Nikolov_76 Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 (Редактирано) Може ли да се появи проблем, ако лампите са много близо до говорителя? Редактирано Декември 7, 2021 от Nikolov_76 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 (Редактирано) Със сигурност е по-добре, ако държиш лампите на 10-20 метра от говорителя. Възможно е също така, да ги изваждаш от усилвателя, да ги държиш в кутии с дунапрен или памук в чекмедже или сейф, и да не свириш, защото може да си увредиш слуха. При тия скъпи и безкрайно драгоценни лампи, си е цяло кощунство това, че се ползват за такива примитивни цели, като усилване на звук и създаване на нарочни изкривявания. Редактирано Декември 7, 2021 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 Разбирам саркастичния изказ и по принцип съм му фен. Но конкретно в случая не е много на място. Това е основен проблем на всички комбо усилватели (заедно с греенето върху платки/кондензатори). Фактът че го има в милиони бройки не означава, че типът конструкция е добър. За мен е тъп избор и затова силно го недолюбвам. На много хора пък не им дреме и не му обръщат внимание. Всеки си преценява. Но е добре да има информация по темата и всеки да си направи избор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 О, със сигурност има НЯКАКВО значение, особено при недобро охлаждане, или що се отнася до микрофонията при hi-gain апаратури. Ако става дума за това точно усилвателче Baevox, което е 10-15 вата и има две лампички - едва ли може да става за някакъв голям риск или преразход на средства. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 (Редактирано) Лампите му са отдолу, няма какво да прегряват толкова Редактирано Декември 7, 2021 от svet.k Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolov_76 Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 Преди 6 часа, Evtim Djerekarov написа: Със сигурност е по-добре, ако държиш лампите на 10-20 метра от говорителя. Възможно е също така, да ги изваждаш от усилвателя, да ги държиш в кутии с дунапрен или памук в чекмедже или сейф, и да не свириш, защото може да си увредиш слуха. При тия скъпи и безкрайно драгоценни лампи, си е цяло кощунство това, че се ползват за такива примитивни цели, като усилване на звук и създаване на нарочни изкривявания. 😀 Та да си кажа всичко.... Поръчах го преди три дни. Когато го включих и го усилих на определено ниво ( не много силно) резонира точно като чаши във витрина. За мен не е ок. Крайната лампа е почти долепена до магнита на говорителя. Шпулата блъска на 5-6 саниметра от нея. Затова предположих, че тя вибрира. Не съм я пипал, не съм го разглобявал. Върнах го. Днес се обадих и човекът каза че говорителя бил с разхлабени винтове😏 Както и да е. Това кубе не е за мен. Та затова питах ... Нещо се уморих от тия "лампови" дискусии.... Ще си свиря БЛУС ( почти само блус, малко рок от 60- те и никакъв метал), с това което си имам, и повече няма да се занимавам с глупости. Съжалявам, ако съм станал досаден. Бъдете здрави! Никола Николов. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Декември 7, 2021 Share Отговорено Декември 7, 2021 Нищо му няма на комбото,аз моето го взех на бартер от един фен,дето синът му свирел Бас през него..,наистина е доста яко за в къщи и трябва едва да отпуши лампата,после става как си трябва,ако нямаш съседи.Аз имам и едно на Балев,което е по ориндж т.т. и то може да свири тихо,та така.Аз свиря също блус-рок,но домашно дори не включвам китарите почти (а стратовете си имат и вграден ревърб☺️),като цяло ламповия усилвател е за хора,живеещи нормално - разбирай в къща,без маймуни отвъд стената.. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 8, 2021 Share Отговорено Декември 8, 2021 14 hours ago, Nikolov_76 said: 😀 Та да си кажа всичко.... Върнах го. Днес се обадих и човекът каза че говорителя бил с разхлабени винтове😏 Както и да е. Това кубе не е за мен. Та затова питах ... Нещо се уморих от тия "лампови" дискусии.... Може да е от винтовете, да. Иначе за лампи навремето продаваха някакви пръстени, дето се нахлузват на тях, уж да намалят вибрациите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Декември 9, 2021 Share Отговорено Декември 9, 2021 Нищо не вършат, прибират парите на хората. Имам такива, купих си само за да се убедя лично че нищо не правят. Еми нищо не правят. On 12/7/2021 at 6:37 PM, svet.k said: Лампите му са отдолу, няма какво да прегряват толкова Именно че са "отдолу". Замисли се накъде отива жегата и какво много често има там. Говоря принципно за комбо усилвателите (че има и глави с този дизайн ), а не конкретно за Baevox. При някои усилватели "над лампите" има само цокли и реално няма какво да се "изпича", но 90% имат и платки/компоненти. Ето един пример - известните с прегряването си модели от DC серията на Меса: В горната част има една продълговата платка, на която се намират 4 цокъла за крайни лампи + някой и друг резистор. Масово при всички модели и бройки платките са изпечени, разкривени, прекъсват се писти... Тези на снимката се вижда как са яко накъдрени. 4 броя ЕЛ84 работещи на по 100-120*С, мятащи горещото върху платката - идеално! Плюс това на тези модели биасът е изключително горещ (плюс не се регулира/настройва) - нетипично за Меса, на които доста ампове са ужасно студено биас-нати по дефолт. Конкретно DC-3/DC-5, които съм проучвал детайлно (и каквото съм отварял лично) биасът беше 100-120% с ужасно увяхнали лампи с избелели от жегата надписи, като сложиш нови и отиваше на 140% max dissipation. В резултат нов сет лампи умира за отрицателно време, някои хора споменават часове! Нещо се отплеснах, но проблемът с обърнатото шаси и платките над лампите за мен конкретно си е проблем. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 9, 2021 Share Отговорено Декември 9, 2021 Мда, положението с някои Musicman с лампово крайно стъпало не е много по-различно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Декември 9, 2021 Share Отговорено Декември 9, 2021 От друга страна има 50-60-70 годишни комбота и глави, които си работят без никакъв проблем. При правилен монтаж - предаването на топлината не е съществен проблем. Винаги има и изключения разбира се Но има други по-проблематични елементи - един пример е при по-напържен cathode bias на по-мощни ампове греенето на използваните и недобре разчетени резистори е доста по-сериозен проблем както за платки така и съседни компоненти (примерно байпас кондензатори, които стандартно са електролитни, обикновено разчетени за 85 градуса и т.н.). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 9, 2021 Share Отговорено Декември 9, 2021 Съгласен съм, че твърде често резистори (или транзистори, стабилизатори и др.) са по-сериозен топлинен проблем от лампите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 13, 2021 Share Отговорено Декември 13, 2021 На Baevox-а май всичко му беше отдолу. Нагоре само говорителя и решетката. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 15, 2021 Share Отговорено Декември 15, 2021 Взех един 35-ватов Baevox с EL34 двойка и две предусилвателни лампи (една сплитер, една предусилвател). Звучи относително чисто, като не съм имал възможност да го усиля вкъщи, а и ползвам open-back кабинет, който не подчертава ниските. Ами, изглежда доста прилично. Звучи някъде в средата между Fender и Marshall clean (но не е толкова чак метален, колкото машралските, но пак казвам - с open-back кабинет слушах). Има място и остатъчна мощност на захранващия трансформатор за още един триод, та вероятно в обозримо бъдеще ще направя някаква предусилвателна лудост вътре (вероятно с mute схема и превключване на пътища, за да може да имам поне 3 различни канала, ползвайки само 2 лампи). Изработката е добра, визията също. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikolov_76 Отговорено Декември 17, 2021 Share Отговорено Декември 17, 2021 (Редактирано) На 28.01.2021 г. at 18:54, Voidhanger написа: Е то нали се сещаш, че задкитарното устройство прави нещата, не е само до техника. На 28.01.21г. Отговорих на този коментар по глупав и неуважителен начин. Искам да се извиня и да призная, че колегата е абсолютно прав, но ми трябваше доста време, за да го разбера. Редактирано Декември 17, 2021 от Nikolov_76 5 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts