Jump to content
Българският форум за музиканти

hologram

Members
 • Content Count

  96
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

hologram last won the day on September 19 2011

hologram had the most liked content!

Community Reputation

-48

About hologram

 • Rank
  Навъртащ се

Previous Fields

 • Инструмент
  китара

Profile Information

 • Gender
  Male
 1. Нещо по-високо от VIP няма ли, както и ×10N рейтинг на мнения?
 2. hologram

  Guthrie Govan - The Aristocrats

  ^ E, как бе... там сме! Туй шенген, менген...
 3. hologram

  Как Да Се Научим Да Крещим?

  ^ Анжела е така да се каже от старата школа, когато наистина се крещеше. А тия новите мелодик-дет-метъл банди (ама че оксиморон?!)не крещят а просто квакат като патока Доналд, за да крещят. Фил Анселмо от Pantera си крещи и то доста здраво, та чак се прецаквал сегиз-тогиз, но то няма начин, ако трябва да си е крещене. Всичко ти зависи от вътрешната енергия и как си ги усещаш нещата. Пример за фалшиво крещене са и вокалиста на Cradle OF Filth - абсолютно фалшиво "крещене" (фалшиво в смисъл на неистинско) - един вид фалцетирщо крещене, както има и фалцетен глас, който замазва неспособността да се пеят високи тонове и е комичен в повечето случаи. Е, има и цели банди градили кариера и на фалцет (Bee Gees например и по-новите почти всички като Scissors Sisters). Та в YouTube има клипчета на Pantera, но специално при Pantera са ревове, подплътени с крещене тук-там. Истинско крещене може да чуеш в старите blackened-death метал банди като Covenant. Например в следващата песен на 2:10 мин. http://www.youtube.com/watch?v=M5gTqDGYecE Също така от старата школа преди точно 25г., но как се прави - еми с крещене: http://www.youtube.com/watch?v=7PyvU9iSq50&feature=related
 4. hologram

  Носово пеене или друг вид проблем ?

  Не съм ти казвал подобно нещо (да не се опитваш повече). Просто ти трябва повече практика и отпускане ей тъй отвътре. Пеенето е звук от най-прекия музикален инструмент - човешкия глас и говорен апарат (устна у носова кухина, череп и гръден кош) с езика и устните за членоразделяне на звуците. Това не са малко параметри - имай го предвид, макар че много хора ги приемат по подразбиране или съвсем ги игнорират. Аз не бих могъл да кажа кога съм станал певец, за кеф си пея, свиря, музицирам, макар и зверски рядко. Без гърло няма да може да каже нищо, не съм писал да развива арии на гърло, а само да опита да направи естествен говора, когато иска да каже нещо с текста си, а не да се изравнява тоново с хармонията, защото личи, че някак си в самото рапиране има постоянен тон в говора и точно това го кара да звучи като мънкане, тъй като в рапирането има страшно много думи и набързо изговаряни заради ритъма, дишането се прецаква сегиз-тогиз и носа влиза в действие, малко като компенсация и съответно повечето струя се насочва накъм него. Много хора правят грешката като разучават някоя песен за пеене (и рапиране) да се опитват да докарат максимално точно гласа на певеца от колонките. Какво се пропуска? - пропуска се факта, че това е миксиран и мастериран запис, вокалите са напаснати в микса, имат корекции и прочие неща - учещи се певци не трябва да имитират с гласа си тези корекции общо казано (галса от колонките - той не е същия, какъвто би бил на оригиналния певец, ако слушаш гласа му пряко), а да отпуснат своя си глас - има добри имитатори, но те също имитират и обикновен говор, не само пеенето При всички положения, deeppuddledynamics, имаш доста работа, но според мен се справяш добре на този етап. Добри неща правиш, ако са твои де. Няма смисъл да се отказваш да го правиш, но всичко си зависи от теб. Няма кой да влезе в тялото ти, за да ти каже що звучиш носово. Just relax... както е модерно да се казва. Тъп и безсмислен съвет, но другото ще се превърне в разточителен разговор от сорта: "Еми правя го... уж, ама пак не ми харесва, помагайте!". Неволята помага, защото като направиш нещо сам, си намерил свой път. Без значение колко заобиколно ще му се струва на друг. Всеки човек има различен усет за всички неща.
 5. hologram

  Нов микс

  Това от конкурса ти за авторско парче-самодейка ли е?! Ебати якото си го направил (все едно купешка продукция слушам), нищо че не съм фен на този стил метъл.
 6. hologram

  Носово пеене или друг вид проблем ?

  Защото държиш тон в говоренето си, а този тон идва неволно от това, че един вид ти се допява над подложката, която си има доста мелодични и нормални хармонични моменти но трябва да говориш всъщност, даже на места си личи леки тонове хващаш, различни. Опитай всичко да правиш в рапа с гърло без да гледаш да го изкараш, а се съсредоточи в смисъла на текста. Какво ни казваш и с какъв глас и емоция би го казал на приятел например, с когото си свикнал. Сега си личи, че просто претупваш, за да демонстрираш текста. Добре, лошо няма, но повече слушах ритъма на сричките, отколкото какво ми казваш, рапираш.
 7. hologram

  "Обратни" клавиатури

  Да, при клавесина е така, както казваш. Той затова и като инструмент звучи най-MIDI (синоним на бездинамично), независимо с колко усет за динамиката натиска клавишите, свирещ на клавесин изпълнител.
 8. hologram

  Хикс Фактор - много добри бее

  Малкия Богомил е много добре трениран, при това с педагог от поне 2 години време. На Стела си личи, че е дарба - и тембър и присъствие си има по много, но може би само такива песни си пее. Ще видим, ако я одобрят за по-нататъшни певчески задачи (не знам какъв е регламента на конкурса). Михаела ми звучи като обикновена певица (за бек-вокали също може), учила или учеща за певица. Такива като нея има много.
 9. hologram

  "Обратни" клавиатури

  Струните (а не клавишите) не би ли трябвало да са малко повече? Под (над) някои чукчета съм виждал и по три групирани струни за тон... май. Едно време при писане с мастило е било мъчение за левичарите вероятно. Ясно е, че за език с писане отдясно-наляво (арабски, фарси, иврит и др.) е по-добре да пише човек с лявата ръка и съответно обратното за други писането на други езици (европейските например). Прави си, че всичко се научава и постепенно се свиква, особено ако се появят някакви условия, които да го наложат (наприемр загуба на едната ръка при злополука и подобни злощастия). Има примери много в тази насока. Така че, който иска може да се научи.
 10. hologram

  Song - Just Try

  На Just Try можеше без рифа на Rage Against да минете или поне малко да го попромените да не личи толкоз. Като цяло доста на тях прилича и добре се справяте явно.
 11. hologram

  Една съдба, избран път

  Много е вярно това, което написа. Но на Васко Василев му личи, че са му казали сценаристите да го раздава цербер - нещо което изобщо не му е в стила и характера по принцип и си му личи.
 12. hologram

  "Обратни" клавиатури

  Интересна тема. Съвремените синтезатори и софтуер позволяват преналагането на "обратно" възходяща пиано-клавиатура (ако се обърнеш към програмистите да ти го направят), но колко са го направили от малки или биха го направили, когато обикновено започват децата да се учат да свирят на пиано? Много по-лесно е да обърнеш китара и барабанен комплект, отколкото тежката конструкция някак си в някое класичексо пиано или роял. За синтезаторите пък ще трябва известно препрограмиране и така пак някой трябва да те пита дали щом си левичар би слдвало да ти намерят подходяща програма, която да обръща възходящата посока на тоновете. За компютърните клавиатури има и леви (Numpad - отляво), но също са с възходяща конфигурационна подредба (1_2_3 са долу 7_8_9 са горе). За жалост те не са преназначими или поне програмите за тази цел се ограничават само до буквите и символите и изключват Numpad-a и някои други клавиши (Win, Tab, Backspace...). Въпрос на програмисти и дравери за контролерите в операционната система. Същото е и за софтуера за клавири, VSTi-та и подобни с MIDI протокол. Същото и за бутоните за транспонирането на дигиталните клавири - нагласяш си да ти пасне пентатониката по малките клавишчета и бичиш пак същата пръстовка. Много хора така правят или със софтуер (MIDI Translator, MIDI mapper и др.) БДС-клавиатурната подредба е нашия аналог на Dvorak-клавиатурната подредба. Доказано по-добри, бързи и удобни от QWERTY, която е такава заради механични проблеми в старите пишещи машини и отдавна не е оправдание, но също като с пиано-клавиатурата - много хора са (били) свикнали вече. Особено за пишещите машини преди, през и след Световните войни. Не ползваш буквите на Кирилица, но понеже са с по-некачествена боя и долу на самите клавиши, като натискаш с пръсти драскаш и леко към тялото си, та затова ги изтъркваш тях по-бързо. Какви ситеми и как за смяна на клавишите на пиано? Както има пентатоникови индиански и африкански флейти, така в Европа е имало органови клавиатури (от около 2000 г. назад), които са възпроизвеждали само 7-тоновите гръцки ска̀ли. По-късно каскадно са били добавяни останали регистри и отделна пентатоника. Накрая са слети в една клавиатура. Вече има и условно по-добри варианти като Daskin, Bilinear и др. подобни. Daskin: Bilinear: Тези разработки се правят от около стотина години:
 13. hologram

  Една съдба, избран път

  ^ И аз така мисля.
 14. hologram

  Една съдба, избран път

  johniebgood, при Ерик Адамс имаш по-естествен глас и звукоизвличане, макар също пречупен през хеви-метъл пеенето му. Също както при Павароти имаш всички белези на теоретично обусловено звукоизвилчане и резонанс при пеене. Дори на места се вижда Павароти как наглася тези резонанси в целия си гръден кош, че даже и по-надолу. Операта затова е опера, за да разчита на телесни резонанси, а не на микрофони и усилватели. Е, разбира се, ако трябва да пееш пред 10 000 човека ще ти е трудно да разчиташ само на телесен резонанс, та ето, че и при Павароти имаме микрофони. И все пак пеенето не е състезание за медали или X-fuck-тори, а е контрол на Духа над тялото.
 15. hologram

  Любими ТРАШ групи

  Класиките ги знаем. Е тия Иранци ми направиха впечатление наскоро: http://www.youtube.com/watch?v=3_CvpkNGeFM&feature=related
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.