Jump to content
Българският форум за музиканти

DANEV

Избор на усилвател

Recommended Posts

Скоро мисля да си купувам усилвател(комбо),.. И се колебая какъв да бъде(нямам претенции дали да е лампов или транзисторен,но за транзисторен съм набелязал само един,ако имам възможност ще пробвам всеки един от тези,които съм набелязал,но засега съм пробвал само един .. на другите съм слушал дема,от които не мога да си дам обстойна преценка ... Та ако вие имате наблюдения,съвети и други предложения ще ви бъда благодарен да споделите.
 
Свиря различни стилове,така че ми трябва нещо по-универсално. ( Blues,country,rock,jazz,funk,metal ,основно тези) , Свиря с Gibson Les Paul Studio 2000 

Засега съм набелязал :

 

Mesa boogie rectoverb 25 combo ( този е най-скъпия и единствения,който съм пробвал от тези,които ще изброя ,и останах с доста добро впечатление ) . 

PRS Sonzera 50 combo

ENGL Screamer 50 combo E330

 

Peavey clasic 50

 

Roland jazz chorus 40 ( този е транзисторния ,на който ми хареса много клийн канала и не особено драйва ,но така или иначе планирам в бъдеще да си взема и педалиера .. но хубав драйв от кубето въпреки това е плюс.)

Месата очевидно измества всички като цена .. но нея може би ще я търся стара ако реша да е тя.. Или има сайтове ,в които е значително по евтина .. За горна граница слагам не повече от 3000 лева ..
 

Edited by DANEV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз ползвах няколко години Marshall VS65r. Мисля, че ще ти свърши чудесна работа за разнообразието от стилове които свириш, има много мек тон!

 

Изпратено от моят Lenovo Z90a40 с помощта на Tapatalk

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

По -добра алтернатива (от към версатилност поне) от Peavey clasic 50 - Peavey Ultra 112 .

Провери в базара, там ще видиш и алтернативи на

Roland jazz chorus 40- Fender Power Chorus

и Carlsbro Sidewinder, страхотен лампов клийн, в случай, че решиш да свириш с драйв от

стомпбоксове. Евентуално, мога да ти предложа и по-добър ЕНГЛ от този Screamer 50.

Може да пробваш, но в София.

 

ПС - за PRS Sonzera прочети малко ревюта в нета. Има сериозни критики.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вдигам всичките лапки за Peavey Ultra 112, който е споменал ТОНИ

 

Лампов дзвер! В момента се продава един такъв във Варна за 1/3 от спомената сума в началото.

И с него нема да ти се налага да ползваш външни драйв ефекти.

 

А ако идеята е за транзисторен усилвател Peavey Bandit 112,  ако може да е произведен преди 2010г без значение хамериканското или британското производство. Транстюбе технология на Peavey, която имитира ламби и то мого сполучливо. Бачкам си с един такъв и съм доволен.

 

ай со здраве :D

Edited by Acei
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря ви за предложенията,прегледах всички ,за съжаление не успях да намеря и пробвам нито едно.. но попаднах на втора ръка Mesa boogie Lonestar special,който много ми допадна,можех да го пробвам и с моята китара .. и взех него. Засега съм наистина доста впечатлен. 

Edited by DANEV
 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Честито! Чудесен избор и  добре дошъл в клуба.
 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Честито! Наистина великолепен усилвател. Добър избор!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

И един от най-истинските на Меса. :)

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря ви ! : )))

Share this post


Link to post
Share on other sites

в MMG има супер мега амп - Musicman 210. Негов чист канал ще бие всич-ко

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musicmanа е добра основа за супер мега усилвател. Във фабричен вид е просто приличен усилвател.

 

Lonestar Special точно не съм тествал, но 50 и 100 ватовите модели в серията, имат великолепен чист звук, според моите разбирания.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musicman-a  е много сходен с Fender като звук.

 

@ DANEV Честито за Lonestar-a много хубав амп!

Andy Timmons го ползва и вади страхотен чист звук и крънч също.Другото го прави с камиончета.

Имах честа да го гледам със Simon Phillips

Edited by Heartman
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря !! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Heartman
   Не знам дали сте видели, но поне аз бях залят във фейсбук, от китарните страници за новия стратокастер на Джон Мейър.
   Пишеше, че са го мислили 2 години и половина.Страхотно!Толкова време в ядене и пиене.Със същия успех можеха да дадат на всеки познаващ марките китари да направи ПРС страт.Сложили тяхната си глава, което е страшно грозен хедсток за страт и поизрязали тялото на страта в долния рог.Също така и летящите птици/инлеи по грифа, за да се познава че е ПРС.
   Това ли успяха да измислят за толкова време?!Още един безмислено скъп страт, който не предлага нищо ново.Нямам думи...
   Интересно ще ми е, ако на някой му хареса и да се обоснове разбира се.
    
   https://www.facebook.com/johnmayer/posts/10156208846376252
   https://reverb.com/news/john-mayer-unveils-new-strat-like-prs-model
   https://www.guitarworld.com/gear/prs-guitars-announces-new-john-mayer-signature-guitar-the-silver-sky


    
    
   Веднага измислиха и майтапи по темата:

  • By DANEV
   Ако имате желание може да запишете вашите варианти,като условие ми хрумва :
   Да се изсвири това,което ви хрумва като си помислете за торнадо,буря или друго природно бедствие .. :Д 
  • By Rumen.Kolarov
   Здравейте!
   Правя си копие на ENGL e530 но не мога да намеря по-достъпни като цена лампи. (12аx7)
   Някакви идеи къде да търся?
   Благодаря Ви!
   Поздрави!
  • By anomandrus
   ENGL Screamer 50
    
   От доста време отлагам писането на това ревю, защото исках да преодолея началните моменти на пълен възторг след закупуването му и така да съм по-обективен в преценката си спрямо това невероятно комбо.
    
   Преди да започна със същинското ревю искам да благодаря на фирмите Musicdivision и Telesound за възможността не само да пробвам комбото, но и да видя как звучи с бъдещата ми китара, всичко това на едно място (шоурума на Musicdivision). Хубаво е когато се случва по такъв лесен, приятелски и усмихнат начин в името на музиката.
    
   Сега за причината да закупя този лампов амп. Аз съм един доста посредствен китарист, но доста често ми идват идеи за запис на парчета вкъщи. По този повод реших да използвам кабината за запис на вокали у нас за реампинг на китари за демо записи. Тъй като музиката, която творя вкъщи варира от леки и акустични неща до блек метъл в зависимост от настроението исках версатилен амп, който не само да може да пресъздаде топли акустични тонове, но и да може да „рилийсне Кракена” на хай-гейн звука и всичко това без да ми се налага да карам съседите да си мислят, че Люлин го тресе Пернишко земетресение. От друга страна, групата ми Wartime се нуждаеше от компактен, но качествен амп за вторият ни китарист, който да застане достойно до Garland-a на Стъмпи и не само да звучи добре сам по себе си, но и да го допълва.
   Поради горе изброените причини реших да се спра на ENGL Screamer-a.
    
   Ампът разполага с 2 канала Clean и Lead, но за всеки от двата има опция High Gain, като по този начин каналите стават на практика 4 – Clean, Crunch, Soft Lead и Heavy Lead. С тези параметри ампът покри изискванията ми за версатилност и разнообразните комбинации от тонове паснаха доста добре на изискванията ми за домашните записи.
    
   Clean- Този канал е изключително прозрачен и стегнат. Типичната лампова „топлина” на тона особено в комбинация с Bright копчето на предния панел, което функционира като boost на високите честоти , дават възможност за изкарването на един много приятен и рокаджийски звук, както на електрически китари, така и на акустични. Удоволствието да свириш Pink Floyd и Anathema използвайки минимално EQ и само щипка spring reverb е невероятно. Китарите звучат истински, плътни, но в същото време с красиви звънливи високи.
    
   Crunch – Стегнат и „грапав” тон, на който може би му липсва щипка по-мръсен звук. Това е каналът, който съм ползвал най-малко и твърдението ми в предното изречение най-вероятно може да бъде оборено от някой, който има повече опит в такъв тип звучене.
    
   Soft Lead – Този канал предоставя невероятни и разнообразни възможности. От него ще бъдат доволни хора, които искат да покрият диапазона от Uriah Heap през AC/DC та чак до ранните Maiden. Отново изключително стегнат звук , без замазване на тона и в същото време сериозна плътност на тона дори само през вградения спийкър.
    
   Heavy Lead – Now we’re talkin’ !! – Ами каквото и да кажа ще е малко. Може би радостта ми идва от там, че преди не съм ползвал амп от класата на ENGL , но ще ви кажа едно- този малък амп има обилни и добре изразени овални образувания м/у говорителите. Тонът е плътен, мазен и в същото време изключително стегнат дори с Gain ноба на 3 часа и нататък. Средите са много добре изразени и ясни, и се комбибира адски добре с амп с по-изразени високи и ниски. Представете си запивка на Zakk Wild, Kerry King и Jeff Loomis, и как всеки иска да се похвали с новото си парче- това е напълно възможно с един Screamer по средата. Вграденият 12”Vintage 30 говорител е напълно достатъчен за използване както у дома, така и на малки гигове.
   Мислех си, че няма как да стане по-добре докато не включих кабинет 4x12 с Vintage 30 и тогава стената от звук стана покъртителна. Много тежък тон и последващо соло тип „аз съм рок стар и царя на тремолото” ни образуваха Dream Come True тип момент на пълно метъл щастие. Знам, че използвам доста епитети, но повярвайте ми така се чувствах в този момент.
    
   Използвахме този канал за live, запис вкъщи, reamping на соло и ритъм китари в студиото, и у нас и никъде не ни разочарова. Ако искате комбинация от комбо за вкъщи и лайв което да е компактно но и да има High Gain Power, ENGL Screamer е достоен кандидат за позицията.
    
   Технически спецификации:
    
   Rated power: approx. 50 watts at 8 or 16 ohms;
   Tubes: V1(input-tube): ECC 83 / 12AX7, FQ Grade;
   V2, V3: ECC 83 / 12AX7 selected;
   V4: ECC 83 / 12AX7, standard;
   V5, V6: 5881 (6L6GC) matched set.
   Fuses: external: 1 AT (slow) at 230 Volts;
   2 AT (slow) in the 100 and 120 Volts models.
   internal: 1,25 AT (slow) at 230 Volts;
   2,5AT (slow) in the 100 and 120 Volts models.
   Power consumption: 155 watts max.
   Dimensions: Combo E330 approx. 57,5 x 48 x 27 cm, (22,6 W x 18,9 H x 10,6 T)
   Head E335 approx. 57,5 x 27 x 27 cm, (22,6 W x 10,6 H x 10,6 T)
   Weight: Combo: approx. 22 kg (48,4 lbs); Head: approx. 18 kg (39,6 lbs);
    
   Сега нека поговорим за видовете свързаност, които предоставя комбото.

    
   Ампът е снабден с DI out секция, която е с балансиран XLP изход и ноб, който регулира нивото на звука. За да сте сигурни, че нивото не е твърде високо има малък led, който сигнализира за overload. Съответно има и ground lift суич.
    
   FX loop – а е снабден с микс ноб, който задава нивото на FX в крайния звук и върви от Dry към Wet.
    
   Poweramp изходите захранват различни комбинации от 8 и 16 омови кабинети, които могат да работят в паралел, заедно с вградения говорител или отделно и дават възможност за едновременно използване на различни кабинети и говорители както на сцена, така и вкъщи.
    
   Footswitch секцията позволява използването на 2 обикновенни фуутсуича (аз пробвах с Digitech и работи), които превключват Clean/Lead и Reverb/Booster. Разликата между нормалното и буустнатото ниво се определя с V.L.S. Ratio ноба и дава възможност за бууст на сола, което е доста готина опция.
    
   Custom Footswitch Port- а е пригоден за използването на ENGL Z-5, който струвайки неприятна сума от 300 и няколко лева отключва напълно потенциала на комбото на сцена. Аз реших за момента да мина без него.

    
   Предният панел на комбото има Gain, EQ и Channel Selection секции.

   Clean ноба контролира Gain нивото на чистия канал и Crunch-a. Bright бутона, както вече казах, бууства високите, а Lead ноба контролира Gain нивото на Lead каналите чрез овъдрайв на преампа.
    
   EQ-секцията на комбото работи брилянтно. Благодарение на нея версатилността е огромна и чрез малки корекции тона се променя доста. Въпреки всичко, дори да оставиш всички секции на 12 часа, резултатът пак е достатъчно добър (в зависимост от китарата, която е включена). Минусът според мен е, че тази секция обслужва едновременно всички канали- от чист до хай-гейн.
    
   Ривърбът е доста добър за живи участия. За записи предпочитам използването на плъгини, защото имам повече мегдан за корекции и tweak-ване в последствие.
    
   Изработка:
   Тук германците не са правили компромиси. Комбото може да се ползва за таран и пак да оцелее. Металната решетка, която пази говорителят, е много здрава, цялата конструкция на ампа е направена да издържи и на въжделенията на метъл китарист след най-сериозен запой и последващ концерт в Death Metal Circle Pit On The Stage тип клуб . Доста е тежък, но това по- скоро минава към плюсовете, отколкото обратното (въпреки, че докато го мъкнех на излизане от RockIt щях да ви кажа друго).
    
   Намислил съм в скоро време да направя семпли на различните канали на ампа, защото не намерих читави такива в YouTube. Семплите ще запиша с SM57 и евентуално с някакъв кондензаторен микрофон , въпреки че се съмнявам резлутатът с втория да е много добър предвид помещението. Семплите ще бъдат реампнати чрез Reamping Box на Nikifena, за който съм му изключително благодарен!
    
   Тъй като всичко, което съм написал по-горе е „композирано” на един дъх, силно вероятно е да съм пропуснал нещо важно. Ако се сетя за такова ще го добавя в темата.
    
   Disclaimer: Ревюто е пречупено през собствената ми призма за качество и звук. Не е задължително да сте съгласни или не с мен. Предполагам, че ако някой съфорумник, който се интересува от по-техническата част на изпълнението на ENGL пишеше ревюто, фокусите щяха да са други. Не твърдя, че ENGL Screamer е най-доброто, което може да се купи на пазара. Просто е най-доброто, което аз мога да си позволя за момента и със сигурност най-добрият избор сред всичките ампове в този ценови клас, които лично съм тествал (за мен). Глупаво е, че се налага да слагам дисклеймъри, но за съжаление реалността е такава.
    
   Поздрави и дано съм помогнал на някого при избора си на комбо!
    
   Лична оценка: 9.8 от 10 в класа си. Слагам -0.2 само заради общото EQ на всички канали.
    
   Снимки:


    
    
    
   Полезни линкове:


    
   Manual
  • By MusicDivision
   Бихме искали да насочим вниманието Ви към актуалните намаления в магазин Music Division. Предложенията са валидни до изчерпване на наличните количества.
    
   ENGL Sovereign Combo 2x12
   100W мощност
   2 х 6L6GC крайни лампи
   4 х ECC83 предусилвателни лампи
   4 канала, Clean/Crunch/Soft Lead/Heavy Lead
   5 изхода за говорители, 2 х 4Ω, 2 х 8Ω, 1 х 16Ω
   2 х 12” Celestion Vintage 30 говорители
   70 х 50 х 27 см
   38 кг

   Настояща цена: 3616лв. (оригинална цена 4254лв., актуално намаление 15%, спестявате 638лв.)
    
    
   ENGL Tube Poweramp
   2 х 50W мощност
   2 х 5881 крайни лампи за всяка страна
   1 х ECC83 предусилвателни лампи за всяка страна
   48 х 8,8 х 35 см (2U)
   12 кг

   Настояща цена: 1779лв. (оригинална цена 2093лв., актуално намаление 15%, спестявате 314лв.)
    
    
   ENCORE E6 Guitar
   BLK (Black)
   RED (Red)
   VW (Vintage White)

   Настояща цена: 195лв. (оригинална цена 260лв., актуално намаление 25%, спестявате 65лв.)
    
    
   ENCORE E6 Guitar
   SB (Sunburst)

   Настояща цена: 210лв. (оригинална цена 280лв., актуално намаление 25%, спестявате 70лв.)
    
    
   ENCORE E2 Guitar
   BLK (Black)
   SB (Sunburst)

   Настояща цена: 195лв. (оригинална цена 260лв., актуално намаление 25%, спестявате 65лв.)
    
    
   ENCORE E69 Guitar
   BLK (Gloss Black)

   Настояща цена: 247лв. (оригинална цена 330лв., актуално намаление 25%, спестявате 83лв.)
    
    
   Заповядайте в шоурума на Music Division на бул. Черни връх 47, където можете да пробвате тези и много други продукти от марките ENGL, WARWICK, EBS, T-REX, FRAMUS, HUGHES&KETTNER, VINTAGE , DR STRINGS, ISTANBUL PERA, ISTANBUL MEHMET, REMO, VATER, WINCENT, ODERY, SONOR, SHURE, ALLEN&HEATH и много други.
    
    
   За контакти: 0878 283 472
    
   http://musicdivision.bg/
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.