Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,готини хора!

Мисля,че е време да си нанеса масло на фретборда(от палисандър/rosewood).Въпросът е какво масло да бъде?Напълно съм премахнал от въпроса лимоненото масло на Дънлоп и други фирми,защото както в този така и в други форуми съм чел,че е вредно за фретборда.Преди време някой в някоя тема бе писал за бадемово масло,а в чуждестранните форуми мисля,че също споменават и бадемово масло.Също казват-да не съдържа силикони и парафин!

А също самият процес на нанасяне ми е леко нейзвестен,дали не беше капваш,разпределяш и бързо след това изтриваш излишното.

Благодаря за отделеното време!

Поздрави!

Отговорено

Ето ти Бадемово масло. Продава се в аптеките.

За Дънлоп лимоново масло, и аз съм чувал този слух че било с висока киселинност и вредяло, но мисля че е малко прекалено да се твърди такова нещо за продукт на голяма/утвърдена фирма който се предлага от 100 години. Ползвал съм го доста и не съм видял да вреди - е, не съм видял и да помага особено, но....поне почиства, дали хидратира достатъчно не знам.

Струва ми се че преди време имаше подобна тема тук във форума, ако се консултираш с търсачката може и да изскочи. Успех!

Отговорено

За rosewood е ОК лимоновото на Дънлоп, пише си го в описанието на сайта им. Използвам го от 15 г. (при всяка смяна на струни) и всичко е 6!

Отговорено

Приятел, хващай един вълнен терлик, излъскай всичката мръсотия, след това нанеси малко GHS Fast Fret, пак излъскай до блясък, слагай струните и си свири на воля. Ако искаш може да си полираш и прагчетата преди операциите с терлика. Малко парченце метална вълна 0000 ще ти свърши чудна работа.

Иначе - бадемовото масло гранясва много гадно. Отврат!

Фаст фрет е минерално масло, освен това пише, че става и за фретборд. Аз си го ползвам и нямам проблеми с китарата.

Отговорено

Принципно мръсотията я изтърквам със мек пластмасов предмет(нали се сещате когато си купите нова СИМ-карта,че е монтирана на едно по голямо и се отчупва от него-точно него ползвам),а искам да хидратирам/подхраня фретборда.Ще разгледам Fast fret.А,все пак ако реша за Дънлоп лимонено масло,да ви попитам-каква точно е процедурата на нанасяне?Защото знам,че се капва по 1-2 капки между прагчетата и се разпределя със кърпичка,НО трябва да се изтрива излишъка за да не прецаква борда.

Отговорено (Редактирано)

Това чегъртане с тая пластмаса по позиционната дъска ме принтеснява повече от притесненията ти за качествата на лимоновото масло на Дънлоп. Почиствай си грифа по-често и си мий ръцете (шега) преди да хванеш китарата, за да не се налага да правиш такива "операции" :)
Не се притеснявай, че ще му стане на ф-борда нещо, ако е малко повече маслото. Чел съм, че по-скоро е желателно да е напоен добре, иначе изсъхва и поради различието на посоките на нишките в дървесината праговете могат да загубят нивелация и да получиш бъз.
Аз моя поне веднъж !! в месеца го напоявам.
Моя начин е с лимоново на Дънлоп - напоявам парцалче (ползвам фино памучно от стара тениска) и с него хубаво втривам, не грубо, маслото в позиционната дъска,което помага да премахна и натрупанта мърсотийка.Повтарям там,където бързо е попило,докато не остане мазно и не го бърша след това.Обикновено го правя след свирене и бърсане на струните с друг продукт на марката и оставям китарата така до следващото свирене.

Редактирано от рахата
Отговорено

На мен също ми се струва доста странно твърдението, че масло, специално предназначено за тази цел и то от производител от такъв ранг е "вредно", но също съм срещал много хейт към лимоновото масло изобщо в западни форуми...

Ако искаш алтернатива, аз знам 2:

1) моторно масло - за първи път ми попадна катопрепоръка на някакъв "гуру" в американски форум; виждал съм да го препоръват и на други места в нета;

2) зехтин "extra virgin" (именно за да не "гранясва") - чувал съм го като препоръка от доста сериозен и известен лютиер (няма да цитирам имена); Ползвал съм го по препоръчания от него начин и за мен резултата е позитивен, ако не на звук, то със сигурност визуално.

А препоръчвания начин е на чист, памучен парцал, да се капнат няколко капки и да се търка така докато дървото изглежда равмомерно мокро, след което със сух парцал да се мине всичко още веднъж.

Отговорено

Благодаря за отзивите хора!Страшни сте!

Като се замисля може да комбинирам Music nomad fretboard one,а след всяко свирене Ghs fast fret. 

Мерси пак!

Поздрави!

Отговорено

Фаст Фрет е за струните, резултатите за почистване на фретборд не са блестящи. Демек нищо не става. Там разликата с лимоновото на Дънлоп (в полза на Дънлопа) е огромна!

Снощи четох малко точно за него и дали е ОК за абанос, че новата дЪска е с абаносче. Доста народ го използва и то по бая скъпи инструменти, идеално е.

Отговорено

Хич да не е, стана време пак... 10 000км минах от последната смяна :(

Това с пластмасата от сим карта е готин номер, помага и при акне.

image.jpg

Отговорено

Да, фаст фрет си е за струни.

С фаст фрет не можеш да почистиш фретборд, но е перфектен ако искаш да го смазваш.
И никога не можеш да прекалиш, защото целият апликатор има 3-4милилитра сигурно. И стига за години... освен ако нямате супер кисела пот на ръцете, която скапва струните за 1-2 дни (типично е за тийнейджъри в пубертета... хормони, а-у).

Но дори и след поставянето на фаст фрет, аз лично избърсвам всичко с вълнен парцал или подръчен терлик :D

Когато сменяш струни и прекалиш с лимоново масло на Дънлоп, грифът почва да лепне, което е адски дразнещо при току-що поставени струни. Аз го казвам, защото съм си патил. Умната с това масло, че хем смазва, хем почиства, ама не трябва да се ебавате с палисандъра, че после ще има шкурка 2000 и метална вълна 4000 за изкупление :D

Отговорено

Ако си го оставял много време - възможно е. Чел съм, че хората нарочно го оставят да попие няколко минути. Не вярвам и да е било много старо, предното го смених след сигурно 7 години използване и новото си беше съвсем същото.

Моята процедура е да разделя условно грифа на 3, примерно до 7 прагче, до 12 и до края. Мажа първите директно с бутилчицата (тя си има тампон), ма тей яката да пуска. Като намажа гореспоменатите 7 позиции почвам с едно дънлопско парцалче за почистване да търкам яко - мизериите се почистват и масло не остава. Всичко 6+. После и останалите прагчета на още два пъти и т'ва е.

Отговорено

Varbanov, ето така се прави:

BSQS4Bu.gif

Аз ползвам пълна синтетика и ми дават пробег на смяна 15,000км.

А по темата: как трябва да се грижим за кленов (maple) гриф?