Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, 
В момента си правя транзисторна глава и се подсетих, че ми предстои и изграждане на ОТ.
Търсих предварително във форума, но търсачката не намери подобно нещо.
Та на въпроса: Вертикален или хоризонтален кабинет?
Ще се радвам ако споделите опита си в конструирането на озвучително тяло и по-конкретно с разположението на говорителите.
Какви са плюсовете, минусите, как трябва или не трябва..
Поздрави, Румен :) 

Отговорено

Въпрос на вкус и конкретно приложение. Аз лично не съм тествал вертикален 2х12 и не мога да дам коректно мнение, но мисля. че хоризонталния вариант е много по-добър/удобен/удачен по ред обективни причини.

Отговорено

В зависимост от това как свириш - седнал/прав ще чуваш хоризонталния различно. Може да се наложи да го наклониш, за да получиш желания звук:

aa83mt.jpg

С вертикалния разпространението на звука ще ти е малко по-добро и няма да се налага да правиш тази операция. Ако избереш да накланяш хоризонтален идва и въпроса дали ще е стабилна главата отгоре.

2d7yn20.jpg

Визията е въпрос на вкус, на мен лично не ми харесва да сложа голяма 100W глава върху вертикален кабинет, седи ми неестествено и непропорционално. Ако в крайна сметка ще използваш кабинета на сцена и смяташ да слагаш микрофон пред него, няма толкова голямо значение каква конфигурация ще избереш. 

Отговорено

Вертикалното разположение има предимства:
 - фазовите изкривявания, които ще чуваш когато променяш позицията си пред озвучителното тяло ще бъдат далеч по-малко осезаеми в сравнение с хоризонтално разположени говорители. Това важи и за звука, който би чувала евентуалната ти аудитория ако усилвателя не се озвучава с микрофон към РА система, а се разчита на неговия звук - ще  бъде по-еднакъв като тембър за публиката седяща  на различни места в помещението при вертикално разположени говорители. Темата е дълга, потърси в нета и съм сигурен, че ще намериш достатъчно информация за да си изясниш поне основните зависимости. 

- ако се налага да свириш в непосредствена близост пред озвучителното тяло (напр. малка клубна сцена) ще чуваш значително по-добре вертикално разположените говорители. 

Както беше отбелязано и по-горе недостатъкът на такъв тип озвучително тяло е че трудно се разполага масивен усилвател върху него.

Според мен по-важно за добрия краен резултат е да се подберат добри говорители и да се изчисли подходяща за тях кутия - насочи усилията си в тази посока. 

Отговорено

Всички елегантно пропускат момента, в който евентуално този кабинет да се ползва в стерео режим със стерео амп ... Тогава какво правим с вертикалния каб?

Вземи си хоризонтален кабинет и не се занимавай с глупости.

П.С.: Да си виждал 2х12 комбо с вертикално разположени говорители (щото аз не съм) :)

Отговорено (Редактирано)

Има един култов вертикален closed back кабинет на Dr Z -Z BEST  но тои е със специална конструкция и порт/има възможност и за хоризонтално разположение/  , http://www.drzamps.com/products/z_best.html  open back  версията обаче е хоризонтален .И още една компания предлага 2х12 но  open back -Two Rock   http://www.two-rock.com/models/crystl-2x12-cabinet/

Ерик Геилс свири с такъв -http://www.youtube.com/watch?v=J0tpkeD9k_s

Редактирано от B.B.King
Отговорено (Редактирано)

В зависимост от това как свириш - седнал/прав ще чуваш хоризонталния различно. Може да се наложи да го наклониш, за да получиш желания звук:

aa83mt.jpg

С вертикалния разпространението на звука ще ти е малко по-добро и няма да се налага да правиш тази операция. Ако избереш да накланяш хоризонтален идва и въпроса дали ще е стабилна главата отгоре.

2d7yn20.jpg

Визията е въпрос на вкус, на мен лично не ми харесва да сложа голяма 100W глава върху вертикален кабинет, седи ми неестествено и непропорционално. Ако в крайна сметка ще използваш кабинета на сцена и смяташ да слагаш микрофон пред него, няма толкова голямо значение каква конфигурация ще избереш. 

То не е до харесване само,ако имаме място най добре е главата да не е върху кабинета,особено ако си вързал 2 глави

,а комбо туинревърб пак е с опции да се наклони,от друга страна има стари фендър ампове с вертикални кабинети -всичко е с идеята да се чуваш в общия джангър :greenangel:

Редактирано от Hillbilly
Отговорено

Нещо не схващам въпроса - имаш ОТ с два говорителя, сложил си го на пода  и си свириш... ставаш, оставяш китарата и завърташ озвучителното тяло на 90 градуса. Кой параметър на ОТ ще се промени?