Jump to content
Българският форум за музиканти

JetMan

Members
 • Posts

  99
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Everything posted by JetMan

 1. Много жица вътре :) мен лично най-ми хареса Bela Neda , ще е интересно да споделиш колко време ти отне цялото начинание, как е записано, къде е записано и т.н. подробности покрай цялото преживяване :)
 2. Без да претендирам, че съм супер спец - моето лично мнение: Специално тези 2-та микрофона на Warm Audio са кондензаторни, а единия е и лампов. Не съм ги ползвал , но са препоръчвани много и навсякъде, който и от двата да си избереш ще ти върши работа за акустична китара и вокали. Shure SM7b имам и за него може да се говори много. Самият факт че се ползва на 90% в YouTube всякакви канали за инструменти/пеене/подкасти - дето се казва всеки има по един и баба му също . Явно има причина. Аз лично съм го ползвам свързан директно към Focusrite Clarett 4Pre USB и вградения преамп е достатъчен. Сигурен съм че и с новите Scarlett 2i2 gen3 ще работи. ( не си казал какъв ти е аудио интерфейса ) Голямото предимство на SM7B е че записва изключително добре - без да вкарва много от шума на стаята , и като цяло работи добре в не-третирано помещение. В тоя ценови клас трябва да се споменат обаче и Neumann TLM 102 и TLM 103 ( със 103 записва примерно Били Айлиш ) Специално китарката мисля ще изпъкне много по добре с кондензаторен микрофон, а ако записваш в третирано студио - кондензаторния мисля повече ще ти хареса.
 3. Не говоря от личен опит, но от различни интервюта на малки БГ концерти много хора хвалиха Line6 Relay G30 и G10 - и двете обаче отиват към 300лв - като се има предвид че това е ниския клас. По хубавите системи в средния клас отиват на 500+ EUR Какъв е проблема с евтините системи: - Първо орязват сигнала или го "украсяват" - това разбира се може и да не го забележиш много, в зависимост на каква система ще го слушаш после. - При натоварена WiFi обстановка - може да се появят сериозни смущения. Тоест в къщи да си го тестваш и да работи идеално, обаче в клуба долу с 50 човека да се появят брумове, пращене и т.н. Много голямо значение според мен има - как смяташ да го ползваш, дали за домашно , или някъде на концерти. За домашно ползване аз лично не виждам някакъв смисъл ( може и да бъркам ) - щото един кабел е много по евтин и качествен, и няма къде да ходиш по сцената. Виж на концерт - дори и в малък клуб си има вече предимство - китаристите обичат да подскачат по сцената
 4. Абсолютно точно казано, аз лично пробвах и с пиано и с китара преди много години - не че не става и не просвирих, само че като почнах да ходя на уроци се оказа че изпускам много важни положения на ръцете, трикове и различни важни правила - които ми пречат много да се развия. Уроците помагат страшно много - особено в началото - иначе може да ти отнеме месеци да схванеш нещо или изобщо да не го схванеш.
 5. С две думи трябва първо да дадеш тук-таме някой безплатен текст, хората да те понаучат, да почнат да те харесват и чак тогава идва ред на заплащането. В началото така да тръгнеш да продаваш от нищото - няма такъв случай. Според мен най-удачният вариант е ако ти успееш да прецениш твоят текст на какъв изпълнител би паснал, да ги контактнеш директно и да им го предложиш безплатно , те да го направят и да стане яко парче, което вече ще ти натрупа червени точки.
 6. Може да пробваш да пишеш тук: https://www.facebook.com/RhodesRestoration/ , имам приятели които са ползвали услугите на човека и го хвалят много.
 7. В момента стандартната доставка на Thomann е 20 EUR до БГ - иначе над 298 EUR ( Около 580лв ) е безплатна. Идва за около 7-10 дни - това е ако си нетърпелив като мен
 8. Нямам наблюдения над Antelope изобщо - видях я сега в Thomann: https://www.thomann.de/gb/antelope_discrete_4_basic_fx_collection.htm?ref=search_prv_4 Нямам представа дали е по добра и с какво - иначе цената и е към 1750лв до колкото виждам.
 9. От това което четох за драйверите - имаха предвид нестабилна работа, забиване , пукане и т.н. Сега дали е така наистина, нямам идея - и не намерих никой познат който да го ползва под Windows за да потвърди. Освен това сметнах че скоро няма да ползвам UAD плъгини, и там не видях смисъл от по високата цена. Иначе за MAC я препоръчват много тая карта. Проучването правих беше Ноември 2018, Относно качеството на запис няма разлика (имам приятели с Apollo) А, името което си посочил на картата е: Universal Audio Apollo Twin USB Duo https://www.thomann.de/gb/universal_audio_apollo_twin_usb_duo.htm Twin идва от това че са 2 входа за микрофон или инструменти Duo - за това че са 2 процесора вътре за UAD plugins , има и SOLO с 1 процесор, както и QUAD с 4 процесора, само че модела с USB е само горепосочения. Всички останали са на Thunderbolt. С какъв микрофон смяташ да записваш вокали ?
 10. Според сайта на ASUS това дъно има Thunderbolt, въпреки това с USB Type-C ще си доста по универсален, защото ще можеш да се включиш и на лаптоп или на друго място ако се наложи. Thunderbolt и новото USB Type-C нямат разлика в скоростта, и на практика избора е до това с каква операционна система работиш. Ако си на MAC - Thunderbolt е по добрият избор , ако си с Windows то USB Type-C Относно броя на каналите е точно това, с повече канали можеш да записваш едновременно много източници. При запис на барабани примерно едни 8 микрофона едновременно са си съвсем нормално - някой слагат и по повече. Ако обаче ще записваш вокали - това са 1 или 2 микрофона макс - то реално и аз това правя, и каналите ги ползвам за миксер на всичките синтезатори, макар че с обикновен миксер ще е по удобно. Досега барабани не съм записвал, а като гледам повечето групи го правят в студио - където си има барабани и микрофони за целта - така че след равносметката, май трябваше да си взема малка карта. Universal Audio Apollo са много хубави карти - ако позваш MAC , до колкото знам обаче драйверите им за Windows са зле, ( това четох докато като проучвах какво да си купя ) . Голямото им предимство са вградените процесори които се ползват от така наречените UAD плъгини. По този начин разтоварваш основният процесор, и реално със слаб лаптоп можеш да минеш сложни обработки. Повечето хора които съм виждал да ползват MAC - са с лаптопи от 2015 или по стари. Един добър представител там е Apollo Twin USB Duo https://www.thomann.de/gb/universal_audio_apollo_twin_usb_duo.htm Само че цената е двойна спрямо тази на Clarett-a, и ако не ползваш UAD плъгини, няма голям смисъл. Много зависи от това как работиш, и къде. Аз примерно работя само в къщи, и съм на Desktop. Няма какво да му разтоварвам толкова. А това че им бил пластмасов звука е смешно, колкото и че Pro Tools звучал по-добре от Ableton live Ако става дума за запис на вокали - където е по сложно, то много по-голямо значение има микрофона и помещението в което се записва. Ако записваш с VST-та, или хардуерни синтезатори - не мисля че има някакво значение. От това което си написал - мисля че точно Clarett 4Pre USB ще ти залепне идеално на студиото.
 11. Clarett със сигурност трябва да бие Scarlet gen3 - защото се води по висок клас, ето и информация от страницата на Focusrite: https://focusrite.com/usb-c-audio-interface/clarett-usb/clarett-4pre-usb https://focusrite.com/usb-audio-interface/scarlett/scarlett-4i4 Гледам тези таблици за Clarett ( виж прикачени снимките извадени от горния линк ) Виж тези стойности Frequency Response Dynamic Range Noise EIN Maximum input level Gain Range Така че 100% Clarett е по добре от Scarlett , сега дали се чува с нормално ухо разликата - не мога да кажа. Според мен 4Pre USB е идеалния вариант ако си на Windows, вече ако си на MAC и имаш Thunderbolt интерфейс - можеш да вземеш и другия модел с TB. Модела има достатъчно, входове/изходи/MIDI и ADAT включително ако искаш да го разшириш в последствие.
 12. Моят съвет е също да премислиш дали ти трябва карта с толкова много вход/изход. Аз си взех с такава с идеята да има ако се наложи, но като гледам до момента за 1 год, не ми се е налагало да използвам повече от 2 входа едновременно за запис. А да слушаш техниката става и с обиновено миксер, често и по удобно. Същевременно малката карта заема по малко място, може да се сложи близко до теб и т.н. В тоя ред на мисли Focusrite Clarett 2Pre USB или Focusrite Clarett 4Pre USB са добро предложение и доста под цената която ти трябва. Ако все пак искаш голяма карта - имай предвид че gen3 идва с опция AIR която я има и на Clarett серията - и на мен лично много ми харесва как звучи. Иначе Clarett имат по голям GAIN на входа и се водят с по ниско ниво на шум ( уж )
 13. До тук добре - значи проблема ти е в настройките. Ето какво се препоръчва в случая 1. Задължително директна връзка между картата и компа с USB - да не минаваш през HUB. 2. Оптимизация на компа според препоръките тук: https://support.serato.com/hc/en-us/articles/203057850 3. Теглиш и слагаш последните драйвери за картата си от тук: https://customer.focusrite.com/support/downloads Рестарт на компа, стишкаш палци и трябва да е ОК
 14. Това само с 1 компютър ли е пробвано, или си пробвал на поне 2 различни компа ?
 15. Kawai CN 17 - принципно се предлага от Камертон , само че там не виждам цена. В Thomann си е 950 EUR Yamaha YDP-163 е вече стар модел ( 2016 ) - новият който го заменя е YDP-164 който е горе долу на същата цена 80 евро отгоре но пък е модел Април 2019 - има нови неща. Yamahata може да се пробва в Динакорд ( до летището ) На теория 2-те пиана са един клас , и няма да объркате с нието едно от тях. Моят съвет е да се разходите до 2-те места, с ученика и да тествате на живо - коя клавиатура ще му допадне повече. Тук вече е трудно да се каже кое е "по-добро" и по скоро трябва да се избере на усещане. Покупката не е малка като пари, и дори да не сте от София, може да се разходите за 1 ден да ги видите. Дори и да нямат CN-17 в Камертон ще имат нещо от подобен клас, с такава клавиатура и ще може да го усетите. В Thomann цените на CN 17 и YDP-163 са еднакви - по 950 EUR, а YDP-164 е 1035 EUR
 16. Аз разпитах на 3-4 различни места - всички казват че това се превежда "четири по четири"
 17. Уникално е момчето, сега гледах видеата. Да е жив и здрав и все напред, да ви радва много!
 18. Ако смятате да се записвате на уроци по пиано, то тогава избора е единствено в горепосочените ROLAND FP-30 , KAWAI ES110, YAMAHA P-45, Причината е, че уроците по пиано обикновенно се правят на истинско или дигитално пиано при учителя, след което в къщи трябва подобна клавиатура за репетиция. Почти всички синтезатори са с "мека" клавиатура наречена Synt Action , която се различава много от горепосочената "hammer action" Ако целта е да "свирите за кеф" в къщи различни неща, то синтезатор от горепосочените ще свърши доста по добра работа, като той може дори да служи за акомпанимент на китарата - като свири ритъм и мелодия или хармония. Докато дигиталното пиано , си е пиано с малки размери Голямата разлика между синтезатора и дигиталното пиано е именно тяхното предназначение. Едното е за тренировка на изпълнителя, пръстите и уменията за свирене. Докато другото е комбиниран инструмент с много звуци и екстри като барабани и бленди - които буквално правят цял оркестър. Напрактика са различни неща, и повечето хора които се занимават с това имат и от двете. Синтезатора, поради факта че няма толкова сложна клавиатура е обикновено по евтин - затова и горната разлика в цените. Свиренето на пиано, и създаването на музика със синтезатори са две много различни неща. Уроците по пиано помагат за уменията на изпълнителя, за може по лесно да изсвири желаната мелодия или хармония. Музикалната теория преподавана в тези уроци е също много важна, без нея всичко е "по слух" и въпреки, че в YouTube е пълно с уроци - намирането на правилните е сложна история, при положение, че търсещият не знае какво да търси Работата със синтезатори обаче е съвсем друго нещо , и изисва други познания и умения. Реално в днешно време човек може да прави музика и без да може да я свири на пиано или китара. На кратко , зависи какво цел гоните, и колко пари ви се дават. Но и двата варианта без учител е лоша идея , напредва се бавно , и се губят много важни моменти по пътя.
 19. Хубава машинка е, KINKORG (1000 EUR) в тоя клас още са Roland JD-XA (1400 EUR) и Roland System-8 ( 1200 EUR ) Често ги сравняват 3-те , например тук . Казват че KK звучи по топло и може да позва AfterTouch с външна клавиатура. Има по добра полифония, но по трудно меню Вградената му клавиатура обаче не я харесват толкова, спрямо тази на Roland. Не съм го ползвал лично, повече съм фен на Роланд, но не мисля че ще сбъркаш ако си го вземеш. Изглежда супер машина, и ако ти трябва аналогов синт с модерно звучене - цената е добра. От 3-те в момента е е най-евтин и като гледам Rachel K Collie си го харесва, и често го ползва в клиповете си
 20. Всъщност за едно и също говорим - просто ги го гледаш от друг ъгъл. Въпросните медии за които си писал - си пишат за музика, само че пишат там където има новина - за за вече утвърдени звезди - които работят с разните лейбъли. Няма как да пишат за случаен човек, защото това не е новина или сензация. Ето пример изваден за 20 секунди в дир.бг https://life.dir.bg/shou/mihaela-fileva-predstavi-noviya-si-album-snimki https://life.dir.bg/zvezdi/dara-stava-darbie-v-novoto-si-parche https://life.dir.bg/zvezdi/skandau-i-makedonskata-zvezda-slatkaristika-s-novo-parche Горните 3 линка са все музикални новини, ако хвана 1 час да ровя, ще те заисипя с подобни. Идеята е следната: Пращат Монте Мюзик писмо до dir.bg и другите 34 медии че Михаела Филева има нов албум - и те го отразяват - това е новина. Пращат от Вирджиния Рекърдс писмо до медиите че Дара има нов хит - и те го отразяват - и това е новина. Праща Alexander Kyd писмо до медите - писмото не идва от лейбъл, този който го е получил се почесва и се чуди дали не си се объркал. 30 от тея медии веднага са се подсмихнали и са хвърлили писмото в коша, а останалите 4, ако са били любопитни, са огледали набързо творчеството ти и са преценили, че не си струва да пишат изобщо. Щото реално новина няма. Грубо звучи - но това е истината И пак казвам, нямам за цел да критикувам - на всички е видно че си добър музикант, просто питаш защо не са ти обърнали внимание - и казвам защо ( според мен ) Колкото повече фенове натрупаш , толкова по лесно е да ти обръщат внимание медиите. Въпреки, че както горе казаха, най-добрият критик е публиката и ако си я докоснал и те харесват, тогава какво значение има дали някоя медия ти е направила рецензия на нещо си. А за каката в Русия , ако и видиш клиповете, ще разбереш защо освен мен още 700 хиляди я харесват . Свири на всичко, пее на няколко гласа. Всичко е кавър, но в неин собствен стил. Това че снима в къщи , далеч не означава че не полага някакви усилия това да изглежда добре, но тук най-вече е важно съдържанието - то ако съдържанието кърти , много няма да се заглеждат хората какво има отзад на стената. А иначе една елементарна стойка с хубав плат в единия ъгъл и няколко хубави лампи , правят чудеса в домашна обстановка
 21. Горния цитат мисля, че е есенцията на всичко - аз писах цяла страница с обяснения , и като видях тоя ред просто я изтрих , нямаше как по добре да се напише. Едно е да направиш хубава музика, съвсем друго е тя да бъде ПОП музика - такава каквото би се харесвала на голяма част от слушателите, и трето е да успееш да я промотираш и продадеш по правилен начин за да достигне до тези слушатели. Сетих се за едно видео от скоро - как работи музикалния бизнес в момента ( според Jon Sine ). За този които не им се гледа с две думи - човека е Producer и DJ от години. Казва - правя яко парче, нося го в един лейбъл - оня вика не става брато, в същото време той работи и като Ghost Producer за един друг "известен" пич, дава му на него моя трак - отива онзи на същото място, и те му казват. Евала много яко парче - ще го въртим И накрая му става ясно, че пътя ще е тежък , прави си канала, яко налива съдържание, прави си собствен лейбъл и лека полека набира инерция https://www.youtube.com/watch?v=fW4o-4aVIvU Най прекия път кум публиката в днешно време е през социалните мрежи - YouTube / Instagram / Facebook и веднага след тях платформите Spotify / Google Music / iTunes / Apple Music .... Съдържание, съдържание, после съдържание, и кавъри , без кавъри не става - покрай кавърите мушкаш някое твое , и те така по клучови думи лека полека те намират и ако искаш по-бързичко да става - всеки ден ново съдържание, или през ден и така години И накрая но не на последно място - ПРИМЕРИ: 1. Jon Sine - от горното видео, канала му е много интересен точно за начинаещи Producer-и или DJ-и , не е МИС няма дълги крака и голямо деколте, и въпреки това има 67к последователи, активен от 3 години 2. Rachel K Collier - интересна и странн музика, но и виж видеото от преди 6 години (първото) - колко е аматьорско ей тази година прави голям концерт в UK - 53k последователи. Рядко вади нови песни. Активна е от 6 години. https://www.youtube.com/user/rachelkcollieroff 3. Ariel McCleary - активна от 7 години, виж и първите 2 видеа, аматьорски колкото искаш , сега 250к последователи, а това видео е с 800 000 показвания. https://www.youtube.com/watch?v=LC8GpHf_ZU4 Има още много ама да не досаждам и освен това съм сигурен, че тук вече някой казва: - да ама тези са Американци - при тях всичко е супер лесно , Дообре .... 4. Vaseto ( Pik Puk ) BG - 177k последователи, активен от 4 год. https://www.youtube.com/user/PICPUKK 5. Oliviya Nicole - BG - прави кавъри на песни, 37к абоната , активна от 3 години. https://www.youtube.com/user/oliviyanicole/videos 6. Gaby G - BG - 54к последователи, активна от 1 година https://www.youtube.com/watch?v=Zh0U4-CxJVI 7. Ето и една кака от Русия, свири само на акустични инструменти, записва в къщи в хола, заедно с 3-те си котки - 710к последователи. Активна от 3 години. Уникални кавъри прави. https://www.youtube.com/watch?v=ZU6VG1pQsUc С две думи схващаш идеята - може , не е като да не може, даже и в БГ може. И сега твоят канал в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_UUfhg7iDjoPH3vK7DoJhw 51 абоната, 30-тина видеа, абсолютно еднообразни , в домашна обстановка, без много старание, едно момче свири на китарка с лупър бавни инструментали , а отзад се вижда бялото парно. Последното ти видео е от преди 7 месеца, и има около 130 показвания. Някак си изглежда, че несериозно подхождаш към нещата. Относно албума - на мен лично тоя тип музика не ми е любим, но звучи приятно, нежно, меланхолично. Кое ми прави впечатление обаче - много еднообразно, тая китара ми е абсолютно еднаква на всякъде, и като изключим тромпета в 51 Pegasi Pt.2 - ако прецъкам всички тракове, направо не мога да ги различа. Нищо от горното няма за цел да те засегне - просто казвам какво виждам аз.
 22. Тези лаптопи никога не са били предвиждани да имат супер звук. Вътре в него нито има място за качествени и по големи говорители, нито има с какво да ги захраниш. Единственият правилен начин да подобриш звука на тоя лаптоп е като го свържеш към външна активна тонколона през Bluetooth, кабела за слушалки или външна USB карта. Има геймърски серии лаптопи като DELL Alienware - в които още при дизайна е предвидена такава екстра. Освен това не мисля, че X220 е колекционерска машина, аз лично ползвам 2 такива с Windows 10 всеки ден
 23. Супер е станало, и клипчето яко радва!
 24. Програми за запис има много - Audacity e безплатна , но проблема с качеството не е от нея. Записването на звук е една сложна наука. В случая ако използвате изхода за слушалки на пианото - трябва да ги включите във ВХОД-а на звуковата карта на компютъра. Предполагам това правите и така записвате. Самата карта обикновено има няколко режима на работа - микрофон и линия , задължително е да се избере линия за вход , иначе сигнала от пианото ще се записва като микрофонен и ще стане много зле. Също така е важно да бъде правилно подбрано нивото на запис, за бъде в правилните граници - например между -12 и -6 децибела ( обикновено програмите за запис го показват някъде ) Ако усилите прекалено много звука - тогава се получава ефект на "клипване" защото претоварвате входа на картата. Отделно вградените звукови карти на компютъра , като цяло не са много качествени и незнам какво би се получило при запис. За целта обикновено се ползват въшни звукови карти на USB - като някоя от тези 2-те https://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_2i2_2nd_gen.htm?ref=search_prv_0 https://www.thomann.de/gb/steinberg_ur22_mk2.htm И двете идват с някакъв начален софтуер за работа който също може да се използва.
 25. Корг продават Икономов: http://mci-bg.com/ В техния онлайн магазин пише, че го имат наличен, звъниш и се угововаряш за среща http://rockshock.eu/index.php?route=product/product&product_id=3809
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.