Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

^^  :bravo:  Определено си зарибен. И аз се опитах в началото да обясня че нещата не стават с кофти мелачка и крема диск. Вече само чета.  :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Може би за мен 20-ина грама кафе за 25 мл. течност е много прекалена гъстота. Аз предпочитам около 9-10 грама за около 35 мл. течност, но това може би вече опира до предпочитания.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, разбира се. Въпрос на предпочитание е. Аз лично кафето го обичам много концентрирано (почти като за мазане :) ). Особено добре ми се получава с допълнение какаова бисквитка с едри парчета черен шоколад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инспириран от полезното и съдържателно мнение на колегата SethPlate, потърсих за тази машина Rancilio Silvia. От там попаднах на доста маниашки сайтове с обяснения защо на тази машина се прави temperature surfing, откъдето ми светна най-накрая след толкова много страници в тази тема, че правенето на хубаво кафе изобщо не е проста работа, видях как хората са създали специален сайт за модване на тази машина, включително PID... И се сетих, че бях мяркал тази дума из темата, затова започнах да я чета отначало - еми чукча писател съм си!!! (facepalm) То Bluelemon още на първа страница говори за това и показва неговата модната машина (double facepalm). Явно започвам отначало :D Мисля след нова година, живот и здраве, да си взема една Силвия, едно Роки, на първо време да се науча да правя температурен сърф, след това, ако имам смелост, да модвам, а дотогава да съм по-нисък от тревата в тази тема :D

 

Весели празници!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Силвийте са добри машинки ... могат да се "барнат" допълнително! Сега ще ме накарате пак да почна да пия кафе!

 

Весели празници!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CyberGene

Rancilio Silvia е страхотна машина, обаче искам да ти кажа няколко важни уточнения за нея. Във времето, Rancilio са правили различни подобрения на модела (по-скоро реално са отстранявали недомислици по дизайна на самата машина и частите ѝ) и въпреки, че за тях моделът е един и не го класифицират с версии, на практика версии има и те са 5 (с настоящата). Най-добрата модификация мисля, че е v4, в която новото е, че бойлерът е отделен от реотана (преди това, изгори ли реотана - сменяш и бойлера с него, което си е скъпо). В тази версия 4, реотанът вече се развива и не е проблем да се смени. Аз лично, те съветвам да не вземаш Silvia с несменяем отделно реотан, защото ще е epic fail това. Четох някъде, че последната модификация (след v4) имала и някаква функция, уж за да пести ток, която изключва машината след 30 минути неактивност, което за мен лично също е epic fail, ако си сложил примерно контакт с таймер, който да я включи малко преди да станеш, за да е загряла добре. Ако се поразровиш из нета, има доста информация по темата. Така че, ако ще вземаш, напиши си домашното за да не се случват случки с неочакван край.

Отделно, ще си позволя да ти дам алтернативен съвет. Ако не държиш машината да е чисто нова от магазина (освен по естетични причини, не се сещам защо иначе е важно това), има и друг вариант. Смятам, че спокойно можеш да си купиш и употребявана Brasilia Lady (или Club, същата е) от продавалника примерно, която е не по-малко добра еспресо машина. За няколко стотин лева може да се намери почти неизползвана такава, което е наполовина на нова Silvia. Същото важи и за мелачката. Огромното предимство на тази машина е, че е супер масова и има практически безпроблемно много часто за нея, които са и много евтини. Каквото и да се счупи, няма как да не може да се оправи (там сложни електроники няма) и няма как да е главозамайваща сумата (отделно, че са доста здрави и не е твърде популярно да се чупят). Абсолютно същото важи и за мелачката. За няколко стотин лева вземаш перфектен употребяван Mazzer примерно (топ клас марка мелачки), на която сменяш ножовете (ако въобще има нужда) и забравяш. Така можеш с пари, чувствително по-малко от цената на нова Silvia да се оборудваш перфектно и да пиеш страхотно кафе без компромиси. За да съм обективен ще кажа, че Silvia-та се модва по-лесно (само дето ако е нова, губиш гаранцията) и даже има китове за поставяне на PID. Аз обаче смятам, че ако се научиш как да правиш добро кафе и без PID ще се справиш страхотно. За да имаш температурна стабилност за 1 шот, е достатъчно да направиш следното. След като загрее добре машината, пускаш да тече вода през цедката (хем ще я дозагрееш хубаво, ако не си го направил вече) докато светне лампата за реотана (това значи, че температурата на водата е паднала и трябва да се дозагрее). Докато лампата изгасне, подготвяш кафето в цедката и в момента, в който лампата угасне слагаш цедката и си пускаш кафето. В този момент, тепературата е точно колкото трябва да е според термо-датчика и кафето става доста добро. Сега, не казвам, че с PID не е по-добре - по-добре е, но разликата не е чак толкова драматична, особено ако сега навлизаш в еспресото (запитай се, убеден ли си, че ще напрвиш разлика ако имаш направени 2 добри кафета - с PID и без). Примерно на Domani машината е среден клас Бараца (според тях е уникална, но реално не е така - това е просто прилична машина) и няма PID, което не значи, че не прави хубаво кафе. Съвсем отделно Brasilia-та също може да се модне, просто няма готови китове за нея. Ето един такъв пример за човек, който я е моднал (доста успешно при това):

 

http://blog.rhysgoodwin.com/fabrication/brasilia-espresso-machine-restoration-and-pid-upgrade/

 

Това, което се опитвам да кажа е, че Brasilia-та е безспорно в състояние да прави топ клас еспресо и реално не правиш никакъв компромис с качеството на напитката, стига ти да знаеш как да я приготвиш (за което мога да помогна доста). В последното те уверявам лично. Цената на машината и частите ѝ са наполовина на Silvia-та, а и е направена неумираща като танк (трябва да си много, ама наистина МНОГО талантлив за да счупиш тази машина).

 

Това е. Просто поразгледай и си харесай каква искаш според написаното по-горе. Ако се обадиш да пием кафе в офиса след празниците, мога да ти кажа и още неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна, че с PID се усеща голяма разлика при машини с малък бойлер, каквато е силвията, моята гаджия и т.н. Наблюденията ми са че при добре настроен PID реакцията е при разлика от 2 градуса понижение на температурата. При мен най-голям скок в качеството на кафето се получи именно след поставянето на PID контролера.

 

P.S. Мода на бразилията е мания! И обърнете внимание, че макар да е с PID пак е направил и прехиит мод.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bluelemon

Всичко зависи как си правиш кафето и най-вече колко кафета правиш последователно. Ако правиш само по 1 кафе и го правиш в момента, в който спре нагревателя (т.е. лампата изгасне), големината на бойлера не е такъв проблем защото водата е прекалено малко за да падне толкова температурата. Пил съм кафе от доста класни машини с PID като San Remo Opera, La Marzocco GS/3, Slayer и други и не виждам толкова огромна разлика с добре приготвено кафе на Brasilia Lady да кажем. Смятам, че 99% от хората не са в състояние да направят разликата ако сложим 5 кафета от единия и 5 от другия вид (за мен правиш разлика само ако можеш да посочиш за всяко от кафетата от кой вид е). Да не се окаже като едно изследване за цигулки, където бяха събрали топ цигулари и едните твърдяха, че Страдивариуса си е Страдивариус и в момента никой не може да направи по-добра цигулка. Вързаха им очите и им дадоха да свирят на Страдивариус и на най-висок клас модерна цигулка. Резултатът беше, че "позналите" бяха само в рамките на вероятността за случайно налучкване (около 10% мисля бяха). Затова именно препоръчах да се започне без PID и след известно ползване да се реши нужен ли е. На мен примерно не ми е нужен PID и всеки който е идвал у нас на кафе е бил очарован от него и е питал какво е това кафе и защо е толкова хубаво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SethPlate, благодаря за съветите и препоръките! Добре, че ми каза това за версиите на силвиите, защото дори и през ум не ми е минало, че може да има такива греди :) Разгледах продавалника, намират се евтини бразилии наистина, само малко ме притеснява външният им вид, че не е много естетичен, но ще помисля. Иначе има една Силвия v4, която е купувана в България преди 6 месеца, все още в гаранция, ползвана само вкъщи. Обаче чета от вчера по форумите и започвам малко да се разубеждавам изобщо за такъв вариант, защото като гледам трябва машината да се пусне да загрее поне 45мин по-рано. Естествено сутрин, когато на човек му се спи и трябва да ходи на работа, това не е изобщо опция и трябва да се ползва програмируем таймер, който да я включи по-рано, но това мен лично не ме кефи, някак си уреди, работещи под налягане с вода, които се самовключват, ми действат малко притеснително на OCD-то и параноята - веднъж ще забравя клапана за пара отворен или нещо такова и ще стане мазаляк вкъщи  :D Имам да мисля още, да чета, да проучвам, не съм на зор, със сигурност ще се видим и с теб да си поговорим за тези неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можахме да се синхронизираме за къстъм партида от Домани, за съжаление и си взех вчера един пакет Сити бленд, което уж се води най-тъмно печен бленд. Пак ми изтича много бързо от машината :( Преди това бях с някакво холандско кафе, и то изтичаше бързо. Еспресо виваче-то също. Единственото кафе досега, което е изтичало в приемливи граници (малко над 18 секунди), е къстъм партидата, която си пекохме преди време с blr и Евтим, а беше и много хубаво, така че със сигурност трябва да измислим някакъв начин пак да си изпечем такава :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Всеки сам си решава. Никой не искам да убеждавам в нищо. Термостатите първо са калпави, второ неточни. При 100мл бойлер, какъвто е на гаджията разлика има. И не говорим за различен сорт кафе, защото там разликата е осезаема, а за аромат, плътност, каймак и т.н. При всички модификации които съм направил пак не са ми константа всички параметри естествено заради ниския клас кафе машина.  :icon_shithappens:

П.С. Естествено няма смисъл да спорим. Нека пробва без PID и след като го сложи ще видим дали ще намери разлика.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Brasilia Club, която  е от класа на Силвия. Бойлерът и е с вместимост от 250 мл. Обикновено използвам топла вода от чучура, с която си загрявам чашата, при което термостатът включва. През това време меля кафето, тъпча и завивам портафилтъра. Подсушавам чашата и пускам кафето. Това става няколко секунди, след като термостатът е изключил нагревателя. Това и големият обем на бойлера за мен са достатъчна гаранция за приемлива температурна стабилност. Важно е също главата и портафилтъра да са добре загрели.

 

ПП: Наистина не можахме да направим организацията, та и аз си взех Виваче. След нова година можем да направим още един опит.

 

Весели празници на всички!

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Brasilia Club, която  е от класа на Силвия. Бойлерът и е с вместимост от 250 мл. Обикновено използвам топла вода от чучура, с която си загрявам чашата, при което термостатът включва. През това време меля кафето, тъпча и завивам портафилтъра. Подсушавам чашата и пускам кафето. Това става няколко секунди, след като термостатът е изключил нагревателя. Това и големият обем на бойлера за мен са достатъчна гаранция за приемлива температурна стабилност. Важно е също главата и портафилтъра да са добре загрели.

 

ПП: Наистина не можахме да направим организацията, та и аз си взех Виваче. След нова година можем да направим още един опит.

 

Весели празници на всички!

Точно това се случва и при мен. Правя кафето ето така:

1. Загрявам машината за 15-ина минути (лапмата за реотана трябва да е изгаснала).

2. Пускам гореща вода (през ръкохватката, не през парата) в чашата за кафе (така загрявам и двете). В крайна сметка ръкохватката трябва да е гореща за пипане, както и чашата (става само с дебелостенни чаши, с тънкостенни не се получава). На тази стъпка лапмата за реотана е светнала.

3. Премервам си кафето (в момента слагам 15 грама)

4. Подсушавам портафилтъра, слагам кафето и го натъпквам с тампера.

5. Изчаквам да изгасне лампата.

6. Слагам портафилтъра на машината.

7. Изливам горещата вода от чашата, подсушавам я и си пускам кафето.

 

При мен лично, тази последователност работи безотказно. Настроил съм мелачката на такава едрина, че като пусна кафето и то не теква веднага, а след около 2 секунди. После си тече нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте, много случайно попаднах на вашата дискусия, но се надявам да помогнете на един еспресо ентусиаст с дилема!:) Имам заварена в квартирата Brasilia Club, с която нещо така и не успях да направя свястно кафе (пробвах различни пакетирани млени, както и смелени вкъщи кафета), и след като и нагревателят й изгоря вчера, се бях насочила към нова. Мислех някакво базово Saeco, защото преди имахме Saeco Super Idea (невероятна машинка!), но чета и тук, че ги били скапали, а не мога да дам над 250-300. Та въпросът ми е струва ли си да оправя Brasilia-та, и по-специално към blr : какво кафе ползваш, и има ли някаква тънкост, която може да съм пропуснала? Гледам че са супер скъпи тези Бразилии, все трябва да има за какво предполагам:) Благодаря предварително на отзовалите се!:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Въпросът ти е риторичен. Няма как да се сравни кафе, направено на прозиволно Saeco с добре направено кафе на Brasilia Club - просто едното е нещо като еспресо, а другото е еспресо. Залагам, че кафето не ти се е получило по простата причина, че не е било смляно на правилната едрина и/или не си го приготвила както трябва (по-горе съм писал по темата). На Brasilia Club няма как да направиш кафе с каквото и да е пакетирано от магазина кафе - едро е. Ако нямаш мелачка (много ще помогне, ако имаш!), отиди в най-близкия магазин за кафе и им кажи да ти го смелят като за професионална машина и да ти направят няколко проби с +- 1 деление. После отиваш у вас и виждаш с кое кафе тече добре. Ако едрината е правилната, струйката трябва да е колкото пръчка спагети и кафе от около 25 мл да изтича за 25-27 секунди. Другото, което много влияе на кафето при всяка професионална и полупрофесионална кафемашина е знанията и уменията ти по отношение на еспресото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.