Jump to content
Българският форум за музиканти

Evtim Djerekarov

VIP listed
 • Posts

  8584
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  133

Everything posted by Evtim Djerekarov

 1. Благодаря много! При липса на други варианти, може да прибегна и до това. Може да пробвам преди това да направя нов пот от стария и идентична основа на нов стандартен, с обикновена ос.
 2. Не съм писал на Бери, може да го направя. Не са енкодери, потенциометри са, това е лампов усилвател. Да се преправи може, но това ще попадна в графата "цигания", ох, прощавайте - "ромщина" и ми се иска да го избегна, особено в усилвател на клиент.
 3. Занимавам се с електроника от поне 20 години. Пазарувал съм и от TME и от Mouser, и от Farnell и от Комет и други места, но засега никъде не намирам такива потенциометри. На Радимекс, както и на Елимекс електронните каталози са кошмар за търсене.
 4. Дадоха ми за ремонтче една Bugera с хъркащи Master потенциометри, които са 50КА или 100КА, за PCB монтаж. Много са особени и имат дълга около 15.5-16мм външна "тръба" с диаметър 10мм, която завършва с нарез за гайка с външен диаметър 8мм. А вътре, в тази тръба е самата ос на потенциометъра. Ето снимка: Някои има ли идея дали могат да се намерят такива?
 5. На двама електротехници им се родил син. Кръстили го Фазомир.
 6. Ами звучи доста забележително! Звучи като да си променя доста поведението, в зависимост от volume-а и динамиката.
 7. Най-популярните места в София: 1. Навитошка (на Витошка) 2. Духалите (до халите) 3. Путколоните (под колоните)
 8. ^ "Гнусни Звуци" е много готино име за банда, например. Почти колкото грайндкор балада, която се казва например "Кенеф за Двама".
 9. ^Макар да нямам кой-знае какви впечатления от новите Gibson-и, мога да кажа, че голяма част от Gibson копията на спряганите в темата известни марки, макар често да са доста хубави китари, нямат като звучене много общо с Gibson. Та, вероятно Hillbilly, като Gibson фен и човек с доста добър усет към инструментите, има това предвид, и ако това е така - мисля, че има право. Вероятно и други хора ще споделят това мнение.
 10. Тони, мисля, че Таралежков - "Лятото е само наужким" е много по-подходящ кандидат за жанра.
 11. В тоя ред на мисли, Преслава в периода 2005-2008 какво е, фолк-рок, чалга-метъл или soft-silicone BDSM rock?
 12. Социално-ангажиран рок за чушкопечене, има ли като стил?
 13. "Има доста ментета" не е аргумент, когато говорим за 500 или 600 лева. Какво по-ментарджийско от дори "марков" инструмент в този клас? Сега, разбира се, може би има и изключения от това правило, както и куриози, които са чист късмет, но като цяло наистина читав нов инструмент в тази ценова категория просто няма. Преди 10 години, за около 800, може би. По принцип, инструментите, които въобще имат някаква претенция да са нещо повече от цепеница за начинаещи, при повечето фирми започват от цени около 1200-1500 лева, условно. При това, няма никаква гаранция, че инструментът ще свири добре, или няма да има проблеми - и там трябва да се избира, защото този ценови клас гарантира някакъв минимум на качеството на вложените материали и хардуера, което само по себе си не е гаранция, че интрументът ще се случаи да свири добре, да няма глухи тонове и така нататък - все пак това е промишлено, серийно произвоство с всички компромиси, произтичащи от това. Затова, с така подготвената сума, аз бих те посъветвал да отидеш в магазин за употребявани инструменти, в които има усилватели и дават да се свири и сам да пробваш, дали нещо ще ти хареса. Така можеш да вземеш инструмент, който нов струва 900-1000 лева и ако имаш късмет, може и да е "Читав", но поне ще можеш да се убедиш в качествата му на място. Аз често ходя до MMG Music, може да започнеш от там. Естествено, можеш да обиколиш и магазините за нови инструменти, но сам знаеш, че можеш да избереш инструмент само в тези магазини, в които ще ти дадат да го разсвириш на приличен усилвател.
 14. В НБУ е хубаво, ако си инициативен, и не е, ако не си. Не е място, където ще те насилват да учиш и да практикуваш - ако само се плъзнеш по повърхността, може и да го завършиш с празничка глава. Все пак, за да има частен университет, който излъчва някои добри специалисти, трябва да има и множество, което да плаща. Ако учиш, четеш самостоятелно в библиотеката, вкъщи и от интернет, участваш в университетските инициативи и концерти, активно общуваш с преподавателите и колегите си, дори се стремиж към стаж в университета, НБУ е място, където ще ти обръщат внимание без киселите физиономии, характерни за много държавни ВУЗ-ове. Но както може би знаеш, а може би все още не - университетът не е училище или забавачка. Университетът е СРЕДА, в която ти се развиваш до голяма степен по собствена инициатива, а с преподаването те насочват и чрез изпити те проверяват. Без самостоятелна инициатива и явен интерес, просто да ПРИСЪСТВАШ в университет, не е много по-различно от това, да се разхождаш сам по голям площад, пълен с непознати.
 15. A бе, никога не се знае! Както е тръгнало, може след 33-годишно затишие, да се възродят и да сразят пазара с някой грамофонен дилей.
 16. Аз имам тука една преносима бормашинка, не знам, дали ми е любима, но на съседите със сигурност.... иначе на китара свиря. Имам една цигулчица на Христодоров от баща ми, която трябва бая да се реставрира, и може би би ми била любима ако можех, да свиря на цигулка .
 17. Разбира се, ако се вземат някои Bassman-и и други стари усилватели, може да се каже, че има и доста чист Vintage Clean, но целта на това, което написах е, да покажа, къде според мен, плъгините и симулаторите често издишат. И разбира се, никога не може да се игнорира това, че ако трябва да се усеща като истински усилвател, нещото трябва да се усили и да се прекара или през силна мониторна система (когато е със speaker sim) или през китарен кабинет.
 18. Премодулира се ползва по-скоро в отрицателен смисъл. Може би някакво прекривяване би било по-разговорно.
 19. Много къса памет имаме! Забравихме вече как братът на кмета на Киев премазваше от бой безпомощни българи.
 20. От това, което засега чух, навремето по препоръка на Сънчо пробвах Neural и засега, от това което съм пробвал, най-добре се представя при чисти и леко прекривени тонове. 80-тарски clean с много компресия и хорус, който звучи като камбана (а понякога има и stereo detune), според мен може да се постигне по много начини, но не това е тонът на старите лампови усилватели. Така че, не бъркайте нещата - чист канал в стил "18 and life" или "Is this love" звучи много хубаво, но това не е тонът, който се има предвид като се каже "vintage clean". В някои от тези красиви 80-тарски тонове, може би няма дори една лампичка, освен в някой компресор. Изгледайте например това и обърнете внимание на чистия тон, както и на доста overdrive тона към края. Да кажем, че това е един от многото vintage звуци, до които амп симулаторите рядко наистина се приближават: Обърнете внимание, колко обикновено и неспециално звучи (няма тонове ефекти, компресии, пост-нагласистики), но как прекривява и изчиства, звучейки доста музикално.
 21. Имате ли снимка на действителната цигулка? Лични архиви? Някаква марка поне...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.