имаш ли свестен амп е екстра, имаш ли скапан амп, звучи скапано. Aко ще да е бутиков/ рядък педал, надценен и струващ почти колкото свестен усилвател, който си звучи добре и без никакви скапани камиончета :D
 18. Шест месеца по-късно, почти приключих.. Дооправям другата китара. След толкова подготовка, изработка на детайлчета, фрезоване, сега допълнително се занимавам с една невероятна простотия, но поне научих нещо. Ориентировката на дъми бобината, надлъжно, не е толкова фатална. То и без това няма място при електрониката да се монтира паралелно на адаптерите, а е под ъгъл. Като бридж сингъла на страта, но под по-голям ъгъл. Но, положението на бобината е много чувствително към перпендикулярни (по оста на сърцевините) накланяния. Оказва се че в кухината на електрониката не е толкова чак широко.. монтирах платката на една приставка, за да мога да човъркам тримерите в затворено положение. Но, сега платката, като затварям капачето, притиска дъми бобината, размества я, и има повече брум. Само от едно накланяне.. Не се коригира това от тримерите. Тъпата подложка на платката, която позиционира тримерите, трябваше да е по-тънка. Тр. да пробвам и на другата китара как е положението - обезбрумяването не е най най оптимално.
 19. Мотивация търся, това са общите приказки. Всъщност точно за това захранване, за компресора, може да има полза, при директен запис. Обаче... предполагам, най-добрия вариант е чист запис, чисто изсвирване без нужда от компресора, и после да се пипне в daw. Там ще има много повече възможности за настройка. Компресора за практис експерименти и в репетиционна.
 20. П.п. то ако ползвам цифровия изход от интерфейса на процесора, май изобщо няма да има значение захранването.. Дори да изчистя паразитни шумове от захранването (някакъв jitter на цифровия сигнал ?), нито ми трябва хай енд аудиофилски сигнал, нито ще ги елиминирам напълно - захранването на компа си остава каквото е..
 21. Нямам чак толкова високи критерии. По принцип, целта ми е шума от захранването да е под нойс флоора на ампа, който не е толкова лош (някакво Laney) , и то на слух. Сега е лееко над. Ампчето е с импулсно захранване (кощунство) но инжинерите са направили нещата с чуваемо по-добър snr за цялото комбо, от моето скалъпено захранване. Сравнявам го с шума от зуум процесорче, с евтино импулсно захранване (ужас и ад, ако го чекваш на слушалки). Леко ме блазни да направя едно чисто (линейно) захранване за процесорчето.Но не виждам смисъл, освен ако не взема по-нов зуум, за да му ползвам вградения интерфейс и директен мониторинг/ запис от там.
 22. Много съм прос. Този шум на пета, всъщност го чувам и на сухо... Направих лек сетъп на китарата, заглушавах струните при ключовете и различни части, май е от струната.. Бях постнал да търся струни и още не съм купил. Сега са сбирнщайн (стари дадарио) и оригиналната пета (китайската дето беше на баса), която все пак звучеше по добре от умрялата 5-та дадарио - с 3 (три!!!!) реда навивки.. 'Големите' марки, докато предлагат прости хекс кор струни като рядка и екзотична 'екстра', няма да се разберем
 23. Има нещо.. Досега дрънках разни неща. Като цяло, гейна на комбото е на 1/4 и дори ползвам по-нискочувствителния вход. В общи линии НЕ чувам разликата. Като слухтя на слушалки за фоновия шум, с гейн на макс, е ТРАГЕДИЯ. 'Мъртво' безшумно захранване, изглежда не е майтап работа
 24. Припомних си, беше нещо, да не е потенциала на изхода на регулатора по-голям от на входа, и да повреди чипа. Особено с голям кондензатор на изхода.. За захранването, проблема не е в пулсациите, брум няма така или иначе, а в шума генериран от регулатора. Може да пробвам различно производство чипове от 78** серията, та евентуално да попадне нещо свястно. Може и с друг чип. Може и само с CR вериги... Тогава няма да имам шум от регулации, и ще се надявам CR веригите да имат възможно най-малко остатъчен брум. При твоя вариант, CR веригите поставя регулатора в по-лек режим (ако ще вадя 9 волта), но проблема с генерирания шум от регулатора остава. По-скоро ще трябват CR вериги, в ролята на low pass филтър, след регулатора... Ако добавя още един 4700 с резистор, вероятно шума ще падне още. Но нямам място и ми писна. А не би трябвало да има нужда от такива капацитети кондензатори, след регулатора. Някой пробвал ли е ua723 или друг маломощен регулатор, който да е по-добър от 78** ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.