Jump to content
Българският форум за музиканти

SethPlate

Members
  • Мнения

    1
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от SethPlate

  1. @Evtim Djerekarov "Машинката изглежда доста интересно! Особено да се гледа как изригва кафето с каймак е много нестандартно. Вероятно балансира топлината по някакъв начин, за да не прегаря кафето като кубинските кафеварки." Принципът на работа е много прост, затова е и гениален (според мен). Водата е така сметната, че когато завиеш горната част на кафеварката, тя измества част от нея в раздела със серпентината (средния отсек дефакто). Когато се загрее най-долната част, водата в нея става на пара (120 градуса) и на 9 бара се отваря клапан, който я пуска нагоре. Така тя тръгва през серпентината, която е потопена във тази изместената вода, която не е затворена (на атмосферно налягане е) и си ври нормално на 100 градуса. В добавка, средната част има и специални ребра (като на радиатор), които в добавка със серпентината и 100-градусовата вода, охлаждат много точно 120-градусовата пара до около 93-94 градуса. По този именно прост, но много точен начин се гарантират консистентно 9 бара налягане и 93-94 градуса температура на водата.
  2. Отдавна не съм писал, просто защото нямаше нищо ново около мен и кафето. Днес обаче имам нещо интересно да ви покажа, което моля да не бъде приемано като реклама на продукт, защото не е. Искам да е ясно, че не съм обвързан по никакъв начин с производителя и не получавам афилиейт комисионни или други подобни. Просто споделям информация за новата си придобивка. И така, успях да се сдобия с бройка от първата разработена самостоятелна кафемашина за котлон на фирмата 9Barista. Уникална джажа! Това нещо може да прави перфектно еспресо напрактика навсякъде, стига да имате смляно за еспресо кафе и нещо, на което да го нагреете. И не само прави еспресо, амо го прави и много консистентно и няма никакви отклонения между шотовете (стига само да не променяте едрината на смилане и начина на нагряване). Изработката на машината е 100% неръждаема стомана и е супер прецизна, с минимално допустимите луфтове. Това разбира се е отразено и в цената (около 250 паунда без ДДС в Англия, което докато дойде до вас си става около 700 лв ориентировъчно). Цената обаче си струва всяка стотинка и горещо препоръчвам на всеки, който има възможност да инвестира в такава машина (да, това е инвестиция, която ако се поддържа, ще ви надживее, защото освен уплътнения, друго няма какво да се амортизира в нея). Времето за направа на кафе от 0 е около 6 минути макс. Включвате котлона на максимум (при мен е степен 9) и в момента, в който чуете, че водата ври (чува се ясно), намаляте силата на огъня (при мен я намалям от 9 на 6) и след малко имате 100% автентично еспресо. Ето и един клип на доста добър шот, който направих (от първия път, между другото, защото мелачката ми е настроена за еспресо машината ми) За по-любопитните, повече клипове и подробности по темата има в Youtube (търсете 9barista espresso machine) и сайта на производителя.
  3. На мен пък този форум си ми харесва и не мисля никъде да се местя.
  4. Прочетох последните мнения относно Дъбов и тъй като съм му фен като цяло, ще споделя и моите впечатления. За съжаление, напоследък и моите наблюдения от там не са много позитивни. Нещата сериозно се насочват от нещо бутиково, където бързата печалба не беше цел (или поне така се усещаше), към поредното лъскаво модерно ново нещо, по което се очаква да въздишаш и да се хвалиш пред приятелите си, че си посетил/опитал. Аз бих го нарекъл кафе-аналога на оная фирма с отхапаната ябълка, която е на практика като секта и каквото и да обърка, все потребителя е виновен (примерно ако телефонът няма обхват, не е в него проблема - във вас е, не го държите правилно ) и това се приема за ОК от потребителите ѝ. Тази тенденция сериозно ме дразни напоследък. И очевидно не само мен. Сещам се за няколко заведения, които предлагаха кафе на Дъбов и просто спряха (защо ли?...). Във фантастико също предлагаха био-кафе, което всъщност беше на Дъбов и последния път като отидох казаха, че вече не го предлагат. Откровено неприятно ми е и че смениха политиката си и започнаха да пишат примерно кафе Етиопия (вместо да пише Етиопия, ферма Моплако да речем). За мен това е epic fail по простата причина, че отделните ферми (в случая Иргачеф е по-цитрусово, с по-малко сладки нотки, докато Моплако е меко и с ясно изразен вкус на мед и по-ниска киселинност) произвеждат различно кафе с различни вкусови и температурни характеристики и купувайки просто Етиопия (която ферма се падне в момента), се губи всякаква консистентност в качеството. Залага се и се препоръчват In-house блендовете (по чисто финансови причини спекулирам) и хората при първа възможност се подканят да се запишат на курсове за бариста и други подобни. Всичко това ме разочарова доста трябва да призная и напоследък все по-рядко си вземам кафе от там, което е тъжно, защото смятам, че Дъбов може да продава най-доброто кафе в София. Зная, че тук има много фенове на Домани, но с риск да се обиди някой ще споделя, че личното ми мнение, след като съм пробвал няколко пъти техни кафета, е че подхождат доста по-аматьорски от Дъбов, а залагам и че купуват доста по-евтини кафета, които препичат една идея повече (аз харесвам умерения City роуст, а те го правят повече към тъмния French, а конкретни партиди отиват дори към по-тъмния Italian) и това се усеща в качеството на напитката. Това разбира се е персонална позиция и не искам да ангажирам никого с нея, а просто да я споделя. Всеки решава сам кое харесва и кое не.
  5. Аз също от личен опит мога да потвърдя, че единичния портафилтър е с изначално компрометиран дизайн (заради коничната форма) и в общи линии прави посредствено кафе. На моята Бразилия съм установил че 18 грама кафе са перфектното количество за ристрето допио (20тина секунди за 20-25 мл шот). Имам нормален и bottomless портафилтър и с двата резултатът е перфектен на вкус (аз не мога да направя вкусово разлика между двата шота). Според мен основното е по-скоро да имаш хубаво кафе (задължително току що смляно), да си загрял и подсушил групата, портафилтъра, кафето да е с консистентен грайнд и коректна текстура (едрина на частиците) за конкретната машина. За горещата и подсушена чаша с яйцевидно дъно няма да казвам, защото тя се подразбира. Това направено ли е - няма как да не стане хубаво кафето.
  6. А с Gabco не може ли, не доставят ли на UK адрес?
  7. Убеден съм, че е много добра мелачката, но си е за ентусиасти само. Иначе те разбирам прекрасно (ако не те разбирах, нямаше да си играя правя час и кусур сладолед у дома, вместо просто да купя от някъде занаятчийски).
  8. Ръчната мелачка изглежда страхотна наистина, но няма как разумно да ѝ оправдаеш цената от близо 700 лева (освен с ентусиазъм, както аз си оправдах купуването на домашна сладолед-машина за 2000 лева ). За тези пари ще вземеш доста сносна електрическа (ако не е нова, ще е дори топ марка), която да няма да е преносима, но няма и да въртиш (освен пък ако не държиш). За преносима, Хорио-то е перфектна (аз я ползвам за еспресо и за турско кафе). Е, не е като тази разбира се, ама тя струваше и 10 пъти по-малко от тази. Все пак, ако си вземеш такава, CyberGene, ще се радвам ако я вземеш някой път в офиса за да я видя и да я тествам.
  9. Има доста видове но на мен лично фаворита ми е Portaspresso. Ето линк: Друга хубава машинка (доста под горната според мен) е ROK Espresso. https://youtu.be/wqtgnSnoAao?t=193 За съжаление, никоя от тях не е евтина и трябва много (ама наистина МНОГО) да ги искаш за да си ги купиш. Но ако човек държи на хубаво кафе в гората примерно, не са много вариантите.
  10. Днес правих малък тест с ръчна кафемелачка. Ето и малко информация по темата... Отдавна се канех да си купя една мелачка на Харио (моделът е Харио Слим) за да я ползвам като ходя някъде и не мога да си меля с електрическата. Та днес най-накрая я получих и реших да тествам за да видя ще стане ли за хубаво еспресо. След 2 тестови опита за настройка на едрината, от 3-тия път успях да направя перфектно еспресо, не по-лошо от това с електрическата. Неприятното е, че с ръчната мелачка се мели доста бавно на ръка, но аз набързо я оптимизирах с винтоверта и един преходник от комплекта ми с накрайници за отвертки. Та с винтоверта за около 3 минути смлях кафето безпроблемно и шота стана страхотен. И така, ако някой се чуди, става ли с Харио мелничка хубаво еспресо с машина, отговорът е - да, става. Особено ако имате винтоверт под ръка (и без него ще стане, ама си трябва търпение). Отделно ползвах и ъглов адаптер като този: http://www.mashini-instrumenti.com/en/nakrajnici-i-bitove-za-otvertki-i-vintoverti/1106-drzhach-glov-s-rkokhvatka-1-4-90-narex.html , за да са ми винтоверта и мелачката на буквата П, вместо едно върху друго.
  11. Аз не разбрах, че ти си от клуба Направи си сам... Ето ти още малко информация за трипосочния клапан: http://www.baristaexchange.com/profiles/blogs/more-than-you-ever-wanted-to
  12. Явно няма да стане без да обяснявам... Това, за което питаш, е така наречения 3-way solenoid valve или трипосочен клапан - нещо, което се счита за екстра при кафемашините и както се сещаш, на евтините го няма (аз поне не съм виждал машина под 200 лева, която да има такъв). Презюмирам, че под китайска/пакистанска ти всъщност имаш предвид евтина машина и в тази възка, няма нужда да припомняш въпроса си, защото отговора е на 99,99% ясен - просто нямаш такъв клапан. Колегата Евтим, когото много уважавам, неслучайно ти е написал, че става дума за машините от по-високия клас. Именно затова ти обърнах внимание за скъпите и евтините машини - подробност, която има своето значение (вярваш или не) за крайния резултат, в това число и за "спеченото" кафе от цедката, за което говориш. Все пак, ако искаш да провериш и останалия 0.01%, можеш да намериш в интернет пълната спецификация на твоя модел кафемашина и да видиш дали пише, че има 3-way solenoid valve.
  13. Шанса да има такъв клапан на ниския клас кафемашини клони към 0 (в масовите машини за 100-200-300 лева няма със сигурност). Относно това, че не ти трябва мелачка и скъпа машина (дефинирай скъпа?)... Трябваше с това да започнеш. Щяхме да сме наясно какво искаш да постигнеш. Сега знаем, че пари не ти се дават, което на практика означава, че не ти е важно да пиеш хубаво кафе, а нещо там да прилича малко от малко на кафе. Ако наистина си прочел темата, предполагам си наясно че няма вариант, в който хем пиеш истинско еспресо, хем минаваш със 100-200 лева - или е едното или другото.
  14. Ако искаш да пиеш хубаво кафе, остави китайците и си купи хубава мелачка.
  15. Принципно е така, ако просто включиш машината и чакаш, но аз правя един малък трик и съкращавам това време на под 10 минути. Ето и какво правя: 1. Пускам машината и чакам да изгасне лампата за загряването (около 4 мин). През това време си премервам 17-18 грама кафе и го слагам в мелачката. 2. Когато лампата изгасне, слагам купичка под машината и пускам да тече вода. Държа си пръста на главата на цедката и чакам да стане твърде гореща за да си държиш ръката там. Обикновено това става като изтече 150-ина мл вода (лампата за загряване пак светва). 3. Част от изтеклата вода изливам в чашата за кафе, за да я затопля (ако държа да е много гореща, врътвам я за 20-30 сек. в микровълновата, обикновено обаче не го правя). Сега вече металните блокове на машината са горещи и мога да пристъпя към същинското правене на кафето. 4. Пускам кафето да се мели и чакам лампата за загряване отново да изгасне(около 2 минути отнема). В този момент машината е загряла. 5. Когато се смели кафето и лампата изгасне, изчаквам още няколко минути (за да се стабилизира по-добре температурата). Докато това стане, пълня цедката и подсушавам чашата. 6. Пускам си кафето. Така времето ми е 8-10 минути (айде 12 да са ако изчакаш малко повече на стъпка 5) общо - от включването на машината, до готовото кафе. Във всички случаи, не са нито 20, нито 25 минути. За да няма спекулации ще кажа, че специално засякох времената преди да напиша поста, за да не говоря наизуст, така че са съвсем точни. Кафето има нормален каймак и е добро на вкус. Ако някой не вярва, може да дойде и той да засече, както и да опита вкуса на кафето. За да е по-интересно, можем даже и малък облог да спретнем за хазартно настроените (примерно загубилия черпи една вечеря в добър гурме ресторант ). Само за уточнение. При напълно загряла машина, на мен нормално ми отнема около 4 минути да направя кафе, т.е. разликата от 6-8 минути повече за горния случай аз лично не я броя за значима. Трудно ми е да повярвам, че с произволна машина (която прави истинско кафе, а не фрапирана вода с вкус на кафе), някой ще съкрати времето под 7-8 минути.
  16. Аз също бих гласувал за Brasilia по следните 3 сериозни за мен причини. 1. При Brasilia няма версии! Има просто 2 почти идентични модела Lady и Club и няма как да сбъркаш с който и да е от тях (аз бих избрал Lady). 2. Brasilia е в пъти по-популярна като машина у нас. Има достатъчно хубави, които се продават (в olx примерно ) и съответно части има бол за без пари. 3. Не е за пренебрегване и факта, който е споменал колегата, че Brasilia по идея е полупрофесионална машина, докато Gaggia Classic е домашна. Това личи във всеки един аспект. Най-малкото цената на Brasilia преди 5 години беше над 900 лева, докато Gaggia е от порядъка на 500 и сега (нали не вярваме, че е без причина). Другото е, че ако не ме лъже паметта, на Gaggia бойлера е алуминиев, а не от мед, което е кофти вариант, защото алуминият прави някакви не много полезни окиси мисля. 4. Смятам, че Brasilia без никакви модификации прави първокласно кафе, сравнимо с много скъпа машина (за Gaggia нямам опит от първа ръка и не мога да коментирам, но предполагам, че също прави добро кафе). За да съм честен, ще кажа, че и двете машини ще свършат работа за домашни нужди, ако си купи момичето хубава мелачка (без мелачка няма смисъл да си дава парите за глупости). От тук нататък, всеки си решава. Аз лично сега ако решавах, бих заделил един бюджет около 1000 лева (общо за мелачка и кафемашина) и бих си купил хубава нова италианска мелачка за около 500 лева (примерно Junior Junior, Робуста ги продават) и бих търсил малко ползвана Brasilia в перфектно състояние до 500 лева (веднага се вижда ползвана ли е много или не по външния вид, маркучите и т.н.).
  17. Разбира се, че съм виждал и то в София (примерно в ресторант Lazy имат въпросното GS3 на La Marzocco), отделно няколко пъти съм засичал в olx обяви за машини La Marzocco, последната от които даже изчезна доста бързо (като употребявана цената ѝ беше 8к!). А иначе съм съгласен, че това са луди пари за кафемашина (не че и 4500 не са де) и също е ясно, че никой тук няма да даде подобна сума за кафемашина, но е факт че ги правят и ги продават т.е. очевидно им намират купувачи. Идеята на разговора обаче беше в друга посока - може ли да се направи нескъп пълен автомат, който да прави еспресо, добро колкото на хубава професионална кафемашина. Именно в тази връзка бяха споменати и скъпите кафемашини (като репер просто), защото аз искрено не вярвам, че може да се направи пълен автомат, който да може да се продава на дребно за примерно до 1000 лева (което ще рече, че стойността му на материали не трябва да минава 300-350 лева, за да могат да се добавят заплати, разработка и ноу-хау, амортизация, печалба за фабриката, за продавачите на дребно, за гаранционно обслужване и т.н.). Предполагам, че разбирате, че това трудно ще се случи (иначе да се е случило досега), затова викам да си ползваме бразилите и силвиите и да се радваме, защото правят първокласно кафе, стига да знаеш как да го направиш.
  18. Абе за 2500 ще е доста трудно да вземеш Double boiler машина с PID, бързо загряване и качествено изпълнение при което като затягаш ръкохватката, да не се огъва целия преден корпус (виждал съм го на различни машини от по-евтините DB, ако може въобще да се използва думата евтини). За диапазона 4-6к мога да се съглася, но няма да са от класа на GS3-то на La Marzocco, което безспорно е Мерцедеса и е в собствен клас като машина, също няма да са дори от класа и на Linea Mini, която е около 4500$.
  19. Значи сега е момента да проектираш една такава. Убеден съм, че ще счупи пазара отвсякъде. Не бих казал. Има доста прилични испански машини (Expobar примерно), има и немски (ECM) и конкуренция си има сериозна. Предполагам, че има и други, но не съм гледал. Ами не знам какво скъпо има, но знам, че по-евтина от 3к DB машина няма (ръчна, без PID, без много електроника и без мелачка). Като каза ножове и колко са скъпи, наскоро проверявах цената на комплект оригинални ножове за Mahlkonig K30 и останах доста изненадан (мелачка, която качествено смила кафе за 1 доза за 3-4 секунди). Оказаха се почти 400 лева комплекта!!! Викаш скъпи, скъпи - колко да са скъпи...
  20. И аз така си го представям, но пак няма да е евтино. При положение че entry level читава и 100% ръчна домашна машина (HX или DB, SB викам да не ги броим) е от 2k нагоре + още 500-1000 за мелачка, колко според теб трябва да струва тази супер-автоматичната, на която да се регулира на практика всичко? Да не се окаже, че с пестене ще е над 5к entry level модела... Няма как да стане това. Мислено е много пъти и е доказано - автоматите са компромисно решение и правят кафе, подобно на масовките за по 150-200 лева - просто го правят автоматично. Ами ок, ама то пак не е еспресо и не става (за мен поне). Отделно ти каза, че и 2к не ти се дават, т.е. реално вярваш, че такъв супер-автомат може да се направи за сума примерно до 1000 лева, така ли?
  21. @CyberGene И аз съм убеден, че такава машина може да се направи (на теория). Отделен е въпроса, колко би струвала, защото параметрите, които трябва да могат да се регулират няма да са само температура и налягане (дори само тези двата са доста скъпи и в момента), а ще има дозиране, едрина на смилане, натиск за тампера, преинфюжън и т.н. Засега фактите са други и те са, че евтините машини са автоматични, а скъпите са ръчни. Аз по-скъп автомат от няколко хиляди не съм чувал да има. За сметка на това пък, La Marzocco имат "домашни" модели, които с лекота минават 10 000 лева и мелачките отделно са пак от този порядък (не ги забравяйте и не ги сравнявайте с вградените мелачки на автоматите - нямат общо).
  22. Въпросът ти е риторичен. Няма как да се сравни кафе, направено на прозиволно Saeco с добре направено кафе на Brasilia Club - просто едното е нещо като еспресо, а другото е еспресо. Залагам, че кафето не ти се е получило по простата причина, че не е било смляно на правилната едрина и/или не си го приготвила както трябва (по-горе съм писал по темата). На Brasilia Club няма как да направиш кафе с каквото и да е пакетирано от магазина кафе - едро е. Ако нямаш мелачка (много ще помогне, ако имаш!), отиди в най-близкия магазин за кафе и им кажи да ти го смелят като за професионална машина и да ти направят няколко проби с +- 1 деление. После отиваш у вас и виждаш с кое кафе тече добре. Ако едрината е правилната, струйката трябва да е колкото пръчка спагети и кафе от около 25 мл да изтича за 25-27 секунди. Другото, което много влияе на кафето при всяка професионална и полупрофесионална кафемашина е знанията и уменията ти по отношение на еспресото.
  23. Точно това се случва и при мен. Правя кафето ето така: 1. Загрявам машината за 15-ина минути (лапмата за реотана трябва да е изгаснала). 2. Пускам гореща вода (през ръкохватката, не през парата) в чашата за кафе (така загрявам и двете). В крайна сметка ръкохватката трябва да е гореща за пипане, както и чашата (става само с дебелостенни чаши, с тънкостенни не се получава). На тази стъпка лапмата за реотана е светнала. 3. Премервам си кафето (в момента слагам 15 грама) 4. Подсушавам портафилтъра, слагам кафето и го натъпквам с тампера. 5. Изчаквам да изгасне лампата. 6. Слагам портафилтъра на машината. 7. Изливам горещата вода от чашата, подсушавам я и си пускам кафето. При мен лично, тази последователност работи безотказно. Настроил съм мелачката на такава едрина, че като пусна кафето и то не теква веднага, а след около 2 секунди. После си тече нормално.
  24. @bluelemon Всичко зависи как си правиш кафето и най-вече колко кафета правиш последователно. Ако правиш само по 1 кафе и го правиш в момента, в който спре нагревателя (т.е. лампата изгасне), големината на бойлера не е такъв проблем защото водата е прекалено малко за да падне толкова температурата. Пил съм кафе от доста класни машини с PID като San Remo Opera, La Marzocco GS/3, Slayer и други и не виждам толкова огромна разлика с добре приготвено кафе на Brasilia Lady да кажем. Смятам, че 99% от хората не са в състояние да направят разликата ако сложим 5 кафета от единия и 5 от другия вид (за мен правиш разлика само ако можеш да посочиш за всяко от кафетата от кой вид е). Да не се окаже като едно изследване за цигулки, където бяха събрали топ цигулари и едните твърдяха, че Страдивариуса си е Страдивариус и в момента никой не може да направи по-добра цигулка. Вързаха им очите и им дадоха да свирят на Страдивариус и на най-висок клас модерна цигулка. Резултатът беше, че "позналите" бяха само в рамките на вероятността за случайно налучкване (около 10% мисля бяха). Затова именно препоръчах да се започне без PID и след известно ползване да се реши нужен ли е. На мен примерно не ми е нужен PID и всеки който е идвал у нас на кафе е бил очарован от него и е питал какво е това кафе и защо е толкова хубаво.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.