Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Здравейте.

Много ми стана интересна темата, тъй като много харесвам кафето и това ме накара да се регистрирам във форума (иначе не съм музикант, луда работа, а? :) ).

Много е жалко, че в България няма читав кафе-форум и единственото място, където видях смислени коментари на тема кафе е тук. На повечето места масово се говори каква машина да си купим (която се очаква нова да е 150 лева максимум) и Lavazza се брои за кафе - все неща, които не ме интересуват.

Интересно ми е какви машини ползвате и какви мелачки. За кафетата прочетох (аз пия от тези на Дъбов, но обезателно ще пробвам и другата пекарна, за която се говори в предишните постове).

Ще се радвам да споделите, а също бих отговорил и на въпроси по темата (стига да зная отговорите).

Поздрави на всички.

Отговорено

Добре дошъл, току-виж пък те хванал меракът да просвириш, като ни гледаш какви сме табиетлии музикантите :) (Рафо, виж каква реклама правим на форума с кафеджийската тема, а? :D). И мен ме вманиачиха по кафето с тая тема, което може да се проследи. За жалост избързах с покупката, преди да ми се изяснят нещата и си купих кафе-автомат, който не че е лош, даже си прави много хубаво кафе, понеже ползва кафе на зърна, обаче резултатите не са особено консистентни, но за момента съм ОК, кафето е повече от приемливо, най-вече заради качественото кафе на зърна от Домани. Ако сега купувах обаче, за малко повече пари на моя автомат щях да си купя прилична мелачка и ръчна еспресо машина... Но нищо, няма непоправими грешки, особено когато става дума за луди хобита като музика (където се пръскат хилядарки за нови и нови инструменти) и кафе ;)

Отговорено

@CyberGene

Здравей. Четох ти мненията по-горе и много ме досмеша, защото се оказа, че сме колеги. И аз съм във фирмата с мелачките, които не трябва да се пипат, нищо че са настроени доста едро да мелят. А се смях, защото bottomless портафилтъра (цедката без чучурчета :) ) я купих аз. Принципно прави доста добро кафе на нашите Faema, стига да сложиш достатъчно, правилно смляно кафе и да го натъпчеш добре с тампера. Ако се засечем в офиса, може да ти покажа. Радвам се, не не съм само аз запален по кафето във фирмата.

Отговорено

Хаха, как се засякохме, колега :D С тоя поръафилтър какво мазало направих... Но наистина сложих малко кафе и не го натъпках добре... Ще покажеш как се прави другата седмица, ако си в офиса :)

Отговорено

Хаха, как се засякохме, колега :D С тоя поръафилтър какво мазало направих... Но наистина сложих малко кафе и не го натъпках добре... Ще покажеш как се прави другата седмица, ако си в офиса :)

Ами няма проблем. Ще ти пратя на мейла контакти.

Поздрави,

Отговорено (Редактирано)

Смених машинката и съм доволен за сега.От скоро се запалих по кафето и високото кръвно,ама ще видим :)

12348119_10208125807126929_7621635335701

Редактирано от Heartman
Отговорено

Момчета,

има ли навити за custom изпечена партида?  Аз другата седмица ще пазарувам. Ако има желаещи да се записват. Аз ще взема 1 кг, така че дори и да сме трима пак става.

Отговорено

Гледам, че има качени снимки на кафета... Та реших и аз да си постна следобедното doppio ristretto с етиопска арабика от ферма Моплако.

036368571.jpg?r=0

P.S. Този пост опитах да го публикувам и нещо не се получи, ако случайно се повтори, моля модераторите да изтрият едното.

Отговорено (Редактирано)

Понеже вече от доста време правя кафета на три машини (CROWN, Gaggia Baby и Saeco VIA Venetto), мога да направя следните (вече изтъквани) неща, а и да отбележа още наблюдения.

-Ползването на евтина (дори дискова) кафемелачка, придава на кафето малко по-различен вкус, който повече го доближава до по-евтино кафе. Разбира се, ако си мелите Nova Brasilia или друго евтино кафе, едва ли ще усетите разлика между евтина и скъпа кафемелачка. Ако обаче ползвате кафе като това от Domani, или дори насипно Bianchi, което не толкова специално, тогава с такава мелачка получавате малко безсмислен разход за кафе, понеже като го смелите с нея, получавате вкус, който повече се доближава до такъв на кафе от 15-20 лева килограма. Освен това, такова смилане доближава доста вкуса от идеална и по-несъвършената екстракция, т.е. ако мелите на непретенциозна мелачка, едва ли ще забележите огромна разлика между скъпа и евтина кафемашина, особено когато ползвате (както аз предпочитам) обикновена цедка без кремадиск. Даже се с случвало с CROWN-a да си направя по-добро кафе в някои случаи(когато улуча едрина, изчакам машината да загрее добре, сипя по-топла вода в резервоара и т.н.).

-Ако си купвате кафе, което е мляно по ваше желание на едрината, на качествена мелачка, често пъти се получава доста добро кафе и с по-евтина машина (с CROWN-a не точно, но с VIA Veneto-то почти всеки път), поради обстоятелството, че като дълго правите кафе, купено и смляно от едно и също място и внимавате какво правите с машината, някак си се адаптирате към условията и свиквате колко да го тъпчете, колко да чакате машината, колко да отваряте клапана за парата, колко силно да затягате ръкохватката, колко дълго да пускате кафето, с колко кафе да пълните и други неща, които с времето се автоматизират толкова, че вече изобщо не ги мислите, а просто пускате кафе, докато околните се чудят какво по дяволите толкова и гласите на тази машина. Та, може би в темата не сме наблягали достатъчно на важността на човешкия фактор (и желанието на човек, да направи хубаво кафе). Ако това липсва, и най-добрата техника едва ли ще даде добър резултат. Когато човек подхожда мераклийски, резултатите са съвсем други. Дори на непретенциозното Venetto в офиса, се получава кафе, което никой колега не отказва, а клиентите обсипват с комплименти. Разбира се, не е чак толкова добро, колкото да кажем кафето, което пих в blr, но е по-добро от може би 95% от кафетата, които можете да пиете в града. при това, суровината, която ползвам в офиса струва 17 лв/кг, което е една доста разумна цена за кафе.

За да не говоря само, си направих едно кафенце в офиса и го щракнах. По-дългичко е, а и чашата е с широко "гърло", но се вижда как става. Сместа е с 75% арабика:

coffee_zpstzajidwf.jpg

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Напълно съм съгласен с Евтим относно мелачката. За съжаление много хора не разбират колко важно е тя да e качествена и да мели равномерно. Просто няма как да направите хубаво еспресо с разнородно смляно кафе. Проблемът е чисто физичен - водата минава по пътя на най-малкото съпротивление, а именно през най-едрите частици. По този начин екстракцията е некачествена и кафето откровено не става. Никак не е случаен фактът, че нова хубава електрическа мелачка (не професионална при това!) започва от няколко стотин лева и нагоре, а професионалните са в хиляди и числата може да са главозамайващи (примерно високия клас мелачки на La Marzocco минават 5000 долара!). Просто за да направите добро кафе, няма как да минете без добра мелачка и тук няма изключение. Няма и как да ви го смелят, по следните 2 много важни причини:

1. Кафето е максимално добро няколко минути след смилането му. След това, то изветрява изключително бързо поради силно увеличената площ на изпаряване на "маслата" (реално не са масла, но така ги наричат и са силно летливи).

2. Няма как в магазина за кафе да уцелят точната едрина на кафето за вашата машина - това не става като запомните на кое деление трябва да е, а става експериментално и силно зависи от сортовете кафе (попитайте някой професионален барман в заведение с добро кафе, колко често пипат настройките на мелачката, особено ако имат няколко вида кафе).

Ще си позволя малко да доразвия темата и макар поста да е дълъг, се надявам да е интересен за вас.

Мелачката е само една част от факторите, които са нужни за доброто еспресо. Ето и другите:

1. Качествено кафе (така да се каже, хубавото кафе, се прави с кафе :) )

- Трябва да преобладава сорта арабика (аз лично харесвам чисти арабики или с максимум 10% робуста). Имайте предвид, че робустата като цяло се счита за нискокачествено кафе и затова е много по-евтина (освен това е и доста устойчива на климатични условия, докато арабиките растат доста на високо). Робустата има 2 пъти повече кофеин от арабиката. Затова и арабиките са за предпочитане - може да пиете повече кафета без да имате проблеми.

- Задължително е кафето да е прясно и качествено изпечено! Кафе, печено преди повече от 15 дни вече има осезаема разлика с кафе, печено преди няколко дни. За мен лично, кафе на над месец е със спорна годност за пиене.

- Не подценявайте и съхранението на кафето. Помнете, че и перфектно да е кафето ви, можете да го съсипете за много кратко време с неправилно съхранение. Кафето трябва да се съхранява в специални непрозрачни пликове с еднопосочен клапан за да може въздух само да излиза и кафето да се проветрява. Трябва да е на хладно (но не и студено, в никакъв случай в хладилник), тъмно и много далече от каквито и да е миризми (кафето абсорбира миризми за норматив).

2. Качествена машина

Тук нещата са повече от ясни. Трябва ви машина, която да може да поддържа стабилно температура около 94 градуса (оптимума тук е скъпа опция и е той е машината да позволява регулация на този параметър в рамките на +- няколко градуса, тъй като за всеки сорт има оптимална температура на екстракция). Кафе, извлечено на твърде ниска температура е кисело, а на твърде висока е горчиво. И в двата случая не става за пиене (отделно съдържа и вредни съставки и е канцерогенно, особено това от високата температура). Същото важи и за налягането - трябва да е 8-9 бара (тези глупости с 15 бара налягане са за ниския клас машини, които имат кремадиск за механично разпенване на кафето на принципа на фрапето - реално имитация на истинаския "каймак" или крема). По устройство има 3 вида машини:

- с един бойлер - само за домашна употреба, температурата на водата се променя според това дали ще правите кафе или ще топлите мляко - не можете и двете заедно, могат да правят добро кафе но им трябва време за да възстановят температурата след него. Такива са примерно Racilio Silvia, както и Brasilia Lady/Club. Такива машини са от порядъка на 1000-1200 лева.

- с топлообменник (HX машини) - тук бойлера пак е един, но водата се държи на една и съща температура с вътрешен топлообменник- тук можете да правите кафе и да топлите мляко едновременно, много по-добър вариант, но и по-скъп, както вече се досещате. Има много такива машини и в общия случай са около 2000-3000 лева.

- с два бойлера - това е мерцедеса на кафемашините, имат бойлер за кафето и бойлер за пара, всички професионални машини са такива, позволяват да се правят последователни кафета и да се топлят напитки с пара едновременно. За протокола ще кажа, че има и домашни машини от този клас, но тук цифроманията е с пълна сила. Такава машина (нова), започва от 3000 лева нагоре и може да стигне до 10000 лева, колкото струва примерно La Marzocco GS/3 (за мен лично най-добрата машина за у дома, стига да нямаш проблем с цената).

Забележка: Не искам да обидя никой, но аз смятам, че с масовите машини за по 150-250 лева няма как да направите истинско кафе. Реално правите фрапиран чай от кафе - нещо което може да се пие, но аз го смятам за силно компромисно.

3. Техниката на човека зад машината - искат се знания, умения и най-вече консистентност на изпълнението (иначе кафето ще е променливо на вкус).

Колкото и тривиално да изглежда, личните умения и знания на правещия кафе са ключови за доброто кафе и могат да прецакат всичко, независимо от изброените по-горе фактори. Тук на теория може да се говори много, но се искат знания и доста практика, а също добра доза усет. Все пак ето основните неща:

- машината трябва да е много добре загряла, важен момент е и ръкохватката е затоплена (за предпочитане и подсушена), за да не дръпне топлината от водата на кафето, трябва да се почистят всички остатъци от предишни кафета по филтъра на машината и ръкохватката (в това число под филтъра)

- трябва да се сложи достатъчно кафе (аз лично го харесвам двойно и късо т.е. с около 16-18 грама кафе, от което правя екстракт около 20-25 мл) и то да бъде добре натъпкано (оптималния натиск е около 15 kg, има даже динамометрични тампери)

- кафето трябва да се прави в подходяща за еспресо чаша (нарича се demitasse) т.е. до 60-65 мл, дебелостенна и с яйцевидно дъно, чашата трябва да е суха и добре затоплена (за да не ви прецака каймака на кафето и да го държи топло)

- не трябва да се прекалява с времето за екстракция - правилото е около секунда на милилитър, т.е. за нормално кафе от 25 мл са нужни около 25-27 секунди (ако тече по-бавно - кафето е твърде ситно смляно, ако е по-бързо е едро). Едно уточнение тук за така нареченото лунго (или дълго) кафе. В България има грандиозно неразбиране по темата и това кафе се прави, като се остава да тече повече време - изключително порочна практика, защото се извличат доста вредни и канцерогенни съставки! Също така се вярва, че дългото кафе е по-слабо - очевидна глупост, в която обаче трудно можеш да убедиш незапознатите. Класическото дълго кафе е всъщност късо кафе, с малко добавена топла вода.

- в кафето е добре да не се добавят захар, мляко и т.н., защото замазват хубавия вкус и аромат, тези двете се добавят най-често за да се подобри вкуса на нискокачествено кафе

Това е накратко за доброто кафе. Мога да напиша още доста, но за сега това е добро начало мисля. Ще се радвам на вашите мнения, въпроси и коментари - ще се постарая да отговоря на всички.

Отговорено

Доста изчерпателно и полезно :) Колега, не намерих време да ти се обадя тази седмица, че имах доста работа, но след нова година със сигурност ще те потърся, защото определено мога да науча много от теб! Дори и как да направя хубаво кафе в офиса, че нещо не ми се получава... Весели празници!