Jump to content
Българският форум за музиканти

Случаят Bad Monkey


Yo The Real

Recommended Posts

Един странен казус, по който би ми било интересно какво мисли форума. Повдигам темата, защото в базара се появи обява за Bad Monkey на стойност 420 лв. От една страна - успех на продаващия, но от друга, да обясним защо един доста обикновен педал се продава за подобни пари.

Предисторията е следната: канала JHS в YouTube качи преди няколко седмици клип, в който, казано накратко, изкарва идентичен звук от Digitech Bad Monkey и доста по-скъпи педали: Klon, Zendrive и дори техния собствен JHS Morning Glory. Ако не сте го гледали, направете го. Доста интересно видео, което е точно в стила на JHS, които постоянно повтарят, че повечето скъпи педали са предимно хайп, въпреки че самите те правят сравнително скъпи ефекти.
 

 

Това доведе до истерична реакция в този ъгъл на интернета и цените на Bad Monkey в сайтовете за втора ръка техника (доколкото знам в момента не е в производство) скочиха неколкократно - от 50 долара до 200-300-500 долара. Този ефект се опитва да пресъздаде и човекът в нашия базар.

Наложи се JHS да направят второ видео, в което първо показват истерията, както и как се е родило първоначалното видео (било е направено доста преди да се появи на бял свят). Общо взето идеята им е следната: те знаят, че повечето драйв педалчета са със сходна платка и съответно знаят, че ако имат корекция за ниски и високи, могат да докарат почти 1:1 всеки звук от други сходни драйвове. Ето го и второто видео, което е значително по-тегаво за гледане:
 


Интересно ми е какво мислите: първо, всички ли подобни драйвове (скриймъри) могат да бъдат настроени да звучат еднакво? Ако да, както предполага тезата на JHS, то какво обуславя плащането на 300 долара за стар TS-9 например, спрямо 50 долара за един Bad Monkey, макар че второто вече изглежда невъзможно? Да не говорим за 10 хил. долара за Klon.

И, разбира се, най-важният въпрос: еднакви ли са повечето скриймъри и въобразяват ли си хората разликата конкретно в звука? Друга част от тезата на JHS е, че много китаристи биват манипулирани да мислят, че им трябва по-скъп педал, за да докарат даден звук, докато всъщност могат да изкарат същия или поне сходен резултат от евтина реплика с подобна схема на платката и достатъчно възможности за корекции.

Редактирано от Yo The Real
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свърши тая с лошата маймуна. Който продал - продал. Който купил - купил. Пича още,като излезна тая глупост, ми каза, че не очаква някой да му го купи за 420 лева, бил го пуснал на майтап....Явно тайничко се надява, ама не вярвам да го огрее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Педалчетата имат пряка зависимост с качеството на усилвателя и китарата. Гарантирам ти, че ако пуснем Bad Monkey и някакъв скъпи клонинг в 8" транзисторно комбо на Берингер, особена разлика няма да чуеш, както и при китарните адаптери. Според мен разлика между звука на педалите има, и то най-вече в нюансите на звука и най-вече в обратната връзка между свирач - китара - усилвател, някои педалчета може да те карат да свириш по-леко от други или пък да "възбуждат" feedback-a на усилвателя по различен начин.

Накратко: разлики има, въпросът е дали усилвателя ти може да ги възпроизведе, пръстите ти да ги усетят и най-вече ушите ти да ги чуят. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези разлики започват да се усещат (от друга страна, да нямат много голямо значение, тъй като човек се научава кое как да си "пипне"), когато човек започне да свири повечко, а и да има възможност да свири както с други хора, така и на места, където може да си поусили апаратурата. И най-вече, когато и ако надживее "детската болест", която много китаристи цял живот не надживяват - да правят "джъга-джъга", колкото се може по-силно и да се "надвикват" с оснаталите участници в музикалното фиаско.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали всикчи са еднакви и дали звучат еднакво? Не съм пробвал много различни педалчета. Но бих се съгласил ако кажете "не". Имал съм само два овърдрайва - 808-ца и на бос sd-1. Ползвал съм ги само като бууст, и аз чух някаква разлика между двата.

Дали цената на някои драйвове правилно рефлектира колко "по-добре" звучат (а пък и това може да е субективно)?  Тук смело казвам "не", дори и да не съм ги пробвал. Няма овърдрайв който да оправдава цена от 5-6000 евро, само базирано на това как звучи. Там факторите са други, и най-вече са измислени...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писъл при второто видео но Джош, тук се повторям - ползвам мънкито от преди карантината.

Демек не ми трява Джош да ме отваря, че бм е готин тс. Че може да звучи близо до клон, ми супер.

Преди него полвах малката жица, пак тс клон - Евтиме или го оправи този счупен суич или ми го върни!

Доколко са 100% индентични различните варианти на ТС , ДС и тн - ами малко се различават, но явно може да си свършиш работа...

сега колко да е скъп, сам си решаваш...Идеята е да си свършиш работа - никой не може да ти каже оттук или отттам - е това твоят ефект. Само ти си решаваш...

Понякога се чудя, защо някои хора са толкова завими от чуждото мнение и после, като го приемат за свое, пък вземат да станат много важни (в собствените си очи - и аз в това число... както е казал Питър Таегтгрен - много е лесно да продуцирам чужда музика и адски трудно своя)

 

Колко ТС клонига да имам - колкото повече, толкова повече, казал мечо Пух!

И си взех поредният в колекцията - JHS screaaamer....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама аз съм гледал клип как на сляп тест един изкара 1-1 Стиви Рей саунд с..метъл-зон на Бос, при всички очаквания за тюб-скримър,въпрос на настройки.А олигофрените,които се връзват от гледане на  глупости и внушения са милиони-доказано с "вирОса":greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моят опит е, че от почти всеки педал може да се изкара добър звук. Разбира се, с много уточнения: първо, колкото по-дълга е веригата, толкова по-трудна е задачата. Второ, педалът или трябва да е много добре направен и с малко възможности за корекции, или да е малко по-недобре направен и с няколко корекции, по възможност ниски и високи. Аз с времето започнах да не харесвам педали с прекалено много цъкалки и врътки, понеже никога не мога да се спра на някакъв конкретен звук.

Най-добрият педал, който аз лично съм имал, е TS-808 копие от Никифена, за което съм дал фамозните 80 лв. преди десет години. Само дето след доста ремонти в момента май не звучи както звучеше тогава. Така или иначе е показателно, че е възможно да се направи наистина добър, здрав драйв, при много бюджетни условия. Той даже няма корекции за ниски и високи, само общ за тон.

Допълнителни пари бих дал за някаква по-здрава конструкция - например въпреки че отдавна не свиря с педали, гледам, че има останали Hardwire (по-скъпата серия на Digitech) драйвове във "Фактор" на старите цени и бих си взел, дори и да стоят в шкафа.

Редактирано от Yo The Real
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, както с много други неща в този живот, китарната индустия до една значителна степен е хайп. Някой казал, че нещо е готино (Даже не го е казал, а само е демонстрирал, че на една конкретна настройка на Bad Monkey може да докара друга конкретна настройка на Klon и айдеее юруш на маслините :D ).

Пробвал съм Bad Monkey отдавна, за мен не беше нещо кой знае какво, и китайският клон който имах е в пъти по-добър.

Иначе, ясно е, че от едно ниво натам за много малки разлики плащаме много големи суми.

По темата с кое как звучи - особено ако се ползва за бууст (както се ползва тюб скриймъра в 90% от случаите) няма особено голямо значение какъв точно е драйва и всички сработват. Поне моето виждане е такова, че смятам че мога да докарам приличен използваем тон в моят контекст на свирене (с драйв от лампова глава и добро количество гейн).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен първото видео показва, не че Bad Monkey може да звучи като Klon или някоя друга скъпотия, а точно обратното - с всички тествани овърдрайви можеш да докараш определен звук на Bad Monkey.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.