Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Аз, като всички, се ровя из Нета и разбира се, по въпроса за компресорите видях две противоположни мнения. Ако има примерно 2 компресора, един пич показва някакви графики и твърди, че така звука и състейна се скапва. А от друга страна в менюълите на производителите чета, че повече компресори един след друг подобряват драстично звука. И се чудя на кого да вярвам! Затова се питам, някой има ли опит с такава конфигурация?

Отговорено

Верижното използване на компресори е много често използвана и доста ефективна практика в смесването на песни. За свирене на китара в реално време пак би трябвало да работи, тъй като принципът е същия. Вече какъв ще е резултатът зависи от настройките и вероятно и от конкретните модели (че доста имат малко контроли и със странни имена).

Компресорите са коварни същества - ако знаеш кое какво прави и как се използва може да подобри драстично нещата, но ако връткаш копчиляците наслука резултатите могат да са трагични. :)

Отговорено

Моят скромен принцип последните вече доста години е - ако ми звучи добре, значи най-вероятно е добре :) Същото и с компресорите - е има някои компресори, които са по-добри от други, макар че и това е относително - другите пък в определени стилове са търсен ефект...

Отговорено (Редактирано)

Аз опитвам с 2 компресора, един във веригата, един в луупа. Не мога да чуя някаква голяма разлика, може би да се престраша да го пробвам на лайв. А ето намерих интересно видео:

Редактирано от wiseppman
Отговорено

Наистина от компресор до компресор - "балкан" разлика, ползвал съм метода най-често по две причини:
1. Поради голям gain reduction от един единствен компресор се внасят и нежелани артефакти в матрЯла (най-често подчертаване на определени високочестотни такива). Тогава ползвам 2 със сумарен gain reduction на горния, и така се отървам от артефактите.
2. Харесват ми определени характеристики на два различни компресора, като искам да присъстват заедно в общия звук - най-често лампово изкривяване, или пък подчертаване на определени честоти.

Видеа и мнения по темата бол, преди всичко следвам философията, че компресията трябва да е инструмент за постигане на желан резултат, а не самоцел.

Отговорено

Ту копрес ор нот ту компрес.... Човека от видеото, каза, че като бонус да сме ползвали компресора, да накараме транзисторният амп да се приближи към ламповият. :P

Така и не съм използвал още компресор в свиренето си (засега само съм тествал), ламповите ампове добре си компресират.

На видеото се чуват някакви разлики.

Изцепен лампов амп и свириш с ниво на барабанист, що да компресирам, като ампа си е достатъчно набримчен и компресиран и какво да му компресираш.

Ако имаш и хубава китара, ще ти изкара достатъчно състейн...

Ако свирех повече с чиста китара, примерно кънтри, фънк, сигурно вече щях да съм включил към педалборда и компресор.

За сега още се чудя, да компресирам или не....и те така. И така от много години...

Имам читави компресори, трябва да ги пробвам по-обстойно.

Днес тествах зелен биг маф, това си заслужава по принцип, не знам дали ще го ползвам, за мои неща.

Пробвах и бустер на Кюсак, пак си заслужава. Обичам бустери. Този от видеото не ме убеди, че с компресор е по-добре, малко по-различно е. Но защо да буствам с компресор, вместо с бустер. …:wacko: така и не разбрах.

Изобщо, ако ще се ползва за клийн до крънч, виждам приложение за комресора…. за ситуации с повече драйв, не.  Аз толкова разбирам....и сега ще пробвам комресор. Днес ми е ден за тестове.

Отговорено

Понеже, сега пробвах мелодията на For the love of God. Компресор в състей режим e benefiacial.

Да, има и приложение на драйв. Еврика.

Отговорено

Е, значи и аз ще тествам, 2-та. За клийн харесвам и то много компресор. Пък и за драйв- каква е тази китара, дето сама, без камиончета,  ще направи минута състейн?

Отговорено

Компресора за китара си е готин на клийн партии, много парчета на MR.Big чистите китари са с компресор.Отделно Пол Гилбърт го ползва за да "изчисти" драйв канала на ампа за клийн саунд.Също за фънки неща като лимитер е готин компресора, понеже изравнява нивата на всички удари и ги ограничава да не избиват.Както е отбелязал Tony за сола тип For the love of god, много помага състейна на компресора, само че трябва и нойз гейт/съпресър понеже става шумно.

Отговорено (Редактирано)

Ами изясни по-добре нещата.

Написал си "Аз опитвам с 2 компресора, един във веригата, един в луупа."

и  "ама аз питах за 2 компресора- във верига  серия или в паралел."

Това, което си опитал, са различни места на копмпресора във веригата.

Едното е преди предусилвателната част, другото е след нея.

Вероятно ще има сериозна разлика, как един ( и същ) компресор ще работи, в тези две части на веригата.

( и два различни да хакнеш, все тази, определящото ще е мястото, не начина на включването)

Аз съм олд фешън и бих сложил компресор преди ампа, т.е. преди предусилвателната част.

Ако ще пробвам с 2, ще ги вържа в серия. ( паралела отпада, кой би си играл със сплитери, за да върже 2 копресора в паралел)

Ако имам усилвател, който има и сериен и паралелен луп, тогава, тази проба може да стане.

Мисля до края на седмицата, да направя проба с два компресора, в серия, пред амп.

Мисля, преди да съм правил проба, че 2 компросора могат да ми седят в веригата, примерно един за клийн( комресор/ лимитер)  и един за лийд ( за състейн), предвид there's a difference between "running" two comp pedals in a chain and "using two comps in a pedal chain at the same time", so if a given artist does "have" two comps in their chain, they're not necessarily always on at the same time.

За изполване на компресор

Back to your live use question:
If it were a big venue and FOH was running a comp, I would probably be running less SPLs and mic'ing, so one comp on the board and the second comp from the FOH.

On a small gig with a cranked amp, the valves will already be compressing, so probably a single compressor for cleans.

I really like using a compressor after modulation, phase in particular, as phase can make my tone unpredictable.

И още нещо -

You can definitely do two comps serial in an effect chain. Bass players do it all the time.

Редактирано от TONY
Отговорено (Редактирано)

Извинявай Тони,

Наистина трябва да изясня... Нямам затруднения за серия и паралел, защото имам MS-3 и не ми е проблем. В домашното ми студио звучи добре, но нали знаеш- на лайф- не се знае. Дори имам възможност да набича примерно 4 компресора (обичам тоя звук, пробвах). Виждам, че съветите са да се включат в серия. Или ако има компресор във FOH (а аз имам в цифровия миксер) и пусна още 2? Целта ми е да закръгля отреза на синусоидата за по-мек звук. Процесорите ми съм ги пробвал на живо- и с лампи (и E-906) и без лампи- все тая. Но търся звук, примерно на Сатриани или Дейвид Гилмор и пробвам какво ли не. Затова реших да направя и този опит. Но сега съм много зает и нямам много време за свирене- поне до средата на следващия на месец. Затова питах, дали някой е пробвал.

COPMRESSORS.jpg

Редактирано от wiseppman