Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Днес ми е ден за оффтопици, и като такъв ми се струва добре да пусна една лекинко локумджийска тема.

Стана ми интересно от няколко дена и чета в нета, провокиран от покупката на нов говорител:

Разсвирването (разработка или популярно като "break-in" ) на китарен говорител: що е то, съществува ли, мит ли е и дали има ефективни (и смислени) начини за ускоряването му?

1) Пуснах търсачка във форума за сходна тема, нищо не излезе, не ми се карайте ако има, не е заведена с ключовите думи "говорител", "разработка" или разсвирване";

2) От световният опит става ясно че се практикуват нЕкои шамански методи, а именно:

- третиране с химически препарати на говорителя (?!);

- включване към странно животно, наименовано variac;

- включване към стерео уредбата в хола и пускане (докато си на работа) на Клептън и Металика, не е задължително в тази последователност;

- разни: включващи свирене на бас китара през говорителя, плюс куп още по-езотерични практики. В един сайт ме разбиха с теорията че 12" говорители се разсвирват само с гами във F#. Напълно сериозно, не се майтапя. 

3) Аз нямам намерение да правя нищо от описаното по т.2, и съм привърженик на простото правило: разработи говорителя, като го скъсаш от свирене;

И все пак: любопитно ми е форумното мнение - дали и защо? И въобще? 

Отговорено

Купуваш си ново ОТ и му се кефиш максимално още от първата минута. На останалото, англоговорящите му викат "snake oil" а по нашенски бабини деветини. Митове има за разсвирване/разработване на какво ли не, но аз до момента не съм виждал едно единствено измерване, което да ги потвърждава.

Отговорено

Здравей колега. Поръчвал съм няколко пъти нови говорители за смяна на 4х12 кабинет и не съм забелязал да има промяна в звука им когато ги включа за пръв път. Но предполагам, че така или иначе минават някакъв качествен контрол в завода, в който ги включват за малко, за да видят, че работят - може би това ги "разсвирва".

Отговорено

Във фирмата, която работя, практиката е говорителят (говоря именно за 12") да се "разработват" 10 часа при номинална мощност.
След измерванията, които провеждат колегите (не се занимавам с това аз), има увеличение на звуковото нялягане при ниски честоти. 
Не знам до каква степен информацията ще ти бъде полезна, това знам аз по въпроса. :)

Поздрави, Румен 

• Like 1
Отговорено

:ok: Опитай да го разсвириш с инструменти настроени на 432Hz, гарантирам успех, вервай ми! :greenball::beer:

Отговорено

Аз също съм чел подобни дивотии, включително за хай-фай слушалки/говорители. Реших да пробвам на слушалките, които си купих, за да смесвам с тях. Дръпнах някакви тестови файлове с поредици от бял, розов, син, червен шум, суийпове и т.н. идиотщини в определена последователност и с определени продължителност/паузи. Правих им 2 дни сеанси по 3 или 4 часа беше с почивка 1 (такава беше формулата). В крайна сметка резултатът беше зашеметяващ - ник'ва разлика! :D

Може просто аз да съм глух, но наистина не усетих да има нищо различно. Нямам зимервателна апаратура за 10 хилки, пък и източника ми не е в идеален вакуум, но в крайна сметка щом нещо не го чувам значи к'ва е файдата от всичко? :)

Отговорено

Във фирмата, която работя, практиката е говорителят (говоря именно за 12") да се "разработват" 10 часа при номинална мощност.

След измерванията, които провеждат колегите (не се занимавам с това аз), има увеличение на звуковото нялягане при ниски честоти. 

Не знам до каква степен информацията ще ти бъде полезна, това знам аз по въпроса. :)

Поздрави, Румен 

Ако разполагаш с такива измервания можеш да ги публикуваш тук или да помолиш хората, които ги правят да ги публикуват, заедно с подробно описание на методиката на измерването.

Отговорено

Важно уточнение:

"Разработват" се руски коли, руски говорители и пр. руски изделия.

Лада на 60 хил. км се водеше "разработена", на 120 хиляди - за основен ремонт.

• Like 6
Отговорено (Редактирано)

Това е добра насока според мен - от производител на говорители (Celestion):

http://celestion.com/speakerworld/guitartech/104/How_to_break-in_a_guitar_speaker/

ПП: Ето и една статия от Eminence:

http://www.eminence.com/2011/06/speaker-break-in/

Редактирано от ProjectHamsterdam
Отговорено (Редактирано)

Чувал съм че горното става и със стара пералня, особено когато центрофугира ;)

Редактирано от jabs
Отговорено (Редактирано)

Моите така хубаво ги разчупих с 8-ма струна във Фа + Bottom boost и palm mute, че още ги събирам от пода :)

Редактирано от G.Varbanov
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.