musicman Публикувано Април 10 Публикувано Април 10 Създавам тази тема не с цел да обсъждаме прав ли е Тръмп или не, а за да обменим мнения относно как ще ни се отрази това, което вече прави. Попаднах на едно интересно видео по случая С две думи нещата стоят така. САЩ вдигнаха митата за внос от Китай, всички производители в САЩ ползват части от Китай, съответно това ще вдигне цените на всичко, което се произвежда там. Включително китари, усилватели и т.н. До тук са засегнати само Американците. Какво ни засяга нас европейците? Ако САЩ наложат мита на ЕС, много е вероятно от ЕС да отвърнат, съответно при вноса на вече оскъпените продукти, ще трябва да се начисли и по-високо мито. С други думи американските продукти ще станат доста скъпи и трудни за продаване особено извън щатите. Или пък само ни плашат, че ще вдигнат митата за да почнем да купуваме американски продукти докато са евтини И още по-лошо, както ще видите във видеото, доста малки бизнеси се очаква да фалират. А доста от производителите на музикални инструменти и апаратура са точно такива.... Какво мислите? 2 Цитирай
Лими Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 (Редактирано) Още преди казуса с митата съм се чудил, а дори се канех да пусна подобна ценова тема тук. Чудил съм се защо доста музикални инструменти, които съм купувал или следил още от преди 7-8 години продължават да имат същата или почти същата магазинна цена и до сега. Инфлацията през тези години сигурно е стигнала минимум 50-60%, съдейки по храните, например. Заплатите също са се вдигнали поне с 30-40%, а музикалните инструменти са си все на същата цена от преди 5-6-7-8 години. Тогава цена от 500лв, например ми се виждаше доста висока, а сега дори смешно ниска. Мисля, че тези мита ще раздвижат по някакъв начин и динамиката на замръзналите цени. Вероятно малките производители ще изпитат доста затруднения и ще оцелеят най–вече гигантите, или пък обратното. Кой знае? Може би "гигантите" ще изкупуват малките старт–ъпи. Но струва ми се, че и традиционни музикални инструменти все по–малко ще се купуват от магазини, защото и пазара втора ръка е пренаводнен. А и новото поколение го мързи да се упражнява по 5-8 часа на ден 10 години, докато стане поне средно добър изпълнител. Новите кандидат "звезди" се ориентират към бърза реализация, чрез AI технологии, които им заместват и спестяват къртовския и неблагодарен музикантски труд. Та кой сега ще ти свири/пее гами и арпежи 10 000 часа, докато живота навън тече с бясна скорост? Редактирано Април 11 от Лими 2 Цитирай
TONY Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 (Редактирано) Моите мисли и наблюдения, се покриват с твоите. Ще добавя нещо положително, което очаквам, а то е - кийтайските производители ще се насочат към Европа. Досега най-качествената им стока заминаваше за УСА. Е, очаквам я тук. Ако не е Мейд ин Чайна - не е оригинално! А замислял ли си се, какъв е процента на тези, които са си купили ( ще си купят) скъпи инструменти made in USA и след това ще направят нещо стойностно с тях, вкл и да се реализират професионално, като музиканти!? You got guitar made in USA - So what!!! Редактирано Април 11 от TONY 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 2 hours ago, Лими said: ...музикалните инструменти са си все на същата цена от преди 5-6-7-8 години... Не знам какво си гледал, но супер много неща ги вдигнаха нереално много! Някакви няма и средна хубост Ibanez китари на двойна и тройна цена. Ltd литнаха в космоса. ESP да не говорим. Gibson евтин и преди нямаше, но вече хептен няма. Барабани и чинели - някои са май на двойна цена тей като гледам... Конкретно за митата ще видим. Засега плашат гаргите и са по-скоро тактика за предоговаряне на туй-онуй. Ще видим накъде ще завие влака. 1 Цитирай
Лими Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 (Редактирано) Преди 1 час, Baby Thomas написа: Не знам какво си гледал, но Всъщност аз съм гледал само китарните ефекти(и то само малък набор), а китари и други инструменти не съм наблюдавал. Е, от скоро започнаха да се вдигат бавно и някои от тези, които съм наблюдавал. Сега вече и твоята информация ми е чудна. Защо наистина китарите и чинелите са се вдигнали толкова много, а повечето ефекти, та дори и с най-нова технология - не са? Отговарям си: - по-скъпите материали за тях, а и изработката на китари и чинели е доста по-сложна, трудоемка. Докато ефектите сигурно се проектират с помощта на AI и вложените материали и труд не са скъпи. Редактирано Април 11 от Лими Цитирай
Koobenot Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 7 hours ago, Лими said: Заплатите също са се вдигнали поне с 30-40%, а музикалните инструменти са си все на същата цена от преди 5-6-7-8 години. Мисля, че това важи единствено за разни легендарни неща, като например микрофон Shure SM58 или BOSS педалчета, тези неща цената им е константа и според мен не мърда особено, дори с десетилетия. Колкото до другата техника със сигурност поскъпва навсякъде, най-малко от инфлационната разлика, миксерът който имам преди 2 години като го купувах беше със 100 лв. по-евтин, а не е нещо "уау" да кажеш ... 1 Цитирай
musicman Отговорено Април 11 Автор Отговорено Април 11 @Лими, преди 5 години Gibson Les Paul Custom струваше към 6К, сега е над 10~11K. Всичко се е вдигнало и не само американските неща. 1 1 Цитирай
Продуцент Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 Забелязвам, че въпреки митата, цените на мотиките, кирките и правите лопати са обидно ниски – никой не иска да копа на къра. Надявам се, че и с китарите и другите музикални инструменти ще се получи същото - няма желаещи тълпи да ги купуват :-) Музиката, изпълнявана от живи хора, ще стане по-скоро атракция, много скъпо и елитарно удоволствие, а след години ще се превърне просто в ХОБИ. Хората ще продължават да свирят, но няма да правят пари от това. 2 1 Цитирай
yamaha Отговорено Април 11 Отговорено Април 11 3 hours ago, Продуцент said: Музиката, изпълнявана от живи хора, ще стане по-скоро атракция, много скъпо и елитарно удоволствие, а след години ще се превърне просто в ХОБИ. Ахъм...и даже ще са доволни ако все пак имат по няколко фена. 1 Цитирай
musicman Отговорено Април 12 Автор Отговорено Април 12 Отнесохме се дайте да говорим за митата и следствията от тях. Цитирай
Продуцент Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s (Редактирано) В страните с големи пазари нищо особено няма да се случи с цените на основните и важни стоки заради т.н. „отрицателна обратна връзка“ и конкуренцията. Бизнесът ще се адаптира много бързо. Китарите и другите музикални инструменти не са „стоки с жизнено важно значение“, а и покупките им за професионални цели са на базата на бюджети, които пък се признават за разходи за оборудване, ДДС се възстановява и т.н. В общи линии, ако сте дребен музикален занаятчия, който свири на сватби и погребения, с мита и без мита цените на качествените инструменти винаги ще са високи за вас, но ако сте професионален музикант в някое студио или оркестър, цените нямат значение, защото там вие продавате уменията и таланта си, а чорбаджията носи риска за предприятието и покупката на мотики, пардон – китари :-) Редактирано %s в %s от Продуцент 3 Цитирай
Ламби Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Очевидно предстои много яка икономическа криза или по лошо.Цените на музикалните инструменти висок клас ще се запазят или повишат,но ширпотребата ще си стои по рафтовете ако изобщо останат физически магазини.Подръжката на физически магазин със стока за 1 млн и една две продажби в месец на инструмент среден клас и нито една продажба на скъп инструмент е сложна работа.Всички марки изнесоха производството си в Китай,Индонезия и после ама защо стана така?Преди 10 г за две хиляди се купуваше LTD от Корея и беше много добър инструмент сега е двойно и от Индонезия и с кусури още от магазина.Печатането на пари не решава проблемите,задълбочава ги. 1 2 Цитирай
synchu Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Тя кризата не предстои, направо сме си по наклона. В БГ година по-късно обикновено е пика. Митата са поредният популистки ход с имагинерната идея да се "сключват двустранни сделки" с абсолютно неясен резултат, да не говорим за абсурдните цифри и метод на пресмятане и който ход все още предстои да видим дали ще влезе в сила. Основната цел е Китай, но разбира се китайците вече достигнаха до етап, в който са си (почти) абсолютно самодостатъчни. Освен че са втория най-голям държател на Щатски държавен дълг.... което не е краткосрочно политическо и икономическо предимство, но Е предимство . Няма да навлизаме в икономически детайл защо бързата продажба на дълг не им е изгодна, че ще загубим аудиторията. Но в кратцем - въобще не им дреме. Ако искат ще обявят и 1000% мита на щатски стоки, ако им се отварят. Бонусът за ЕС, е че Китай се яде с Щатите, т.е. за ЕС нещата си остават както си ги договорим Дет се вика хамериканците ще си носят китайски китари от екскурзиите в Европа. Между всяка държава има различни изисквания за "made in...." държавата. И доколкото останалата част то 100% се произвежда предимно в Азия, цените на местните изделия също ще скочат. Анализът на пазара на музикални инструменти и изделия е цяла друга отделна тема, но масата е hobbyist retail ... 3 Цитирай
Recommended Posts