Baby Thomas Публикувано Февруари 7, 2018 Share Публикувано Февруари 7, 2018 Чудя се какво да си купя за организиране на ел. компоненти (резистори/кондензери/други) и реших да пусна една тема, за да събера инфо от хора с идеи и опит. В момента моите компоненти са в безброй найлонки и малко ме дразни. Намерих няколко варианта, но се чудя кой е по-добър, пък и винаги може да има още някой хитър модел... 1. Прости кутийки с отделения, има модели с променливи брой/размери на отделенията (май са най-евтини, но трябват няколко и няма да са заедно): 2. "Шкаф" с чекмедженца като този: 3. Отделни чекмедженца, които могат да се стакват до безкрай в коя да е посока (тия май са най-скъпи): Имаше и някакви мега про, дето ще струват 3 заплати, така че ги прескочих тях. Приемам мнения и предложения... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
JetMan Отговорено Февруари 7, 2018 Share Отговорено Февруари 7, 2018 При мен лично се налага първия вариант който си посочил - кутийки с отделения. Причината е че са лесно преносими - тоест като почна да работа мога да взема кутийката и да сложа на масата да са ми под ръка. Като не ги ползвам отиват в един шкаф една над друга. Купих си 3 размера по-малки и по-големи. Примерно 10 малки + 6 средни и 4 големи - за да събирам всякакви компоненти. Шкаф с чекмедженца също става - обаче при него проблема е че трябва да бъде на някоя стена или маса и да не се мърда, ако леко го размърдаш тея чекмедженца тръгват да се изсипват и става една. мястото което заемат е повече и трудно ги местиш - с две думи тоя вариант го отхвърлих опитно. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Февруари 7, 2018 Share Отговорено Февруари 7, 2018 Вариант 2 използвам аз и понеже няма много място за достатъчно на брой такива - налага се и някоя друга кутия от вариант 1, който не ми харесва, защото ми седят разхвърляно някак. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 7, 2018 Share Отговорено Февруари 7, 2018 Който и вариант да избереш (аз предпочитам чекмедженца на стена), гледай първо, чекмеджетата (или там, каквото е) да са изработени от по-гъвкав материал, за да не им изпотрошиш дръжките, както стана с едно от моите сглобяеми полски чекмеджета. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Февруари 7, 2018 Share Отговорено Февруари 7, 2018 И аз имам такъв като вариант 2 - подобно. Хубавото е, че чекмедженцата са дълги и разделени на 2 така че все едно имаш двойно. Но лошото е че като си го купиш го запълваш за нула време и пак почваш да слагаш където можеш. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kkk777 Отговорено Февруари 8, 2018 Share Отговорено Февруари 8, 2018 Всичко зависи от работното място, когато бях ерген розполагах с огромно старо писалище където събирах всичко, сега съм изгонен и заврян в гаража. Ако нямаш работно място вариянт 1 е за предпочитане. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Февруари 8, 2018 Share Отговорено Февруари 8, 2018 (Редактирано) И аз дълго време се мъчих с всякакви торбички, кутийки и други подобни. Купуване на части за конкретни проекти и държането им отделно също не е много удобно. След завършване на проекта остават винаги по няколко чарка дето се чудим къде да ги денем. Чекмедженца, добре. Възможните стойности обаче са твърде много, съответно и необходимите чекмедженцата ще се твърде много. Трябва удобна система за групиране.За резисторите използвам стандартния ред Е24. Реда е разделен на четири групи разположени по редовете. Множителите са по колони. Малко използваните множители (х0.1, х1, х1М) липсват. Резисторите с тези множители се поставят в крайните колони.С кондензаторите е по-сложно. Имаме три оси: стойност по реда, множител и работно напрежение. Тък като работното напрежение при керамичните SMD кондензатори не го пише, а и не може лесно да се измери, то трябва да присъства. Другия параметър кой да бъде?... Множителя е неудобен, хем е труден за ориентиране хем заради него ще се съберат много подобни кондензатори заедно. Реших да бъде стойност по реда. По този начин в еднно чекмедже ще се съберат, например: 47 pF, 470nF, 4700 uF. При такова групиране нужния ни кондензатор се намира веднага.Базиран е на реда Е12. направени са малки размествания за да излязат най-използваните стойности (1, 2.2, 3.3, 4.7) на предна линия. Дали ще е удобно времето ще покаже. Стандартния вариянт с Е12 е: 1.0-1.5; 1.8-2.7; 3.3-4.7; 5.6-8.2.С напреженията... Първата отправна точка беше: напреженията 16, 50 и 100 волта да са в отделни колони. Керамичните SMD кондензатори които използвам са с тези работни напрежения. След това към 16 добавих нисковолтовите (електролити обикновено) 10 и 6,3 волта. Една колконка за 25-35 волта. 63 отиде при 50 защото са близки. Накрая ни остана и една колона за 200 и нагоре волта. Вкъщи използвам стелажи с по-голям брой малки чекмедженца. Там подредбата изглежда така: За постоянно работно място, според мен, стелажите с чекмеджета са най-удобни. Редактирано Февруари 8, 2018 от g_vayov 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jabs Отговорено Февруари 8, 2018 Share Отговорено Февруари 8, 2018 Система "бъркаш - вадиш" 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dzwer Отговорено Февруари 8, 2018 Share Отговорено Февруари 8, 2018 2. "Шкаф" с чекмедженца - къде се намират най-евтино? Ако може някой да сподели и цени... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Февруари 9, 2018 Автор Share Отговорено Февруари 9, 2018 Comet.bg гледам аз, левче на чекмедже е някъде. Има модели с 35, 50, 60... 5 бройки са на ширина и вече нагоре според зависи. Има и комбинирани с няколко по-големи чекмеджета отдолу. Пусни в търсачката MARS, това е производителя (някакви чехи). Някой ако има по-добри оферти да не се скатава! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Февруари 9, 2018 Share Отговорено Февруари 9, 2018 Виж братята кЕтайци какво предлагат, примерно този хитър storage box. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Февруари 9, 2018 Share Отговорено Февруари 9, 2018 Мисля че е добра идея за съпротивленията да е нещо такова - понеже са най-много като бройки-видове, а за останалите елементи може и чекмеджета. Поне аз мисля скоро да ги организирам така че всичко е разпиляно по-кутии. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rumen.Kolarov Отговорено Февруари 11, 2018 Share Отговорено Февруари 11, 2018 При мен нещата са "организирани" така. С времето стана ясно, че това е крайно недостатъчно. Имам няколко от тия органайзерчета. Както и от тоя тип, май ги ползват за рибарски принадлежности, но са ми удобни за една идея по-един елементи. Но в момента всичко това ми е малко и благодарения на темата ще се снабдя с необходимото, за да се въведе някакъв ред за по-лесна и точна работа. И винаги присъства кутията със всичко останало. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Февруари 12, 2018 Автор Share Отговорено Февруари 12, 2018 Идеята с класьора я бях видял и така на снимка изглежда супер, но си мисля, че като почне вадене/слагане и ще се разпилеят за нула бройки... Май ще взема две органайзърчета с чекмедженца и ще донаждам като има нужда по-натам. Само да не спрат вноса дорде се наканя да повторя 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 12, 2018 Share Отговорено Февруари 12, 2018 ^^ Какво е това преносимо осцилоскопче? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts