Jump to content
Българският форум за музиканти

synchu

VIP listed
 • Posts

  5641
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  129

Everything posted by synchu

 1. Големите клиенти имат лукса да си поръчват специални изпълнения. Така че е абсолютно възможно да не можеш да намериш въобще. Алтернативно им пиши на тях - понякога са учудващо кооперативни (макар, че точно Берингер не са баш - но знае ли човек).
 2. Абсолютно - страхотни възможности за контрол само чрез начина на свирене. Може би най-добре контролируемия драйв в колекцията до момента
 3. The Redneck Twang Fury Masher, aka RTFM, nicknamed Twang Fury. Както се оказва, допаднаха ми тез дребни лампови педалчета и спретнах още едно, което мина през доста итерации на експериментална платка, преди да завърши в кутия. Схематично е базиран на предусилвателя на Dr. Z ZWreck, който е базиран на Trainwreck Rocket, който е един вид подобрен Vox AC30 и отгоре на цялата тази генеалогия съм добавил няколко модификации най-вече поради факта, че ни липсва крайно стъпало, което във всички изброени предшественици играе важна роля в крайния резултат. Не на последно място идва и известния подбор на съответните типове елементи на конкретните им места, но да не изпадаме в прекален технически детайл. Целта на упражнението беше постигането на определен тип звук, най-вече предназначен за употреба с Телекастър, както и забележителната динамика и взаимодействие с потенциометрите на китарата. Малко звук и снимки в едно (Телекастър - всички тракове + представения преди време усилвател Benson Monarch със солидно количество spring reverb от усилвателя. Няма никакви корекции по време на записа от ефекта или усилвателя):
 4. Абе колко пък да си звучи - през Респром Но фактът е, че достатъчно напредна софтуера и последните емулации го докарват доста добре. Все още не съм тествал последното отроче на Neural - Tone King Imperial - който е прекрасен усилвател и съществено предизикателство за "издокарване", имайки предвид генеалогията му, но зададената посока и от Cory Wong (на който най-сетне изкараха втора версия, която решава съществените проблеми в Speaker Sim частта на софтуера) и Tim Henson плъгините е отлична. Допълнително емулациите в колоните/говорителите с последните творения на Softube - Celestion Speaker Shaper (който е разработен съвместно със Celestion) и самите Celestion (SpeakerMix Pro) са много добри. Особено SpeakerMix е много убедителен и звучи чудесно. В този смисъл добър атенуатор с линеен изход и SpeakerMix е също една работеща алтернатива.
 5. Тази политура по-горе, която е за алуминии няма как да свърши работа за хромирани части (в смисъл имам я - не върши работа - аз силно подозирах, че няма как да свърши - но тествах на принципа "ама ако върши" така де ...). За хромирани повърхности е добре да се използват специализирани полир пасти, например ето това: Prinox® 150 ml Polishing Paste Including Professional Polishing Cloth I Polish for Acrylic Glass, Epoxy Resin, Varnishes, Gelcoat Gfk, Chrome & Plastics I Removes Matt & Micro Scratches : Amazon.de: Automotive Или от щандовете с хиляди автомобилни такива да си избереш
 6. ^^Ама наистина е така - не се разочаровай - това е базирано на някакъв дългогодишен опит с китарите (и с писането по форуми ). Аз въобще последните години подминавам такива теми, което сигурно не е съвсем колегиално, но пък не ми се влиза в дискусии, на които крайния резултат е предварително известен. Китарата е супер индивидуален инструмент - трябва да се пипне и да си сигурен най-вече, че ти е удобна. Аз например, като прочета "тънък и супер бърз гриф" (което е слогана на 99% от обявите в БГ) и не чета нататък - първо не обичам тънки грифове, второ, според скромното ми мнение, по-масивните грифове гарантират по-добър тон, освен че са ми по-удобни. Мъчих се двайсетина година с металии да ми харесат...и съм прекарал 5-6-7-8 не помня колко, имам и една - две останали "за асортимент" ама ..нейсе Освен това "напържени" адаптери също са ми "противопоказни". Така или иначе - в момента от описания клас китари в БГ и София има достатъчно избор, може би не огромен, но все пак достатъчен за формиране на предпочитание към марка поне (вярно за наличните само, ама все е нещо).
 7. По принцип Studiobricks са доста сговорчиви при директен контакт с тях, могат да направят (почти) всякакъв размер кабина и директните цени ми се струват по-добри. Изолацията, акустичното третиране и изпълнението са абсолютно перфектни.
 8. Приемам Стратове, Телета и Гибсъни от 54-та до 63-та и изпращам обратно пълен кит за горното недоразумение
 9. Може. Продължавай да си го ползваш. Да - има такива дизайни. Берингер далеч не са първите. И не - това не е валидно за всички дизайни на лампови усилватели. И при част от тях, ако не знаеш какво правиш при подмяна на крайните лампи - най-малкото ще звучи зле. Най-многото вече го описахме. Пропускам ти иронията с елементи на заядливост, че не ми се влиза в тази схема.
 10. Още веднъж - за да звучи два пъти по-силно - трябва (при един куп равни други условия) мощността да е е 10 пъти по-голяма. Т.е. 100 вата звучат два пъти по-силно от 10 вата, 50 от 5 и т.н. Зависимостта не е линейна.
 11. А как е свързан този ЦАП/DAC към компютъра - директно през USB?
 12. При крайните лампи специално - не е да не стане нищо, защото при големи разлики & fixed bias, двутактов усилвател (push-pull, каквато е тази реализация на Балев): 1. Усилването на полувълните ще е различно и при съществени разлики просто не звучи добре. 2. При липса на внимание от сменящия лампите (и не само) и измерване на ток на покой (при двойка лампи) на, да кажем лампата с по-ниска емисия и вкарването и в параметри, ако другата се различава с 7-8-9мА (което е съвсем възможно) - съвсем спокойно излизаме от параметрите (които при днешното производство изглежда ги целят с микроскоп, за разлика от старите дуракоустойчиви такива) и много бързо (в рамките на минути) е възможно лампата да дефектира и да отнесе със себе си освен някой друг резистор, така и изходния траф. Освен по-странни, дребни проблеми като разни осцилации, red plating (който да кажем води до по-бързото износване).... туй разбира се всичко е базирано на емпиричен опит (слава Богу без щети по изходни трафове до момента) Ако има нужда от смяна на лампите - ще се усети. И е добре да се сменят от специалист и да се купуват от сигурни източници. Така че, мачнати лампи от сигурни източници - струва си.
 13. Абе Респромът си е боклук TIDAL е стрийминг услуга с високо качество, като специално за оперна музика - мисля, че ще се намери със сигурност. За другите стилове по-скоро не съм сигурен, макар че не би било невероятно да кажем да има и сръбска музика. За съжаление дигитализацията и разпространението на народна музика, особено по-стара, не е толкова добро (но да кажем има някои изпълнения на Валя Балканска, предполагам и други).
 14. Това зависи от много параметри - при малко разминаване не е проблем (2-3-4 мА). При по-голямо е проблем - първо за звука, за самите лампи, за изходен трансформатор и т.н.
 15. To точно това е процеса на мачване - мерят се параметрите (в повечето случаи както Евтим написа) и се подбират лампите по двойки, квартети, секстети и т.н. - само че това изисква време и струва някой друг лев отгоре Няма никаква аудиофилщина тук Просто (повечето) реализации на лампови китарни усилватели (и много хай фай такива) изискват мачнати двойки, квартети и т.н.
 16. Веднъж годишно - ако свириш всеки (ама всеки) ден по 13-14 часа и здраво го усилваш. Руските 6p3s (с ЕВ индикатор след надписа) са с експлоатационен срок 5000 часа. Айде да кажем в ламповите усилватели китарни волтажите не са по спецификация - та хайде нека да са наполовина. Всичко зависи от това колко често и как се използва. Не - предусилвателните не се сменят комплект и се сменят много по-рядко - 4 - 5- 10 - 20 години (освен ако не искаш да експериментираш със звука) Зависи колко се използва отново, къде се намира във веригата и т.н. Ще усетиш, ако имат нужда от смяна.
 17. В пъти не са по-скъпи - просто трябва да се вземе двойка - сходни са цените на единичните по две - с някакви левчета отгоре са. Има и от руските (6P3S e номерацията и е по-скоро аналог на 5881 и определени модели 6L6 - но не на 6L6GC например) мачнати двойки из eBay. И лампите, които търсиш са по-скоро 5881 - отделен е въпросът, че смяната трябва да я направи специалист, защото новите лампи трябва да се "настроят", най-просто казано. Само с една крайна лампа да смениш - няма да стане. Отделен е въпросът, че трябва да свириш наистина много и доста силно, за да се наложи скоро смяна. То не е като автомобилно масло - караш, не караш - сменяш след година
 18. Те ако са със същите параметри ще са мачнати За какъв усилвател става въпрос?
 19. Май сте прави за двата изхода, но проверка трябва в случай, че това е избора (Balanced варианта между другото е с - на думи - най-добрия DAC чип - но цялостното представяне зависи от още около 1000 неща), защото ми се е случвало с китайския брат да има объркване точно на тази тема. Ако трябва да бъда максимално откровен, според мен цялата ситуация е овъркил ако основния източник е Youtube, но в крайна сметка, моята гледна точка винаги е, че всеки има правото да си харчи парите както му харесва и го кара да се чувства добре
 20. Балансираният модел е с балансиран изход за слушалки и НЯМА да работи със стандартни такива (т.е. HD560/600).
 21. Хубавото е, че цифрите отговарят на реалността, и освен това се транслират в добро представяне. Аз прекарах доста време на тематиката, мога да кажа че съм средно капризен на темата и да кажем разполагам с някаква прилична звукозаписна техника и 4-5 модела нелоши слушалки. Включително и RME MF2, на което използвам слушалковия усилвател при записи/продукция. За слушане на музика това е по-добро. Освен, ако не се хвърлиш на RME DAC FS Pro, където прескачаме няколко категории. То има и други в още "по-" категории Както се казва - не настоявам, просто споделям преживявания
 22. Абе - цял аудио интерфейс за едни слушалки. Аз отново вмъквам препоръката за E1da 9038D, което е DAC + Amp и звучи повече от прилично има достатъчно ревюта и дискусии из нета и консистентно се нарежда в топ позициите. Вероятно има защо.
 23. За какъв тип музика става въпрос? Това с "без да преобладава, която и да е от честотите" в музикално отношение не е - как да кажем - оптимално изживяване Въпросът е балансът да е оптимален. Конфигурацията, която аз използвам (извън музикалната продукция, където това, което се търси е доста по-различно, и където всъщност от известно време използвам предимно Yamaha, вместо буквално изтърканите ми от употреба с многoкратно сменяни падове Beyerdynamic ) са слушалки Ultrasone Pro 750i, които са прилични относително среден клас слушалки и Linsoul E1DA 9038D USB Headphone Amp DAC + HPA with 3.5 mm Jack, който (и компанията) получават сравнително много високи оценки. Посочвам пълното наименование, тъй като Linsoul/E1DA имат всякакви разновидности Amp+DAC конфигурации, вкл. с балансирани изходи (които изискват съответните слушалки) и какво ли още не - и относително лесно може да се обърка неособено запознат потребител. Използвам преди всичко TIDAL (където е наличен @Tidal master quality) и мога да кажа, че за ежедневно слушане на музика съм повече от доволен. Мога да кажа, че слушам изключително широк диапазон стилове, но да кажем днес преминавам през каталога на Eva Cassidy и се радвам на чудесната динамика, разположение на инструментите, истинското пеене, скърцането на китарните струни, високата атака на компресора - абе въобще прекрасно изпълнена и записана истинска музика в контраст на 90% от Грами номинациите тази година.... Sonarworks (или както се ребрандираха SoundID Reference) използвам в музикалната продукция и най-вече за корекция на мониторните колони - за слушане на музика - смятам, че Ultrasone + E1DA се справят много (по) добре самостоятелно като звукова картина. И още нещо - (за съжаление) така е много трудно да се избират слушалки - най-добре е да могат да се слушат - не да се чуят - а да се слушат - ден/два/три : ). Чуването би било полезно при съществен опит - защото освен музикалните качества, слушането не трябва да уморява (например - това, което понякога се оценява като детайл, всъщност е преекспониране на високи честоти при някои производители/модели - което специално на мен ми е натоварващо и направо неприятно) и съвсем не на последно място - трябва да са удобни - с едни 10-15 минути всичко това трудно се оценя.
 24. Може - според Collings, Ryan, Petros, Olson, Larivee, Beneteau, McIlroy и доста други - имат значение и аз със своя скромен опит съм по-скоро склонен да се присъединя към тях. Мнения всякакви - но "старите майстори лютиери" е твърде общо и събирателно - при положение, че не можем да кажем, че всички са на това мнение, или че акустичните китари са най-вече от "класически" тип.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.