Jump to content
Българският форум за музиканти

XAS

Members
  • Мнения

    246
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от XAS

  1. Песните са записани на CD, МК № 57430/ 16-02-2017 и са подходящи като новогодишен подарък за всяко дете. Въпреки, че за целта са използвани истински акустични музикални инструменти, цената е 5 лв. + пощенски разходи от Габрово. Дискът може да се съчетае с Песнопойката, за която става дума по-горе. Тел. 0897 287 580.
  2. "..., колкото повече слушам музиката ти, толкова повече я харесвам" /Иван Боженски - тромпетист, автор на поетичния текст/. "... Слушам сега "Оркестърът на животните". Много хубави истории, песни, красиво представени, поздравявам те!" /Вяра Иванова - музикален педагог/. "Прекрасно, ценно, впечатляващо!!!" /Светлана Кацарска - телевизионен водещ/. "Поздравления за чудесния диск. Имаше нужда от такова нещо - авторско, с истински инструменти, професионална работа! Евала!... /Венци Благоев - джазов тромпетист и бенд-лидер/. И много други!...
  3. Една от песните, "Магаре тромпетист", вече взе първа награда на ЕВРОПЕЙСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕТСКА ПЕСЕН - Варна, България.
  4. Предлагам песнопойка с осем най-нови авторски детски песни под надслов - ОРКЕСТЪРЪТ НА ЖИВОТНИТЕ. При желание може да се отпечата нотен албум с клавирен съпровод.
  5. Тоновете на мелодията не е задължително да съвпадат с тези на акордите. Има чужди /не акордови/ тонове, както и проходящи! Композирането не е най-лесната част от знанието. Прилична мелодия може да хрумне и на неук музикант, но без да знае какво да прави с нея. Хармонизацията е нещо друго. Съвет за начинаещите: Винаги се започва от първоначално овладяване на инструмент и нотна грамотност. Развиване на допълнителна техника на свирене, успоредно със заучаване Елементарна теория на музиката, солфеж. И чак с натрупване се освобождават творческите сили. Композирането не е за всеки. За него се искат допълнителни знания. За което пък се иска допълнително време, често продължаващо с години. Познавам отлични музиканти, които не могат да композират или импровизират. Което не е срамно. Като журналисти, писатели, поети. Адвокати, съдии, нотариуси. Архитекти, строителни инженери, фаянсажии ... Това не бива да разочарова, а да стимулира. Тези усилия са благородни!
  6. И в какъв стил ще се аранжира!?
  7. Мисля, че тази дума "рифейс" означава изкуствена промяна фабричните параметри и от там смяна на цялостния облик на мундщука. Което никак не е лесна работа, ако е с цел по-добър звук. Вероятността, след подобна намеса, тази важна част от музикалния инструмент да стане за украса е твърде голяма. Винаги се търси нов или поне различен, с подходящите /търсените/ размери /параметри/
  8. Колеги, отдавна работя с тази нотописна програма, но досега не бях се сблъсквал с подобен проблем - безмензурно изписване на нотния текст. Въпросът ми е, възможно ли е това да стане с Finale? Някой решавал ли е този проблем! Благодаря.
  9. Номерата на платъците указват тяхната твърдост. Но има известна разлика в това окачествяване, в зависимост от различните марки /критериите на производителите/. Разлика има дори и между различните платъци с еднаква номерация на една и съща марка /заради полуръчната изработка, зрелостта на изходния материал за направата и др./. Което е един постоянен проблем за духачите на подобни инструменти. С практиката човек разбира, че по-скъпото е по-евтино. Но твърдостта на платъка зависи и от отвореността на употребявания мундщук. Тоест, по-тесният отвор позволява свирене с по-тежък платък / например № 3/ и обратното. При условие, че използваният инструмент е в изправност /не издиша някъде/. Все условни понятия, които начинаещият трябва да установи сам или с помощта на някой по-опитен. Все пак номера 1 1/2 и 2 са средни в практиката.
  10. На снимката се вижда един кларинет полу-бьом система от среден клас.
  11. Пълен, непълен бьом - това е най-малкото, което трябва да те интересува в този начален период на запознаване с кларинета.
  12. Измери дължината. Несериозно. Иначе, изсвиреното "ла" на пианото е "фа#" за Еb инструмента и съответно "си" за Bb. Първият е по-къс на дължина. Най-употребяван е втория. Но в оркестър се използват, освен Es кларинет - (Eb), още алтов кларинет и бас-кларинет.
  13. Да, вероятно става дума за тромпет. Най-общо параметрите на мундщука са: Чашка /голяма, малка, плитка и дълбока/; С широк, тесен, заоблен и изострен вътрешен ръб на на чашата; Дължина на опашката; Вътрешен калиброван отвор. Известни марки: Denis Wick, Giardinelli, Schilke, Vincent Bach. Всяка реномирана фирма за производство на тромпети: Selmer, Yamaha, Amati, Getzen и др. Освен това всяка фирма поставя на видно място по мундщука своя допълнителна номерация. За да избере човек най-подходящия мундщук му трябва време, изпробване на базата каква музика свири, своите възможности /анатомични, физически/, както и от съветите на околните. Обикновената практика в случая е проба-грешка!
  14. Има два вида мундщуци: Маркови и другите. Останалото е изисквания към параметрите. Отвореност, дълбочина, с ръб или без и т.н.... Впрочем, за какъв инструмент става въпрос? Дървен духов или меден?!
  15. Та като стана въпрос за птички, пардон, за струната... дали да не ви напомня за една книга на Христо Питев - "До Питагор и напред"! Издадена през 2010 г. от издателство "Фабер" - В. Търново. В нея, на стр. 131, има една студия със заглавие "Най-великото откритие", от където в продължение на още десетки страници авторът ни говори за геометрията на струната. Изследвания от Платон до сега. На български. Дали да не погледнем там какво пише по въпроса!?!
  16. За първи път чувам за подобен проблем. Тоест, такова нещо не би трябвало да съществува. Както при акордеона! Едва ли това падане на тона е предизвикано от непостоянна струя въздух. Вероятно нещо с инструмента не е наред. Но и в това се съмнявам. Възможно ли е отслабващата сила на тона, намаляващото напрежение, да възприемате като някакъв пад на височината на тона?
  17. В оркестър акордеонът обикновено свири само с дясна ръка. Характерния му тембър е интересен. Както и техниката на атаката, която идва от движението на меха. По този начин няма невъзможност да бъде добре озвучен. А басова линия има кой да прави.
  18. Двете неща, практика и теория, вървят "ръка за ръка". Час по-скоро си купувай "Елементарната теория". Ще откриеш нова вселена. Още повече - ако мислиш да кандидатстваш в музикално учебно заведение. Ако нещо не разбираш - питай. Все ще се намери кой да ти ти каже нещо около теб!
  19. "Вятър те вее на бял кон!" Хубаво е да имаш самочувствие, но misterj, май от тези неща малко разбираш. Затова се позоваваш на "професионалистите" около теб. Едва ли си и чувал за Vandoren мундщуци № 66. Защото щеше да знаеш, че е създаден специално за лесна смяна на саксофон с кларинет и затова е много отворен. А връзката отворен мундщук - по-лек платък и обратното няма да ти обяснявам. Само ще кажа, че съвременната тенденция за звукопроизвеждане на саксофон и кларинет е към увеличаване големината на отвора при наустника. И тя не е от скоро! Като прибавя и наученото от дългогодишната си практика с тези два инструмента, реших да не се съобразявам с твоето мнение. Още повече, че изразът "свиря с доста добри професионалисти" нищо не ми говори. Както и да е. Съветвам те да не тръгваш по линията "кой е по-отворен". Най-малкото, за да не се излагаме!
  20. Свиря с много отворен "Вандорен 66" и Rico платъци 1.5 твърдост. Професионалист ли съм!?
  21. Май този път ще отговоря аз. Няма универсален платък за свирене на открито - закрито, с микрофон - без микрофон, народна или класическа музика, джаз или каквото там ти хрумне. Първо зависи от марката на платъка, износеността /колко време свириш с него/ и личният ти вкус. Не на последно място и капацитет на дробовете! Като прибавим и известната разлика между различните платъци, дори от една и съща марка, би трябвало картината да стане по-ясна. Да, ама не! Все пак един добър мундщук, като "Вандорен" - В45 е добра база и може дълго да остане константна величина. Ако инструментът е в добро техническо състояние /да не издиша/ - също. Останалото е практика, нагласа, опит, амбушур, жанр и т.н. Общо взето аматьорите наблягат на по-твърдите платъци. Ако ти препоръчат нещо в този смисъл е все едно да ти поставят диагноза по телефон. Или да ти налагат лично мнение. Което мисля в този случай да направя и аз: Средното нещо е №2.
  22. От гледане на картинки се добива само бегла представа. Пръстовка и постановка се учат от човек, който е по-напреднал. Въпросът е не само за устните, а и къде се поставят зъбите. За упора те са винаги опрени някъде отгоре на мундщука. При това - всеки с индивидуалните си проблеми. Мускулите около устата се тренират със свирене. Става бавно и полека във времето. Хубавият звук се прави по-късно. Не бързай със заключенията, като - слаби са ми устата. Всичко е въпрос на постоянство. Като при спортистите. Намери си учител - поне за първоначалното овладяване на инструмента. Правилната постановка ще ти гарантира после следващия успех. Остават още труд и музикалност. Овладяването на нотите също не е последна грижа. Те разширяват кръгозора. Ако си упорит - ще стане. И ако изпитваш удоволствие от това, което правиш!
  23. С удоволствие отговарям на въпросите ти, тъй като те ме върнаха много години назад, когато и аз изпитвах същите затруднения. А около мен нямаше много от тези, които разбират и имат желание да помогнат. И така: 1. И двата кларинета - руски или китайски /особено пластмасов/ не са качествени, но дали затова на тях не можеш да вземеш високи тонове не зная, защото не съм духал в тях. При всички случаи обаче, най-напред се овладява ниския и среден регистър и тогава се посяга на високия. Сигурен ли си, че знаеш точната апликатура /пръстовка/? Добре ли са поставени устните на мундщука? Най-високите тонове наистина се вземат по-трудно. 2. Спокойно можеш да сложиш парче от гумен маркуч или шлауха с подходящ диаметър на пръстовата опора. Съвет: дигни малко долната част на кларинета по-високо, за да намалиш тежеста върху опорния пръст. 3. След края на заниманията ни инструмента винаги се подсушава. Тук не влизат кратките почивки или паузи между сеансите. И обратно: корка е добре винаги да се смазва леко преди сглобяване /свирене/. Желая ти успех!
  24. Ако правилно съм разбрал, търсиш как да подсетиш изпълнителя, че бекара от предния такт отново е със знака от арматурата в следващия: ами натискаш бутона за въвеждане с кривата нота, правиш активен курсора върху съответната нота и поставяш буквата Р. Подсещащия знак излиза пред нотата в скоби. Само не си спомням вече дали има тази опция във Finale 2003. Работя с доста по-нова. Но проверката била майка на знанието!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.