Jump to content
Българският форум за музиканти

g_vayov

Members
  • Мнения

    377
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    7

Всичко публикувано от g_vayov

  1. И аз дълго време се мъчих с всякакви торбички, кутийки и други подобни. Купуване на части за конкретни проекти и държането им отделно също не е много удобно. След завършване на проекта остават винаги по няколко чарка дето се чудим къде да ги денем. Чекмедженца, добре. Възможните стойности обаче са твърде много, съответно и необходимите чекмедженцата ще се твърде много. Трябва удобна система за групиране. За резисторите използвам стандартния ред Е24. Реда е разделен на четири групи разположени по редовете. Множителите са по колони. Малко използваните множители (х0.1, х1, х1М) липсват. Резисторите с тези множители се поставят в крайните колони. С кондензаторите е по-сложно. Имаме три оси: стойност по реда, множител и работно напрежение. Тък като работното напрежение при керамичните SMD кондензатори не го пише, а и не може лесно да се измери, то трябва да присъства. Другия параметър кой да бъде?... Множителя е неудобен, хем е труден за ориентиране хем заради него ще се съберат много подобни кондензатори заедно. Реших да бъде стойност по реда. По този начин в еднно чекмедже ще се съберат, например: 47 pF, 470nF, 4700 uF. При такова групиране нужния ни кондензатор се намира веднага. Базиран е на реда Е12. направени са малки размествания за да излязат най-използваните стойности (1, 2.2, 3.3, 4.7) на предна линия. Дали ще е удобно времето ще покаже. Стандартния вариянт с Е12 е: 1.0-1.5; 1.8-2.7; 3.3-4.7; 5.6-8.2. С напреженията... Първата отправна точка беше: напреженията 16, 50 и 100 волта да са в отделни колони. Керамичните SMD кондензатори които използвам са с тези работни напрежения. След това към 16 добавих нисковолтовите (електролити обикновено) 10 и 6,3 волта. Една колконка за 25-35 волта. 63 отиде при 50 защото са близки. Накрая ни остана и една колона за 200 и нагоре волта. Вкъщи използвам стелажи с по-голям брой малки чекмедженца. Там подредбата изглежда така: За постоянно работно място, според мен, стелажите с чекмеджета са най-удобни.
  2. Вероятно знаеш, ама да си кажа. От файла за печат да изключиш всичко дето не е надпис: отвори, прорези, очертанието на панела, габарита на копчетата и т.н.
  3. Аз правя следното: Начертавам лицевия панел с AutoCAD. Целта е да се фиксират размерите, отстоянията и изгледа на панела. Готовия файл се отваря с CorelDRAW. "Шлайфа" се дизайна добавят се някои дреболии, лога и други. С crd файл в ръка е много по лесно.
  4. Може би тук http://forum.muzikant.org/user/3111-parni-valjak/
  5. Аз използвам възможността че все още се водя ерген
  6. Още едно KEITHLEY в отбора ПП Измерване на хармонични изкривявания на вградения генератор. Генератор 1kHz 3Vrms, THD до девети хармоник.
  7. За сега велерчето работи идеално. Днес ми притрябва и вакуум помпа, е малко прекалих... Сдобих се с разпояваща станция ZD-8915. С първата си задача се справи отлично.
  8. Тук има интересни неща по темата http://bgaudio.org/modules.php?name=News&file=article&sid=94
  9. Weller ама мексикански... Мексикански ама Weller... Поръчвах едни скални лампи от ТМЕ и за да си оправдая транспортните трябваше да добавя нещо... Първия ми марков поялник. Наглед изглежда като играчка. Ще видим дали ще си оправдае името.
  10. Възможни са няколко ефекта от пускането със студени лампи. Поради нулевия ток през лампите в началото на пуска: Анодното напрежение е максимално, в някои случаи опасност от пробив. Напрежението върху прехвърлящите кондензатори е максимално, в някои случаи опасност от пробив. CRCRCRC... филтър формиращ няколко намаляващи напрежения за захранване на отделните стъпала няма да работи нормално. Всички стъпала ще бъдат захранени с максималното напрежение, в някои случаи опасност от пробив. Поради неравномерното загряване на катода по време на пуска: Преди пълното разгряване на катода по неговата повърхност е възможно да се образуват по-горещи зони. Поради по-малката им площ, плътността на тока ще е по-голяма от работната, а това може да доведе до ускорено износване на лампата. Общо взето голяма част от изброеното може да се предвиди по време на проектирането и да се вземат нужните мерки.
  11. Може да разгледаш тук > http://www.analog.com/en/products/amplifiers/operational-amplifiers/low-power-amplifiers-1ma-amp.html#low-power-amplifiers-1ma-amp ПП Няма как да имаш еднакви декларирани входни и изходни нива при условие че схемата позволява усилване с 32dB.
  12. Гравирана двуслойна пластмаса, или само тъй ми се струва?
  13. Импулсните не са ми сила така че не мога да дам кой знае какъв акъл. За 15 вата на канал мисля че няма смисъл да се използва пре-регулатор или други усложнения. Може само с линейно стабилизиране. В най лошия случай ще разсейваме под 20 вата в регулиращия транзистор. Вариант 2. Трансформаторно захранване > "buck step down converter" > прецизен линеен стабилизатор > товар Общо взето, по-сложната част е тази преди товара.
  14. Дам, от двадесет дни копам един екзотичен ефект... 2х5 канала параметричен еквалайзер. 19" 2U сандъче, балансиран вход/изход... Надявам се до седмица-две да го завърша. Остана ми изработката на панелите и оживяване. След това ме чака един активен кросоувър, стерео, три ленти. https://drive.google.com/file/d/0B6JnuWWfMtFKX2RkeWtyeXZZT0U/view?usp=sharing
  15. Мисля че първа струна ще се води по добре ако се използва за нея първия ключ (там където сега е дупката), а втори да е празен.
  16. Има едно правило, имена не се превеждат. Също за табелите. Какво ще си помислиш ако някой те попита как да стигне до Noisy (Шумен)?
  17. Мисля и преди го чепкахме... Защитата на 7809 се задейства над 1,5 - 2 ампера. Номиналния ток на вторичната намотка е 60 мили ампера.. Ако ще се използва 78L09, работата вече е друга. ПП Монтажни отвори на платката?
  18. Да, не е маловажно. Шасито на електроапаратурата се свързва директно със заземителния щифт на захранващия съединител или със заземителния проводник на захранващия кабел. ПП Онези еквилибристики с резисторите и диодите се отнасят за заземяване на вторичната страна на трансформатора, сигнални вериги и т.н.
  19. http://download.esi-audiotechnik.com/download/AUDIOTRAK/MAYA44_USB/MAYA44_USB-English.pdf Страници 8 - 12
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.