Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

^ Добре, ще видя тези на Сънчо и ще видя от евтинджос тия по 50-60 лв. кои могат да мерят pF, мен основно за кабелак ми трябва, както споменах вече. 

Отговорено (Редактирано)

Тази джаджа:  LCR-T4-H L/C/R/ESR метър
https://elimex.bg/product/70872-tester-za-poluprovodnitsi-lcr-t4-h-lcresr-metar-bez-kutiya

Става ли за нещо...
R :0.1ohm-50Mohm; C :25pf-100uf L :0.01mh-20H
В алито е 10 лв

Капацитивността на аудио кабел да речем е около 100pf/m, което отива към долната граница на джаджата... (ниска точност)
И не е ясно дали най-малкия обхват е 0-25 pf или най-ниската стойност

Редактирано от emosms
Отговорено

^ Именно и мен мен притеснява това, че pF-дите са бая ниска стойност и като се мери трябва да се вземе и капацитета на сондите предвид и да се извади от крайната стойност, аз повече се бях засилил към ей тоя:

https://elimex.bg/product/80596-ured-multitset-ut131a

Отговорено

^ как точно мери капацитета този уред...
И защо ти трябва точно измерване?
Избираш кабел по спецификации, а ако искаш да чекнеш съществуващ, може с едно референтно парче кабел да сравниш кое ще отчете повече капацитет, или да сравниш два по измерване ако трябва, вместо да пробваш с кабел на слух

Отговорено
23 minutes ago, emosms said:

^ как точно мери капацитета този уред...

Както на това клипче – цък.

24 minutes ago, emosms said:

И защо ти трябва точно измерване?
Избираш кабел по спецификации, а ако искаш да чекнеш съществуващ, може с едно референтно парче кабел да сравниш кое ще отчете повече капацитет, или да сравниш два по измерване ако трябва, вместо да пробваш с кабел на слух

Искам да потърся корелация между това, което чувам и между това, което ще отчете уреда. Прави ми впечатление, че дори при два еднакви кабела, купувани от магазина в единият има повече високи. Само с омметър нищо не мога да разбера, защото и при двата кабела показва еднакви стойности и това не ми носи никаква информация за АЧХ. С LC метъра искам да проверя тези два кабела колко pF-да са и ако този с по-малкото високи има по-голям капацитет, значи теорията и практиката се потвърждават. ;) По този начин мога да чекна от съществуващите ми кабели кои са с голям капацитет и да имам едно наум като ги ползвам и респективно като си купувам нови, да си подбера такива с нисък капацитет. 

Отговорено (Редактирано)

Ще потвърдиш, че производителя от партида до партида не може да си изкара същата продукция.
Или дори в една ролка кабел... 😄

Тествай ги релативно с какъв да е уред, не с висока точност

Редактирано от emosms
Отговорено

^ Загрижеността ми не е толкова за производителя, колкото за моята продукция. Веднъж изядени честоти върви ги възстановявай ... окей, има хармонични ексайтери и разни други процесори, които възстановяват хармоници, само че не схващам логиката да възстановяваме нещо, което сме констатирали, че го губим. :) Клипчето, което Бейби Томас публикува с различни дължини на кабели показва именно как се губят високи. 

Това правило не важи само за кабели, наблюдава се и при микрофони и китари. Аз два напълно еднакво звучащи микрофона от един и същи модел не съм чул. Винаги има отклонения и при положение, че можем да констатираме разликите (при микрофона ще е слухово), за какво да купуваме нещо на сляпо? 

Отговорено
1 hour ago, Koobenot said:

Искам да потърся корелация между това, което чувам и между това, което ще отчете уреда.

Първо тествай "на уши" и след това с уред...щото има и едно, дето се казва психоакустика...и друго, дето му викат "въображение". ;)

Отговорено

^ Е аз и до ден днешен си ги тествам "на уши", работата е там, че ушите не винаги са прецизен измервателен уред. :) Понякога си изморен/заблуден/въобразяваш си, както и сам каза и ако има корелация между метъра и ушите ... значи всичко е наред. 

Отговорено

Хубава дискусия стана....особено за хора, които разбират от тези неща. Но моят въпрос е за спойките, а не за качествата на кабела и по-точно, възможно ли е нормална на вид спойка да доведе до орязване на честотите.

И на мен ми се случи. Проверих няколко еднакви кабела. Два от тях ми звучаха по- глухо. Жаковете изглеждаха добре запоени. Реших да си поиграя и просто ги отрязах и презапоих. И О ЧУДО!!!!! Високите се появиха!

Въпросът е, дали наистина има промяна, или тя е само в моята грава..😶🤔 т.е. внушавам си.

Моля, помогнете, защото съм на път да презапоя всичко, що е кабел, а може  би и китарите....🤨

Или да търся психиатър!😆🤪

Отговорено

Тези кахъри с кабелите май важът само при пасивни адаптери.Поненеже ползвам само активни и си правя кабелите с жакове и аудио кабел от магазина не съм забелязал разлики.Техниката,която използвам не е капризна към кабела въобще той или работи или не.

• Koobenot changed the title to Koobenot-oвски вълнения по запояването и кабелите
Отговорено

:ok:И тук да си кажа мнението, че откакто ползвам IR технология няма значение какъв кабел и каква спойка ползвам. Става и с кабел тип "простор за пране от балкона". :hysterical:

Отговорено

^ Контрааргументът би бил, че ползваш толкова смотани IR-и, че какъвто и кабел да сложиш, звучат еднакво гадно ... (Шеговит хейт):greenball:

Отговорено
23 hours ago, Nikolov_76 said:

...Но моят въпрос е за спойките...

Според мен определено може да влияе. Ако съчетаеш гнусен кабел от НЕ-медни жички и/или гаден припой от онзи дето смърди на котешка пикня и/или позакъсан кабел, от който са останали само 1-2 "косъмчета"...

Скоро оправях една такава китара и масата на единия адаптер така го бяха "запоили". Звучеше меко казано странно и пускаше всякакви гнусни звуци и шумотевици. 🤮