Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
  • Мнения

    1192
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    103

Всичко публикувано от yamaha

  1. Вероятно да, аз като правих помещенията единствено гледах дебелината на листа и плътността на материала. Не знам кой модел е бил подходящ за аудио и дали тогава е имало такъв (2000г.), но съм доволен от резултата, а и ти гарантирам, че ако си доволен от звуковата изолация, всякак ще си доволен и от топлоизолацията като бонус, понеже в помещението остава всеки градус излъчван от компютъра, усилвателите и разни неща дето така или иначе греят по малко...по същата причина обаче лятото е проблем ако затвориш врати и прозорци и без климатика няма как да минеш, дори и да не е много топло отвън. Надявам се, че обясненията на колегата за видовете вата или пък диалогът ни, не се явява голям офтопик, понеже човек дето за пръв път ще звукоизолира помещение, може да прочете нещо, за което не се е сетил предварително и да го избегне.
  2. Искам да задам един въпрос, като предполагам, че най-после намерих човека, който ще ми отговори правилно. Като оставим настрана стъклената вата, с която се работи кофти, а и не виждам кой знае какви предимства пред "нормалната", би ли обяснил за разликата между каменна и минерална вата. Моята е на Rockwool, но и досега не знам минерална или каменна се води. Срещал съм всякакви обяснения, че "другото име на стъклената всъщност било минерална"...че "и двете били минерални" и всякакви други объркващи и не знам доколко точни обяснения. Мисля, че и на останалите ще им е интересно да разберат каква е едната и каква другата. Моята логика ми казва, че всички са минерални...стъклената има ония гадни добавки, дето не е добре да ги дишаш, а каменната ги няма...нещо такова ли е?
  3. Да бе, да - те затова накрая приключиха кариерата си без вокалистка и на оная пиянска сватба, че и даже им изпочупиха апаратурата...просто оркестърът им си нямаше име, това им беше проблемът. @gngmuzic, прав е колегата - ако стигнете до разбирателство по проекта, гледай да се харесаш на клиентите, ако трябва пусни им някой бонус безплатно, постарай се да разбереш каква им е визията за тия песни и най-вече вникни в сюжета на куклената постановка, поискай сценарий, реплики и каквото там прецениш, че ще ти е полезно.
  4. Сега видях, че имало и такава тема. Наистина е трудно на този етап някой да може да му каже някакво конкретно число, но не виждам и смисъл да го пращаш да си губи времето при фрийлансърите, защото там всеки е с опит от поне 7 години, но някои взимат $10/ч., а други по $80, а и чат джи-пи-ти-то не виждам как може да му даде някакъв реалистичен отговор за нашенските ширини (но пък идеята ти ми се стори интересна и ще взема да го тествам ). А въпросът относно изискането на реални или VST инструменти предлагам да го прескочи, понеже напоследък и аз вече трудно разпознавам кое какво е. Сега към колегата с въпроса - много неща зависят от това, каква сума да им поискаш и ще взема да изброя тия, за които се сещам в момента, както по-горе е направил Koobenot: - авторските права за композициите в теб ли остават или ги "подаряваш на постановката"? - имаш 7 години опит в чужбина - какъв точно и има ли връзка с тази работа...примерно, детски песни и аранжименти правил ли си...или пък някаква музика за театрални постановки? - както колегата вече попита - кой ще записва и обработва песните? А аз ще попитам също - предвижда ли се допълнителна работа по проекта, след като вече е завършен от твоя страна (примерно промяна или добавяне на куплети, промяна на структура, нехаресване на нещо->респ. искане за дооправяне и др. такива)? - заплащането за един и същ проект много се различава в зависимост от това дали е в София например или в някой малък град ; заплащането също така може да варира в зависимост от бюджета на плащащия - ти изобщо попита ли ги каква сума им е отпусната за твоята дейност? - как ще се осъществи заплащането - по официален път с подаване на информация до НАП или "има там едни пари, които се дават на ръка"? Сигурно има още поне 5 неща, за които не се сещам в момента, но тъй като ми се струва, че ще падне доста работа по уж 'малкия проект с трите песни + някое и друго миксиране', силно те съветвам да си направиш договор, в който са описани всички задачи и операции, които се очакват от теб и за които ще ти бъде заплатено, за да може да се опреш на договора в случай на допълнителни искания или някакво разваляне на отношенията.
  5. Имам...и това си го мислех, но след като имам и втори балансиран изход на жак, реших да ползвам него.
  6. При стандартни условия 5-6dB си е почти 2 пъти по-тихо, предвид психоакустичното възприятие, но на колегата с барабаните ще му е необходимо доста повече. Ти изброи повечето детайли, на които да обърне внимание, аз само ще добавя резервите си по отношение на гипсокартона, с който някои колеги са си имали проблеми (акустични). Когато правих моите помещения, за звукоизолацията следвах максимата "колкото повече, толкова повече", най-вече по отношение на минералната вата и не съжалявам - в къща съм със съсед отдолу, но толкова материал съм натъпкал в стените и под пода, че спокойно мога да си позволя слушане с децибели около 90-95 в 3 през нощта без да притеснявам никого. За вътрешната акустика пирамидките надали ще свършат работа за барабани или бас, понеже действат в по-високата честотна област, а и коефициентът им на поглъщане не е голям. Бас траповете решават до известна степен проблема, но не са евтини, а и за една репетиционна ми се струва, че ще трябват повече от 4, а може да се наложи и дифузьор да се сложи на някоя стена. Понеже помещението няма да е с акустичните изисквания като за едно студио примерно, най-вече трябва да се парират отраженията и едни плътни нагънати завеси пред стените биха решили до голяма степен това, като не трябва да се забравя, че има още 2 гладки плоскости (под и таван), които също отразяват и поне едната от тях трябва да се обработи, респ. с някакъв килим долу или пък с акустични плоскости закрепени (или пуснати на малко разстояние от тавана) горе. Прозорец...врата...и за това трябва да се помисли когато става дума за звукоизолация - звукът е коварно нещо и подобно на водата, винаги си намира изход през някоя дупчица, която си забравил да запушиш, отделно пък ако запушиш всичко, трябва да мислиш и за свеж въздух, понеже знаете какво става в една репетиционна. За съжаление не съм в София и не познавам софийските фирми, които да препоръчам на колегата и мога само да помогна като му изпратя някой видеокурс по студийна акустика, където за час всеки (дори и никога да не се е занимавал с това) схваща основните неща в звукоизолацията и вътрешното акустично оформление на едно помещение, в което ще звучи музика.
  7. Това е само при най-евтините модели с малко входове - тия, дето вместо с плъзгачи, са с 'врътки' за пестене на място. И докато липсата на слайдери мога някак си да ги преживея в името на портативността, липсата на някоя корекция във важна честотна област ми е създавала доста трудности. Един от първите ми миксери, който взех през 90-те беше едно Mackie 1202 (най-старият модел), той беше такъв - с потенциометри и само с високи и ниски...него отдавна съм го пенсионирал и съм го монтирал за постоянно в една зала, където жена ми смесва само пиано и лаптоп...нищо повече. Пак навремето бях взел един евтин Xenyx FX, който почти не ползвах като миксер, а само като ефект процесор за live и евентуално като разширител на микрофонните входове ако ми потрябват повече. При него пък имаше друго недоразумение - линейните стерео входове изобщо нямаха корекции...и четирите! Това ако не е някакъв пълен идиотизъм...наистина нямам обяснение защо...може би защото са гонели най-малък размер и най-ниска цена вероятно. Разбирам да беше проектиран като линеен миксер, хубаво - имам 2 линейни миксера на Roland, те имат само гейн и панорама, но са правени за друго, а оня Xenyx го продават уж като "пълноценен" миксер, изцяло с балансирани входове и изходи, контрол рум изходи, фантом за микрофоните, че и ефекти даже са му сложили...само дето са спестили корекциите за стерео каналите. А онова, което също написа в поста си - "те клавирите не дрънчали, щото това се пуска най-често там", е доста слаб опит за обяснение. В стерео входовете мога да включа твърде много неща и клавирът е само едно от тях, отделно че ако е например някой стар клавир от рода на Kawai Z1000 - да знаеш как дрънчи само... И аз съм в дълбок офтопик с тоя пост, но тъй като темата си е моя, а и я считам за изчерпана, затова си позволих да попиша малко встрани.
  8. За изхода намирам само, че е "transformerless, DC-decoupled", което май не е цялата необходима информация. Преди малко се разгледах из английските/американските форуми, където имаше подобни въпроси и отговорите бяха много подобни на твоя - "ако изходящият уред е с ****, тогава може да го изпържиш, а ако е с ****, тогава има вероятност нищо да не стане, но..." и пак следват разни условности. Така че не смятам да си правя експеримента с XLR-а, а направо ще ползвам TRS-а на предусилвателя и TRS-а на комбо буксата на интерфейса, понеже и двата уреда са с балансирани I/O, а по комбо буксата на интерфейса фантом върви само към XLR.
  9. Значи на тоя етап е по-добре да не си правя експеримент дали ще имам брум или изпържен предусилвател, предвид многото неизвестни условности, които си изброил, понеже вероятността да получа едното или другото клони към 50:50, което е съпоставимо с решение дали да направя връзката след ези или тура. Иначе и мен също ме е учудвало защо на голяма част от интерфейсите, до всеки вход не слагат и едно копче за фантом само за тоя вход - оскъпяването на уреда ще е минимално, но пък това си е екстра, която би привлякла допълнителни клиенти, тъй че няма да загубят пари.
  10. Щом колоните само приемат, реално ти трябва двуканален трансмитер, който се сдвоява с 2 устройства. Китайците продават всякакви, от такива за по 5-6 долара или малко по-скъпи (~$15-20), които "практически нямали закъснение, били с хубав чип и карали до 30 метра". Честно казано нямам доверие на рекламите на повечето китайски стоки, поне не и докато уредът не ми попадне в ръцете, че да го пробвам лично. Купувал съм много неща от тях...имало е и боклуци, но съм взимал и много качествени и добре конструирани продукти в областта на електрониката, така че е различно. Ще ти покажа картинки на 2 различни модела, които намерих точно за 1 минутка търсене в Али-то. Първият е от евтините, на картинката са показани 2 чифта слушалки, но принципът е същият и за колоните: Вторият е малко по-скъп и суперлативите за опциите и качеството му заемат 2 страници...някъде между тях пишеше, че би трябвало да "свири по-добре от CD-то ти".
  11. Настана време и аз да задам един технически въпрос, който не ми е много ясен, защото не съм правил такава връзка досега. Ще се опитам накратко да обясня ситуацията: - имаме един стандартен USB аудиоинтерфейс с 2 микрофонни входа и фантомно захранване, което се пуска едновременно и за двата входа - имаме и един отделен лампов предусилвател с 1 микрофонен вход, който също си има фантомно захранване Връзката, която смятам да направя е: - в левия вход на интерфейса влиза кондензаторен микрофон, ползващ 48-те волта на интерфейса - в предусилвателя влиза друг кондензаторен микрофон, ползващ неговите 48V - от изхода на предусилвателя с XLR кабел правя връзка с втория (десния) вход на интерфейса Въпросът ми е следния - при положение, че няма как да включа диференцирано 48V на входовете на интерфейса, какво става със сигнала на десния му микрофонен вход, по който ще вървят тия 48 волта, чакайки да захранят кондензаторен микрофон, но на негово място ще има обикновен балансиран сигнал от изхода на предусилвателя? Няма ли да прецакам нещо или да свързвам смело и ако чуя някакъв брум, просто да се откажа от такава връзка? Да беше нещо, дето съм го правил стотици пъти...като примерно включване на динамичен микрофон, който игнорира 48-те волта, пуснати заради някой кондензаторен в съседен вход...хубаво, ама досега не ми се е налагало да взимам балансиран сигнал от предусилвател и да го вкарвам някъде където вървят 48 волта. Почти съм сигурен, че няма да имам проблем, но понеже не се сещам как накратко да задам въпроса си в гугъл, а на отговорите на чат джипити-то много не вярвам, понеже вече съм го хващал да ми дава грешни отговори, та затова реших да попитам електричарите във форума или ако някой вече е правил такава връзка.
  12. Има още 2 подробности, за които забравих да спомена - първо, понякога сигналът по BT е по-зле, отколкото тоя по кабел (в зависимост от реализацията на конкретната система) и второ - при серийната връзка с кабела най-вероятно ще получиш моно сигнал и което е по-лошо, само единия канал в двете колони, но пък ако подадеш сумирано моно в първата, същото ще имаш и във втората, което е малко по-добре. Не знам какви опции имат твоите колони и затова разсъждавам само теоретично - за стерео връзка без никакви кабели и ако втората колона не може да се върже по BT към първата, в самия лаптоп на BT-то трябва да имаш "dual audio" за да подава ляв и десен към колоните, но дали те имат тази опция е отделен въпрос.
  13. Принципно, да - 2 колони могат едновременно да свирят от един предавател и най-вероятно втората колона трябва да се върже по BT към първата, като така ще свирят и двете. Ако не може да я прихване, тогава лаптопът пак ще подава безжично, но ще трябва да вземеш сигнал (с кабел) от първата колона и да го подадеш към втората - предполагам, че разполагат с изходни букси. P.S. Знаеш ли с каква версия на BT са тонколоните?
  14. Постът ми е малко офтопик, понеже засяга клавиатурата на "осмозата", която въпреки 49-те си клавиша, струва доста повече отколкото някой бюджетен кийборд с 61 клавиша, за каквито става дума в темата. Просто пиша не за този конкретен синтезатор като цяло, а за клавиатурата му, която изглежда да е доста добра за свирене на мелодични линии и сола. Гледах едно клипче в ютюба (не онова рекламното на сайта), в което видях, че симулацията на модулацията при нея става като разклатиш хоризонтално клавиша в двете посоки, но ако натиснеш клавиша в лявата му част правиш полутон надолу, респ. в дясната му част вдигаш с полутон. Предполагам, че всичките тези "врътки" може да си ги програмираш да задействат и други функции, но ми беше любопитно докато гледах клипа, защото се чудех каква ли е механиката на сензорите отдолу. После пък изгледах и фирменото им клипче от линка по-горе и установих, че тази клавиатура може да прави много повече неща с движенията на пръстите, отколкото видях в ютюбското клипче, което още повече изостря любопитството ми какви и колко на брой сензори са сложили на всеки клавиш и дали някой от тях няма да сдаде багажа при активно свирене, предвид, че колкото по-сложна е една система, толкова вероятността нещо по нея да се повреди е по-голяма. Който има интерес, нека изгледа и 9-те раздела с различните клавишни реакции на клипчето им от линка - заслужава си. А другото, което забелязах е, че клавишите имат необичайно дълбок ход.
  15. Всъщност от всичкото, което написа, единственото с което не съм съгласен май е изписването на последната дума. В темата за "топлия звук" влияят много фактори като психоакустиката, самонастройката, личният вкус, парите, които си платил за скъпия си грамофон Technics, свързан чрез кабели за $$$$ метъра с още по-скъпо струващия лампов усилвател и т.н. Реално обаче много хора се изненадват когато научат, че топлият звук с който те са свикнали, всъщност е бил дигитализиран на някой от етапите още в 80-те години, което е било честа практика. И за финал ще цитирам един форумен пост на аудиофил, вероятно научил малко със закъснение този факт. Edit: Минал съм през цялата аналогова епоха - записвал съм на ленти, рязал съм и съм правил снаждания на ленти, все още имам някъде по шкафовете грамофон с магнитна доза и няколкостотин плочи, които отдавна не слушам, на тавана съм пенсионирал 3 триглави дека от най-високия клас и няколко кашона с хромдиоксидни и метални касети, но се почувствах облекчен, когато преди 30-тина години започнах да работя цифрово...първоначално само в някои области, а впоследствие изцяло, но това не ми пречи да уважавам мнението на някой, който няма моите разбирания.
  16. Да, прав си - по-добре е да имаш 2 плъгина и да знаеш какво да правиш с тях, отколкото да въртиш без идея 20. А както съм ти казвал на ЛС, аз съвсем инцидентно запоявам кабели, най-вече поради липса на търпение относно извършването на такива по-фини мануални операции, изключая подобните софтуерни, където мога с часове да доизкусурявам даден мотив. Та по тази причина имам много резервни кабели от всякакви видове и когато започнат да дават фира (най-вече тия за озвучаванията), просто ги събирам и някой ден ги занасям на един колега дето има сервиз за музикална техника и той ми ги запоява анблок...пусти мързел.
  17. Чета тука за разни температури, поялни станции, димери, киселини, оловен тинол...и оставам с впечатление, че да запоиш няколко жака е по-сложно, отколкото да направиш мастер на някой албум. Майтапа настрана, аз също много мразя да запоявам, понеже си е пипкава работа, особено ако металът е такъв, че не хваща добре, но като цяло когато ми стигне търпението да изчакам втвърдяването на припоя, обикновено съответният кабел продължава да ми служи дълго време...просто си трябва един нормален поялник, хубав тинол/флюс и едно малко менгеме за захващане на съответната букса.
  18. То допадането си е винаги въпрос на някакви лични предпочитания и ако се опра на моите, първият вариант по ми допада - стои ми по-хомогенно и не толкова агресивно като тембър.
  19. Джордж Бенсън го видях, но къде беше отлетяла патицата? Нещо все ме лъжат напоследък - на "Лебедово езеро" нямаше лебеди, тука вместо патица - само един патешки плакат, вчера гледам на една врата пише "Жени", то пък се оказа някаква тоалетна...тц...тц...тц... Но иначе ми хареса и подготовката, и това след нея.
  20. На тия години трудно ще ме пусне някой на пързалката, пък бил той и AI. Просто се пошегувах, че GPT де факто е повторил моите думи, които написах по-горе и мислех, че подскачащата иконка накрая ще е достатъчна. А иначе съм наясно с "мисленето му", защото съм провеждал дълги психологически сесии-тестове с него, като нещата, които сме си говорили, "той" ги помни само в рамките на сесията и постоянно ми напомня съдбовната за него дата, до която е обучаван, а също и не пропуска възпитано да ми благодари, че съм му обърнал внимание на някой детайл, когато е дал неправилен отговор, базиран единствено на логиката му.
  21. Това същото аз му го бях казал на ChatGPT и той ми благодари, че съм му разширил познанията. Майтапът настрана, но същото съм го забелязал когато съм правил подобни разклонения и затова го споделих в по-горния си пост, казвайки, че активните ти монитори лесно ще преодолеят този неголям спад. Отделно, че още преди време на ЛС споделих с колегата Koobenot едно подобно ноухау, до което стигнах с мои си логически размишления, само че балансираното разклонение в този конкретен случай го правя преди входовете на аудиоинтерфейса (24bit/192KHz), което ми позволява да симулирам (до известна степен) работата на аудиокарта работеща на 32 бита с плаваща запетая.
  22. Напълно споделям виждането ти. Много клавиатури са минали през ръцете ми, но досега не съм попадал на някоя, която да даде нещо близко като реакция и управляемост както при хамъра, пък дори и да е най-елементарния като GHS на Yamaha. Разбира се има и значение какъв стил музика свириш и какъв инструмент си избрал за свирене на клавиатурата и понякога "пружините" наистина са по-подходящи в дадени ситуации. А що се отнася до въпросните "пружини" - и между тях има огромни различия. Понеже си падам малко клошар () и все още си пазя разни музейни експонати, с които съм започнал през миналия век, мога да дам пример. Разликата между клавиатурите на две от ямахите, които бях купил в една и съща година (току що бяха излезли като модели), е колкото от земята до небето, а и двете са пружинни. На едната, клавиатурата не ми дава никаква обратна информация и въпреки, че има всякакви настройки в софтуера как точно да бъде кривата на реакция на динамиката, ползата от тази опция клони към нула и да изсвириш нещо малко по-прецизно и с нюанс е мисия невъзможна. Другата пък обратно - докарали са я доста добре като имитация на хамър (а е лека), винаги може да си прецизираш натиска и при добро желание даже да изсвириш някое по-лесно парче за соло пиано, разбира се ако не излиза от 5-те октави. Отделно, че като бонус има и афтъртъч, който също се прецизира доста добре. Преди няколко години взех един PA700 (Корг) - клавиатурата му е някакъв пълен майтап...нещо подобно на детските SA на Касио, но аз така или иначе не я ползвам, защото имам още куп други клавиатури навързани по миди. Така че всичко е до конструкцията и дизайна на всяка конкретна клавиатура. Чувал съм добри отзиви за някои клавиатури от по-скъпите модели-аранжори, но не мога да се доверя напълно на колегите, защото всеки свири различни стилове и за един едно е добро, а за други като мене и тебе вероятно друго.
  23. Ако се спреш на "безплатното решение" бих ти препоръчал да си купиш едно дистанционно за включване/изключване на захранването, че да не ти се налага да ставаш от стола всеки път. Аз имам едно (с 4 канала), с което включвам/изключвам разни разклонители и още едно (пак с 4 канала), с което правя същото с осветлението - много са удобни.
  24. Единствено бих си позволил да направя малък коментар на отговорите от двете фирми. Явно никой в двете фирми не си е правил труда да направи такава балансирана сплит-връзка и затова и в двата отговора присъстват някакви условности. ADAM са подходили по-практично и казват, че няма проблем с връзката, но тъй като ще имаш спад в нивото, не ти препоръчват да го правиш, защото не са наясно колко ще падне сигнала. Аз имам подобно разклонение - спад наистина има, но далеч не е толкова "драстичен" и спокойно може да се компенсира от усилването на мониторите. KRK както винаги са по-крайни и говорят за някакви "непредвидими последици", които далеч не са 'непредвидими', а са само 'последици', включващи известен спад в нивото на сигнала, но хората се презастраховат и ги разбирам.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.