yamaha Отговорено Април 16, 2017 Отговорено Април 16, 2017 Като се разговорихте за Сони и Сенхайзер се сетих, че и аз имам доста марки (общо към 15-тина чифта), които всъщност ползвам доста рядко - примерно когато се налага да чуя някаква суперпрецизна и тиха подробност в записа или пък когато просто искам да послушам малко и на слушалки. От Сенхайзерите имам и от най-евтините.... ...и от малко по-скъпите (с откачащо се жакче като на колегата отгоре). А що се отнася до Сони слушалките - и от тях имам няколко. Повечето са ми останали от разни MD-рекордери или CD-плеъри, но тия дето съм си ги събирал целенасочено са една серия ретро слушалки от началото на 80-те, когато си бях купил DR-S4, които по онова време направо ме разбиха (в буквалния смисъл - при достатъчна мощност и бас в записа направо карат да вибрират черепните ти кости ), та след тях по някое време се снабдих и с едни DR-S3, а съвсем наскоро попълних линията и с DR-S5...пуста фенщина... 2 Цитирай
НиколайGK Отговорено Април 16, 2017 Отговорено Април 16, 2017 И какво ти е мнението за DR-S3? Аз ги имам, но са ми супер неудобни (за сметка на това Superlux HD330 направо ми заспиват на ухото) и доста рядко ги ползвам. Цитирай
yamaha Отговорено Април 17, 2017 Отговорено Април 17, 2017 Ами мнението ми е, че са практически същите като DR-S4. Когато взех тия последните (DR-S5) си мислех, че и те ще имат същия саунд, защото всичките споделят един и същ корпус и едни и същи говорители, но реално се оказаха малко по-различни. Докато S3 и S4 дават по-изравнен звук, S5 звучат малко по-хайфистки и звукът им като цяло е леко по-рехав в сравнение с първите две. Нямам представа откъде идва разликата - от опцията за корекция на звука или от омажа, който е 14 ома спрямо 10-те ома на другите, но иначе и трите "свирят" с еднакъв убийствен бас...поне през усилвателя за слушалки, с който ги захранвам. Що се отнася до удобството - наистина, не са много ергономични за дълго слушане, но мен не ме бърка, защото рядко слушам на слушалки нещо повече от десетина минути. А иначе дори и измежду най-евтините ми слушалки имам такива, които са доста по-удобни от тия Сони-та - примерно в тая тройка, която държа на снимката долу има 2 от най-евтините Филипси и едни диджейски HED, които нося тук-там по озвучавания, но и трите могат да се носят на главата доста по-дълго време, отколкото ония Сони-та...явно едно време комфортът на слушащия не е бил приоритет на всяка цена. Не че нямам и един чифт, които са още по-неудобни от тях и които ползвам само епизодично за мониторинг (понеже са със суперизравнен звук), но те пък не стават за слушане на музика за кеф, щото с тая равна лента кефът хич го няма. 1 Цитирай
Heartman Отговорено Април 19, 2017 Отговорено Април 19, 2017 Значи само да кажа, че по-гадни слушалки от Phillips не съм чувал.Имам едни и така стоят, за нищо не стават, нито за музика нито за филми, нито за игри. Цитирай
yamaha Отговорено Април 19, 2017 Отговорено Април 19, 2017 Има, има...на много по-гадни слушалки съм попадал. А филипсите от снимката са от възможно най-ниския клас и дори "свирят" добре за парите си, като терминът "добре" при свирене на слушалки винаги трябва да се приема относително, защото зависи от парите, които струват, а и от личните предпочитания и претенции на слушащия. Тия двата чифта обикновено ги давам на деца докато записват песни, понеже особено на по-малките са им доста буйни ръчичките и неведнъж съм имал случаи на изпуснати слушалки или микрофони (на озвучавания)...и в тия случаи като знам колко струват съм доста по-спокоен. Цитирай
Лими Отговорено Април 19, 2017 Отговорено Април 19, 2017 Някой да е ползвал, виждал или поне да е чувал за кондензаторни слушалки? Спомням си, че преди доста години някой ми беше показвал такива слушалки, произведени в средата на 80-те год. в БГ, май че от тази лаборатория, която произвеждаше и други аудио устройства. Спомням си, че изглеждаха големи тромави, тежки, захранвани с голям и тежък блок, но доколкото си спомням звучаха доста добре в сравнение с някакви други американски или японски Hi-Fi слушалки, които бяха налични в момента. Смътно си спомням, че тази БГ лаборатория се опитваше да произведе и кондензаторни колони, но не съм сигурен. Цитирай
CyberGene Отговорено Април 19, 2017 Автор Отговорено Април 19, 2017 Накара ме да се зачета за кондензаторни слушалки. Не намирам никаква информация, затова се чудя дали по аналогия с кондензаторните микрофони, които също така се наричат електростатични, не става дума всъщност за електростатични слушалки. Ако е така, такива има, макар че не са много масови, например японските Stax, американските Koss. Мисля, че и Shure имаха някакви елсктростатични. Би било интересно какво са направили българите. В тоя ред на мисли искам да кажа колко съм доволен от слушалките си Shure SRH840 отново! Най-накрая намерих затворените слушалки, които търсех (под 300лв). Супер удобни и с много хубав звук Разбират си от работата тия американци бе! Цитирай
Лими Отговорено Април 19, 2017 Отговорено Април 19, 2017 (Редактирано) И пак по смътен спомен ще кажа, че си ги слагах на ушите - дебели, грозни, широки и тежки, но за съжаление нищо подробно не си спомням за тях, освен, че са произведени, (но непродаваеми у нас) в средата на 80-те години- но звучаха доста добре(относително) Технически терминологично може и да се наричат електростатични, но тогава ми ги дефинираха като кондензаторни. До колкото си спомням лабораторията, която ги произвеждаше се намираше в София близо до квартал Изток, където е сега КАТ, т.е. близо до метро трасето при Дианабад. Редактирано Април 19, 2017 от Лими Цитирай
enuffZnuff Отговорено Април 20, 2017 Отговорено Април 20, 2017 Сетих се , че и на мен са ми казвали за кондензаторни слушалки и аз поразрових нета .Намерих такива на Sony Те винаги са пробвали да наложат стандарти, които не придобиват особена популярност - бетакам, минидиск, магнетооптичен диск ... Колкто до лабораторията , за която Лими говори... През 90-те години ,имаше един магазин до метростанция " Сердика ( всички му казваха 'Самик " ) Та, оттам си купих едни микрофон на Солтън и продавачът ми каза, че ги правели някъде срещу КАТ.Също така , произвеждали и Лариус , и PA боксове за Солтън Цитирай
presly Отговорено Април 20, 2017 Отговорено Април 20, 2017 (Редактирано) Може би Лими са го объркали с термина. В България имаше опити за електростатични слушалки( от типа http://www.head-fi.org/products/akg-k340-electrostatic-dynamic-headphones , а не кондензаторни. А лабораторията ръководеше (и разработваше нещата) Владо Балев - доста грамотен инженер. Още работи и произвежда ( Владо, не лабораторията ) Редактирано Април 20, 2017 от presly Цитирай
ven555 Отговорено Април 22, 2017 Отговорено Април 22, 2017 Аз след доста четене по чужди форуми си взех Presonus HD 7 от Musicstore в Кьолн за 34 евра.Нямаше голяма разлика в звука между тях и други прехвалени които са 5 пъти по-скъпи. 1 Цитирай
CyberGene Отговорено Април 23, 2017 Автор Отговорено Април 23, 2017 Китайците се научиха да правят слушалки Това са едни и същи слушалки със Superlux HD-681b и са си производство на китайците, които, както писа по-горе някой, правят драйвери и други неща за AKG. 2 Цитирай
CyberGene Отговорено Май 4, 2017 Автор Отговорено Май 4, 2017 Да продължа с очерците Значи поръчковият транзисторен усилвател, за който писах по-горе, дойде, слушам го от една седмица. Много качествено изпълнение, прилича на купешки, инж. Александър Цанков определено си разбира от работата. Както писах и по-горе, в него има вграден галванично изолиран от USB-шината японски DAC АК4490, който се захранва от отделна намотка на тороидното захранване, минава през стабилизация и всичко за каквото се сетите. Като звук - не съм от тези, които могат да описват звук с някакви епитети, чист и ясен, всичко е равномерно, плътен и детайлен бас, друго не знам какво да кажа Има ли разлика от директния изход с компютър беше основният въпрос при слушане на FLAC-ове и с HD-650. Направих доста сравнения и бях готов да кажа, че няма. Все пак по едно време се сетих да пробвам и с The Dark Side of the Moon (2011 Remastered Version). На първия трак Speak to Me започват едни сърдечни пулсации, при коитo с усилвателя се чува много плътен суббас, докато от компа това не е толкова ниско и плътно. Но разликата е супер малка. Както и да е, вероятно с много концентрация, при пълна тишина и желание човек вероятно ще може да чува някакви разлики основно в баса, но минимални. Дали си струваше? Ми не Но това съм аз, явно имам висок праг на търпимост към техника и мога да се кефя и на съвсем обикновени слушалки, директно вързани към приличен аудио изход от компютър/телефон. Не чувам разлика между 160кбпс мп3-ки и FLAC, така че може би и ушите ми не са от най-"златните". За други хора може да е различно Направих сравнение между поръчковия усилвател и Apogee Groove (USB-powered) и не, разлика не откривам Пак да кажа, може би моите уши толкова си могат. Дори и да има разлики, те са много-много трудно чуваеми. Ако трябва да степенувам нещата. Смяната на слушалките (ATH-M50X със Sennheiser HD-650) ми даде драстична разлика, може би отивам на поне 50% подобрение, това беше wow-ефектът. Всичко след това беше маргинално: ползване на USB-дак/амп, след това на standalone solid state discrete усилвател със собствено захранване направен от един от най-кадърните хора за тези неща в БГ + японски DAC - подобренията са в рамките сигурно на 0.5%. Явно не ставам за аудиофил 3 Цитирай
CyberGene Отговорено Май 4, 2017 Автор Отговорено Май 4, 2017 И сега нещо друго, може би интересно за някои хора. KORG са решили да направят някаква модерна DHT триодна лампа за китарни ефекти Nutube (http://korgnutube.com/en/), която е нисковолтова, ползвайки технология, взета от вакуумните флуоресцентни дисплеи. Проектирана е в сътрудничество с един американски инженер Pete Millett, за когото може би някои от вас са чували, защото има доста негови схеми за лампови усилватели по DIY-форумите. Лампата се произвежда в Япония. Тоя пич се е договорил с KORG да продава бройки от лампата на разни DIY-ъри. Направил е и една много проста схема за слушалков усилвател, като продава платката + лампата за $50 (http://www.pmillett.com/nuhybrid.html). Много е лесна за изработка от начинаещи и реших да изтупам малко поялника от прахта, затова си поръчах платката и лампата от човека + елементи от Mouser, които днес пристигнаха. Като сглобя нещата, ще дам пак отчет. Лампата: Как би изглеждал усилвателят, след като се сглоби: Схемата (входния буфер и ламповата част):Изходния буфер (с операционни усилватели): И най-интересното, хармонични изкривявания, типичната лампова характеристика с подчертани четни хармоници Друго интересно е, че bias-ът на лампата може да се регулира с тримери, така че човек да вкара и повече изкривявания, ако го влече Определено не е за пуристи, предвид че "лампата" не е съвсем класическа лампа, а е нисковолтов модерен вариант, както и че усилвателят е хибриден и ползва операционни усилватели и транзистори, но все пак за човек като мен е вариант да се позабавлява, като сглоби нещо самичък, без опасност от токови удари (цялата схема се захранва от 24 волтов адаптер) и с възможност да чуе лампов звук, с всички условности на това, като пуристите по-добре да подминат 6 Цитирай
CyberGene Отговорено Май 17, 2017 Автор Отговорено Май 17, 2017 Днес дойде последната, но най-важна част от щатите: лампата + платката. Всички други неща бяха пристигнали от mouser.bg отдавна. Естествено не се стърпях и веднага след вечеря почнах да "лепя". Последно съм правил такива неща в ТНТМ-кръжока в шести клас, демек преди 24 години Както и да е. За 2-3 часа бях готов, първите ми впечатления са за страшно приятен и мек саунд! Но си лягам... Като послушам повече, пак ще пиша. Лампата свети в тъмното: 6 Цитирай
Recommended Posts