Jump to content
Българският форум за музиканти

ciriljhonson

Members
 • Posts

  856
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  62

ciriljhonson last won the day on July 25 2021

ciriljhonson had the most liked content!

Previous Fields

 • Инструмент
  китара

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София

Recent Profile Visitors

3896 profile views

ciriljhonson's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Week One Done Rare
 • One Month Later Rare
 • One Year In Rare
 • Very Popular Rare

Recent Badges

1.6k

Reputation

 1. Относно шкурката - може да почнете от 80 през 120/240/320 Това за дървото, за лака и полиране 500/800/1200/2000 и така до полираща паста. ВНИМАНИЕ! НИКОГА не шлайфайте перпендикулярно на фладера(това са жилите на дървесината) , винаги е по посоката. Относно кита - бих използвал автокит или бих си направил. За второто се иска малко опит. Успех!
 2. В България няма официален представител на Роланд има търговци на марката! Тези продукти са широка застъпени в Динакорд, вероятно това се дължи с тясното им сътрудничество с колегите си от Германия За Европа, официални офиси на Roland Corporation има в : Germany Roland Germany GmbH. Denmark Electronic Musical Instruments Roland Scandinavia A/S Belgium Roland Central Europe N.V. Italy Roland South Europe S.p.A. Switzerland Roland (Switzerland) AG Hungary Roland East Europe Ltd. Poland Roland Polska Sp. z o.o. Spain Roland Iberia, S.L. France Roland France SAS Russia Roland Music LLC
 3. Моля, не наричайте повече, човекът сторил това лютиер! Посоката ви е горе-долу вярна! В зависимост от вашите умения и условия, препоръчвам! Шкурене до дърво, мокрене, пак шкурка , кит, байц с подходящия цвят, лак(по възможност нитроцелулозен) няколко ръце.
 4. 5. Следва полирането! Това става посредством метална вълна, фини шкурки и няколко вида пасти! Прави се за абсолютния комфорт на свирещия! Освен, че изглежда добре, полираните позиции правят свиренето, с всичките му аспекти и техники, удоволствие! Накрая! Избор на позиции, като размер и материал е богат и голям. По принцип сребърно-никеловите са може би най-разпространени, стоманените пък бързо "изяждат" струните. В България, можете да ги намерите по магазините за музикални инструменти. Не са много и, за да не става реклама, ще се наложи сам да ги потърсите И не на последно място, тук у нас, има много специалисти които ще свършат цялата тази работа, професионално, качествено и с удоволствие. Цената за тази услуга не е кой знае колко, но си заслужава погледа, опита и ръката на лютиер. Желая ви успех!
 5. Leveling и crowning - това са двете процедури от които твоята китара се е нуждаела, поне преди интервенцията ти. Макар и на пръв поглед, да изглежда лесно и елементарно, това "мероприятие" изисква опит, сръчност, търпение и подходящи специфични инструменти, за да стане както трябва! Ще се опитам накратко да обясня, подред, какво и как трябва да се прави. 1. Първа стъпка е демонтажа на грифа (ако това е възможно) и изправянето му посредством trus rod-a! Това е много важна подготовка, към добрият резултат. Как да разберем, дали сме изправили грифа? Има няколко начина, най-лесният е посредством достатъчно дълга линия от метал или най-добре с Straight Edge. 2. След като грифът е изправен и подравнен, облепете с книжно тиксо (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!). Това се прави, за да предпази грифа от надраскване и замърсяване от шкурките, пиленето и пастата с която ще полирате на по късен етап. Досадно е, но повярвайте ми има смисъл! Тези пластини, които сте използвал, са за кратки и бързи корекции и не са подходящи за целта! 3. До тук добре...;) Следва, маркирането на прагчетата с перманентен маркер. Това се прави, за да имате поглед къде и колко да отнемете, а това пък се прави посредством шкурка, залепена на достатъчно дълъг, алуминиев профил. Как се прави? Чрез двойно залепяща се лепенка, залепете шкурката (не по едра от 120) за профилът и посредством движения - напред/назад, бавно, без голям натиск започнете да шкурите. Идеалната дължина на алуминия е около 500мм, а широчината 50мм. Резултатът който се очаква, навсякъде да "светне" метал - равен и чист! 4. Тук идва и тънката част, Crowning-ът! Трябват ви специални пили, те са няколко и по вид и по размер. С тях се връща профилът на прагчето, така наречената корона! Защо това е важно? Защото по този начин китарата ще продължи да свири вярно и интонирано! Просто е...струната се опира във върха на прагчето и колкото този връх е плосък, толкова се повече се измества, променя, мястото на допир. Съответно променя, тона/нотата. С малко, но достатъчно!
 6. Hammond RT3! Е, ако до сега го нямаше в България, сега вече има поне един! Сбъдна се една мечта! Интересното е, че именно този модел - RT-3, е използван от Beatles, Pink Floyd и други групи през 60-те години в студията Abbey Roads. video-1616604923.mp4
 7. Колегата се казва Иво ВойКов и работи в Лютиерски център - София, ул. "Брегалница" № 57; тел. 088 889 5566 Успех!
 8. Ако тук предоставиш готов чертеж във векторен вариант, ще ти отрежат всичко каквото поискаш...и да ще ти отрежат една бройка. Попълваш формата за заявка и офериране, получаваш цена, потвърждаваш, изработват ти детайла и го пращат с наложен платеж до теб с куриер. Успех!
 9. Не си избрал правилният магазин! В Banzzaimusic шипват до България, според теглото на пратката. В твоят случай щеше да ти излезе 7.95 евро(0-500гр.)
 10. Има разлика между ефектите Boss произвеждани в Япония, Тайван и Малайзия и то най-вече в използваните компоненти и чипове. Кое е по-добре няма да коментирам, това трябва всеки сам да прецени, но при старите платки, можеше да се извършват куп модификации, при новите, вече не...
 11. ...забравих да добавя. Това при теб е несериозно и е отбиване на номера. Позицията и размера са му такива, че първо грифа не ляга равно, възможно е даже да поусуква леко, а за резонанса няма да коментирам. Махни го и пробвай някой от другите методи. Ще трябва да пипнеш после малко шиша и седлата, но ще стане хиляди пъти по-добре! Успех!
 12. Има няколко начина за корекция на ъгъла на грифа при китари от bolt-on тип. Първия е ясен - конструктора/производителя е заложил механизъм(винт), чрез който това се коригира. Втория е лесен - подлага се парче фурнир или перце със съответната дебелина в дъното на петата. Това май е твоят случай Третият е труден, но не невъзможен - изработва се тънка подложка с желаният ъгъл/градус - клинче. Има ги и готови, например в Стю Мак. Така не се губи контакт м/у грифа и тялото и загубата на резонанс е нищожен.
 13. Втулката на trusrod-а дебела и груба, лепенките не на място и различен шрифт, тремолото, string tree, всичко в тази китара крещи менте! Но най-сигурните белези са, боядисването на тялото и нискокачествената дървесина! Тъмният кант на sunburst-а е дебел и плътен, направен е така, за да не се види фурнира, а аз не съм виждал до сега, фурнирован американец.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.