Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Content Count

  8,442
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  91

Everything posted by Evtim Djerekarov

 1. А, аз мога да си надраскам набързо и да си я ецна.
 2. Ще взема и аз накрая да й ецна една малка платчица, да видя как работи на една китарка.
 3. За сложни решения, може би е по-добър варианта с трансформаторчета, където всеки адаптер си има последователно свързана вторична намотка на транзформаторче, да й гаси брума. Няма как сложни конфигурации да се разминат с просто, елегантно и евтино решение. Със сложността на конфигурациите нараства сложността на задачата. Като за начало, виж какви най-малки кондензатори можеш да сложиш C2/C3, C6/C8, така че да не губиш ниски.
 4. Evtim Djerekarov

  Не на Страха

  Според мен, най-големият проблем с ваксините е, че поради търговски войни и геополитически конфронтации, ваксинирането не можа да протече със скоростта, с която трябваше, в резултат на което вирусът имаше достатъчно време да направи значителни мутации. Ако стане така, че той започне да си променя и структурата на шипа, срещу който се проектират ваксините, ще се влезе в една вечна спирала на създаване на нови ваксини, ваксинационни кампании, агитации и още мутации. А ако ваксинирането не е на всяка цена вредно, то непрекъснатото ваксиниране е съвсем друг случай. Ако този сценарий се сбъдне, ще си имаме един по-смъртоносен грип постоянно. Това (забавянето на ваксинирането) е резултат предимно на игрите на големите и всъщност много ясно показва, колко повече те мислят за джобовете си и за политическата линия, отколкото за благото на гражданите, за които уж все се грижат. Ще трябва отново да цитирам баща ми, който съвсем сериозно подмяташе: "Грижата за човека е по-важна от самия човек".
 5. Ако просто разгледаш оригинали на популярни записи със спектрален анализатор, ще видиш, че при по-старите неща, от определена средна честота нагоре, енергията на записа спада с 5-6 dB/oct, докато при някои по-съвременни, особено pop записи, спада с около 3 dB/oct. Ето това е един прост пример как се променят някои неща във времето, ако можем да говорим за някакви стандарти в индустрията. Този rolloff във високите честоти при по-акустичните записи не непременно прецизно търсен с еквилайзери, а до голяма степен отразява това, как повечето инструменти нямат кой-знае колко много енергия във високочестотната област, а също и отразява това, кое звучи естествено на хората (в първите си смесвания, които бяха далеч от идеални, бях улучил доста точно този спад, без да знам за него, само защото сравнявам с други записи). Също така, има инструменти, които ти показват колко headroom имаш в записа, защото при мастеринга, често се гони максимално ниво, за да звучи записа ОЩЕ МАЛКО по-силно от конкуренцията. Това е тъй нареченият Loudness War, който в крайна сметка води до записи, които звучат много яко усилени, и много вяло, когато ги слушаш тихо, с твърде смачкана динамика (почти никакъв контраст тихо-силно). За щастие, напоследък индустрията започна да се поосъзнава малко в това направление (най-смачканите записи, които съм слушал, бяха като чели от периода 2000-2010 г.). Но човек трябва да има някаква представа, колко динамика иска да има в записа, в зависимост от стила, аранжимента, общата фактура, а и търсения естетически ефект. Запис тип Wall of Sound вероятно ще има по-малко динамика от запис на акустичен джаз.
 6. Това ми се струват прекалено общи писания за хора, които за първи път ползват еквилайзер. Единствено съветът, ако нещо никак не е добре, да оправим проблема първо в микса, ми се струва универсален, от написаното. Точно това смятам и аз - добрият запис звучи достатъчно добре и на ниво микс. Мисля, че има добри примери за известни записи, които на практика не са мастерирани (освен при финалната обработка за запис върху съответните носители). Иначе обратното - да си нагласяме микса, за да "пасне" добре да даден EQ при мастеринг, ми се струва безсмислица и двойна работа. Извън темата, най-важно е качественото звукоснемане, и ползването на хубава техника (усилватели, микрофони, помещение). Това извън темата за изпълнението, разбира се.
 7. Както звучеше по-добре, вече не помня. Едва ли има (разбирай, няма) универсален еквилайзер, който да работи за всеки изходен материал. Едва ли е задължително да ползваш MasterEQ върху всичко. Някои ползват примерно, мултибанд компресия за максимизиране. Различни подходи има.
 8. С Уран242 свирим предимно на живо, записали сме само две песни, от които само едната съм смесил аз, за демо, набързо, без претенции за добър микс. Освен това, там Tони си движи Творческият процес, а аз само свиря (защото сме добри приятели). Та не виждам каква е връзката между това и моите, бих казал конструктивни съвети.
 9. На част от хората, пишещи по всички въпроси бих препоръчал (ако искат сериозно да смесват / мастерират): 1. Прилчно помещение с хубава мониторна система, позиционирана правилно, както и поне entry-level prosumer звукозаписна техника. 2. Повече задълбочено четене на специализирана литература по темата и по-малко научнопопулярни приказки. И то не на 1 или 2 "библии" по нещо си, а на повечко книжки, както и на статии. Защото това са си обширни теми с много различни гледни точки. 3. Доста реално смесване, четене, намиране на тракове от известни записи, анализ и т.н. Това си е сериозна работа и "научнопопулярният" подход към нея води до училищно-читалищни ТНТМ резултати в стил "построяване на социализма с подръчни средства". Аз съм посмесвал през годините неща с резултати, които мога да определя като движещи се по оста прилични-доста прилични (макар и не толкова добри, колкото ми с иска), но съвсем не бих могъл да се нагърбя с тежката и безсмислена задача, да дам рецепти за идеално смесване по табличка или фигура.
 10. ((3 * 0.65) - 0.65) / 3900 = 0.33mA. Тези 0.33mA ще направят 0.224V пад върху 680-омовия резистор. Очевидно, няма как да надскочиш захранващото напрежение(или което е същото - да паднеш под земя), следователно, максималната амплитуда ще е под около 0.2V.
 11. Как да няма корелация, естествено, че има общо с пада върху 680-омовите резистори и амплитудата не може да е по-голяма от това напрежение. Което е и нормално - не се очаква брума да има амплитуда 1V... Цялата схема е смятана зая ниска консумация при определени условия. Размахът в изхода, зависи от коефициента на усилване, както и от размахът във входа - т.е. няма опростена калкулация, както няма опростена калулация, кога точно ще стане земетресение.
 12. Някаква амнезия ли се хваща. не знам, или те мързи да смяташ. Ако на колекторите имаш половината от захранващото напрежение, схемата ще консумиура..... 12мА. Някъде 0.22 - 0.25V трябва да имаш върху 680-омовите резистори, за да консумира схемата под 1mA.
 13. Ми то при цена на тристаен апартамент от 15000 лева, тогавашните 100 лева не са били далеч от днешните 2000, особено имайки предвид, че по-хубавите кремони от онова време струват над 200 лв. Да сравняваш тези по-скъпи Кремона Лилия или Роза със сегашните Кремони не е много удачно, камо ли да твърдиш, че са по-добри от сегашните. Сегашните кремони струват най-често 800 - 1500 лева, и са сравними с доста скъпи инструменти. А именно тогавашните кремони са сравними с китайски китари за 100 лева, само че никак не са стрували еквивалентно на днешни 100 лева, а по-скоро са стрували една средна работна заплата.
 14. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Здравейте, По пример на темата за фотоапаратите, крайно време е, да има и тема за кафето. От известно време се ползваме с еспресо машинка, та да не ходя сънен от кревата до магазина сутрин. По принцип често обичам сутрешното кафе - нещо като ритуал е това. Предполагам, че във форума има и много по-запалени кафеджии от мен, та правя тази тема, да си говорим за кафето. Предлагам, фокусът на темата да е кафето от еспресо машини, но може да говорим и за шварц/джезве и т.н. Наблюденията ми върху пазара на кафе е, че въпреки, че цената на едро е около 60 цента за килограм, мляното и опаковано кафе рядко е по-евтино от 8-10 лева за килограм, като най-масовите кафета, обикновенно попадат в диапазона 10-20 лв/кг, а луксозните достигат и неразумните 200 лв/кг. Пробвахме няколко различни кафета през последните седмици, като Jacobs Monarch, Espresso Bar(Lidl) и някакво Golden нещо си, пак от Lidl, което май е за джезве, смляно е по-едричко. Естествено, тествахме и въздесъщото Nova Brasilia Classic и черната опаковка Nova Brasilia Gold. Току що тествахме и Gimoka Gran Gala, което ни се стори доста горчивичко. Гледам, че на пазара се предлагат най-различни марки кафе, като Bianchi, Lavazza, Spetema с други кафета, които са неколкократно по-високи цени от масовите нашенски кафета. От друга страна, най-масовото кафе Nova Brasilia, макар не блестящо, като чели е така подбрано, че най-добре пасва на средностатистичесия очакван вкус от "КАФЕ" в България. Кажете вие, как пиете кафе, какво предпочитате, откъде го купувате.
 15. Фазата, едва ли. Несиметричност в усилването, така да се каже, на горната и на долната полувълна. Защото се работи при микроампери ток на покой, а ООВ няма. Може диод, да. По-вероятно е, да е от разлика в бобините.
 16. Evtim Djerekarov

  gor

  Терапията в група би била едно доста добро начинание, което не знам, защо отлагаш толкова време.
 17. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Сега дописвам малко по малко софтуера за контролера и си правя проби с различни кафета. Какъв е вашият опит с екстракциите при различни температури и налягания? Какви разлики забелязвате и какви настройки според вас дават най-добър резултат?
 18. Не би трябвало тази схема да работи по-различно от първата. Забелязваш разлика ли? Пробвай да балансираш усилванията от тримерите. Ако и това не работи, сложи още един "диодно" свързан транзистор, за да увеличиш тока на покой малко, за да не усилват толкова асиметрично транзисторите (да имат по-постоянна стръмност).
 19. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  ^^Машинката изглежда доста интересно! Особено да се гледа как изригва кафето с каймак е много нестандартно. Вероятно балансира топлината по някакъв начин, за да не прегаря кафето като кубинските кафеварки. Вече втори ден пия кафе с контролера (Domani, също и по-евтино) и да ви кажа, когато температурата се управлява прецизно и налягането е отностиелно стабилно близо до заданието, се получава доооооста подобна екстракция всеки път. Няма нищо общо с машината преди това (или другите ми машини, които уж не са лоши - и в тях ще вградя таквоз нещо). Като имам още малко време и муза, ще реализирам Automatic Boiler Refill за капучино парата, ще навържа менюто и ще завърша версия 1.0 на контролера. Искам и да направя хубав Auto-learn за температурата (не знам дали PID) но за целта трябват повече експерименти и мислене. Интересно ми е, дали ако това нещо се вгради в някаква евтина кафемашина от най-китайските, пак ще може да се прави хубаво кафе. Като направя още няколко платки, може да пробвам с някой Elite примерно. Ако стане добро кафе и от него, ще е голям майтап. малко се съмнявам, поради другия размер на цедката, но все пак си струва, да се опита. То тя електрониката в този случай няма да струва много по-малко от машината :).
 20. Evtim Djerekarov

  gor

  Добра добавка към бананово - пингвинения микс!
 21. Провери токовете на покой, чрез измерване на падовете върху R1, R8 и действай съответно. Също виж, да не си обърнал транзисторите, или да си им объркал изводите.
 22. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  ХаОсче имах предвиТ...
 23. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  След като пристигнаха китайските датчици за налягане, и се оказа, че гайката на моя досегашен манометър пасва точно на датчика, реших да свържа целия наличен хардуер (Температурен сензор, сензор за налягане, водомер, купен на старо, датчик за ниво на водата с reed реле и магнитен поплавък, който още не ползвам). Понаписах и софтуер за тях, макар още да е леко хаусче кода и да не съм свързал менютата. Ето китайския датчик за налягане 0-500 psi: Ето и турбинката (водомерчето, засега стилно прихванато с тел): Това са двете части на сензора за ниво на водата, статичната и поплавъка: Нагласих желаното налягане на 10 bar и си пуснах едно късо кафе, което сега автоматично спира, когато изтекат 40ml. Имам съмнение че предпазния клапан връща малко вода в резервоара, но ще видя тая работа. Може да се наложи, да го затегна. Сега има втори PID (предимно с голям интегриращ коефициент), който опитва да поддържа зададеното налягане, регулирайки мощността на помпата:
 24. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Ето още едно видео, на което по-добре се вижда теченето и "лавата":
 25. Evtim Djerekarov

  Кафеджии има ли?

  Взех едно кафе, което се оказа малко по-фино смляно от необходимото, но въпреки това, направих една тестова екстракция на 93 градуса. Дойдоха и датчиците и като имам време ще вържа един и ще пробвам какво ще излезе с регулацията на налягането. ПОлзвам единична цедка, не знам дали ще изсветлява накрая с двойна, ще видя. Но във всеки случай, сега увеличавам мощността на помпата на 20% стъпки и това определено помага, да няма channeling (тази машина е с обикновен плапан с пружина и топче, без соленоид). Мога със сигурност да кажа, че поддържането на точна температура прави ГОЛЯМА разлика във вкуса, честно казано по-голяма отколкото очаквах, тъй като досегашните ми машини бяха все с термостат (а тази на всичкото отгоре е от най-обикновените стари Gaggia, без соленоид и дори без клапан за налягането). Бях малко скептично настроен за значението на температурната стабилност, обаче сега дори ТЕЧЕНЕТО на кафето изглежда както трябва, което не знам каква връзка има с температурата.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.