kolio_k Публикувано Ноември 23, 2007 Публикувано Ноември 23, 2007 Всичките китари с хъмбъкъри,които имам,рано или късно(второто по финансови причини)се оказват с Гибсън Р490 на нек позиция.Това е Алнико хъмбъкър със саунд много подобен на 57те,но леко по ясен като звук(поне за мен)и ми е любим от няколко години.И понеже се оказа че в момента имам три китари с абсолютно идентични нек адаптери,но различни като конструкция и материал,реших да врътна 3 семпъла,за да могат да се преценят разликите,породени от различен хардуер,дърво и тн. PRS-R490-ПРС Къстъм 24 -Махагоново тяло с кленов топ,сет нек махагон,палисандър фингърборд,тремоло.24 прага,мензура 25 Gibson-R490Гибсън ЛП Студио-Махагоново тяло,кленов топ,сен нек махагон(и грифа и тялото са доста по дебели от на ПРСа),тюн-о-матик бридж,22 прага ,мензура 24,5(не съм сигурен,ама май така се падаше) Yamaha-R490Ямаха СА2200 Тяло,полуакустична-ламиниран клен,сет нек-махагон,фингърборд-абанос,тюн-о-матик бридж.22 прага,мензура 25,5 Трите записа са правени веднага един след друг,с един и същи мик,в едно и също кубе,с еднакви настройки.Киарите са с докрай отворени волум и тон коректори.Няма никакви обработки на записа освен съвсем мъничко реверб. п.п.Саунда не е особено хубав,но целта ми е само да се видят разликите между китарите,ако има такива. Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 но целта ми е само да се видят разликите между китарите,ако има такива.Ми те са ушевадни разликите За да не усетиш разлика между различни китари като конструкция трябва или да си глух,или да ги пуснеш през евтин процесор с макс дисторшън. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 Аз или съм глух, или колонките на ТФТ-то не им дреме какво съм пуснал. Разликите, които долавям тук клонят към никак... Довечера ще ги преслушам в нас на яката апаратура, ама пък с това вграденото саунд дърво не знам... Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 23, 2007 Автор Отговорено Ноември 23, 2007 (Редактирано) Разликите определено са в детайлите,все пак всички китари са относително класни.Ако мога да ги преценя в проценти така да се каже,не мисля че са повече от 5.Но точно те са тези,за които се плаща най-много за съжаление п.п.Току що открих че семпъла за Ямахата всъщност е този от ПРСа ,втори път.Грешка при експорта.Не мога да повторя записа достоверно,защото вече разместих нещата,но така или иначе Ямахата е пполуакустична и попада в друга категория,по меродавно е сравнението между първите две Редактирано Ноември 23, 2007 от kolio_k Цитирай
chlen Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 На мен най ми харесаха Гибсъна и Ямахата, но и ПРС-а не изостава много назад. Лично мнение. П.С. Гибсъна е с мензура 24.75 Цитирай
Delyan Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 Много полезно сравнение за мен. Голямо благодаря преди всичко!!! Чух първите два семпъла на PC спийкърчета и за мен има разлика в звука. На първия семпъл ниските са малко по-твърди и има едни среди, които правят звука леко "по-мазен" в сравнение с втория семпъл. Лично на мен вторият семпъл ми допада малко повече. Ще ги чуя и на мониторите, интересно ми е там какво ли ще се чуе . Цитирай
coh-da Отговорено Ноември 23, 2007 Отговорено Ноември 23, 2007 Hillbilly, люпопитно ми е какюо ще кажеш след втория пост на Кольо... За мен нямаше никаква разлика! Само в свирните имаше разлика... Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 24, 2007 Отговорено Ноември 24, 2007 ^ми не знам Ямахата как звучи,но Гибсън и ПРС определено не звучат еднакво,определят ПРС като "липсващото звено" м-у Фендер И Гибсън.Ако слушателското ухо не долавя разлика,за свирещия тя е голяма, и ако нямаше такава всички щяха да свирят на пластмасови китари (още в края на 60-те има такива простотии) и процесорчета. Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 24, 2007 Автор Отговорено Ноември 24, 2007 (Редактирано) Да,абсолютно съм съгласен.Не знам до колко си личи разликата при слушане,но при свирене е много голяма.На практика толкова голяма,че се чудя дали да не продам ПРСа,защото имам проблени да свикна с брилятния му твърд тон на нек адаптера.И това,в което се убедих от опита е ,че тонът въобще не идва от адаптерите,те леко го оцветяват,но той зависи изцяло от дървото и конструкцията на инструмента. Благодаря на всички за коментарите Редактирано Ноември 24, 2007 от kolio_k Цитирай
coh-da Отговорено Ноември 24, 2007 Отговорено Ноември 24, 2007 Е... сега, ама разбира се че като свириш на различните китари ще има разлика в усещането. Мине ли през ефекти, пък били те само предусилватели, лампо или транзисторни усилватели, набичени или ненабичени... разлика не се чува. Поне при мен. кат ги конвертираш и в мп3, разлика - йок. Намясто и на живо, дори аз сигурно бих чук разлика в звученето, ама само "на сухо"... без споменатите по-горе ефекти. Иначе от китарите като марки (от така записаните от Кольо), най ми допада PRS-a. Не заради звука, ами щото съм виждал такива китари, пък и Porcupine Tree свирят с такива! Цитирай
synchu Отговорено Ноември 24, 2007 Отговорено Ноември 24, 2007 Ами на моите уши разлика има. Всички звучат хубаво, и могат да се използват в различни ситуации просто. Колебая се между чистия звук на Гибсъна и Ямахата, като най-харесващи ми самостоятелно и между Гибсъна и ПРС-а за драйва ... Гиби ол дъ уей иначе :) Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 25, 2007 Отговорено Ноември 25, 2007 Ех, това LP колко благо звучи... направо си изпъква. Цитирай
TONY Отговорено Ноември 25, 2007 Отговорено Ноември 25, 2007 сигурно има някакъв психо ефект - едно и три ми се сториха малко различно, но след като Кольо казва,че са едно и също... все пак ги слушах едно след друго и само веднъж. Гибсъна - малко повече ме кефи от ПРС-а. Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 25, 2007 Отговорено Ноември 25, 2007 Много гот е саунда и на двете китарки, и сравнението е интересно Повече ми допада ПРС-а Цитирай
Guest Отговорено Ноември 28, 2007 Отговорено Ноември 28, 2007 Аз най-си харесах LP-то. Много красив, плътен, "мощен" звук. ПРС-а не отстъпва, но вече е въпрос на вкус. Цитирай
Recommended Posts