Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

След като моя пианист ме заряза, се опитвам да довършвам стари парчета.

Разхождам се в някакви непознати територии.

Днес се опитах да довърша едно старо слайд-блусарско нещо и го обърнах на някакъв ... ambient... world music... знам ли на какво.... пръв опит със синтове и подобни.

Ще се радвам на външно мнение много смешно ли звучи така и дали има смисъл да си губя времето да го доизпипвам, смесвам, etc., etc.

https://soundcloud.com/darth_jabs/punkey-mix2015-4-ambient

Отговорено

Абе смесвай... В крайна сметка музиката си е твоя /ваша, какво значение има/ студиото също /дай Боже всеки му/. Смешно не е!!! Всичко е трупане на опит, експеримент, "Фийлинг" ако щеш...  Със сигурност не е загубено време. Go Jabsq go, go, go...

Отговорено (Редактирано)

И на мен ми звучи като ambient, доста 'разлято'. И така смесено звучи екстра, но ми се губи хармоническата структура на парчето.

Доколкото го чувам е някаква прогресия iv-iii-i. Китарата е изявена и изглежда че тя свири основната хармония, а синтезатора е някакъв пълнеж.

Смисъла на клавира, според моите естетически разбирания е, да се създаде 'лек прозрачен саунд'. Китарата свири сола и основна мелодична линия, евентуално втора китара с 'фънки' акордчета, които по-скоро ритмически разнообразяват парчето.

Това дава възможност соло китарата да изпъкне, бас линията да е раздвижена и жива и да не се припокрива с ритъм китарата, да не говорим и синтезатора да се припокрива пак... с ритъм китарата и баса, което е супер тъпо.

Така ритъм секцията е жива, има пулсация и диалог между баса и барабаните създава пулсация, чува се на фона на прозрачния акомпанимент от клавир (и/или чиста китара) не припокривайки се с драйв ритъм китара и един дублиращ функциите на ритъм китарата и плътно звучащ клавир.
Съответно в този микс, солиране на клавир, китара с драйв, духов инструмент, си има освободено място в 'честотната характеристика' на микса :D.

Аз бих пробвал един от следните подходи:

- от някаква изявена мелодична линия, която ми е в главата, бих тръгнал към хармонизация и евентуална доразработка хармонически.

- или бих избрал някаква акордова прогресия, върху която да ми изплува идеята за основна мелодична линия и евентуална доразработка хармонически.

И в двата случая бих се придържал към по-изчистени акордови подложки със синтовете, които да осигуряват стабилност на хармонията, и едва тогава бих си играл с някакви по интересни акорди, разложени акорди, трилерчета и т.н. украшения, и то пестеливо.

А саунда ти е много як :).

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Ей момчета, благодаря ви на всички за отделеното време и за мненията.

На свежа глава ще се опитам да го поомачкам пак.

Има много смисъл в казаното от Емо...

Малине, ще мачкам и барабаните, най-малкото ще пробвам още два-три типа ритмика да видим накъде ще избие работата, то цялото парче на експеримент го избива.

Още веднъж благодаря за мненията и критиките.

Редактирано от jabs
  • 2 weeks later...
Отговорено

Епа кефи си ме и реших да споделя с комуната.
Първи среднощна проба с вокал на кавъра на Born To Be My Babe.
Абсолютно сух запис, няма дори и прилично миксиране, просто ми допадна много как блендата на Влади се вписа в проекта :)

https://soundcloud.com/darth_jabs/btbmb-first-vocal

Отговорено

Абе губи ми се един фа диез и кат го намеря ше му кажа аз.... :) Без фа диеза не пускам :)

Отговорено (Редактирано)

След много сол има много бира, щото солта е Убикновено върху пържени картофки ...  :cheers2:

Ше го пуснем като е готово, вокала нещо не се харесва още, аман от перфекциониЗти :)

Редактирано от jabs
Отговорено

Това е абсолютно вярно, а за вокалите още повече. Някъде четох че Кобейн издържал до трети тейк максимум... после си отивал вкъщи :)