Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

^ По принцип, има един инженерен принцип: What can't be controlled should be made irrelevant.

 

Мислейки във вчерашния ред на мисли, ми идват още идеи, без значение дали става дума за тоя crown или за друга машина. Възможно е, в пластината на главата да се пробият още дупки - една за OPV клапан и една за електронен датчик на налягане. Не знам, какво е времето на реакция на готовите магнет-вентили, може да се наложи да се навива "custom" електромагнит, но една от идеите, които ми дойде е:

 

-Чрез електронен сензорен елемент за налягането се следи налягането на водата в главата.

-Ползва се магнет-вентил, като при по-ниско налягане от заданието, през електромагнитa не тече ток.

-При достигане на заданието, чрез микроконтролер или аналогова схемотехника се изпълнява пропорционален

или PI, (може и PID, но не знам, дали има смисъл) контролер, който динамично управлява (DC) тока през бобината на магнет вентила и по този начин променя налягането му на отпушване.

-При възможност магнитната система да бъде управлявана достатъчно бързо(не съвсем импулсно, но да кажем с честотна лента до около 500Hz - 2kHz (ако мерим промяната на магнитното поле)), мисля, че е възможно, да се направи електронен клапан, който не само поддържа константно налягане в главата, ами и до известна степен потиска пулсациите в налягането, породени от характера на работа на вибрационната помпа.

 

Ако имате инженерни познания в областта на електродинамични системи, всякакъв feedback по идеята е добре дошъл.

 

Възможно е също, на пътя на водата от помпата към бойлера, да има разширителен съд с относително тесни отвори, който допълнително да играе роля, еквивалентна на кондензатор, за да потисне допълнително 50/100 - херцовите пулсации на вибрационната помпа.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мммм много малко хора пиещи кафе ще имат подобни познания. Аз видях зор даже при монтирането на PID-а и настройката му. Те за това са много модерни гаджиите за модване, понеже са с глава като на комерсиалните машини, частите са взаимозаменяеми и всеки горе долу сръчен "майстор" може да се справи. Иначе можеш и от нулата сам да си направиш кафе машина, но не знам оправдано ли е. Аз съм за всякакви модове и т.н. стига да имам нужните познания.

Виж на какво попаднах скоро http://www.instructables.com/id/A-fully-automatic-coffee-bean-roaster-Arduino/?ALLSTEPS  :greenball: Бях се зарибил да модвам моята машина, но реших че няма да ми е по силите.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, ако вече сте ги обсъждали, но някой ходил ли е при тези:

 

http://chuckys.bg/about/

 

Звучи много маниашко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз редовно. Първо имат най добрия безкофеинов бленд който съм опитвал, а и като си поискам ристрето, получавам точно това. Аз не съм специалист, но по мой вкус това е едно от най добрите в София

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Звучи много добре. Жалко че в Пловдив няма подобни "заведения"  :greenball:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще намина през кафенето им при първа възможност. За пекарната, останах с впечатление, че не работи с клиенти на дребно, но ще попитам. Дано не се окаже някаква "third wave" снобария.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се похваля:
 
Благодарение на blr (когото трябва много да черпя), мога да се похваля с машинка Gaggia Baby Twin. Той сега ползва по-хубава техника и ми предложи неговата Gaggia. Имах известна одисея (траеща около месец) с намирането на нов соленоид, но с намесата на един приятел от UK, вчера получих частта, монтирах я и от днес мога да ползвам машината. Още не съм свикнал да работя добре с нея, но ето видео на първия (добре, де - втория) шот от нея. Трябва да намеря по-голяма масичка в кухнята, за да сложа и тази машина там. За тест - на пода :).  Ползвам обикновена, единична цедка без кремадиск. Може би трябва да смеля кафето още малко по-фино:

 

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Coffee/Gaggia%20babyTwin%20-%20CROWN%20-%20SHOTS/gaggia_shot1_zpsnrymprzo.mp4

 

Първата голяма разлика, която забелязах беше, че сега като хвърлям кафето от цедката, то

представлява една почти суха шайба, а не полутечната субстанция, която хвърлям при другата машина.

Приемам всякакви насоки, препоръки и съвети относно работата с тази машина.

 

 

Отделно от това, вчера сутринта си доработих "псевдо-кремадика" на CROWN-чето , като сложих малко цилиндрично парче термоустойчива гума с малка дупчица с конична форма в нея. Понякога се случва да се запуши и да трябва да се промие, но много ми харесва как работи - заради еластичността на гумата, пак се получава по-линейна зависимост поток / налягане, без да има твърде рязък хистерезис на отпушване, което позволява да си контролирам изтичането чрез чучура за парата и получавам приличен каймак и по-богат вкус.

 

Ето малко видео как работи сега цедката:

 

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Coffee/Gaggia%20babyTwin%20-%20CROWN%20-%20SHOTS/crown_shot1_zpszahg5bwc.mp4

 

Ето накрая и една снимчица:

 

gaggia_crown_shots_zpsnbmzqhoo.jpg

 

Отляво е кафето от гаджията, отдясно - CROWN-чето, при еднакво и еднаква доза кафе, и подобно време на изтичане. На пръв поглед, каймакът на крауна изглежда по-пенест, но след разбъркване, двата стават на практика идентични и траят много дълго.

 

Като експериментатор си направих по няколко сравнителни шота и ги пробвах. Вкуса на кафето (сега не ползвам твърде претенциозно кафе, но си го меля преди да го направя)

на двете машини е доста подобен (но след "изобретяването" на гумения кремадиск, вкуса при крауна много се подобри), като бих казал, че Gaggia-та прави напитка с малко по-сладникав, карамелен вкус, докато Crown-чето прави кафе с малко по-горчиви нотки.

Но говорим за наистина малки разлики.

 

Разбира се, вероятно, с времето (и ползването на по-хубаво кафе), ще се науча да правя доста по-добра напитка с гаджията, като осезаемо по-висок клас машина.

От друга страна, моите експерименти показват, че с малко мисъл и занимавка и разход от стотинки, човек може да си направи доста хубаво кафе дори с най-евтината машина на пазара, превъзхождащо доста както "сток" кафето от скъпите модели на ниския клас (че дори и по-евтини модели от изчезващия "среден" клас), така и кафето на масовите роботи, вендинг машини и други подобни скъпи техники.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, след голямото експериментаторство с CROWN-a, не можах да се сдържа, да не снимам една екстракция с прозрачна чаша:

 

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Coffee/CROWN%20-%20Rubber%20Creama%20disc/SNB16928_zpsfayom0y1.mp4

 

С тази скорост, 60-грамова чашка се напълва до ръба (60 грама), за около 40 секунди, а 30 грама се пълнят за около 23-25 секунди, което е съвсем приемливо. Сега "кремадиска" е направен така, че чрез затягане или отпускане на винтчетата на "цедката", може да се регулира, колко е "стегнат", макар, че ако човек го затегне много се получава нежеланият "хистерезис", както и се увеличава вероятността за запушване. С по-голямо отваряне на парата също може, да се постигне по-бавна екстракция, но по мое мнение, с тази машина и тази геометрия на цедката, това на клипа до голяма степен води до най-добрия вкус.

 

Още нещо интересно - след такава екстракция, като човек остави цедката в машината около 20 секунди, да спадне налягането, след изваждане се получава точно леко спечено и сухичко кафе за отмиване - точно както трябва:

 

SNB16927_zps7ntdaujd.jpg

 

Преди да направя "псевдо-кремадиска", обикновено в цедката оставаше каша, което допълнително ме убеждава, че направеното движи нещата в правилна посока. Много съм доволен :).

 

------------------------------------------------------

 

Мислейки за техническата част на кафеправенето, пак стигам до заключението, че промишлеността умишлено не прави някои прости неща, които биха подобрили значително характеристиките на машините, за да може да има голяма ценова пропаст между ширпотребата и високия домашен клас.

 

Например, евтините машинки са с малки бойлерчета, което влошава температурната стабилност, когато при пускане на кафе, почне да нахлува студена вода от резервоара.

Една от идеите, които веднага ми идва и няма да направи машината безупречна, но със сигурност  ще подобри стабилността е:

 

-Ако реотанът е, да кажем 1100W, то той може да бъде разделен на един 500 ватов и един 600 ватов в паралел.

-Когато помпата е изключена, двата нагревателя работят заедно, според това, което термостатът им командва.

-Когато помпата се пусне, 500-ватовият работи принудително, за да поддържа температурата по-константна, по време на екстракцията.

 

Но промишлеността не прави такива неща...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера попаднах на тези странички, за които може би знаете:

 

http://www.cyberelectronics.org/?p=315

http://www.cyberelectronics.org/?p=458

 

Човекът е направил Arduino PID контролер, който регулира температурата и налягането на Saeco Poemia и Gaggia Classic, а някои от проектите имат следене на водата в резервоара, както автоматично допълване на бойлера при ползване на пара.

Тук пък има Raspberry PI проект, с доста технически детайли. И двата проекта управляват помпата чрез PWM.

 

http://int03.co.uk/blog/project-coffee-espiresso-machine/

 

Май има доста голямо поле за експериментаторство.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, като я зачета тая тема и като че ли ми припича сицил'янско слънце, докъде некоя негърка със зеблена рокля ми засенчи с ароматно чувалче, което носи на главата си...Как човек да не мушне от гадното офис кафе, ама със затворени очи, пълни с мечти..
В тоя смисъл да питам - с небце ли се усеща кафето?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

With all senses!  :greenball:

http://www.theatlantic.com/health/archive/2011/11/coming-to-your-senses-how-to-really-taste-that-cup-of-coffee/247625/

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Егасимуси!

Сега пия някакво кайве и...мисля, че е това е тотално ла-И кратко-но, ама не в смисъла на он'ва изаканото скъпо гуано - кафе, ами в буквалния. Оборотна офис машина Бош ми го смля за 3 секунди, пусна ми го за 4 секунди, пакетите кафе са сиви и без отличителни белези, а зърната са не като тия, дето обичам да виждам. Имам предвид кафените зърна.

В какъв свят живеем, Боже! За какво мечтая, а какво получавам... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И нашата офис кафе машинка е такава. Автомат с някакво кафе което само посветените знаят от къде иде. :) А с какъв кеф го пиех навремето.  :greenball:

П.С. Като ти гледам подписа (който много ме кефи), скоро ще дойдеш в клуба  :metalist:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.