Jump to content
Българският форум за музиканти

С какви кабели свирите?


Crimson

Recommended Posts

  • Отговори 158
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ Дължината на белият къдрав кабел в разтегнато положение ли е дадена? И колко е в другото положение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не те съветвам да използваш къдрав кабел. Практиката показа, че са неефективни освен в едно - страхотни "пуканки" след няколко настъпвания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не те съветвам да използваш къдрав кабел. Практиката показа, че са неефективни освен в едно - страхотни "пуканки" след няколко настъпвания.

Точно там е работата,че не се настъпват обикновено,директно до ампа,или някакво ефектче преди него,а и няма да се скъса или измъкне от инструмента/ампа,ако случайно го настъпиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз дължината му не знам колко е точно.Предполагам,че е 3 метра като е разтегнат.Звучи тъпо да не знам колко ми е кабела,но не ме и интересува като кубето е на няма и метър от мен.Следователно няма опасност да настъпя кабела или нещо такова,но аз лично си харесвам правите кабели,не тия къдравите.Просто в магазина нямаше друг "Г" образен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не използвам небалансирани кабели по-дълги от 5 метра. Къдравите кабели, в разгънато състояние са 8-10 метра, което за мен е прекалено дълго. Такива кабели, обикновено филтрират  много високи и в резултат "звучат" някак глухо.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А какво се случва със сигнала по един супер кабел, който влезе във входа (моно жак) на първия педал от чейна или процесора? В смисъл от супер жакове и космически кабели, позлатени, запоени със наноматерия минаваме на обикновена механична връзка.  :wallbash:

 

П.С. Ида не съм офф, купувам си кабели на метър и жакове и си ги правя сам.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Механичната връзка" ако е направена както трябва не ти влияе на звука особено. Имаш някакво малко контактно съпротивление и толкоз. Повтарям, че трябва връзката да е осъществена добре, за да няма прекъсвания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Капацитивност и омово съпротивление на метър, обикновено не ги пише на лъскавите реклами.

Пък и кой ли го интересува точно това... Желателно е да не звучи глухо, но още по-важно е кабела да изглежда супер яко! :D

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ръчно изработени кабели от българската фирма - Bellamusic. Родното е адски яко! Открих ги тук: http://www.mmg-music.com/node/2804

тия може би ще ги пробвам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Което значи че и ако сам си направиш кабел както трябва едва ли ще се различава от този който е 150$. Но това е безкрайна тема която се предъвква може би от както са се появили първите китарни кабели. Тъй че наздраве и да посвирим  :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Капацитивност и омово съпротивление на метър, обикновено не ги пише на лъскавите реклами.

Пък и кой ли го интересува точно това... Желателно е да не звучи глухо, но още по-важно е кабела да изглежда супер яко! :D

 

Всеки по-сериозен производител публикува такива данни, доколко са истински е друг въпрос. Говорим за ПРОИЗВОДИТЕЛ, не за брандирана конфекция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Капацитивност и омово съпротивление на метър...

Такива нескопосани писания са недопустими дори във музикален форум, където хората не знаят правилната терминология. Аман от самодейци, на които не им пука какво ръсят, само и само да се отбележат в някоя тема.

 

Кабелите са електронни компоненти с разпределени параметри. Говоря за самите кабели, а не за комплектите кабел+съединители, но и за тях важат същите разсъждения.

Същността на споменатите параметри е в това, че се намират по цялата дължина на кабела. Затова се говори за КАПАЦИТЕТ НА МЕТЪР, СПРОТИВЛЕНИЕ НА МЕТЪР, ИНДУКТИВНОСТ НА МЕТЪР, ЗАГУБИ НА МЕТЪР и така нататък.

Естествено, не е работа на музиканта да прави специфични измервания. Това, обаче не значи, че не трябва да има кой да ги направи.

 

Защо? Давам пример, който показва, че не е важно името на кабела или страната производител. В съвременния свят имената са само търговски наименования и рекламни елементи.

Та така. При работата по едно устройство за съгласуване на китара към педалиера с много ефекти, се наложи да измеря някакви налични кабели, за да се използват при изчисленията.

Кабелите бяха два - "оригинален, фирмен" навит, уж качествен, ако се съди по цената. Другият беше някаква самоделка, направен културно.

 

За измерване на съпротивлението на жилото и екранировката изобщо не става дума. Колкото и да не са идеални, нямат почти никакво значение по отношение на влияние спрямо сигнала - няколко ома, дори да са 10, което е огромна стойност за нормален кабел (не говорим за боклуците от братски Китай, които често не заслужават да се наречат кабели изобщо), спрямо изходния импеданс на китарата (стотици килоомове) и входния импеданс на нормален усилвател (мегаомове), са пренебрежими.

Индуктивността на кабелите предназначени за свързване на китара - усилвател, също е пренебрежима част от комплексния импеданс на кабела.

Остава единствения важен параметър - капацитетът на кабела. При високия импеданс на веригата  китара-усилвател дори малки стойности имат значение. Капацитетът главно зависи от:

Площта на цилиндъра (който е екранировката) и диаметъра на централното жило.

Разстоянието между екранировката и централното жило.

Материала от който е направена изолацията между екранировката и централното жило.

Екранировката може да е плътна обвивка, през повече и по-малко рехава оплетка, до изобщо липса на оплетка, а само мижав втори проводник. Тук идва още едно нещо, важно за качеството на кабела. Колкото е по-висока плътността на оплетката, толкова по-добре ще се осъществява основната задача на екранировката. Да не се пропуска външно смущаващо поле да индуцира ток в централното жило. През него тече сигналния ток от китарата и всякакви външни влияния влошават оригиналния сигнал - шумове, брумове, импулсни смущения и какво ли още не.

Точно противоположно е влиянието на плътността на екранировката върху капацитета на кабела. Колкото е по-плътна, (с по-голяма площ), толкова е по-голям капацитетът на кабела.

Това са противополжни изисквания и тяхното правилно преценяване е важно за общото качество на кабела.

Разстоянието (радиуса, дебелината на изолационния слой) е друг параметър, важен за капацитета на кабела. Тънките кабели с тънка вътрешна изолация са с висок капацитет. По-дебелите вътрешни изолации отдалечават екранировката от централното жило и намаляват ефективния капацитет на кабела.

Материалът на изолацията освен да изолира двата проводника - екрана и централното жило, има още едно качество - диелектрична проницаемост . От нея също зависи капацитета.

 

Както се вижда не е толкова просто да се прецени качеството на кабелите.

 

Да се върна на примера - Оказа се, че в крайна сметка фабричният кабел имаше около 300pF/m , което при 3,5 метра възлизаше на 1050pF.

Другият имаше около 120pF/m, т.е при същата дължина капацитетът беше 420pF, или 2.5 пъти повече.

Приемайки  грубо съпротивления от 500К и 1Mohm във веригата китара - кабел - усилвател, симулацията показва какво е влиянието на двата кабела в обхвата на китарния сигнал.

guitcableSCH_zps77f83f97.jpg

guitcableFR_zps4e993172.jpg

На ниво от -3dB (приет стандарт) спрямо номиналното ниво на сигнала, кабелите имаха следните гранични честоти във високия край - 

фабричния -  466Hz !!!

правения - 1113Hz

От тук следва, че без инженерни мерки за коригиране,  ВСЕКИ съществуващ кабел има незадоволително качество за конкретния случай китара - усилвател.

Другото, което се вижда, е че не бива да се вярва на никакви търговски реклами и алабалистики!

 

Това, което е необходимо , е консултация със специалист, който да си свърши работата от която разбира.

В мнозинството случаи у нас, това е извън нормалното мислене. Не само по тази тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.