Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Пиша това във връзка с новата покупка и коментар на CyberGene.

 

Ние в офиса имаме една Bosch VeroCafe TES50129RW (или достатъчно сходен модел, на картинка е същия):

img275631_27052013102800_0_full.jpg

Има 45 датчика за кафето, водата, 2-3 вида задръствания, непочиствания и к'во ли не. Това с таблетките против варовик (или за каквото е там) е същото, включително отпадането на гаранцията. То е един път на месец-два, те са май два различни вида таблетки и процедурата е дълга и досадна. Постоянно нещо трябва да ѝ се слугува. Вижда ми се доста непрактично цялото нещо, напомня ми за прахосмукачките с "водна риза", при които чистиш къщата 10 мин. и после чистиш прахосмукачката 20 минути. ;)

 

Аз кафе не пия, но постоянно ги гледам колегите като чоплят и се занимават и мрънкат. То е ясно, че няма как супер наготово за се случва всичко, ама все пак. Също така ми се струва, че тоя модел е малък за офис с 50 нарко фена. :) Може би за 2-3-4 човека в семейна среда "слугуването" би било нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди малко си направих кафе на машините в офиса - Faema E98 President

 

E98-President.jpg

 

Мелачката е някаква доста профи, а кафето не съм питал какво е, но доколкото разбрах е някаква Лаваца. Дали заради всичко това взех да си въобразявам, ама ми се стори много по-хубаво от това, което се получи сутринта на новата машина вкъщи  :slap:

 

Ще видим, може би просто си въобразявам, аз имам голяма склонност към самовнушения, базирани на субективни фактори :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди малко си направих кафе на машините в офиса - Faema E98 President

 

E98-President.jpg

 

Мелачката е някаква доста профи, а кафето не съм питал какво е, но доколкото разбрах е някаква Лаваца. Дали заради всичко това взех да си въобразявам, ама ми се стори много по-хубаво от това, което се получи сутринта на новата машина вкъщи  :slap:

 

Ще видим, може би просто си въобразявам, аз имам голяма склонност към самовнушения, базирани на субективни фактори :D

Най-вероятно съвсем не си въобразяваш. Това е висококачествена, професионална машина и нормално е да прави хубаво кафе. Като стабилност на параметрите на екстракция няма нищо общо с автоматите, което се отразява много на качеството на кафето. С тази машина и правилно смляно кафе имаш истинско еспресо.

 

Иначе, поздравления и от мен за новата ти придобивка, дано да ти служи дълго и безпроблемно. Ако е само за няколко кафета седмично, предполагам няма да имаш сериозни проблеми. Не бих могъл да коментирам автоматите, тъй като никога не съм ползвал, а и навън отбягвам да пия кафе от тях, но прясно смляното кафе определено е предимство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи си в къщи от новата машина и занеси в термос до офиса за А/Б тестове... :D

 

Няма да е честно сравнението. Кафето, дори и да седи топло, има ли и малко въздух ароматните му вещества се окисляват и ароматът им се губи. Много от природните аромати са нестабилни на висока температура. Не случайно, повечето подправки в кулинарията се слагат накрая, непосредствено преди сервиране.

Ако искаш истинско сравнение ще трябва да си занесеш машината в офиса и да направиш кафетата почти едновременно, като използваш и едно и също кафе разбира се, както и да нагласиш двете машини на оптимален режим. Аз съм готов да се обзаложа за изхода от такова сравнение, но това в крайна сметка е нормално. Никой не очаква от кафе-автомат да се съревновава с професионална машина и мелачка от висок клас, не това му е предназначението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко кафе порно - само 20000$. Фул контрол върху налягане, температура и уотър флоу!
http://www.slayerespresso.com/multimedia/

Като говорим за каймак  :secret: Та така!

https://www.youtube.com/watch?v=jrzZKz-Cznw

 

https://www.youtube.com/watch?v=D1PCYZ9VeqI

 

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изтече ми времето за редакция, но ето това е видеото!

 

https://vimeo.com/36724424

 

П.С. Някой ако иска да свирим, черпя кафе. Не е от слейър-а ама е добро  :metalist:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече трети ден се опитвам да сравнявам кафето вкъщи от автомата и това в офиса на професионална ръчна машина и мелачка. Няма как да направя А/Б тест, но се опитвам да запомням ;) Мисля, че като аромат, плътност и интензитет на екстракцията кафетата са сходни. Голямата разлика идва от това, че вкъщи ми е много горчиво кафето, а в офиса е меко, приятно и негорчиво, което обаче го отдавам вероятно на самото кафе, сорта му... Не знам това в офиса какво точно е, но вкъщи е Лаваца от черен пакет, пише 100% арабика. Доколкото четох из темата тук, арабиката би трябвало да е мекият сорт, а защо този вкъщи горчи - нямам представа. Но не мисля, че причината е в машината. Та както обобщение, мисля, че машината като за домашна употреба и предвид простотата на работа с нея (засега) е почти неразличима като качество за не особено претенциозен човек като мен, който вкъщи не пие толкова много кафе :)

 

Сега вече мисля да позадълбая върху самото кафе. Ако можете да ми препоръчате някакво, което да не е горчиво, но все пак да е много ароматно и меко като вкус, ще съм ви благодарен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-доброто на зърна пакетирано което съм си взимал са тези сини пакети лаваца. Има различни видове. Нищо общо с лавацата от супермаркета. http://www.sofstok.com/index.php?MlW-gRSDIRWzI5KjU1KTc9SHglOjMpeXItOLMJOjUhO-gBKnQtOfg1aXUtKDIFmHc1mXQ9WHMlmzYde-gFa7YBS-YRaLYlKLcpez&page=1

И другото нещо освен човек да има професионална машина под ръка е това да знае как да я използва  :greenball: малко като с музикалните инструменти  :metalist: Не визирам теб специално, а да се знае както се казва!

 

lavzza-creme-aroma.jpeg

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като почнах работа в тая фирма, не пиех все още кафе, но поради естеството на... работата и фирмата, ми се наложи да почна да пия кафе :D Някой ми показа - ето ти мелачката, дърпаш това лостче и пълниш в ръкохватката, после леко пресираш с това, завиваш тука, натискаш копчето, преценяваш колко дълго да е кафето и го спираш. Ясно? :D Понеже станаха две години вече така, съм си играл понякога да сложа повече кафе, по-малко, да го пресирам повече или по-малко, да го направя по-дълго, по-късо, нямам система и не знам кое как се отразява, но горе-долу съм си намерил някакъв алгоритъм, който прави кафе, което на мен ми харесва, обаче е възможно изобщо да не е правилен :D Иначе съвсем отскоро един колега ми обясняваше как чашата трябвало да е топла, пък как първите струйки, които потичат, можело да ги оставя извън чашата, след това да я сложа под цедката, пък също накрая да издърпам чашата и да не оставям да текат разни остатъчни струйки и т.н. Параметрите са прекалено много, а аз като програмист обичам всичко да има спецификации и точен алгоритъм... ама в тия неща няма. То е като с музиката - няма спецификация и алгоритъм как да свириш ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.