Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Posts

  8517
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  106

Evtim Djerekarov last won the day on September 26

Evtim Djerekarov had the most liked content!

About Evtim Djerekarov

 • Birthday 07/18/1985

Previous Fields

 • Инструмент
  GUITAR, PIANO, VOCAL

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  238751747
 • Skype
  evtim.djerekarov

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sofiata
 • Interests
  Циклене(не на паркет), муика, електроника, програмиране

Recent Profile Visitors

8642 profile views

Evtim Djerekarov's Achievements

 1. Нищо чудно просто тази бройка да е дефектна, ползвана, удряна.... СССР няма от почти 30 години, а тази лампа кой-знае как е съхранявана.
 2. Манов разбираше от тунери. За друг не се сещам, който да не се учи на тунера ти. Това не е точно музикална апаратура, специфично е. Виж във радиолюбителски форуми.
 3. Ако е гъргорене, може. Ако е гърголене, не може. Ако е гъргориране с нотки на нежно влажно припръцкване, значи е за ремонт. Ако е ломотене или каканижене, то е от лампа V2 на схемата от март 1988 година. Помисли малко и сам предположи, по даденото обяснение, някой би могъл дори хипотетично, да даде каквото и да било обосновано предположение за характера на проблема. Ако дадеш повече параметри, може и някой нещо да измисли.
 4. Бог да го прости Валяка. В последните 6 години ми беше сърдит, поради моята стилистика на писне във форума (която може би смяташе за някакво лично неуважение) и некозируване, та избягваше разговор от може би 2015 година, но беше наистина много добър специалист. Така и не можахме да си проговорим с него, за съжаление. Хубаво е, че все пак, са останали хора от форума, които са поддържали приятелство с него. Светъл му път!
 5. Според мен, освен споменатите в темата неща, е важно да се преслушат тоновете на високите позиции, колкото по-малко глухи тонове има (а там, където ги има, да са възможно по-продължителни) толкова по-добре. Важно е също сол на 3-та струна (3-то прагче) да не е много глух - при повечето LesPaul китари там има малко по-къс тон. Важното е, да не е много по-къс. Друго - като го поразсвириш, да ти харесва. Някои гибсъни, ако се "пипат" по-неванимателно, имат доста груб тон, други имат по-изискан. Аз лично харесвам вторите, особено ако (и поради адаптери, разбира се), с овердрайв/дистършън, те имат един много характерен, малко хаплив тон (в контраст с твърденията за голяма облост и басовост на тона), която хапливост се дължи вероятно на характерният "twang" при атаката на тона. Преслушай и видеа на темата.
 6. Аз мисля, че и въпросът е зададен малко некоректно. Когато не е имало звукозапис - това е преди 20-ти век. От 40-те години насам се намират тук-таме лентови устройства за домашен звукозапис. А как са помнели - като непрекъснато свириш като луд и си пресвирваш и развиваш идеите, няма да ги забравиш, дори да не ги разписваш на ноти.
 7. Да бе, голям траур в тая тема! Ако искаш да видиш Коцето - виж го в София.
 8. Не е имало компютри, пред които да си губят времето по цял ден, а са свирили много. Не може да се каже, че всички те не са били нотно грамотни - много популярни музиканти са изучавали музика по един или друг начин. Отделно, със сигурност са били повлияни и от съществуващите по техните земи музикални традиции. Отделно от това, за красиво и сръчно свирене, трябва свирене, самонаблюдение, дисциплина - и това не са неща, които непременно са в конфликт с техния разюздан начин на живот. При всички положения, техният опит не е много приложим нито в сегашната епоха, нито при свирене в спалнята. Нещата си имат и културна страна. Едно е, да си младеж - музикант в меката на рока и блуса през 60-те или 70-те, друго е да си (примерно) чичко с китара в спалнята, през 21-ви век, в източна Европа, имитиращ любими неща, но като цяло много далече от онази култура и онова време. Сигурен съм, че може да се прочете и види много по въпросите, които задаваш. Но няма да има "формула на успеха".
 9. Аз имам още по-добро предложение, да инвестираш пак скромна сума и да отидеш с някой, да ти избере що-годе свирещ нов инструмент. Тия Кремонки точно са относително стабилни тояги, но не са точно... китари.
 10. Ако нямаш проблем с микрофониране на адаптерите (или вътре в звуковата карта / настройките), то вероятно удряш струната с перото точно някъде, където излиза флажолет. Пробвай да преместиш перото нагоре-надолу по струната. Това, което се чува на записа са предимно 5-ти, но и 2, 4, 6 хармоник.
 11. Това не е ли песен за Никола Парапунов (или за Никола Калъпчиев, според други източници)? Винаги ми е интересно, че тя се възприема като народна (в смисъл, стара, традиционна), а всъщност е доста съвременна. Парапунов е партизанин, деец на БКП и ОФ, убит в засада през 1943 г. Песента е написана от Димитър Янев през 60-те години на 20-ти век и е била една от любимите песни на Живков, която той смятал за народна, и се изненадал, когато разбрал, че е написана от Янев. Капъпчиев е деец на БРП (к). Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин от Горноджумайската чета. Пхахаха, вижте какви глупости се пишат в македония за Парапунов: https://puls24.mk/nikola-parapunov/
 12. Dupnitsa Open: http://www.dennews.bg/news/2021/9/20/62533-dupnitsa-open-subra-blizo-300-taekuondisti-ot-bulgariya-i-gurciya
 13. Не е истина просто! Много добре!
 14. Честно казано, никога не съм си правил такъв експеримент. Просто винаги ми е правило впечатление, че когато от еспресомашината струйката започне от почти черна, премине през кафява и завърши оранжевеникава (т.е. имаме добро преминаване на вода през цялото кафе, без тя да си намира лесен път), то екстракцията е голяма (голяма част от кафето е във водата) и това най-често при оптимална температура/налягане се съпровожда от хубав, тъмничък каймак. Правило ми е впечатление също, че сигурен белег за прекалено висока температура е накъсването на каймака "на парцали". Но аз обичам да настройвам машината на температура 92-93 градуса, което не е твърде близо до тази точка. Та вероятно каймакът, както казваш не допринася за вкуса. Но по мои наблюдения, той е визуален признак, че екстракцията е добра и пълна.
 15. Силно препоръчвам варненската кафе-пекарна Jasmin, която праща и с куриер до София. Изключително съм доволен от тяхната Brazil, Colombia както и тяхната си смеска на пекарната. Като цяло, без да е кисело, кафето има по-малко от острата горчивина, която в по-голяма степен присъства в Espresso Vivace, Domani Blend (Domani) / City Blend (Columbus) / Colombia, Brazil,Friends Blend (ALDA). С две думи - доста са пивки на JASMIN кафетата, пък като се екстрахират добре (особено като човек направи едно дълго или две по-късички от 19-20 грама материал) си пускат бая-кафявия каймак на шарки, не е някаква светлоч.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.