Jump to content
Българският форум за музиканти

Nikolov_76

Members
 • Posts

  176
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Nikolov_76

 1. Привет! В заключение: Имах късмета и удоволствието да чуя собствената си китара- Харлито, в ръцете на истински музикант, на сцена, в съзвучие с други хубави инструменти. Какво да кажа,.....то не било от китарата....😆! Отказах се от всякакви нови покупки. Благодаря на всички, които взеха отношение. Бъдете здрави!
 2. Привет! Както всички са съгласни, най- добре е да се пробва. Днес ходих в магазина и пробвах Епито. Носих и мойта и ги пробвах последователно. Какво уставових, чисто субективно разбира се: Като изработка- Епито е по добре. Прагове, нът,бридж, струнник, ключове, пикгард и тн. Но и Харлито не пада по- долу. Просто личи, че е по- евтино. Като усещане за китарата - поне за мен, разлика не усетих. И двети са с хубав дебел гриф, схубав фретборд. С почти еднаква форма и дебелина на тялото и тегло. Като звук - различно. Епито ми се чу някък по- чисто и дълбоко. Харлито - с по- среднист звук, по- остро. Бих го определил по- сурово. Харлито ми звучи по- "вехто", по блусарси, което ми харесва. Особено на JB -то. 59' ката ми звучи чисто, ясно и приятно. Епито изглежда по- добре, като цяло, но не три пъти, както е цената му. Това е. Пиша си тук, че някой друг ако се чуди, да има какво да си чете....😃 Все пак, ако някой има мнение за тези китари.....и не го мързи много....😁....пишете....
 3. Здравейте, знам, че въпросът не е много умен, че се свежда до лично предпачитание, конкретния инструмент и тн., но ще се радвам ако на някой изрази мнение и го мотивира. Епито е това: https://www.thomann.de/gb/epiphone_les_paul_standard_50s_hcs.htm HB 450 Vintage series я взех преди 3 години и съм доволен. Преди около година сложих тези адаптери и стана още по- добре. И все пак, гледам Епифона. Та затова, ще се радвам да чуя мнението на всеки по въпроса, особено ако е обосновано.
 4. Що да не посвирим? Ако някой има желание....( в София)
 5. Имам три китари и четири кубета, а съм абсолютен аматьор. Дрънча за удоволствие. ( и веднъж седмично с приятели на един таван). И всичките са ми любими. Веднъж дрънкам с едно, послле с друго.... Опитвах се да разкарам нещо, но котато ги пусна в обява ми става криво и свалям обявата. Прескачам си ги у дома и така. Няма оправия!.....🙂
 6. Пробвах кубето на Балев в репетиционната. Звучи перфектно и поне два пъти по силно от Baevox-а, въпреки че са обавени с почти еднаква мощност. Спокойно надвиква барабаните. Има добър клийн и чудесен драйв при усилен гейн.
 7. В желанието си да открия всякакъв различен звук, събрах у дома три лампови кубета - Бугера 5v, на Владо Балев -12 вата и Баевокс на С.Баев от Бургас - 10 вата. Съответно 8, 10 и 10 инчови говорители. Някъде из темите четох, че са твърде силни за свирене у дома, та да кажа личните си впечатления... Да, ако трябва да се усилят, за да се постигне кривене от лампите - съседите веднага ще ви дойдат на гости.( Баевокса криви най- рано.) Ако търсим чист звук ( като в моя случай), при усилване около 30% звучат прекрасно и наистина достатъчно тихо за да не притеснявам дори семейството..... Установих, че от огромно значение е техниката на звукоизвличане. При тия лампови техники всичко се чува. Всичко! Прави ми впечатление, че не намирам особена разлика в силата ( децибелите) между 5, 10 и 12 вата. Странно е, но вероятно е субективно усещане. За съжаление, пробвах 10 ватовото в репетиционната и установих че е слабо. Звучи зле, все едно ще гръмне всеки момент. Пълно мазало. Насмогва на барабаните, но не си е работа. Старият ми Park g25r се справя в пъти по - добре. Та така....
 8. Ето още една съществена разлика за широкия потребител ( като мен). Кубетата с една крайна лампа можеш да обслужиш сам и да сложиш каквото искаш в тях...лесно, бързо и безопасно. Стана ясно, че в другите случаи е по- добре да се търси специалист. Явно не е ОК просто да вземеш нови лампи и да ги сложиш на мястото им. Независимо какви са и от къде ги купуваш.
 9. Е на това му се казва изчерпателен отговор! Благодаря!
 10. И все пак.....допустимо ли е да не са мачвани и най - вече, това ще скапе ли усилвателя....
 11. Значи, в моя случай - 50- 100 години !😁 Благодаря за отговора.
 12. Чета тук.....всички казват......смяна горе-долу веднъж годишно..... Та реших да си потърся резервни.... А предусилвателя, и те ли се сменят в комплект - и двете?
 13. Взех си още един. На Владо Балев. С руските, дето са аналог на 6L6. Работи страхотно, но като дойде време за смяна, мачваните са в пъти по- скъпи от единичните бройки. Да не говорим, че за руските въобще не съм срещал обявени за "мачвани"
 14. Здравейте, Допустимо ли е в усилвател да се използват две крайни лампи, (от съответния модел), които обаче не са подбрани ( мачвани, ако разбирам правилно понятието), т.е, са с неизвестни параметри. ( без да се преработва усилвателя, просто подмяна на лампите). Ще тръгне ли усилвателя. Може ли да доведе до повреда в дългосрочен план, или просто ще се скапе звука. На всякъде пише, че трябва да са подбрани ( по двойки или четворки), но все пак, какво става ако не са. За предусилвателните, разбирам че не е нужно да са подбрани.
 15. На 28.01.21г. Отговорих на този коментар по глупав и неуважителен начин. Искам да се извиня и да призная, че колегата е абсолютно прав, но ми трябваше доста време, за да го разбера.
 16. 😀 Та да си кажа всичко.... Поръчах го преди три дни. Когато го включих и го усилих на определено ниво ( не много силно) резонира точно като чаши във витрина. За мен не е ок. Крайната лампа е почти долепена до магнита на говорителя. Шпулата блъска на 5-6 саниметра от нея. Затова предположих, че тя вибрира. Не съм я пипал, не съм го разглобявал. Върнах го. Днес се обадих и човекът каза че говорителя бил с разхлабени винтове😏 Както и да е. Това кубе не е за мен. Та затова питах ... Нещо се уморих от тия "лампови" дискусии.... Ще си свиря БЛУС ( почти само блус, малко рок от 60- те и никакъв метал), с това което си имам, и повече няма да се занимавам с глупости. Съжалявам, ако съм станал досаден. Бъдете здрави! Никола Николов.
 17. Може ли да се появи проблем, ако лампите са много близо до говорителя?
 18. Става дума за кубето на С.Баев от Бургас, Baevox. Тя и темата си е за него.... 10 вата мощност, 2 лампи, 10 инча 50 ватов говорител, неизвеста марка. Има няколко клипа в тубата. Звучи ми много различно от Бугерата V5 дето я имам. .... И реших да го пробвам. Ще видя как е, но такава комбинация от лампи не съм срещал, та затова питам, дали е ок. А иначе, човекът каза че няма проблеми с тях.....Нямам представа дали е добро схемно решение, интересува ме до там, дали е дуракоустойчиво и надеждно....
 19. Здравейте, Какво може да се каже за тази комбинация, избрана от производителя - общо 2 лампи- една 12АХ7 за предусилвател и една EL 34 крайна, при мощност 10вата. Никъде по описанията на усилвателите не съм виждал подобна комбитация. Сигурно има причина..... Някой има ли логичен отговор? Казват, че като звук го докарва на VOX.
 20. След преглед се установи, че руските лампи, които преди няколко месеца купих от магазин за резервни части, всъщност съвсем не са нови и са работили много. Майсторът ги видя че са опушени само като ги погледна. Сложих нова - купена от музикален магазин- и проблемите изчезнаха. Извод: Внимавайте какво и от къде купувате. За 30лв. лампи си скъсах нервите и загубих времето - моето и на специалиста. Бъдете здрави!
 21. Това грозде отдавна не е кисело. В днешно време не е невъзможно човек да купи всичко, поне що се отнася до инструменти и оборудване. Всичко има - на един клик в телефона. Ако нямаш кеш - варианти много- кредит, разсрочено плащане и тн. Обаче, не на всеки е нужно да напълни хола си, в панелката, между гардероба и дивана, с оборудване за незнам колко хиляди левове, за да си подрънква и да си спомня, че е бил млад. На мен лично - не. Друг е въпросът, ако това е някакъв основен приоритет, цел или път в живота на човека. Тогава е ясно. Всичко е оправдано.
 22. Да де, но какъв е смисълът да си купиш Ферари и да го държиш в плевнята на село, за да ходиш на лозето с него....
 23. Благодаря за търпението и изчерпателните отговори. Въпреки, че е се рових в повечето теми, съдържащи " Лампи", не ми станаха много ясни принципните разлики, произтичащи от броя на лампите. Вашите обобщения са чудесни и разбираеми. Сигурен съм, че ще са полезни на много хора.
 24. Здравейте, искам да вдигна тая стара тема с един въпрос - броя на лампите в усилвателя как влияе на звука. В най общ смисъл - т.е "с две лампи, по принцип звучи по- ....ясно, мътно, криви по- рано..и тн... а с четири и повече има по ..звук...." и т.н.., или това не определя характера на звука.... До колкото успявам да разбера, броят на лампите, освен че определя типа на усилвателя, има значение по- скоро за неговата мощност. И всъщност, какви са разликите в усилвателите с две и тези с повече лампи, ако изобщо може да се зададе такъв въпрос.
 25. Благодаря, "никони", за отношението. За сега свири. Ако проблемът се задълбочи ще търся помощ. Благодаря. Смених крайната лампа. Отночало новата не трагна. Натегнах пластинките на цокъла и тръгна. Ще видим до кога😀
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.