Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Нещо настъпи мълчание, така че ще поспамя с още малко впечатление от моя си автомат :D Бях писал тук, че автоматът има някаква функция, с която постоянно засича някаква параметри на кафето и се "самоподобрява". Също така си пишело (ама кой да ти чете), че поради тая причина, когато правя промени на едрината на смилане, трябва да изчакам няколко кафета, преди да правя нови промени... Преди време ви бях писал, че на най-фино смилане прави 11 секунди екстракция, което ме беше ядосало, след което върнах на по-едро смилане и екстракцията пак беше 11 секунди и така си и беше останало...

 

Както и да е, преди около седмица реших все пак да сложа на най-фино смилане и да изчакам няколко кафета. Воала! След около 4-5 кафета екстракцията се увеличи до цели 25 секунди за около 30мл кафе! Започва да капе бавно на капчици и чак след около 10 секунди се превръща във фини струйки. Самото кафе ми харесва много като вкус и смятам, че е идентично с образцовата референтна версия, която опитвам в Домани. (Паралелно на това в офиса си е все същата драма с недобрата настройка на мелачките и съответно кафето изтича като вода и е гадно). Покрай това гледах и някакви клипчета в нета, в които едни мастъри обясняват, че най-важното нещо при приготвянето на еспресо е качественото кафе - прясно изпечено и прясно смляно. Това давало доста голям толеранс за грешка в някой от другите параметри, без значително разваляне на крайното качество, така че според мен в момента съм достигнал много прилично ниво на домашното еспресо, следователно съм доволен и за момента съм се отказал от ново оборудване, този автомат си върши перфектна работа :)

Отговорено

В общи линии нищо, само чакаш, т.е. на въпроса ти - да :D Машината има само две неща, които могат да се настройват - едното е едрина на смилане, което се прави с нещо като отвертка, която идва в комплекта, другото е дължината на кафето, което е електронно... И това е - супер просто :D Никакви други настройки няма, машината практически има две копчета - за включване/изключване и за направа на кафе. Обичам такива прости работи! Е, стига да вършат работа, ама както описах по-горе, за момента съм предоволен :)

Отговорено

Пил съм няколко пъти кафе в La Pastaria, което е на Дъбов и много ми хареса! Много прилича на това, което пия в Домани (и правя вкъщи), така че явно и там пекат качествено кафе и бих го пробвал. Единствено ме притеснява, че на пакетите им имат срок 6 месеца, та трябва на място да проверя дали лесно се намира прясно печено кафе, както в Домани, защото не ми се купува такова на няколко месеца.

Отговорено

Кафетата на Дъбов са много добри. Преди 2-3 месеца имах възможността да се запозная с Йордан Дъбов, с една дума човекът живее кафе. Ако има причина да не купувам често от него, това е, че си пече кафетата малко по-светло. Това в никакъв случай не е грешка или недомислица, просто е стил, който в момента е на мода.

Отговорено

Светло - малка плътност, тревен вкус, изразена киселинност, уж се запазвал характера (за мен е все същия кислоч) и повече кофеин.

Тъмно - повече плътност, няма киселинност, по-ароматно, по-малко кофеин.

Пак си зависи и от сорта. Взимал съм и сортове които и много тъмно печени са кисели, предимно африкански.

За три години печене на кафе това са ми наблюденията - набързо.

 

Отговорено

Точно киселинността в кафето ме дразни, явно и аз съм по-скоро фен на тъмното. Това последното, което си изпекохме в Домани е перфектно!

Отговорено

Точно затова и исках да е изпечено по-тъмно отколкото се предлага нормално точно този сорт. И според мен се получи много добре.

Отговорено

Не съм кафеджия даже много рядко пия кафе, но не е нужно много да разбираш за да усетиш разликата между добро кафе и "измити крака" :)

Някъде в началото имаше въпрос какво правим с кафето като се върнем от Италия? Наистина там съм пил най-вкусното и ароматно кафе,което беше късичко две глътки и тогава пушех.Изпуших две цигари с него обаче не можах да го изпия.Беше супер силно, удари ме в петите и ми се разхлопа всичко.Почуствах се като преди един изпит по флейта, понеже беше рано сутринта ударих едно кафе което не беше някакво хубаво,а само горчилка и като отидох да свиря толкова треперех че правих естествен трилер без да искам :) Тъй че като се познавам не пия или много рядко и то със бита сметана и захар да не усещам кафето.

Обаче от няколко дена имам едно Делонги вкъщи заедно с пакетче Лаваца и то италианска, а не купувана в БГ.Много ми хареса какво кафенце прави.Има каймак,хубав вкус и аромат от който цялата стая ухае 4 часа.Ще взема да се запаля по кафенцето.На работа с колегите взехме една машина без никакви пари, само че трябва да си зареждаме кафе от фирмата.Кеф :)

IMG_20151127_151128_zpsf3l9iacf.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.