Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз мога да кажа, че за домашни репетиции съм супер доволен, как звучи стар процесор на Дигитек Рп10 в малък 5 ватов Пиви Колосал.

Нищо общо с това, как звучи пред транзисторен амп.

Nikolov 76, бе споменал, че има    Zoom G1, 44,1 khz sampling, AD/DA conv 24 bit, 32 bit sign processing, гледах презентация с Ола Енглунд,

добре, според мен има шанс да се изкара приличен звук от процесора в кубето. 

Еконт имат доставка вкъщи. Докато куриера пие едно кафе, може да го пробваш.

• Отговори 107
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Може нещо от крайното лампово да има разлика, нямам спомени точно.. Но на ниски нива чак толкова..
Включвал съм зуум в лампово радио, мини система 2+1, транзисторно комбо за бас, за солокитара, директно в смесителен пулт.. Може би иска малко различна настройка на EQ, но все става, все зуум :D

Отговорено

Не само, че има разлика - крайното стъпало е сърцето на ламповия усилвател. Отпред и JFET овердрайвче да му сложиш, звучи много по-истински от лампов предусилвател, включен в hi-fi усилвател.

Отговорено

Това не е изцяло така или поне не при всички китарни лампови усилватели. При Дъмбъл (съответно копия/клонинги/реплики/inspired by :), като Two Rock ) например крайното стъпало (особено в последните генерации и най-вече при Steel String Singer/Dumbleland/Winterland) е сравнително много чисто и звученето се формира в предусилвателя основно. Има и доста други примери.

Отговорено

Какво ли не пробва човек да оноди дявола без пари.Имам смотана китара,смотан амп,процесор,разни други шитни и как да ги подредя за да звукна,като хората.Отговора на тоя въпрос е никак.Колко мъка има по света господи.

Отговорено
Преди 1 час, Ламби написа:

Какво ли не пробва човек да оноди дявола без пари.Имам смотана китара,смотан амп,процесор,разни други шитни и как да ги подредя за да звукна,като хората.Отговора на тоя въпрос е никак.Колко мъка има по света господи.

Хейтът ти е бзполезен и с нищо не предизвкан. Зададох прости въпроси и научих много неща, защото други хора бяха добри и търпеливи, да ми отговорят. За което им благодаря. 

Надменното  отношение  говори много за личността ... и все разни " шитни" неща издава.....

Бъди здрав!

Отговорено

Е чак пък хейт.Просто наличната техника е кофти и каквото и да правиш си остава такава.Все пак щом те устройва всичко е наред. В пари процесор,кутийки,педали,кабели,захранване,кубе са колкото приличен амп със всичко необходимо.

Отговорено (Редактирано)

Ако вдигнеш бюджета със 100 лв не може ли да се намери маломощен лампов амп (предполагам за вкъщи), които да има мръсен канал и сенд ретърн лууп??

Друг е проблема, че малките ампове по принцип нямат сенд ретърн...
https://www.thomann.de/intl/laney_cub_super8.htm
https://www.thomann.de/intl/harley_benton_tube5_celestion.htm

Тези специално нямат НИЩО. И гейн нямат, въобще, пълно нищо според мен. Все пак е лампово...

Но съм виждал нелоши оферти за лампови комбота, втора ръка.
Иначе, ново, това сигурно е най-евтиното, с такива екстри
https://www.thomann.de/intl/harley_benton_tube15_celestion.htm

Ако гейна не ти е достатъчен, или не криви точно както искаш, през сенд ретърна и процесора може да го пипнеш още малко

Иначе, с процесор, за домашно свирене се сещам още едно включване  - през радиопредавателче (правено от един), го хващаш по радиото през радиокасетофон :D :D :D . Пак става.. Само да ти се свири... ;)

Редактирано от emosms
Отговорено

^Не всички искат да инвестират цялата си заплата в техника и инструменти, някои хора просто искат да посвирят с каквото имат или с каквото могат да си позволят без да изпадат във финансови (и времеви) черни дупки.

Nikolov76, изпробвай различни вариант на подредба, като добавяш и махаш елементи също. Вече са писали горе хората достатъчно много каква е стандартната подредба. Казваш че си харесваш ефектите на процесора, опитай със и без него в ампа - може пък да се окаже че ти допада повече без. Давам себе си за пример - въртя и суча ефекти и камиончета през годините, и варират от десетина педала до нула и после пак до много и т.н., ама все се оказва че предпочитаният ми вариант в крайна сметка е просто китара в едноканален лампов усилвател (стига да има достатъчно мегдан за драйв за каквото там свиря в дадения момент - ако няма пъхам един драйв отпред който оставям постоянно включен).

Отговорено

Благодаря на всички, които се включиха в темата.

С Ваша помощ, за себе си реших,че е по- добре у дома  да остана със старата конфигурация -Фронтмен 25r, процесор  ZOOM, от който ползвам само разните амп симулации и външен драйв чиито звук си харесвам...

Изглежда по- добре, отколкото да взема ефтино лампово кубе, което едва ли ще ми даде осезаемо по- добър резултат, който да си заслужава разправията....

Поздрави на всички!

Бъдете здрави! 

Отговорено

Не изглежда зле
https://bazar.bg/obiava-22275617/lampovo-kitarno-kube-10-vata-tube-amp

Ако може само да го пробваш...

Мен лично ме дразни, че няма FX. Какъвто и "меден звук" да вади, едва ли ще ми хареса без малко ревърб. Кубето няма такъв.
И за чий xxx тр. да боднеш ревърба, баш преди преампа и неговия му драйв ?

Главата baevox вече има FX loop, но тя е двойно. Колкото харли бентън комбото

Отговорено

Абе какво си го захапал тоя ФХ Лууп, ти на китара ли ще свириш или на ефекти? :D

Има ги и такива, де, Джо Бонамаса дето ги беше захапал наскоро и го обявиха за хейър. Някакви модерни типчета с китара и педалборд с 42 ефекта, които свирят един акорд на 4 такта и останалото го правят ефектите. :P

А относно ривърба... вградения в усилвател само тежи и пречи. Има една врътка и туй-то. Далеч по-добре е някакво ефектче с няколко възможности за контролиране на ривърб сигнала. Ако изобщо ти трябва. Почти всяко помещение има предостатъчно ривърб тей или инак. Естествен и безплатен! :D Освен ако не търсиш звук тип "Кръчма на Слънчев бряг '84". Или свириш сърф мюзик нещо си. Или си от хората на Джо Бонамаса. :D

Отговорено (Редактирано)

Да пробва. Разви се леко разминаване на мнения, колко от ламповия саунд е от преампа, колко от крайното стъпало. Застъпвам мнение, че на ламповия тр. да ползваш гейна. 

В нета има доста клипове на смотано звучащи лампови кривилници (субективно). Една от причините е плоско звучене, без ревърб. Симулация на room reverb или добър такъв в помещението.

На помещението (какво точно е не е ясно) не бих разчитал. Може да е по-добре за запис и пост обработка, но на мен не ми прави кеф за практис и домашно свирене. Нито ме кефи ревърб преди драйва (дори room reverb), да ти размазва саунда преди изкривяване.

Редактирано от emosms
Отговорено

Да вметна, че ако както бе казано, ще ползва външен драйв на ТС, след това зум ( от който модулационни ефекти, дилей и ривърб) и оттам в клийн амп,

би могло да се получи прилично в рамките на бюджета. Въпроса , колко по добре от Фронтмен 25r, който вече има.  

Продава фендерчето, свири малко така, решава, че иска повече и се влиза в спиралата на купуване - продаване. Другият вариант, да се постискат зъби, събере бюджет и се купи нещо по оптимално....всеки си има своя визия в главата, какво му трябва и върши работа.

Всички ни е хапало кучето. ( ако някой не знае, какво значи това на китарджийски жаргон, да пита)

Отговорено (Редактирано)

Вчера експериментирах малко - само зуума с амп симулация, без допълнителен руум ревърб. 
Ами не е зле..  хич .Не знам доколко амп симулацията на процесорчето има нещо като импулси, които все пак създават реверберация на кабинет.
С директ аут от зуума ми е леко грубо.

Това баевокс комбо е на неземна цена, струва си да се пробва, поне.
Начина, по който съм ползвал лампов пред, реален и със софт, е драйв пред преампа, даже само буустер. И в такива ситуации, без да се пипне с ревърб, ми звучи грубо и тенекиено. С хай-гейн дистър може би ще е напълно достатъчно - криви доста. Без допълнителен реверб ще е по-фокусиран саунд. 

Даже и аз се зарибих малко по баевокса (ако може да го пробвам преди това), но имам две малки транзисторни комбота за бас.
Пинтия съм, ко да направя.. Ползвам ги да си цъкам и с басчетата през тях :D :D 
Китарно комбо ще пр*дне в картофите, ако включа баса там

Редактирано от emosms