Jump to content
Българският форум за музиканти

blr

VIP listed
  • Мнения

    1796
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    61

Всичко публикувано от blr

  1. Да поизровя малко темата: Евтиме, докъде стигна с усилвателя? Ако имаш нещо готово, ще ми е много интересно да го чуя. Мен скоро пак ме ухапа слушалковата буболечка и се сдобих с едни AKG K702, на които се кефя в момента.
  2. Уау! Нещата тук са напреднали. Поздравления и парчето е готино.
  3. Tака де, от "адаша". Смени ли ножовете или ги наточиха? Чувал съм,че стоманените ножове можели да се заточват. ПП: Аз трайно преминах на City Blend от Columbus. Вече повече от половин година друго кафе не е влизало вкъщи. Нищо повече не мога да искам от едно кафе, все едно, че е миксирано и изпечено специално за мен. Само ме е яд в каква кочина превърнаха "Графа", че ми е неприятно да ходя до там.
  4. Еее, сега пък 15 дни. Пил съм и в деня на изпичането, когато съм бил на зор. Вярно, една идея по-безвкусно е и има лек аромат на препечен хляб, но на другия ден всичко си идва на мястото.
  5. От посещенията ми в Италия съм останал с впечатлението, че Lavazza е не особено популярно кафе. Кафе там се пие главно навън. Не си спомням да съм виждал кафене, което да предлага Lavazza, поне в Рим и на север. Тук, по някаква причина се смята за качествено, но това е заблуда. От масовите италиански кафета, Lazzarin е много по-добро според мен. Illy разбира се са водещи.
  6. И защо ще даваш близо 70 лв за килограм пакетирано кафе, незнайно кога изпечено, а и цял килограм? За по-малко пари можеш да си купиш много по-добро и най-вече ПРЯСНО кафе. Виж по-назад в темата, писали сме откъде.
  7. Дезинфекция с лимонена киселина не може да има. При продължително застояване на вода при ниски температури се образува т. нар. "slime" , т.е. едно лигаво наслояване, което е на биологична (бактериална) основа, но то няма нищо общо с твърдостта на водата и не се почиства с лимонена или винена киселина.
  8. От котлен камък съм чистил веднъж за три години и това е много за водата, която ползвам. Групата и трипътния клапан чистя със "сляпа" цедка и Cafiza веднъж на 2-3 месеца. Резервоарът за вода дезинфекцирам и мия в машината около веднъж месечно, през лятото и по-често. Това е при средно 2 кафета на ден. Ножовете на кафемелачката не съм чистил още, имам я от три години. Външно чистя всичко поне веднъж седмично за да има вид.
  9. Всъщност 1 ml чиста вода тежи точно 1 грам при 4 градуса на морското равнище. С повишаване на температурата плътността пада, но не кой знае колко много, да речем че при 90 градуса 1 мл тежи към 0,97 грама. Екстрахираното кафе вероятно повишава плътността, така че двата ефекта се канселират взаимно. Каймакът обаче е с много по-ниска плътност защото съдържа много газове. Ако си купиш една малка разграфена чашка (наричат се бехерови чаши и ги има в магазините за лабораторна стъклария) от 100 мл, ще можеш да видиш горе-долу точно какъв обем кафе+каймак отговаря на желаното от теб тегло.
  10. Благодаря! Ти отдавна си ме задминал. По-скоро аз бих се допитал до теб и другите момчета ако днес трябва да сменя нещо от оборудването. ПП: И за да съм полезен с нещо, преди малко се отбих до Columbus за кафе. 200г. City Blend вече е 11 лв, второ увеличение за последните 6-7 месеца, преди беше 10 лв. Няма да ми пробие дупка в джоба, но все пак си поскъпва.
  11. В темата пишем два типа кафеджии. Едните, (аз включително) искаме да пием хубаво кафе вкъщи и нищо повече. За други това се превръща в хоби с всичките му табиети и "фетишизъм" (не влагам нищо отрицателно) относно оборудване. Няма смисъл от спорове, просто сме хора с различни цели. В началото се започна от желанието на мнозина тук да пият сносно кафе вкъщи. Няколко души постигнахме целта и спряхме, но няколко други се зарибиха сериозно и продължиха, в което няма абсолютно нищо лошо-напротив. Аз хвърлям чат-пат по едно око за да видя как се развива темата, като си давам сметка, че отдавна вече не мога да бъда полезен с нещо в практически смисъл.
  12. Определено ще се пробва. Чиста арабика ли е?
  13. И мен това ме впечатли в това кафе- много балансиран вкус, нито е кисело, нито горчиво, нито има прегоряла нотка.
  14. Познаваме се лично, та предполагам си разбрал и аз колко си падам по "хипстърия", то и на моите години би било смешно. Именно по тази причина и не съм си занесъл единия портафилтър на стругар да го реже. Не практикувам и други крайно безмислени неща от американската кафе-култура ( и те горките кога станаха роми, кога им почерняха анусите по отношение на кафето), не пия и недопечени, кисели арабики... Повтарям, ако някой не е разбрал: ЧИСЛОТО 11 МИ Е НАПЪЛНО БЕЗРАЗЛИЧНО, КАКТО И ЧИСЛОТО 2139 НАПРИМЕР. Пия прясно изпечено кафе защото, както и прясно изпечените ядки, хляб, кестени, месо..., е по-вкусно. То е и по-здравословно, но това е друга и дълга тема. Не намирам никакъв смисъл да пия лайна от супермаркета за да спестя 5 лв месечно. Ако ще е така, по-добре да не пия изобщо кафе вкъщи. Пробвай City Blend на Columbus. 200 gr. е 10 кинта. Това ми е новия фаворит. Добре изпечено и много мек балансиран вкус
  15. Никъде не съм споменавал 11 дни, часа, минути, секунди... На мен пък тая рязана карабина ми е хипстърска..., въпрос на вкус и предпочитания. За мен е НЕОСПОРИМ факт, че хубавото кафе трябва да е прясно изпечено, а в супермаркета това почти никога не е така. Ако днес си уцелил по-прясна партида, другия път може и да не е. 33 лв/кг, ако е смес с робуста не е и толкова евтино. Всеки си решава сам. Аз моите кафета съм ги намерил, аз и околните сме повече от доволни. Робустата прави каймак и след една година, а и не си променя много вкуса докато не граняса.
  16. Не, по простата причина, че не са прясно изпечени. Каймак от арабика можеш да очакваш до около месец след изпичането. Говорим за истински каймак, не пяна от крема диск. Освен каймака, заминава и аромата и вкуса като цяло. Кафето е като хляба. Най-вкусното е прясно изпеченото. Може и да попаднеш на по-прясна партида, но то е веднъж. И тук, както и с много други неща е така: ако искаш кеф-плащаш, ако не се задоволяваш със сериозни компромиси и понякога откровени гов*а. City Blend от Columbus е чиста арабика за 50 лв/кг (10 лв/200гр.). Чиста арабика от бакалията с марка Lavazza или нещо от сорта е пак толкова, а разликата е от небето до земята.
  17. Бая натягане ще падне за нещо от рода на 65-125 в стандартен строй, да не говорим, че някоя от струните може и да го плесне по манерката. Ходът на truss rod-а не е безкраен все пак, а и ако е боклучав може да се скъса или да скъса резбата. С една дума-безмислено.
  18. Идеята ми звучи като: "Имам дизелова кола, но искам да и сипя бензин за да видя какво ще стане".
  19. Не съм имал предвид точно тези струни, отстъпките важат за всичко, което продаватат. Последното лято изкарах с това: https://musicdivision.bg/bass-guiatars/bass-strings/Rotosound-RB45-Rotobass-045-105-Nickel-On-Steel При покупка на 5 комплекта цената става съвсем приемлива.
  20. Звънни в Комбина бар: http://combinabar.bg/en-us/contacts/ Може да прдложат някакъв заместител.
  21. Не съм ползвал, но имам опасения, че това са някакви изостанали комплекти, които стоят в склада от години. Ако искаш малко по-ниска цена си избери нещо от Music Division и се възползвай от отстъпката за повече комплекти.
  22. Най-тъмно изпечената смес на Домани е City Blend, следвана от Espresso Vivace. Аз харесвам и двете, с леко предпочитание към Vivace. Не бих ги окачествил като кисели в никой случай. И двете са видимо по-тъмно изпечени от това, което съм купувал от Дъбов. Иначе и аз не купувам кафе от Дъбов по същата причина-прекалено светло изпечено и съответно кисело. Не знам какво имат предвид под калибриране на вкусовите рецептори, но нямам намерение да си напасвам вкуса спрямо концепцията на някого или според модата. Еспресо е италианска напитка. Никога не са ми поднаяли кисело кафе в Италия.
  23. Не знам. Има трипътен клапан със сигурност, но за свръхналягане наистина не знам и не съм се замислял, а и не съм я отварял. За мен единственото важно е, че прави страхотно кафе и е на практика вечна.
  24. Ако хладилникът е с нормални размери (т.е. 60 см), не би трябвало да имаш никакъв проблем да ги събереш.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.