Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Мда това със потта е малко булшайт при мен(келеш на 18 съм :D ).

Ще опитам лимонката,при смяна на струни,а след всяко свирене ще минавам струните със Фаст фрет да ги позапазвам малко(въпрос на ден е да прещакам нови струни :D ).

Мерси пак!

Отговорено (Редактирано)

Varbanov, ето така се прави:

BSQS4Bu.gif

Аз ползвам пълна синтетика и ми дават пробег на смяна 15,000км.

А по темата: как трябва да се грижим за кленов (maple) гриф?

^Тая я намерих само на JPEG и реших, че никой няма да я е виждал. За това сложих руската девъчка!  :(

По темата:

Dunlop 01 спрей почистване, Dunlop 02 за подхранване, който си има гъбичка за нанасяне. Сравнително евтини като отчетеш, че ги ползвам за над 10 китари и не са свършили за 1 година.  Първо пръскам върху чисто парцалче с 01 и забърсвам. Нанасям 02 с гъбичката и разнасям с чисто парцалче по фингърборда. След 1-2 минути забърсвам каквото не е попило. Прилагам го на всичките си китари - абанос, палисандър, орех, baked maple, richlite. Отделно от това винаги си мия ръцете преди свирене, слагам FastFret на струните преди и след свирене, забърсвам си китарите и ги държа в твърди калъфи. Нямам maple фингърборд, но знам че там има особености заради лаковото покритие.

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено

В така нареченото "лимоново масло" на Dunlop и др. съдържанието на лимоново масло е от порядъка на 2-5 %. Останалото е синтетика, най-вероятно това, което в аптеката се продава под името "течен парафин". Нито почиства, нито подхранва, нито... Dunlop имат препарат за почистване на палисандър, който работи сравнително добре. Аз го ползвам рядко, веднъж на година и половина да речем. Пръскам, разтърквам с мека четка за зъби и веднага избърсвам с чиста, суха кърпа.

С растителните масла (бадемово, кокосово, олио, зехтин...) трябва да се внимава защото те се окисляват (гранясват) сравнително бързо и се оплесква работата. Забърквам си една моя смес, която е 100 % натурална и не гранясва. Не знам какво толкова му подхранва на дървото, но със сигурностр не му вреди, още повече, че я ползвам достатъчно рядко. 

Отговорено (Редактирано)

Прекомерната грижа за  тези  парчета дърво , които така обичаме  сигурно  е другата крайност на немарливото отношение , но така или  иначе , най вероятно китарите  ще ни надживеят , ако ще и да ги  третираме обилно с вредното  лимоново масло на  Dunlop  :D

Редактирано от ultramega
Отговорено

Дълги години упогребявам "лимоново масло" на радлични фирми и не съм имал никакви проблеми, на инструментите имам палисандър и абанос. При смяна на струните задължително почиствам с метална вата (за полиране на сребърни съдове, № 0000) докато фретовете светнат като нови. След това втривам маслото и като изсъхне, навивам новите струни. Задължително след всяко вадене на китара от куфара бърша струните с памучно парче, което не пуска влакна. Стана ми смешно като прочетох, че някой стърже фретборда с пластмаса. Само за миг си представих напластената мръсотия...

• 2 weeks later...
Отговорено

При смяна на струните задължително почиствам с метална вата (за полиране на сребърни съдове, № 0000) докато фретовете светнат като нови.

Трябва да се внимава при тази операция да не попаднат парченца тел по адаптерите, защото няма махане.

Отговорено

Може ли да дадете малко повече информация относно това GHS Fast Fret? За първи път чувам за него, наистина ли почиства струните? Къде в Софийски магазин може да се намери таквоз :D

Отговорено

Моят съвет: не се занимавайте с подобни измислици, фрет-шмрет... Не си пипай китарата с мазни/мръсни ръце и след свирене забърсвай с чиста, суха кърпа. Ако искаш да имаш хубав тон има само едно решение-редовна смяна на струни, никакви магически мазила не помагат.

Отговорено

При смяна на струните задължително почиствам с метална вата (за полиране на сребърни съдове, № 0000) докато фретовете светнат като нови.

Трябва да се внимава при тази операция да не попаднат парченца тел по адаптерите, защото няма махане.

Ползвам ватата повече от 30 години и досега проблеми с адаптерите не съм имал. Ако някой се страхува, нищо не пречи тялото да се покрие с нещо докато трае почистването на фретовете.

Маслото служи единствено за подхранване на порестото дърво на фингърборда, отношение къв звука няма. А с Фаст фрет може единствено да замърляш струните, при това в някои случаи така, че да не стават повече за свирене. Кой каквото ще да разправя...

Отговорено

Моите 2 стотинки.
Първо минавам с препарат за дърво,за да почистя фингърборда от мръсотията и след това с памуче разнасям бадемово масло.Простотиите на Дънлоп едно че не правят нищо,ами и са с много завишени цени заради бранда.

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Аз също използвам лимоново масло от 4 - 5 години и нямам никакви проблеми (нито с акустичната, която е нисък клас - Stagg, нито с електрическата, която е малко по-качествена от нея LTD EC-50), даже напротив. Когато сън пробвал в магазини включително и по-скъпи китари, които са с видимо доста сух фретборд и с по-стари струни (с видими тъмни петна по тях) е направо отвратително на пипане.

А при мен процедурата е следната. При смяната на струни първо почиствам с кърпа добре всяко прагче (включително и там където метала на прагчето прави контакт с дървото /където обикновено там е най-мръсно/). След това намазвам прагчетата с лимоновото масло (на Дънлоп) директно с шишенцето (което преди това добре съм разклатил), което има едно вълнено на самия отвор на шишето. Намазвам обилно и го оставят така 10 - 15 минути да попие добре. След това избърсвам останалата мазнина с вълнена кърпа и слагам новите струни. Когато започне да свири човек в началото малко се омазняват и струните, но след не много дълго този проблем изчезва :) Не съм видял да има лошо влияние върху фретборда, а единственото, което забелязвам, е че след известно време на прагчетата на които свиря по-често стават една идея по-светли от останалите (да кажем на 1, 2-ра и 3-та струна).

Редактирано от urgent
  • 3 weeks later...
Отговорено

Аз лично за палисандровия фретборд си купувам чисто бадемово масло от аптеката и смятам, че върши добра работа.

Относно поддръжката на кленовите фретборди мисля, че тя е по-елементарна защото там има лак и нищо не се смазва, а само се почиства от мръсотията.

Не съм решил още с какво точно да си чистя кленовия фретборд и приемам съвети, тъй като го имам от скоро.  

За смазването на палисандъра нанасям бадемовото масло обилно и леко го разнасям  с пръст по целия фретборд. После  изчаквам маслото да постои за да си поеме дървото след което старателно  забърсвам фретборда  с чист сух памучен парцал.

Преди да се нанесе маслото естествено трябвя целият фретборд да е почистен от мизериите и боклуците.

Отговорено (Редактирано)

Нищо не ти трябва за мейпъл-нек,освен един парцал от стара тениска примерно и търкаш..

Е аз така правя.. Един път си купих една глупост за чистене на струните на Fender, но те пак си ръждясват ;-) То който си е солен ... ни дънлоп ни фендер го оправя. Инак си чистя грифа / струните / с памучен парцал след всяко свирене

Редактирано от DaftFunk