Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Content Count

  8,471
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  93

Evtim Djerekarov last won the day on April 23

Evtim Djerekarov had the most liked content!

Community Reputation

2,126 Excellent

1 Follower

About Evtim Djerekarov

 • Rank
  Юзрод Небесен
 • Birthday 07/18/1985

Previous Fields

 • Инструмент
  GUITAR, PIANO, VOCAL

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  238751747
 • Skype
  evtim.djerekarov

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sofiata
 • Interests
  Циклене(не на паркет), муика, електроника, програмиране

Recent Profile Visitors

7,971 profile views
 1. Изпадаш в много общи приказки, което прави смисъла от темата силно въпросителен, в смисъл, че има говорилня за лаф-мохабет.
 2. То и на батерия сигурно ще има доста шум при гейн на макс.
 3. Шум (hiss) няма как да идва от трансформатора, заради значителната индуктивност на вторичната намотка. По принцип 780X регулаторите са доста шумни. Ако няма да черпиш много голям ток, може в изхода да сложиш RC lowpass филтри, като изчислиш R-овете така че при пълна консумация да нямаш повече от 0.1-0.2 волта загуба върху тях. Примерно, при максимален изходен ток от 0.15A, може да сложиш 2 последователни lowpass филтъра 1R / 2200-4700uF, от което сумарно ще губиш 0.3V. Самите кондензатори също представляват относително малък импеданс към земя на високи честоти. Може да ползваш LOW-ESR такива също.
 4. Нямаш ли генератор (Звукова карта) и някакъв, какъвто и да е аудиоусилвател с интегрална схема (че да има някаква защита), че да пробваш това, което ти предлагам. Като пуснеш сигнал 50Hz, обикновен мултицет, пуснат да мери променливо напрежение, ще ти даде горе-долу надеждно отчитане. Чрез измерване на амплитудите, ще може да видиш отношенията на намотките (пропорционални са), а чрез различни последователн и свързвания (дали напреженията им се събират или изваждат), може да определиш и посоките на намотките, там, където не се виждат. Имайки посоките и отношенията, знаеш всичко за един захранващ трансформатор (вече му знаеш вероятно максималната мощност).
 5. Има и начин да измериш трансформатора - от някакъв аудио усилвател със защита, да пуснеш сигнал с ниска честота (50Hz примерно) към някоя от по-малките намотки. След това, измерваш напрежението, което се получава върху самата намотка с мултицет. Можеш след това да измериш напреженията на останалите намотки. След това, свързвайки подбрани намотки (чието напрежение вече си измерил) и измервайки резултата, можеш да видиш при какви комбинации имаш събиране на сигналите (във фаза) или изваждане (противофазно). По този начин можеш да измериш както отношенията на намотките, така и посоката им.
 6. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Иначе няма как R4 да определя базовия ток на Q2, защото се явява в паралел на неговия преход емитер-база. Помисли какво ще се случи, ако заземиш колектора на Q1. През R4 ще протече ток 9/R4, в моята схема 9/100000 = 90 микроампера. През прехода емитер-база на Q2 обаче колко ще протече? Колкото може да отдаде батерията, което вероятно ще повреди Q2. Така че R4 не може с нищо да управлява тока емитер-база на Q2.
 7. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Всъщност, Q2 никога не е запушен, освен ако схемата не е в режим на ограничение на горната полувълна. Базовият ток на Q2, съответно колекторният ток на Q1 се определя предимно от емитерното съпротивление на Q1. И е равен на базовото напрежение на Q1 минус 0.7V, разделено на стойността на емитерния резистор на Q1. Всъщност, колекторното напрежение на Q1, не може да падне с повече от 0.7V под захранващото напрежение, което превръща Q1 в повторител на напрежение. Допускам, че схемата ще работи някак и без R4, а главната му функция е да е pulldown резистор за Q2.
 8. Evtim Djerekarov

  Забавна простотия

  Честит ден на земята!
 9. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Паралелно на този резистор имаш отпушен p-n преход база-емитер, който има много по-ниско съпротивление от резистора. Затова изглежда, че не прави нищо. Идеята на усложнената верига е, едно на ръка, да се филтрира преднапрежението с кондензатор, от друга, по този начин да се елиминира топлинния шум на резисторите в делителя, оставяйки по този начин само шума на bias резистиора (в случая 100K). Ако се храни от изхода на стъпало с ниско изходно съпротивление, този шум до голяма степен се шунтира, така или иначе. Усилването по напрежение за ниски честоти в общи линии се определя от отношението (R6+R5) / R5. При средни->високи честоти - ((R6 || XC1) + R5) / R5. Където XC1 е импедансът на C1 на избраната честота. Ако сложиш прекалено голям кондензатор C1, той на практика ще има много по-ниско съпротивление от R6, поради което няма да имаш никакъв Bass Boost, а усилване около 1 за всички честоти. Това, което кондензатора прави е, да шунтира високите честоти към емитера на Q1 - в тази точка усилването е 1. ПС: оправих обяснението, техн. грешка.
 10. Evtim Djerekarov

  Въпрос за адаптери

  ^ Той има предвид да ги размениш местата на жиците, да не вземеш просто да ги завъртиш... 😄
 11. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Може да пробваш нещо такова: Тази схема има 6dB bass boost. Имай предвид, че 6dB ще рече двойно усилване по напрежение, т.е. ако нискочестотната съставна от сигнала на адаптера превиши амплитуда от около 2 волта, ще имаш clipping. Това е неизбежно при никоя подобна схема. Затова предложих lowpass решение с максимално усилване 1. Но ти си знаеш. Може да ползваш схемата с две батерии (18V) и да си нагласиш преднапрежението съответно. По-малко усилване можеш да имаш, като намалиш R6. Може да го увеличиш също така, но тогава си намаляваш максималната входна амплитуда. Делителя R1/R2 може да го замениш с многооборотен тример 500К, с който да гласиш около 4-5 волта на колектора на Q2. C2 e обикновен ЕЛЕКТРОЛИТЕН кондензатор.
 12. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Той тоя резистор защо не е свързан към нищо? Ако е свързан към захранването, за какво ти е, като паралелно на него имаш тример? За не знам кой път те питам, за какво са ти тия 22 uF кондензатори по пътя на сигнала. Избери си някаква ниска -3dB честота (примерно 5Hz) и подбери неелектролитни кондензатори за нея. Чертай ги прегледно и четливо тия схеми, като ще ги постваш.
 13. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Е ти нормално като литраж ли ги измерваш нивата?
 14. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Защо са ти микроампери? Сложи един 100k / 900к делител (10:1), виж на какво напрежение ти clip-ва звуковата карта при 0db усилване. В документацията й трябва да да пише максималното входно ниво.
 15. Evtim Djerekarov

  Активен pickup blend, бас

  Мери ли амплитудата на басите? Да не излезе накрая, че като ги усилиш с 6-12 децибела и се разцепва от клипинг?
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.