Jump to content
Българският форум за музиканти

g_vayov

Members
 • Content Count

  377
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

g_vayov last won the day on December 29 2019

g_vayov had the most liked content!

Community Reputation

343 Excellent

About g_vayov

 • Rank
  Редовно навъртащ се
 • Birthday 02/02/1981

Previous Fields

 • Инструмент
  Китара, чат пат...

Contact Methods

 • ICQ
  332556697
 • Skype
  g_vayov

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София
 • Interests
  Електроника, музика, мотори и т.н.

Recent Profile Visitors

722 profile views
 1. Soundbreaking: Stories from the Cutting Edge of Recorded Music https://www.imdb.com/title/tt5359830/episodes?season=1&ref_=tt_eps_sn_1
 2. И аз дълго време се мъчих с всякакви торбички, кутийки и други подобни. Купуване на части за конкретни проекти и държането им отделно също не е много удобно. След завършване на проекта остават винаги по няколко чарка дето се чудим къде да ги денем. Чекмедженца, добре. Възможните стойности обаче са твърде много, съответно и необходимите чекмедженцата ще се твърде много. Трябва удобна система за групиране. За резисторите използвам стандартния ред Е24. Реда е разделен на четири групи разположени по редовете. Множителите са по колони. Малко използваните множители (х0.1, х1, х1М) липсват. Резисторите с тези множители се поставят в крайните колони. С кондензаторите е по-сложно. Имаме три оси: стойност по реда, множител и работно напрежение. Тък като работното напрежение при керамичните SMD кондензатори не го пише, а и не може лесно да се измери, то трябва да присъства. Другия параметър кой да бъде?... Множителя е неудобен, хем е труден за ориентиране хем заради него ще се съберат много подобни кондензатори заедно. Реших да бъде стойност по реда. По този начин в еднно чекмедже ще се съберат, например: 47 pF, 470nF, 4700 uF. При такова групиране нужния ни кондензатор се намира веднага. Базиран е на реда Е12. направени са малки размествания за да излязат най-използваните стойности (1, 2.2, 3.3, 4.7) на предна линия. Дали ще е удобно времето ще покаже. Стандартния вариянт с Е12 е: 1.0-1.5; 1.8-2.7; 3.3-4.7; 5.6-8.2. С напреженията... Първата отправна точка беше: напреженията 16, 50 и 100 волта да са в отделни колони. Керамичните SMD кондензатори които използвам са с тези работни напрежения. След това към 16 добавих нисковолтовите (електролити обикновено) 10 и 6,3 волта. Една колконка за 25-35 волта. 63 отиде при 50 защото са близки. Накрая ни остана и една колона за 200 и нагоре волта. Вкъщи използвам стелажи с по-голям брой малки чекмедженца. Там подредбата изглежда така: За постоянно работно място, според мен, стелажите с чекмеджета са най-удобни.
 3. Вероятно знаеш, ама да си кажа. От файла за печат да изключиш всичко дето не е надпис: отвори, прорези, очертанието на панела, габарита на копчетата и т.н.
 4. Аз правя следното: Начертавам лицевия панел с AutoCAD. Целта е да се фиксират размерите, отстоянията и изгледа на панела. Готовия файл се отваря с CorelDRAW. "Шлайфа" се дизайна добавят се някои дреболии, лога и други. С crd файл в ръка е много по лесно.
 5. Може би тук http://forum.muzikant.org/user/3111-parni-valjak/
 6. Аз използвам възможността че все още се водя ерген
 7. Още едно KEITHLEY в отбора ПП Измерване на хармонични изкривявания на вградения генератор. Генератор 1kHz 3Vrms, THD до девети хармоник.
 8. За сега велерчето работи идеално. Днес ми притрябва и вакуум помпа, е малко прекалих... Сдобих се с разпояваща станция ZD-8915. С първата си задача се справи отлично.
 9. Тук има интересни неща по темата http://bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=94
 10. Weller ама мексикански... Мексикански ама Weller... Поръчвах едни скални лампи от ТМЕ и за да си оправдая транспортните трябваше да добавя нещо... Първия ми марков поялник. Наглед изглежда като играчка. Ще видим дали ще си оправдае името.
 11. g_vayov

  Standby Switch

  Възможни са няколко ефекта от пускането със студени лампи. Поради нулевия ток през лампите в началото на пуска: Анодното напрежение е максимално, в някои случаи опасност от пробив. Напрежението върху прехвърлящите кондензатори е максимално, в някои случаи опасност от пробив. CRCRCRC... филтър формиращ няколко намаляващи напрежения за захранване на отделните стъпала няма да работи нормално. Всички стъпала ще бъдат захранени с максималното напрежение, в някои случаи опасност от пробив. Поради неравномерното загряване на катода по време на пуска: Преди пълното разгряване на катода по неговата повърхност е възможно да се образуват по-горещи зони. Поради по-малката им площ, плътността на тока ще е по-голяма от работната, а това може да доведе до ускорено износване на лампата. Общо взето голяма част от изброеното може да се предвиди по време на проектирането и да се вземат нужните мерки.
 12. Може да разгледаш тук > http://www.analog.com/en/products/amplifiers/operational-amplifiers/low-power-amplifiers-1ma-amp.html#low-power-amplifiers-1ma-amp ПП Няма как да имаш еднакви декларирани входни и изходни нива при условие че схемата позволява усилване с 32dB.
 13. Гравирана двуслойна пластмаса, или само тъй ми се струва?
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.