Jump to content
Българският форум за музиканти

blr

VIP listed
 • Posts

  1796
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  61

blr last won the day on November 22 2017

blr had the most liked content!

Previous Fields

 • Инструмент
  bass

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

2575 profile views

blr's Achievements

 1. Това е по модела на автокината, които са били много популярни в Щатите през 50-те и 60-те години. Проблемът е, че съвременните автомобили са доста добре шумоизолирани и ако не е кабрио, няма да се чува хубаво.
 2. Да поизровя малко темата: Евтиме, докъде стигна с усилвателя? Ако имаш нещо готово, ще ми е много интересно да го чуя. Мен скоро пак ме ухапа слушалковата буболечка и се сдобих с едни AKG K702, на които се кефя в момента.
 3. Уау! Нещата тук са напреднали. Поздравления и парчето е готино.
 4. Tака де, от "адаша". Смени ли ножовете или ги наточиха? Чувал съм,че стоманените ножове можели да се заточват. ПП: Аз трайно преминах на City Blend от Columbus. Вече повече от половин година друго кафе не е влизало вкъщи. Нищо повече не мога да искам от едно кафе, все едно, че е миксирано и изпечено специално за мен. Само ме е яд в каква кочина превърнаха "Графа", че ми е неприятно да ходя до там.
 5. Еее, сега пък 15 дни. Пил съм и в деня на изпичането, когато съм бил на зор. Вярно, една идея по-безвкусно е и има лек аромат на препечен хляб, но на другия ден всичко си идва на мястото.
 6. Ами... честито! Щом те кефи, нищо лошо няма. Аз така преди няколко месеца за малко да си купя един Nikon F4, страшно запазен (за тези, които не знаят това е лентов фотоапарат, култов, професионален модел отпреди 30 години), но се спрях.
 7. От посещенията ми в Италия съм останал с впечатлението, че Lavazza е не особено популярно кафе. Кафе там се пие главно навън. Не си спомням да съм виждал кафене, което да предлага Lavazza, поне в Рим и на север. Тук, по някаква причина се смята за качествено, но това е заблуда. От масовите италиански кафета, Lazzarin е много по-добро според мен. Illy разбира се са водещи.
 8. И защо ще даваш близо 70 лв за килограм пакетирано кафе, незнайно кога изпечено, а и цял килограм? За по-малко пари можеш да си купиш много по-добро и най-вече ПРЯСНО кафе. Виж по-назад в темата, писали сме откъде.
 9. Дезинфекция с лимонена киселина не може да има. При продължително застояване на вода при ниски температури се образува т. нар. "slime" , т.е. едно лигаво наслояване, което е на биологична (бактериална) основа, но то няма нищо общо с твърдостта на водата и не се почиства с лимонена или винена киселина.
 10. От котлен камък съм чистил веднъж за три години и това е много за водата, която ползвам. Групата и трипътния клапан чистя със "сляпа" цедка и Cafiza веднъж на 2-3 месеца. Резервоарът за вода дезинфекцирам и мия в машината около веднъж месечно, през лятото и по-често. Това е при средно 2 кафета на ден. Ножовете на кафемелачката не съм чистил още, имам я от три години. Външно чистя всичко поне веднъж седмично за да има вид.
 11. Всъщност 1 ml чиста вода тежи точно 1 грам при 4 градуса на морското равнище. С повишаване на температурата плътността пада, но не кой знае колко много, да речем че при 90 градуса 1 мл тежи към 0,97 грама. Екстрахираното кафе вероятно повишава плътността, така че двата ефекта се канселират взаимно. Каймакът обаче е с много по-ниска плътност защото съдържа много газове. Ако си купиш една малка разграфена чашка (наричат се бехерови чаши и ги има в магазините за лабораторна стъклария) от 100 мл, ще можеш да видиш горе-долу точно какъв обем кафе+каймак отговаря на желаното от теб тегло.
 12. Благодаря! Ти отдавна си ме задминал. По-скоро аз бих се допитал до теб и другите момчета ако днес трябва да сменя нещо от оборудването. ПП: И за да съм полезен с нещо, преди малко се отбих до Columbus за кафе. 200г. City Blend вече е 11 лв, второ увеличение за последните 6-7 месеца, преди беше 10 лв. Няма да ми пробие дупка в джоба, но все пак си поскъпва.
 13. В темата пишем два типа кафеджии. Едните, (аз включително) искаме да пием хубаво кафе вкъщи и нищо повече. За други това се превръща в хоби с всичките му табиети и "фетишизъм" (не влагам нищо отрицателно) относно оборудване. Няма смисъл от спорове, просто сме хора с различни цели. В началото се започна от желанието на мнозина тук да пият сносно кафе вкъщи. Няколко души постигнахме целта и спряхме, но няколко други се зарибиха сериозно и продължиха, в което няма абсолютно нищо лошо-напротив. Аз хвърлям чат-пат по едно око за да видя как се развива темата, като си давам сметка, че отдавна вече не мога да бъда полезен с нещо в практически смисъл.
 14. Тютюни в България колкото има, толкова и няма, но все пак положението е далеч по-добро отколкото навремето. 1. В Alcohol & Tabacoff поддържат ароматиците на Mac Baren, както и Peterson в пликове (Wild Atlantic, Aran, Connemara Black). Има и разни боклуци от рода на Clan и Borkum Riff. Като за денонощен магазин е ОК. 2. В магазините на Caliman Caribe (http://www.kalimancaribe.com/bg/stores/) имат и Peterson в кутии, както и Samuel Gawith. 3. Из града можеш да срещнеш и едни магазини за алкохол и цигари, обикновено са облепени със сини реклами на Ballantines. Там също продават тютюни за лула, но къде и какво точно имат, не знам. 4. На Витошка, малко преди ъгъла с Алабин (ако идваш откъм Аптека) има един магазин. Там също има тютюни и лули. Това съм успял да установя за сега. Общо взето в България, от по-качествените марки се намират Mac Baren, Peterson и Samuel Gawith. Dunhill май не съм виждал никъде за сега. Явно пазарът ни е малък и няма много интерес. Ако не си пушил лула дълго време (какъвто беше и моя случай) бих ти препоръчал да започнеш с Mac Barren Original Choice. Не е нещо неземно, но е добре балансиран и сравнително леко ароматизиран бленд. Гори много добре, не загрява лулата прекалено много и не "хапе" езика. Приятен е и за околните без да е много парфюмиран. Ако ти се дават малко повече пари, Peterson Luxury Blend е, според мен, много добър тютюн. Малко по-силен от Original Choice, леко и ненатрапчиво ароматизиран и гори добре. Не знам по какви тютюни си падаш, затова ще спра дотук.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.