Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно комбо амп и китарна глава


urgent

Recommended Posts

Здравейте, от известно време ме мъчи един въпрос и искам да чуя и вашето мнение и препоръки. Притежавам комбо усилвател Boss Katana MKI 100W. От известно време заглеждам лампови китарни глави и имам мерак да си взема, но нямам кабинет за нея.

Тъй като живеем в малко жилище и всичко свързано с мястото и вещите е оптимизирано на макс, в този ред на  мисли ми изникна въпроса дали мога да използвам говорителя на Катаната като включа главата в нея като кабинет ако съобразя подходящите омове?

Редактирано от urgent
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно ГК е прав. 

По принцип , говорителя на Катаната е войснат за моделиращият амп.

Имам опит с подобен на Ямаха ДГ 60. Той е със селешън говорител ( севънти Ейти), който даже не е къстъм произведен за ямаха,

хакнали са от най-евтините селешъни и със право...На моделиращ амп, да му сложиш най скъп селешън, все тая...

Винаги има вариант, някаква лампова китарна глава, да ти хареса с говорителя от комбото.

Обаче, гаранция-франция...

 

Принципно може да стане лесно., махаш, двата щекера идващи от ампа и си правиш нов , хубав ( качествен) кабел за китарен говорител.

Трябва ти един моно жак ( като за китара) КАЧЕСТВЕН!, примерно 50 см кабел за китарен говорител и 2 щекера.

Запояването на кабела към жака , трябва да го направиш професионално... защото при ламповите ампове няма прошка,

винаги трябва да виждат вкл говорител ( товар) иначе може да гръмнеш трафа на ампа...

 

Аз това упражение го виждам, да има някакъв смисъл, ако ще си купуваш маловатажна 1 - 5 вата лампова глава....

Ако не, събери и кеширай за глава с кабинет ( матчнати ) или комбо по вкус. Тук не е уместно да се правят тънки сметки.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да по скоро идеята е за точно такава малка глава от 1 до 5 вата за свирене за развлечение вкъщи с опция веднъж - два пъти в месеца да свиря по набичено на вилата. Но при тези глави забелязвам, че обикновено няма send-return. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е нали разполагаш със 100 босовски моделиращи вата нямат ли достатъчна тяга за вилата.Нещо не схващам идеята за набримчени 5 лампови вата при наличие на 100.Ако ще минаваш на лампова техника пробвай повече глави или комбота не всички ще ти харесат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цялата процедура ми звучи като странен хибрид. Какво точно се опитваш да постигнеш? Катаната за твойте начинания си е достатъчно силна, не видях да свириш в група. На твое място бих я отнесъл до магазин с лампови глави и бих пробвал на място, за да няма разочарования после. Освен това, не вярвам да чуеш кой знае каква разлика с ламповата глава, защото самата Катана е конструирана да работи в тандем между усилвателна част и озвучително тяло, както и споменаха колегите по-горе. Ако имаш проблем с пространството и всечуващия комшия, цялото начинание ми звучи още по-безсмислено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди Каната бяхме в по-голям апартамент и имах един лампов комбо усилвател Crate 25W, въпреки, че не е нещо особено лампата си е лампа, друго се чува, ама иска да услиш. Купих му атенюатор ама не е същото... След като го махнах понеже не става за репетици и упражнения на усилено достатъчно да звучи яко закупих катаната, от която съм доволен за моите цели и нужди. Но ме блазни отново да притежавам и нещо лампово, понеже ми се отвори и малко бюджет и мога да вложа в хобито. Но тук вече до някъде идва и проблема с мястото ако го направя истински кабинет без да махам катаната или поне докато реша кое от двете евентуално да остане. Отделно от това имам и добре оборудвам педал борд, който и сега от време на време ползвам и евентуално за главата също.

И вече тук идва момента как ще звучи и дали наистина няма да се обезмисли покупката на главата по отношение на звука. Вероятно колегите са прави, че през този говорител няма да се случат чудеса... Но явно ще трябва да пробвам на живо някъде. 
Просто си мислех, че може някои преди мен да е правил подобни експерименти и да има някакво пряко впечатлени.
 

Благодаря много за отделеното внимание, ще видя дали ще може да се случи такава проба в магазина или у някой приятел и ще пиша някакъв отзив!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говорителят на тоя Катана има вероятност да е широкочестотен, за да могат да бачкат добре разните му спийкър симулации/IRs или каквото използват там "отзад". Ако е така - лампов амп в този говорител ще се чува меко казано отвратително. Ако изобщо се засилиш в тази посока - провери го.

Според мен от евтин китайски амп особено със съмнителни колона/говорител няма никакъв смисъл. Освен да се кефиш, че имаш нещо лампово. Просто всичката файда се филтрира от глупави схеми, загадъчни елементи, евтини лампи и т.н. Особено пък ако е комбо. Добавяме също и факта, че се използва намален на 1 в къщи. И в крайна сметка... нищо. И във връзка с това често се получават ситуации от типа "Ама аз пробвах един лампов амп и звучеше като кашон/ламарина/пръдня (изберете си епитет). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май най-добре пълен лампов риг за вилата (глава + кабинет), надуваш, начесваш си крастата и се връщаш в апартамента да се самозалъгваш с Катаната. :punk_guitar:

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разходи се по магазините и пробвай. Вземи си и китарата. Може да се изненадаш, колко различно звучи в различни усилватели. Може и да загубиш желание да сменяваш Катаната.

ПП. Лампата е хубава, но не е вездесъща. Понякога не си заслужава усилието.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма смисъл да гадаем как ще се получи. Заслужава си да пробваш. Вземи ако можеш от някой познат назаем лампова глава, и пробвай как ще звучи катаната като кабинет. Или иди с усилвателя в някой магазин, където имат глава, подобна на нещо което ти би ползвал, или точно тази която си си набелязал.

Иначе знаеш ли колко ома е говорителя на твоята катана, че на моята нищо не пише, и като потърсих в нета имаше малко разногласна информация и срещах отговори че има различия между различни бройки, в крайна сметка трябва да го проверя с мултиметър за да съм сигурен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съдейки по написаното в ТАЗИ статия, вероятно говорителят е стандартен "китарен", а не широколентов.

Ето и обширно ВИДЕО (не съм го гледал).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почна да става забавно.Незнам как си я представяте тази проба в магазина.Примерно носиш Катаната и казаваш на продавача дай тука една Меса да видим ще стане ли.Даже и да стане какво от това.Виж ако му сложиш шест бинки на тезгяха може да я пробваш и без кабинет вече е твоя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина отзад на говорителя не пише нищо освен 47B23 и като го напиша в Google не излиза нищо. Като гледам по клиповете говорителите, с които заместват оригиналният са 8 ома. 

В спецификациите пише минимум 8 ома ако включваш твоя усилвател към друг кабинет или допълнителна колона така, че вероятно говорителя е осмица, но трябва да поровя още малко.

IMG_20230106_222843.thumb.jpg.e70dba3317ac1667d85c5191db8524f8.jpg

 

IMG_20230106_222834.jpg

Screenshot_2023-01-06-22-54-05-052_cn.wps.moffice_eng.jpg

Screenshot_2023-01-06-22-55-15-068_cn.wps.moffice_eng.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.