Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Не ми се четат 22 страници, но споменава ли се някъде, че свиренето за кеф се различава от това, което да изкарва мръвки и бира по масата?

• Отговори 332
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Предлагам да оставим темата за сериозните музикални бизнесмени и да си гледаме кефа :) Огромното мнозинство тук си свири(пее) стриктно за кеф и не би трябвало ни най малко да се вълнува от подобни въпроси.

Редактирано от kolio_k
Отговорено (Редактирано)

Имаме блог, и във фейсбук действаме. Постоянно измисляме нови и интересни неща и сме решени да бъдем много повече от поредите свирещи индивиди... групата е Nightkiss(Може би Nightwish), убедете се сами. Имаме цветен и интересен блог, и снимки и всичко... сега най-вече действаме активно да правим авторска музика... http://nightkiss-band.blogspot.com/

Да, наистина се справяте "в студио" страхотно, но как бих желал(копнял) да ви чуя "на живо"(например в парка) с акустичните китарки, така както сте се снимали !

Редактирано от Лими
Отговорено

Лими, за кой парк става дума и как се усъвместява с понятието бизнес.

Няма печалба без инвестиция - в пари, време, техника, инструменти, образование и т.н.

Прочее, не че е нужно мениджърът да свири, но е добре да е подготвен за добра продажба, а той дори не съществува у нас.

А и да го има - какво да продава?

Музиканти които си говорят в картинки (на 3-та струна 1-во прагче)или 3-ма пича с 3 zoom-а в кръчма без озвучаване.

Това си е бизнес! НО!!! По български - Нищо не давам ама искам всичко.

От собствен опит знам, че когато се посветиш на нещо - резултат винаги има. Но посвещаваме ли се на музиката с която искаме да правим бизнес или просто обичаме да ни светят прожекторите... Мен лично ме е срам да демонстрирам на сцена полунаучените си песни,ъъъъъъъъъ... щото е срамно...

де'а и темата 'секи си я чете както му кефне. То това е и отговора на заглавието.

Аз лично веднъж, два пъти в годината продавам жалките си китарни умения за определени цели на стойност около 3 пъти по-висока от годишния баланс на средно статистическа клубна банда у нас. Но това не може да бъде бизнес, нищо че съм инвестирал около 15-ина години в занятия (не много успешни) по темата и няколко лева в гиър.

При наличието на 23640 "музиканта" - 95% неграмотни, за кой бизнес иде реч...

Десетки невръстни ДиДжеи непознаващи основни явления в музиката, китаристи които не могат да сменят струни, Техно маниаци със софтуеър за техно музика, пианисти с програмирани свирки дето си ги транспонират, за да жулят по черните клавиши Блус, че бил лесен, басисти - неспособни с 4 струнен бас, теоретици анализиращи хиляди години номенклатура с НОВ поглед, всякакви автори на текстове и песни непознаващи азбуката респектино ноти, трайности и т.н. Важно е да сме творци и автори. Аланкоолу!!! за 5 пари работа няма кой да свърши!!!

Отговорено

Да, наистина се справяте "в студио" страхотно, но как бих желал(копнял) да ви чуя "на живо"(например в парка) с акустичните китарки, така както сте се снимали !

Тепърва нашата група открива сцената, а така в парка с кухарките най-редовно си репетираме :) А с Nightwish не бъркайте, моля. Името на групата ни е... романтичо :) В бг има вече стотици групи, копиращи Nightwish. Аз уча класическо пеене, но в Найткис пеенето е съвсем различно. И музиката... По-скоро е хеви, като Doro. С Nightwish общото е само чувстово, вдъхновението, тематиката на текстовете...

Отговорено (Редактирано)

Лими, за кой парк става дума и как се усъвместява с понятието бизнес.

thumbs_up.gifПрав си! Аз нещо съм изостанал или сбъркан! Шо за сцена е парка? Ама, той и Орфей е свирил по клубчета и зали, а през това време в древна Гърция и Рим са строели амфитеатри, където Пинк Флойд са подгрявали Афродитас чайлд! Е, крайно време е да се понаведа пред некой изискан собственик на клубче, който срещу мизерен хонорар да ми отвори вратите на рая, осветен от прожектори, та и аз да се почувствам звезда най-сетне! Та и снимки плюс клипчета да си направя за внуци и правнуци да ме споменуват. За кви паркове, за кви градинки бълнувам, да ме дуа ветер, да ме грее слънце и дъжд да ме мокри! Това бизнес ли е, пфу - просия! thumbdown.gif

Редактирано от Лими
  • 3 months later...
Отговорено

Не е бизнес, но може да бъде страхотна реклама.

Прибираш шапката, правиш 200-300 флаера и хващаш някое гадже да ги раздава на по-заинтересованите. Едно, че си правиш адския купон, ами си градиш и фен-база. От 300 човека - 10 да започнат да ти идват на концертите и да се запалят по музиката ти пак ще е екстра.

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Всъщност такъв бизнес има, но защото не се нрави на някои хора с големите претенции за висок интелектуален и ценностен потенциал, той бива отричан. Парадокса е, че същите честичко са част от масата наливаща пари именно в този бизнес, по един или друг начин. А повечето дечица, които по настоящем списват форума, след като завършат и секне притока от джоба на тати и мама и намирайки си работа, изведнъж разбират, че само от музика тук не се живее и опитите им да бъдат известни с талант, колкото и да е субективна оценката му, са обречени на провал и изглеждат някак жалки. Всеки пораства рано или късно :)Успех с понасяне болките и разочарованията на растежа, но няма да се косите, всички сме минали от там ;)

п.п. В тази връзка, Роко е прав!

Редактирано от vihro
Отговорено

...

При наличието на 23640 "музиканта" - 95% неграмотни, за кой бизнес иде реч...

Десетки невръстни ДиДжеи непознаващи основни явления в музиката, китаристи които не могат да сменят струни, Техно маниаци със софтуеър за техно музика, пианисти с програмирани свирки дето си ги транспонират, за да жулят по черните клавиши Блус, че бил лесен, басисти - неспособни с 4 струнен бас, теоретици анализиращи хиляди години номенклатура с НОВ поглед, всякакви автори на текстове и песни непознаващи азбуката респектино ноти, трайности и т.н. Важно е да сме творци и автори. Аланкоолу!!! за 5 пари работа няма кой да свърши!!!

notworthy.gifhooray.gifok.gif

Отговорено

Рокич, бизнеса не е при музикантите, а при хората с пари или тъй наречените продуценти, импресариа или просто меценати (леко изкривени като понятия у нас де).

Музикант, теоретик, диджей, инструменталист, тва са хора които треа си гледат музиката, звуците и не ме ебе кой как ще ги съчетава, анализира, дали ще според ноти, табове или ще ми мисли нова азбука и език, с които да се изразява певчески - справка Стоян Роянов Я-Я например.

Не че нещо, ама да си хем музикант, хем бизнесмен, хем да си грамотен номенклатурно и да имаш тапии, хем пък и да си с добро поведение и пример за обществото, хем и от звуко-инженерство да разбираш, хем пък и да владееш поне 5 инструмента...

Нека авторите, творците си правят музиката, стиховете, семплите. Пазарът е отворен. Записваш си музиката и ходиш при хората с пари или които искат да вложат в музика парите си, за да ги увеличат с печалба.

Другото са подлези и градинки на шапка и това пак е бизнес, защото си зает и защото изкарваш някакви пари, смешни не смешни - мащаб на бизнеса се нарича.

Няма да ти давам примери с нотно неграмотни, но пък музиканти оставили цели течения в световната музика. Блусар си, знаеш доста от тях.

Отговорено

Акцента ми не е в нотната грамотност, а в положения труд (малко) и очакваните резултати (безкрайни).

'Секи мързелив пич с инструмент е тръгнал да се продава като музикант.

Резултатът е скапано качество и ниски ставки. Един вид покрай сухото и суровото.

Уличен музикант в повечето свят си е професия, тука е нещо като просия (тоталитарните басни са виновни), но и самото усилие което се полага с идеята, да се спечелят пари било то и на улицата е по скоро символично...

http://www.youtube.com/watch?v=DNE8R258Bbc

Щото ей тия за да излязат да свирят са се постарали да научат нещо и звучат, и т.н. а из подлезите чувам неистови шитни, а някои и с претенции...

Отговорено

^Оооооо! Открих RockoBG, като човек с вкус. Мислех го за гамен. Браво за този чудесен клип, предложен от него на всички. С една "невзрачна" и малко демоде музика за някои, но непостижима за изпълнение на повечето. Като техника и стил на изпълнение. За настроението, което лъха през цялото време от това музикално шоу, да не говорим.

За мен бе голямо удоволствие! :thumbs_up:

Отговорено
Акцента ми не е в нотната грамотност, а в положения труд (малко) и очакваните резултати (безкрайни).
Тия,дека сме положили повече труд и средства,па ни нема,оти рокенролла не вирее у полу-азиатско (ориент) :greenball: американизирано общество.