Jump to content
Българският форум за музиканти

CyberGene

Mods
 • Posts

  1742
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  96

Everything posted by CyberGene

 1. Има и преносими варианти от двайсетина години – популярни са като лаптоп/ноутбук, разгъва се като книга, на батерии и тежат по 1-2кг.
 2. По принцип стари аналогови синтезатори в момента се продават наистина на ненормални цени. Има разни изтрещели маниаци, които дават луди пари. Но не мисля, че някой в България би го купил. Може да се пробваш в eBay.
 3. Преди няколко седмици на път за морето осъзнах, че съм си взел цялата преносима хамалогия за еспресо, но съм забравил самото кафе вкъщи 😀 Купих кафе на зърна от ОМВ, имат два вида, по-скъпият е моносорт от Колумбия, 13лв, ако не се лъжа. Приятно изненадан бях, кафето беше печено 2-3 месеца по-рано и си беше съвсем прилично, тъмно печено – по българския вкус 😉 Очаквах нещата да са много зле. После като се прибрах вкъщи и на Павонито си ставаше екстра. Ако сте закъсали, там е добър вариант: 24 часа в денонощието из цялата страна 😀
 4. Има си тема за търсене на сетове, линк към нея има в първата тема. Предлагат ти се и варианти.
 5. Между другото никой не казва за едни мургави братчеди, които се правят, че свирят на електрическа цигулка. Затова трябва да има регулации на тая дейност, както и минимален праг за “умения”. Не ме интересува кой ще го определя, но по-добре без улична музика, отколкото с измамници и аматьори. Да се сравнява дразнението от нещо непотърсено - шумна музика в парка, където отивам да релаксирам и почивам, като нямам възможност да я игнорирам, т.е. инвазивно дразнение, с това някой да се дразни от мненията ми в тоя форум, предвид че дори има техническа възможност да ме игнорира, е смехотворно ?
 6. Лими, не съм сигурен, че човекът визираше някакви български "величия". Визираше такива като мен, които писаха много критично по тая тема. Чета си отговорите през годините и осъзнавам, че изобщо не съм мръднал от позицията си - по улиците и парковете преобладават некадърници, които замърсяват звуковата среда. Това ми е мнението и няма нужда да го подкрепям с някаква атестация за собствена компетентност или каквото и да е. Може да не съм изобщо музикант. Когато нещо не ми харесва - не ми харесва. Просто и ясно Когато аз смятам някого за некадърник, значи е некадърник. За мен, де. Ако трябва да си коригирам мненията за нещата от живота, защото някой се бил дразнел на тях, значи вероятно проблемът е в съответния човек и най-лесно е да ги пропуска? Освен да има предвид, че не трябва да си споделям мнението, за да не го дразня. Ако е така, да си каже, ще измислим нещо - мога срещу заплащане да не пиша, за да не го дразня.
 7. Мерси, така наистина ми стана малко по-ясно. На мен също така ми се струва, че голяма част от типичното българско народно импровизиране до голяма степен е такова и заради украшенията, които са много специфични. Не мога в момента да кажа как точно, сигурно има изследвания за това, а аз не съм задълбавал, защото към народната музика имам предимно любопитство през годините, нищо повече, но да кажем ми се струва, че трилерите не са равномерни ноти, които се редуват (както в класическата музика), а са нещо като насложен един тон и полутон над него, който се загтва и за момент звучат заедно, което вероятно е някакъв опит да се имитират певците, които правят украшения по-малки от полутон, но на акордеон или китара това би било по-трудно и затова се прибягва до "трикове". Не знам, може и да не съм прав...
 8. Има ли фенове на тая група? Открих я вчера по случайност, изслушах само два от албумите (по-ранните), а имат доста, но дори и така вече ме спечелиха! На места е като Пинк Флойд, много яко! На някого прави ли му се такава музика ?(предлагам се като клавир)
 9. Не го разбрах това, може ли повече детайли? В смисъл на мен ми е ясно как да импровизирам в джаза с ладове (не че ми се удава добре, но го разбирам като концепция). Мислех, че и в народната музика е нещо такова, но явно не е, както казваш. Може ли на малко по-прост език?
 10. Много рядко си струват подобни начинания. Особено с такива по-неизвестни марки пиана.
 11. ^ Да започнем от основите: лъжат ни, че земята е кръгла!
 12. Разбирам много добре, че излишната паника и прекаленият страх не са градивни - не просто по отношение на Ковид, а и изобщо. Но начинът, по който да се обърне внимание на това, може да варира от умерен до вресливо-истеричен. Според мен твоят тон макар и някъде по средата, има лек уклон към тенденциозното и макар това само по себе си да е в реда на нещата, страничният ефект е, че увлича чужди мнения към крайностите. Става една излишна поляризация на настроенията. Което не е много по концепцията на форума. Бих затворил темата, но нека и останалите да преценят, особено Рафо.
 13. НОЩ беше разпуснат заради политическия батак в момента. Нищо общо с нещата, които си написал с целия този тон на изкуствено пресилена еуфория и ментална бурлеска. Но то и поначало темата ти още със заглавието са си такива.
 14. Малко като заглавие на жълт вестник си го написал. Ваксиниран е бил преди месец, предстояла му е втора доза. Не знаем подробности все още, не ми се струва редно да спекулираш.
 15. Ами за Rhodes е супер, даже съм свирил по репетиции с него, вързан към MIDI-контролер с хамър механика. За парите си е супер, ефектите са много добри и директно достъпни. Цялата reface серия е много добра и доста се точа на CS.
 16. Така като чета за какво ти трябва, ще ти свърши работа всяка една клавиатура от 1983 до днес, стига да има MIDI и да работят клавишите. Даже динамика не знам дали ти трябва.
 17. Имам една Yamaha reface CP, която ползвам и за моя играчка, но основно си играе малката с нея. Дори на детето си не бих дал клавиатура без динамика. Даже мисля, че тя основно се впечатлява от динамиката и ръмженето на Роудс пианото, когато блъска по клавишите ?
 18. ^ Абсолютно се подписвам под всичко, което си казал. Аз също си моднах доста Ла Павони, смених уплътненията, махнах пластмасовата риза на буталото и я замених с метална, сложих и Бонг изолатора, за който говориш, но там не ми харесва, че леко се гъне при екстракция и го махнах. Тая машина толкова пъти я сглобявах и разглобявах, че вече мога насън да я оправям Много си я обичам, а покрай работата по нея още повече. Но като че ли най-много ме кефи това, че за да стане хубаво кафе иска пиниз и много лесно нещо може да се обърка Иначе с тези модерни машинарии с електрониките всичко е консистентно и предсказуемо, ама скучно. Малко като с винтидж кола срещу модерна.
 19. Майка ми беше в болница на кислороден апарат, после още три месеца вкъщи на кислороден концентратор. Тъстът по подобен начин. Останалите го изкарахме на легло като парцали за една седмица, аз развих и бактериална пневмония, пих антибиотици. Имам познати мой набор, които бяха в болница и все още дишат трудно. Болестта не е измислица и не е лека, достатъчно хора си заминаха вече. Така че тия "не на страха" и прочее конспирации ми идват малко партизански. Но всеки си носи глава на раменете.
 20. Аз отскоро съм с манометър на ла павонито. Оказа се, че преди съм правел кафето с по-ниско налягане, примерно 6-7 бара, вместо 9. И ставаше едно много меко и с аромат на горчив бадем А аз обичам. Сега го правя на 9, както си трябва и кафето е по-стандартно, с нетолкова наситен ядков вкус. И двете ми харесват. Температурата на ла павонито е магия, нямаш контрол, там има само сензор за налягане, така че е един специален ритуал, при който я пускам и правя на празен ход една промивка още преди да е загряла и задействала... в общи линии е въпрос на тайминг - комбинацията от тая промивка + колкото повече се забавя да направя кафето, толкова по-висока ще е температурата и т.н. Не съм правил конкретни измервания на температурата, но гарантирано кафето става по-горчиво на по-висока температура и по-кисело на по-ниска. Но най-големи разлики получавам от контрола на смилане. Според мен няма да е зле да си вземеш някаква мелачка и да си мелиш винаги преди да правиш кафе, това ще ти даде много голям скок във вкуса от всички други параметри, според мен де, може и да не съм прав.
 21. Честито, много е маниашки и има педалиера като на църковен орган!
 22. Много добре е станало! Ако направиш един-два флъша предварително, може би ще изравниш температурата в групата с тази в бойлера и сътоветно ще намалиш спада при екстракция или вече си го пробвал?
 23. Тая работа с аналоговите записи я забравѝ. Всички днес записват цифрово и ползват DAW. Дори богове на аналоговия запис от близкото и далечно минало. Звучи много куул (като да имаш грамофон вкъщи), но ако тепърва ще се учиш на запис, миксиране и мастеринг, а в същото време смяташ да се ползва по предназначение това студио от групи, които ще ти плащат, (а не за да си чешеш крастата с "аналогов" запис), по-добре не се занимавай с глупости
 24. Еха, това е много хитро! Едва ли някога ще го направя, но много ме кефи! ??Звучи маниашко.
 25. Ей, ама ти вярно на ръка си ецвал и пробивал платката или бъркам? Това упражнение последно съм го правл в трети клас в пионерския дом, когато рисувахме пътечките с битумна паста или лак за нокти, преди да ецнем с азотна киселина ? Но платката ти се е получила чудно! Като гледам колко са ти добре изрисувани пътечеките, подозирам, че има някакви модерни технологии за тези неща? Аз съм си мързел и като нарисувам платка, я поръчвам на братята китайци - за една седмица ми пристигат перфектни.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.